Kvadratura stana oko 50-60 m2? Koliko u ostalim mjesecima za neku normalnu potrošnju, ako osoba živi sama?
Kuća je nova, izolacija odlična... Bojler na plin takođe....
(Uputite me ako već postoji slična tema, nisam mogla ništa da nađem
Ne bi trebalo više od 200 maraka ni po najvećoj zimi(sa ovim novim cijenama gasa, i ako su prozori novi, termofasada 10 centi i slično). Isprobano u istim uslovima kao što si naveo. Znači, onaj fazon ne gasi se grijanje 24 sata, noći samo smanji na 20-19 stepeni.aman wrote:Zanima me koliko u prosjeku dođe račun za grijanje na plin u zimskim mjesecima?
Kvadratura stana oko 50-60 m2? Koliko u ostalim mjesecima za neku normalnu potrošnju, ako osoba živi sama?
(Uputite me ako već postoji slična tema, nisam mogla ništa da nađem)
Slažem se da je to cijena ako nema termofasade.The Nightwatchman wrote:bez 250 KM i ne pomisljaj na rahat. ustvari, sa 250 KM ces se smrznut.
zabrinulo me pravo... ode plata na grijanjeThe Nightwatchman wrote: u onim najgorim mjesecima kad su konstantni minusi, ne pomisljaj na racun manjji od 300, a s obzirom na situaciju na trzistu plina, moja predvidjanja su itekako optimisticna...
Zaposlena osoba, tako da grijanje ne bi radilo od 8-16h makar... Ima i više centi termofasade, reče mi čovjek oko 40 centi da je debljina zidova, a ne planiram da grijem sve, već samo jednu sobu i WC....Haris.ba wrote: Ne bi trebalo više od 200 maraka ni po najvećoj zimi(sa ovim novim cijenama gasa, i ako su prozori novi, termofasada 10 centi i slično). Isprobano u istim uslovima kao što si naveo.
Ma ovo je prosto nemoguce, predpostavljam da zivis sam ali pogotovo sa 'novim' cijenama plina bas tesko za povjerovat. Vjerovatno dosta jedes vani a i bojler ne radi previse, jer meni u stanu gdje zive 2 osobe nikad nije dosao racun ispod 25, a zimi ispod 150.maxell_sarajevo wrote:Zivim u stanu od 55m2 i za 2009 ukupni racun je bio 650KM.Grijem se i kuham na plin i jos je plinski bojler za toplu vodu, a racun ne prelazi preko 90KM kad je najveca zima.Upalim oko 07h, a ugasim oko 22h grijanje.
Sto se tice ostalih mjeseci od aprila do oktobra racun ne prelazi 10-15KM to najvise potrosim na toplu vodu i kuhanje na plin.Uglavnom u odnosu na toplane ustedit ces mnogo.
I ja se grijem na plin i otprilike dodje mi oko 200-250 KM. Kvadratura stana je malo veca, ali je izolacija takodjer odlicna.aman wrote:
Zaposlena osoba, tako da grijanje ne bi radilo od 8-16h makar... Ima i više centi termofasade, reče mi čovjek oko 40 centi da je debljina zidova, a ne planiram da grijem sve, već samo jednu sobu i WC....
Znači, i po novim cijenama? Kubik približno marka?
Hvala ljudi!
u mene komšija kaže račun mu ne dolazi viši od 150KM, ali kad mu navratim ja jaknu ne skidam.Edinz wrote:Ma ovo je prosto nemoguce, predpostavljam da zivis sam ali pogotovo sa 'novim' cijenama plina bas tesko za povjerovat. Vjerovatno dosta jedes vani a i bojler ne radi previse, jer meni u stanu gdje zive 2 osobe nikad nije dosao racun ispod 25, a zimi ispod 150.maxell_sarajevo wrote:Zivim u stanu od 55m2 i za 2009 ukupni racun je bio 650KM.Grijem se i kuham na plin i jos je plinski bojler za toplu vodu, a racun ne prelazi preko 90KM kad je najveca zima.Upalim oko 07h, a ugasim oko 22h grijanje.
Sto se tice ostalih mjeseci od aprila do oktobra racun ne prelazi 10-15KM to najvise potrosim na toplu vodu i kuhanje na plin.Uglavnom u odnosu na toplane ustedit ces mnogo.
Drugo je to kad se grijes na pec, ja sam (a mislim i vecina ovdje) napisali kako je kad se grijes preko radijatora.MajcinaDusica wrote:To od toliko faktora zavisi da ti niko ne može prognozirati - vrsta peći, stanje bojlera, izolacija, prozori, navike (jesi li zimi bosa i u kratkim rukavima ili obučeš priglavke i dva džempera).
