Grijanje na plin

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

aman

#1 Grijanje na plin

Post by aman »

Zanima me koliko u prosjeku dođe račun za grijanje na plin u zimskim mjesecima?
Kvadratura stana oko 50-60 m2? Koliko u ostalim mjesecima za neku normalnu potrošnju, ako osoba živi sama?
Kuća je nova, izolacija odlična... Bojler na plin takođe....

(Uputite me ako već postoji slična tema, nisam mogla ništa da nađem ;) )
The Nightwatchman

#2 Re: Grijanje na plin

Post by The Nightwatchman »

bez 250 KM i ne pomisljaj na rahat. ustvari, sa 250 KM ces se smrznut. pitanje je radis li ili ne radis, hoces li grijati cijeli dan ili ne.....

u onim najgorim mjesecima kad su konstantni minusi, ne pomisljaj na racun manjji od 300, a s obzirom na situaciju na trzistu plina, moja predvidjanja su itekako optimisticna...

ne znam stvarno, skafander treba kupit i spavat u skafanderu. sjecam se kad ono rusi ugasise plin svima, a temperatura -20 :D

ja obuko ronilacko odijelo od neoprena i u krevet. nikad nisam rahatnije spavao :D samo mi se nos smrznuo bukvalno :lol:
Haris.ba

#3 Re: Grijanje na plin

Post by Haris.ba »

aman wrote:Zanima me koliko u prosjeku dođe račun za grijanje na plin u zimskim mjesecima?
Kvadratura stana oko 50-60 m2? Koliko u ostalim mjesecima za neku normalnu potrošnju, ako osoba živi sama?

Ne bi trebalo više od 200 maraka ni po najvećoj zimi(sa ovim novim cijenama gasa, i ako su prozori novi, termofasada 10 centi i slično). Isprobano u istim uslovima kao što si naveo. Znači, onaj fazon ne gasi se grijanje 24 sata, noći samo smanji na 20-19 stepeni.
The Nightwatchman wrote:bez 250 KM i ne pomisljaj na rahat. ustvari, sa 250 KM ces se smrznut.
Slažem se da je to cijena ako nema termofasade.
aman

#4 Re: Grijanje na plin

Post by aman »

The Nightwatchman wrote: u onim najgorim mjesecima kad su konstantni minusi, ne pomisljaj na racun manjji od 300, a s obzirom na situaciju na trzistu plina, moja predvidjanja su itekako optimisticna...
zabrinulo me pravo... ode plata na grijanje :sad:
Haris.ba wrote: Ne bi trebalo više od 200 maraka ni po najvećoj zimi(sa ovim novim cijenama gasa, i ako su prozori novi, termofasada 10 centi i slično). Isprobano u istim uslovima kao što si naveo.
Zaposlena osoba, tako da grijanje ne bi radilo od 8-16h makar... Ima i više centi termofasade, reče mi čovjek oko 40 centi da je debljina zidova, a ne planiram da grijem sve, već samo jednu sobu i WC....
Znači, i po novim cijenama? Kubik približno marka?

Hvala ljudi!
starii

#5 Re: Grijanje na plin

Post by starii »

mislim da ce ti manji troskovi biti..ja dajem po najvecoj zimi 200km za stan opd 60m2 a nema fasade...
maxell_sarajevo

#6 Re: Grijanje na plin

Post by maxell_sarajevo »

Zivim u stanu od 55m2 i za 2009 ukupni racun je bio 650KM.Grijem se i kuham na plin i jos je plinski bojler za toplu vodu, a racun ne prelazi preko 90KM kad je najveca zima.Upalim oko 07h, a ugasim oko 22h grijanje.
Sto se tice ostalih mjeseci od aprila do oktobra racun ne prelazi 10-15KM to najvise potrosim na toplu vodu i kuhanje na plin.Uglavnom u odnosu na toplane ustedit ces mnogo.
paprica29

#7 Re: Grijanje na plin

Post by paprica29 »

Sve zavisi od gradnje, izolacije, komšiluka, vanjske temperture, pojma šta je tebi normalna temperatura, a vjerovatno i još nekih faktora. Najbolje ti je da pogledaš brojčanik na plinskom setu i poslije nekoliko dana vidiš koliko je potrošeno, pa vidi kako ti ide
Edinz

