Grijanje na loz ulje
- Danguba
#1 Grijanje na loz ulje
Da li se iTko grije na loz ulje?
Ako se grijete, da li ste podnijeli zahtjev za povrat akcize na to loz ulje?
Ako se grijete, da li ste podnijeli zahtjev za povrat akcize na to loz ulje?
-
HelaS
- Danguba
#3 Re: Grijanje na loz ulje
Zasto ne?
Kotao kao nov, dobro funkcionise, naspem 1000l i miran vise od govine sa toplom vodom i grijanjem.
Grijanje starta u par minuta radijatori vreli. Integrisan kotao tople vode. Sve fercera super.
Kotao kao nov, dobro funkcionise, naspem 1000l i miran vise od govine sa toplom vodom i grijanjem.
Grijanje starta u par minuta radijatori vreli. Integrisan kotao tople vode. Sve fercera super.
- Danguba
#4 Re: Grijanje na loz ulje
Navodno, povrat akciza je oko 480 KM na 1000l loz ulja.
Distributer mi savjetuje da popunim neke obrasce.
Distributer mi savjetuje da popunim neke obrasce.
- rovac13
#5 Re: Grijanje na loz ulje
Kolko kosta danas tih 1000 litara ???
- Danguba
- rovac13
#7 Re: Grijanje na loz ulje
Ako je istina pise da u sarajevu litar kosta 1,85 KM
Ako ste mirni sa 1000 litara godinu,zasto je to grijanje danas zapostavljeno,a svi spominju pelet samo.Za te pare kupis 3 tone peleta koje su meni jedva pokrivale zimu za jedan sprat 90 m2
Da ne pricamo zafrkancije oko peleta,los kvalitet,stalno podesavanje,i ciscenje peleta.Loz ulje je gotivno grijanje u odnosu na pelet.
Konto sam da je loz ulje puno skuplje od peleta pa se tu krije razlog.Jel moguce da nije ni skuplje.
Ako ste mirni sa 1000 litara godinu,zasto je to grijanje danas zapostavljeno,a svi spominju pelet samo.Za te pare kupis 3 tone peleta koje su meni jedva pokrivale zimu za jedan sprat 90 m2
Da ne pricamo zafrkancije oko peleta,los kvalitet,stalno podesavanje,i ciscenje peleta.Loz ulje je gotivno grijanje u odnosu na pelet.
Konto sam da je loz ulje puno skuplje od peleta pa se tu krije razlog.Jel moguce da nije ni skuplje.
- Peacean
#8 Re: Grijanje na loz ulje
To je prilično zagađujuće ulje, i ne treba da se široko koristi.
- rovac13
#9 Re: Grijanje na loz ulje
Jesmo li zato jos na uglju najvise 
- kokuz_sa
#11 Re: Grijanje na loz ulje
Ne bi ja zaspao u kuci da mi je u podrumu 1000l loze.
To ako tokne, bit ces prvi bosanac na Mjesecu
To ako tokne, bit ces prvi bosanac na Mjesecu
-
NediM17
#12 Re: Grijanje na loz ulje
Mozes sibicu upaljenu ubaciti u loziku nece planuti.
- Danguba
#13 Re: Grijanje na loz ulje
Da razbijemo predrasude.

O ovakvom se kotlu radi. Totalna automatika pa cak sam mijenja godisnja doba i tako se prilagodjava.
Integrisan bojler tople vode tako da non stp imam toplu vodu.
Rezervoar je van objekta i nema nikakve opasnosti.
U garazi je pored kotla i auto, ves masina i cesto se tu i ves susi, nema gasova niti smrada.
O ovakvom se kotlu radi. Totalna automatika pa cak sam mijenja godisnja doba i tako se prilagodjava.
U garazi je pored kotla i auto, ves masina i cesto se tu i ves susi, nema gasova niti smrada.