Kod mene je u dvoetažnom stanu od 80 kvadrata samo jedna peć (koja ide na odžak), držimo temperaturu na 20-22, kuhamo na plin, bojler je doduše električni, kad je baš hladno spavaću sobu držimo zatvorenu preko dana. U najhladnijim mjesecima račun je bivao oko 150KM, a kad ne radi grijanje oko 10KM.
Ma zato i kažem - zavisi od milion stvari.NeyDan wrote:Drugo je to kad se grijes na pec, ja sam (a mislim i vecina ovdje) napisali kako je kad se grijes preko radijatora.
Nije nemoguce ako zelis postavit cu ti sliku racuna iz Januara 2010 godine.U stanu nas zivi dvoje, na termostatu namjesteno 22stepena i pali se automatski kad spadne temp.,tokom noci gasim skroz grijanje.Na zgradi je dobra termo fasada, a u stanu su kvalitetni drveni prozori.Znam nekad tokom zime kad sunce ugrije ugasiti skroz grijanje jer sunce dobro zagrije velike staklene povrsine.Ovo ljeto sam ustakli balkon mislim da ce zimi biti jos toplije u stanu.Edinz wrote:Ma ovo je prosto nemoguce, predpostavljam da zivis sam ali pogotovo sa 'novim' cijenama plina bas tesko za povjerovat. Vjerovatno dosta jedes vani a i bojler ne radi previse, jer meni u stanu gdje zive 2 osobe nikad nije dosao racun ispod 25, a zimi ispod 150.maxell_sarajevo wrote:Zivim u stanu od 55m2 i za 2009 ukupni racun je bio 650KM.Grijem se i kuham na plin i jos je plinski bojler za toplu vodu, a racun ne prelazi preko 90KM kad je najveca zima.Upalim oko 07h, a ugasim oko 22h grijanje.
istina, ali nije isto grijati kuću i stan, naime, tebe griju drugi stanovi, sa strana, odozgo i odozno i imaš jedan vanjski zid, dok je kod kuće sasvim druga situacija.Vilenjak Lego wrote:Zivim u stanu od oko 80 kvadrata, relativno nova zgrada, zadnji sprat. Porodica 4 člana
Račun za plin je tokom udarnih zimskih mjeseci (nov-feb) 150-180KM (u kratkim rukavima smo)![]()
Tokom ljeta je to 30-50KM.
Treba dodati da tokom grijanja račun za struju bude veći za 30ak KM zbog pumpe.
Sve u svemu, ja sam više puta računao da se više isplati grijati na plin, nego centralno ili na električnu energiju.
Rahatluk-neprocjenjivo
počeo sam čitati odgovore i kod prvog sam se iznervirao jer je to nebuloza,aman wrote:Zanima me koliko u prosjeku dođe račun za grijanje na plin u zimskim mjesecima?
ja ne viđoh da spominje termoizolacijuvozač wrote:možda ti moj post nudi previše optimističnu sliku,
ako si u kući, a vidim da jesi malo je drugačije, ali je ipak u suštini najbitnije da ti je izolacija i stolarija dobra,
ako je to novo i dobro urađeno, u odnosu na stan istih karakteristika, mislim da ti troškovi mogu biti veći maksimalno za 20 %
pretpostavljam da nećeš cijepati drva i ložiti, zbog ovih 20-ak procenata
mislim da fino piše, pa valjda se ne kofrči bez pokrićaaman wrote:Zanima me koliko u prosjeku dođe račun za grijanje na plin u zimskim mjesecima?
termofasada i centi zida nisu isto, dakle, jel ima stiropor na zidu ili nema, od toga ti mnogo zavisi.aman wrote:zabrinulo me pravo... ode plata na grijanjeThe Nightwatchman wrote: u onim najgorim mjesecima kad su konstantni minusi, ne pomisljaj na racun manjji od 300, a s obzirom na situaciju na trzistu plina, moja predvidjanja su itekako optimisticna...
Zaposlena osoba, tako da grijanje ne bi radilo od 8-16h makar... Ima i više centi termofasade, reče mi čovjek oko 40 centi da je debljina zidova, a ne planiram da grijem sve, već samo jednu sobu i WC....Haris.ba wrote: Ne bi trebalo više od 200 maraka ni po najvećoj zimi(sa ovim novim cijenama gasa, i ako su prozori novi, termofasada 10 centi i slično). Isprobano u istim uslovima kao što si naveo.
Znači, i po novim cijenama? Kubik približno marka?
Hvala ljudi!