#8 Re: Grijanje na plin

Post by Edinz »

maxell_sarajevo wrote:Zivim u stanu od 55m2 i za 2009 ukupni racun je bio 650KM.Grijem se i kuham na plin i jos je plinski bojler za toplu vodu, a racun ne prelazi preko 90KM kad je najveca zima.Upalim oko 07h, a ugasim oko 22h grijanje.
Sto se tice ostalih mjeseci od aprila do oktobra racun ne prelazi 10-15KM to najvise potrosim na toplu vodu i kuhanje na plin.Uglavnom u odnosu na toplane ustedit ces mnogo.
Ma ovo je prosto nemoguce, predpostavljam da zivis sam ali pogotovo sa 'novim' cijenama plina bas tesko za povjerovat. Vjerovatno dosta jedes vani a i bojler ne radi previse, jer meni u stanu gdje zive 2 osobe nikad nije dosao racun ispod 25, a zimi ispod 150.
alibaba_i_30_godina

#9 Re: Grijanje na plin

Post by alibaba_i_30_godina »

aman wrote:
Zaposlena osoba, tako da grijanje ne bi radilo od 8-16h makar... Ima i više centi termofasade, reče mi čovjek oko 40 centi da je debljina zidova, a ne planiram da grijem sve, već samo jednu sobu i WC....

Hvala ljudi!
I ja se grijem na plin i otprilike dodje mi oko 200-250 KM. Kvadratura stana je malo veca, ali je izolacija takodjer odlicna.

Bolje ti je da ne gasis grijanje i kad odes na posao, nego samo malo smanjis jer ce ti vise trositi ako se stalno bude palilo i gasilo ... dok zagrije kucu, ode kubik. :mrgreen:
potpuni stranac

#10 Re: Grijanje na plin

Post by potpuni stranac »

Edinz wrote:
maxell_sarajevo wrote:Zivim u stanu od 55m2 i za 2009 ukupni racun je bio 650KM.Grijem se i kuham na plin i jos je plinski bojler za toplu vodu, a racun ne prelazi preko 90KM kad je najveca zima.Upalim oko 07h, a ugasim oko 22h grijanje.
Ma ovo je prosto nemoguce, predpostavljam da zivis sam ali pogotovo sa 'novim' cijenama plina bas tesko za povjerovat. Vjerovatno dosta jedes vani a i bojler ne radi previse, jer meni u stanu gdje zive 2 osobe nikad nije dosao racun ispod 25, a zimi ispod 150.
u mene komšija kaže račun mu ne dolazi viši od 150KM, ali kad mu navratim ja jaknu ne skidam. :D
hipisizik

#11 Re: Grijanje na plin

Post by hipisizik »

U stanu od 55 kvadrata max koji mi je dosao je 85 km, ukljucujuci grijanje, toplu vodu i kuhanje. Iskljucuje se u toku radnog vremena od 8-17, a kuha se samo vecera :D Da, tu je i termostat koji regulise paljenje/gasenje.
Last edited by hipisizik on 31/08/2010 08:37, edited 1 time in total.
maslina

#12 Re: Grijanje na plin

Post by maslina »

Ne prepadajte čovjeka bez veze. Ako ti je bojler u dobrom stanju, računi neće biti veliki. Još ako imaš programski termostat (košta oko 160 km), tako da se gasi ili smanji kada nisi kući, nećeš imati puno izdataka.
MajcinaDusica

#13 Re: Grijanje na plin

Post by MajcinaDusica »

To od toliko faktora zavisi da ti niko ne može prognozirati - vrsta peći, stanje bojlera, izolacija, prozori, navike (jesi li zimi bosa i u kratkim rukavima ili obučeš priglavke i dva džempera).
Kod mene je u dvoetažnom stanu od 80 kvadrata samo jedna peć (koja ide na odžak), držimo temperaturu na 20-22, kuhamo na plin, bojler je doduše električni, kad je baš hladno spavaću sobu držimo zatvorenu preko dana. U najhladnijim mjesecima račun je bivao oko 150KM, a kad ne radi grijanje oko 10KM.
Dendrlix

#14 Re: Grijanje na plin

Post by Dendrlix »

Ja sam testirao ovo sa smanjivanjem grijanja navecer i to po najvecoj zimi. Ujutro kada pojacam na 22 ode vise kubika nego sto bi otislo da je dogrijavao svu noc.
Inace, u austrougarskom stanu od 87 kvadrata, najveci mjesecni racun je bio 270,00 KM. PVC prozori, termoizolacija ne postoji, ali su zato zidovi 70cm. Sada taj racun ocekujem oko 350 kmica. :x