- stubrijez
- stubrijez
#15 Re: Grijanje na loz ulje
Ja imam u Bosni jednog druga iz proslog zivota, frajer je zapeo u nekom starom vremenu po vise osnova, ali nije to bitno... prije neku godinu sretnemo se nekim povodom i naravno u razgovoru dodjemo do nezaobilazne teme: na sta se grijes. veli frajer na lozu, ja sam skocio sa stolice, kontao sam da sam od rijetkih koji je preskocio bosnjacku evoluciju, gas - pelet - inverter - toplotna pumpa, naime jos sam na cvrstom gorivu. Kaze lik, suti imam jos neku semu u Brodu od prije rata pa mi odgovara. Koji masztodont jbmt! Ja kontam, covjece loza, nevjerovatno, pa to je iscezlo 90te godine. Al eto... vidis nije sve tako kako mislimo. Kao i sve ostalo nasa raja tu gleda sta je glavni seoski baja nabavio pa i oni bez ikakve analize i zdravog razuma, onda nabave, sute, vide pojeli hovno, pa kad nabave novo (opet vidjeli kod baje) onda pljuju po starom i tako dalje, a ja i moj drug ugalj i lozu polakoDanguba wrote: ↑03/01/2026 19:26 Da razbijemo predrasude.![]()
- Danguba
#16 Re: Grijanje na loz ulje
Hvala i tebi sve najbolje u novoj godini.stubrijez wrote: ↑08/01/2026 18:52
Ja imam u Bosni jednog druga iz proslog zivota, frajer je zapeo u nekom starom vremenu po vise osnova, ali nije to bitno... prije neku godinu sretnemo se nekim povodom i naravno u razgovoru dodjemo do nezaobilazne teme: na sta se grijes. veli frajer na lozu, ja sam skocio sa stolice, kontao sam da sam od rijetkih koji je preskocio bosnjacku evoluciju, gas - pelet - inverter - toplotna pumpa, naime jos sam na cvrstom gorivu. Kaze lik, suti imam jos neku semu u Brodu od prije rata pa mi odgovara. Koji masztodont jbmt! Ja kontam, covjece loza, nevjerovatno, pa to je iscezlo 90te godine. Al eto... vidis nije sve tako kako mislimo. Kao i sve ostalo nasa raja tu gleda sta je glavni seoski baja nabavio pa i oni bez ikakve analize i zdravog razuma, onda nabave, sute, vide pojeli hovno, pa kad nabave novo (opet vidjeli kod baje) onda pljuju po starom i tako dalje, a ja i moj drug ugalj i lozu polako![]()
![]()
sto se tice akciza i povrata neces ovde naci info sigurno, trebas nac nekog iskrenog ko razmislja racionalno i ima konkretne informacije (takvi ne obiotavaju na klixu hihihihihi). Ako su troskovi kakvi kazes, povrat ti ni ne treba. Sretna Nova!
Da se razumijemo, nisam ja birao taj nacin grijanja nego sam ga dobio u kupovini.
Grijem se ja od gasa(2x), peleta, klima pa eto do loze. Svaki objekat ima drugacije grijanje a svuda su prisutne i klime.
Taman kada sam mislio i ovdje ubaciti pelet on podivlja sa cijenom tako da mi dugo nece pasti na pamet da razmisljam u tom pravcu.
Za akcize sam dobio upute pa cu i to kada stignem zavrsiti.
https://www.uino.gov.ba/portal/hr/uslug ... jerenja-2/
-
HelaS
#17 Re: Grijanje na loz ulje
Ne znam da li sam u pravu, da je LUEL zabranjen u prodaji fizičkim licima 
Ne, u krivu sam, naprotiv. Zabranjeno ga je točiti u rezervoare automobila i u kanistere.
Ne, u krivu sam, naprotiv. Zabranjeno ga je točiti u rezervoare automobila i u kanistere.
Last edited by HelaS on 08/01/2026 22:52, edited 1 time in total.
-
zigson