Grijanje motora

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1 Grijanje motora

Post by W0rM »

Zdravo,
Neki dan sam mijenjao na autu hladnjak i jos par dijelova, i sve se cinilo ok, medjutim, kad sam zaustavio auto, crijevo koje vodi od hladnjaka do motora je bilo "nabreklo" za nekih 20%. Nisam neki vele strucnjak ali mislim da to ne bi trebalo tako da bude. Kazaljka temperature na kontrolnoj tabli je pokazivala da je sve ok. Kad otvorim haubu osjetim ponekad miris, kao kod peglanja odjece (pretpostavljam da je to sto je hladnjak nov). Molim za mišljenja da li imam razlog za zabrinutost.
NediM17

#2 Re: Grijanje motora

Post by NediM17 »

Je li sladunjav miris? Vjerovatno ti se negdje prosulo permanta kada je majstor mijenjao hladnjak.

Ako je nivo rashladne tecnosti dobar, i ako voda kruzi kroz hladnjak i auto se ne pregrijava ne sekiraj se. Ako ti se crijevo cini dobro ne diraj ga, mislim da je normalno da se malo napnu jer raste pritisak u rashladnom sistemu kada se zagrije.
W0rM

#3 Re: Grijanje motora

Post by W0rM »

NediM17 wrote:Je li sladunjav miris? Vjerovatno ti se negdje prosulo permanta kada je majstor mijenjao hladnjak.

Ako je nivo rashladne tecnosti dobar, i ako voda kruzi kroz hladnjak i auto se ne pregrijava ne sekiraj se. Ako ti se crijevo cini dobro ne diraj ga, mislim da je normalno da se malo napnu jer raste pritisak u rashladnom sistemu kada se zagrije.
Moguće da se prosuo permant, inace sad sam usuo samo vodu. Nivo tečnosti bi trebao biti dobar. Kazaljka od temperature, ne prelazi polovinu. Inace auto je marke Hyundai
NediM17

#4 Re: Grijanje motora

Post by NediM17 »

W0rM wrote:
NediM17 wrote:Je li sladunjav miris? Vjerovatno ti se negdje prosulo permanta kada je majstor mijenjao hladnjak.

Moguće da se prosuo permant, inace sad sam usuo samo vodu. Nivo tečnosti bi trebao biti dobar. Kazaljka od temperature, ne prelazi polovinu. Inace auto je marke Hyundai
U kompletan rashladni sistem, ili se samo dosuo vode? Nadam se da si makar destilata dosuo ako si dosipao... Uglavnom, vec ti rekoh, mislim da je sve to uredno.
W0rM

#5 Re: Grijanje motora

Post by W0rM »

NediM17 wrote:
W0rM wrote:

U kompletan rashladni sistem, ili se samo dosuo vode? Nadam se da si makar destilata dosuo ako si dosipao... Uglavnom, vec ti rekoh, mislim da je sve to uredno.
U kompletan rashladni sistem.
dgL_

#6 Re: Grijanje motora

Post by dgL_ »

W0rM wrote:
U kompletan rashladni sistem.
normalno je da nabije pritisak i da se to osjeti na crijevima... medjutim crijeva nebi trebala biti onako pretjerano tvrda kao kamen... kad ih stisnes malo trebalo bi da osjetis otpor ali da ih mozes stisnuti rukom naravno kad je auto dostiglo temperaturu. Ako je to oke, msm da nemas razloga za brigu... prevencije radi prati malo par dana nivo tekucine, da li kapa negdje, na nekoj selni ili nesto...
Optimist

#7 Re: Grijanje motora

Post by Optimist »

Kupio novi hladnjak i odmah ga usrecio sa obicnom vodom. Ocekuj i njegov kvar ubrzo.
sparky

#8 Re: Grijanje motora

Post by sparky »

Kažu stručnjaci, u proljeće ispustiti permant/antifriz i nasuti vodu. Pred zimu nasuti permant/antifriz i onda nakon nekog vremena doći na zamjenu hladnjaka, vodene pumpe...
Snake Eyes

#9 Re: Grijanje motora

Post by Snake Eyes »

Što ljudi sipaju vodu u rashladni sistem?! I ljeti je permant bolji jer ima višu tačku ključanja.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10 Re: Grijanje motora

Post by bitanga_sa_otesa »

voda je jeftinija :D
direstraits0078

#11 Re: Grijanje motora

Post by direstraits0078 »

Jos ako se naplacuje pausalno, a ne po kubiku... Ihaj-haj... :D
Snake Eyes

#12 Re: Grijanje motora

Post by Snake Eyes »

bitanga_sa_otesa wrote:voda je jeftinija :D
Uvijek platiš isto, što dobiješ na mostu izubiš na ćupriji ali ljudima je potreban lažan osjećaj da je dobro prošao.
dgL_

#13 Re: Grijanje motora

Post by dgL_ »

Snake Eyes wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:voda je jeftinija :D
Uvijek platiš isto, što dobiješ na mostu izubiš na ćupriji ali ljudima je potreban lažan osjećaj da je dobro prošao.

ma sta si dobro prosao... litar antifriza od 7 do 10 KM, litar destilovane vode 1 KM, a nov hladnjak, vodena pumpa ? :)

haj jasno mi je kad mu negdjee curi pa recimo ljeti dospe destilovane vode, ali zamjenis rashladni sistem novim hladnjakom i naspes obicnu vodu... to je i meni bezveze...
Post Reply