Proslu grijnu sezonu sam sabrao racune i uporedio sa cijenama toplana. Za 100 KM su mi veci troskovi bili nego sto bi bili da sam na toplanama i da placam cijelu godinu. Eto koliko toplane deru, a jos hoce da povecaju cijenu grijanja.
alibaba_i_30_godina

#15 Re: Grijanje na plin

Post by alibaba_i_30_godina »

MajcinaDusica wrote:To od toliko faktora zavisi da ti niko ne može prognozirati - vrsta peći, stanje bojlera, izolacija, prozori, navike (jesi li zimi bosa i u kratkim rukavima ili obučeš priglavke i dva džempera).
Kod mene je u dvoetažnom stanu od 80 kvadrata samo jedna peć (koja ide na odžak), držimo temperaturu na 20-22, kuhamo na plin, bojler je doduše električni, kad je baš hladno spavaću sobu držimo zatvorenu preko dana. U najhladnijim mjesecima račun je bivao oko 150KM, a kad ne radi grijanje oko 10KM.
Drugo je to kad se grijes na pec, ja sam (a mislim i vecina ovdje) napisali kako je kad se grijes preko radijatora.
MajcinaDusica

#16 Re: Grijanje na plin

Post by MajcinaDusica »

NeyDan wrote:Drugo je to kad se grijes na pec, ja sam (a mislim i vecina ovdje) napisali kako je kad se grijes preko radijatora.
Ma zato i kažem - zavisi od milion stvari.
maxell_sarajevo

#17 Re: Grijanje na plin

Post by maxell_sarajevo »

Edinz wrote:
Nije nemoguce ako zelis postavit cu ti sliku racuna iz Januara 2010 godine.U stanu nas zivi dvoje, na termostatu namjesteno 22stepena i pali se automatski kad spadne temp.,tokom noci gasim skroz grijanje.Na zgradi je dobra termo fasada, a u stanu su kvalitetni drveni prozori.Znam nekad tokom zime kad sunce ugrije ugasiti skroz grijanje jer sunce dobro zagrije velike staklene povrsine.Ovo ljeto sam ustakli balkon mislim da ce zimi biti jos toplije u stanu.
Vilenjak Lego

#18 Re: Grijanje na plin

Post by Vilenjak Lego »

Zivim u stanu od oko 80 kvadrata, relativno nova zgrada, zadnji sprat. Porodica 4 člana
Račun za plin je tokom udarnih zimskih mjeseci (nov-feb) 150-180KM (u kratkim rukavima smo) :D
Tokom ljeta je to 30-50KM.
Treba dodati da tokom grijanja račun za struju bude veći za 30ak KM zbog pumpe.

Sve u svemu, ja sam više puta računao da se više isplati grijati na plin, nego centralno ili na električnu energiju.
Rahatluk-neprocjenjivo :D
potpuni stranac

#19 Re: Grijanje na plin

Vilenjak Lego wrote:Zivim u stanu od oko 80 kvadrata, relativno nova zgrada, zadnji sprat. Porodica 4 člana
Račun za plin je tokom udarnih zimskih mjeseci (nov-feb) 150-180KM (u kratkim rukavima smo) :D
Tokom ljeta je to 30-50KM.
Treba dodati da tokom grijanja račun za struju bude veći za 30ak KM zbog pumpe.

Sve u svemu, ja sam više puta računao da se više isplati grijati na plin, nego centralno ili na električnu energiju.
Rahatluk-neprocjenjivo :D
istina, ali nije isto grijati kuću i stan, naime, tebe griju drugi stanovi, sa strana, odozgo i odozno i imaš jedan vanjski zid, dok je kod kuće sasvim druga situacija.
vozač

#20 Re: Grijanje na plin

Post by vozač »

aman wrote:Zanima me koliko u prosjeku dođe račun za grijanje na plin u zimskim mjesecima?

počeo sam čitati odgovore i kod prvog sam se iznervirao jer je to nebuloza,

sa plinom prvo imaš savršen komoditet, nisi u potpunosti neovisan jer sa nestankom struje i ti si donji, bojler ne radi
najvažnije ti je ako imaš dobru izolaciju

kod mene je dvoetažni stan i dnevni zimski prosjek je oko 7 kubika plina, zimi kad je najhladnije ne može preći 10 kubika na dan uz maksimalno hadžijanje, četvoročlana porodica je u pitanju, ti ne bi trebao potrošiti više od 5 kubika na dan u vrijeme najžešće zime, samac si, možda više vani nego u stanu, sve skupa, sigurno jedno 5 dana u mjesecu nećeš ni imati potrebu za plinom

ako ti je stan u suncu, razlika je evidentna, pogotovo zimi, ja sam i na - 15, po sunčanom februarskom danu znao imati ugašeno grijanje, vjeruj mi da uopšte nisam osjećao potrebu da ga uključim, ako ti je izolacija dobra i nema rupa tim bolje

...trebaš se pridržavati određenih pravila, npr. kad si na poslu obavezno isključiš, ako ostaviš da ti termostat to reguliše nema neke fajde, stalno se pali i gasi, a ti nisi toliko odsutan da bi se zidovi baš ohladili do besvijesti, znači kad kreneš na posao slobodno isključi

...kad kreneš na spavanje također slobodno isključi, bolje ćeš spavati, ne isušuje zrak itd. itd.

...kad ideš na put, ako ćeš biti odsutan barem 2-3 dana, u tom slučaju obavezno se pobrini da ti neko uključi grijanje ili barem ostavi termostat da se uključi na 15-ak stepeni, imaćeš velikih problema da ugriješ stan kad se vratiš ... vlastito iskustvo :(

jednodnevno odsustvo ... ugasi, par dana ... procjeni šta je bolje, 3 dana i više ... pobrini se da grijanje ne bude isključeno sve dane, to ti je moj recept

ja od maja pa do septembra ili oktobra, 10-ak dana gore dole, plin skroz isključim i prebacim na struju, imam toplu vodu, a grijanje mi i ne treba, nekako sam komotniji, zbog djece, ne troši se ni bojler, jednostavno ne mislim na plin 4 mjeseca i tačka

ako ti je plinski bojler u banji, radijator u banji je bacanje para, grije se od bojlera toliko da ti ništa drugo ne treba, ja već 5 godina imam radijator u banji koji ne radi, hoću da ga skinem, a nikako da se nakanim ... :lol:

mislim da ti u zimskim mjesecima račun neće biti veći od 100 KM, kad je najveća zima, pogotovo ako si često van kuće, posao, izlazak itd., po ovim cijenama, ljeti maksimalno 15-ak KM, a užitak i osjećaj da ne plaćaš toplanama cijelu godinu i kad griju i ne griju ... neprocjenjivo, u savkom slučaju biće ti jeftinije nego toplane, a užitak ... 8)
vozač

#21 Re: Grijanje na plin

Post by vozač »

možda ti moj post nudi previše optimističnu sliku,
ako si u kući, a vidim da jesi malo je drugačije, ali je ipak u suštini najbitnije da ti je izolacija i stolarija dobra,
ako je to novo i dobro urađeno, u odnosu na stan istih karakteristika, mislim da ti troškovi mogu biti veći maksimalno za 20 %

pretpostavljam da nećeš cijepati drva i ložiti, zbog ovih 20-ak procenata :D
potpuni stranac

#22 Re: Grijanje na plin

vozač wrote:možda ti moj post nudi previše optimističnu sliku,
ako si u kući, a vidim da jesi malo je drugačije, ali je ipak u suštini najbitnije da ti je izolacija i stolarija dobra,
ako je to novo i dobro urađeno, u odnosu na stan istih karakteristika, mislim da ti troškovi mogu biti veći maksimalno za 20 %

pretpostavljam da nećeš cijepati drva i ložiti, zbog ovih 20-ak procenata :D
ja ne viđoh da spominje termoizolaciju
vozač

#23 Re: Grijanje na plin

Post by vozač »

mislim da fino piše, pa valjda se ne kofrči bez pokrića :D
potpuni stranac

#24 Re: Grijanje na plin

aman wrote:
The Nightwatchman wrote: u onim najgorim mjesecima kad su konstantni minusi, ne pomisljaj na racun manjji od 300, a s obzirom na situaciju na trzistu plina, moja predvidjanja su itekako optimisticna...
zabrinulo me pravo... ode plata na grijanje :sad:
Haris.ba wrote: Ne bi trebalo više od 200 maraka ni po najvećoj zimi(sa ovim novim cijenama gasa, i ako su prozori novi, termofasada 10 centi i slično). Isprobano u istim uslovima kao što si naveo.

Hvala ljudi!
termofasada i centi zida nisu isto, dakle, jel ima stiropor na zidu ili nema, od toga ti mnogo zavisi.
sjever76

#25 Re: Grijanje na plin

Post by sjever76 »

ako neko zna kolika je odprilike razlika u grijanju na plin i na struju (radijatori) u parama.
npr. stan od 50m2. predpostavljam da ni cijena same ugradnje nije ista pa ako neko ima iskustva sa tim neka napise.
Post Reply