Grijanje motora
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#1 Grijanje motora
Zdravo,
Neki dan sam mijenjao na autu hladnjak i jos par dijelova, i sve se cinilo ok, medjutim, kad sam zaustavio auto, crijevo koje vodi od hladnjaka do motora je bilo "nabreklo" za nekih 20%. Nisam neki vele strucnjak ali mislim da to ne bi trebalo tako da bude. Kazaljka temperature na kontrolnoj tabli je pokazivala da je sve ok. Kad otvorim haubu osjetim ponekad miris, kao kod peglanja odjece (pretpostavljam da je to sto je hladnjak nov). Molim za mišljenja da li imam razlog za zabrinutost.
Neki dan sam mijenjao na autu hladnjak i jos par dijelova, i sve se cinilo ok, medjutim, kad sam zaustavio auto, crijevo koje vodi od hladnjaka do motora je bilo "nabreklo" za nekih 20%. Nisam neki vele strucnjak ali mislim da to ne bi trebalo tako da bude. Kazaljka temperature na kontrolnoj tabli je pokazivala da je sve ok. Kad otvorim haubu osjetim ponekad miris, kao kod peglanja odjece (pretpostavljam da je to sto je hladnjak nov). Molim za mišljenja da li imam razlog za zabrinutost.
-
NediM17
#2 Re: Grijanje motora
Je li sladunjav miris? Vjerovatno ti se negdje prosulo permanta kada je majstor mijenjao hladnjak.
Ako je nivo rashladne tecnosti dobar, i ako voda kruzi kroz hladnjak i auto se ne pregrijava ne sekiraj se. Ako ti se crijevo cini dobro ne diraj ga, mislim da je normalno da se malo napnu jer raste pritisak u rashladnom sistemu kada se zagrije.
Ako je nivo rashladne tecnosti dobar, i ako voda kruzi kroz hladnjak i auto se ne pregrijava ne sekiraj se. Ako ti se crijevo cini dobro ne diraj ga, mislim da je normalno da se malo napnu jer raste pritisak u rashladnom sistemu kada se zagrije.
- W0rM
#3 Re: Grijanje motora
Moguće da se prosuo permant, inace sad sam usuo samo vodu. Nivo tečnosti bi trebao biti dobar. Kazaljka od temperature, ne prelazi polovinu. Inace auto je marke HyundaiNediM17 wrote:Je li sladunjav miris? Vjerovatno ti se negdje prosulo permanta kada je majstor mijenjao hladnjak.
-
NediM17
#4 Re: Grijanje motora
U kompletan rashladni sistem, ili se samo dosuo vode? Nadam se da si makar destilata dosuo ako si dosipao... Uglavnom, vec ti rekoh, mislim da je sve to uredno.W0rM wrote:Moguće da se prosuo permant, inace sad sam usuo samo vodu. Nivo tečnosti bi trebao biti dobar. Kazaljka od temperature, ne prelazi polovinu. Inace auto je marke HyundaiNediM17 wrote:Je li sladunjav miris? Vjerovatno ti se negdje prosulo permanta kada je majstor mijenjao hladnjak.
- W0rM
#5 Re: Grijanje motora
U kompletan rashladni sistem.NediM17 wrote:U kompletan rashladni sistem, ili se samo dosuo vode? Nadam se da si makar destilata dosuo ako si dosipao... Uglavnom, vec ti rekoh, mislim da je sve to uredno.W0rM wrote:Moguće da se prosuo permant, inace sad sam usuo samo vodu. Nivo tečnosti bi trebao biti dobar. Kazaljka od temperature, ne prelazi polovinu. Inace auto je marke HyundaiNediM17 wrote:Je li sladunjav miris? Vjerovatno ti se negdje prosulo permanta kada je majstor mijenjao hladnjak.
-
dgL_
#6 Re: Grijanje motora
normalno je da nabije pritisak i da se to osjeti na crijevima... medjutim crijeva nebi trebala biti onako pretjerano tvrda kao kamen... kad ih stisnes malo trebalo bi da osjetis otpor ali da ih mozes stisnuti rukom naravno kad je auto dostiglo temperaturu. Ako je to oke, msm da nemas razloga za brigu... prevencije radi prati malo par dana nivo tekucine, da li kapa negdje, na nekoj selni ili nesto...W0rM wrote:
U kompletan rashladni sistem.
- Optimist
#7 Re: Grijanje motora
Kupio novi hladnjak i odmah ga usrecio sa obicnom vodom. Ocekuj i njegov kvar ubrzo.
- sparky
#8 Re: Grijanje motora
Kažu stručnjaci, u proljeće ispustiti permant/antifriz i nasuti vodu. Pred zimu nasuti permant/antifriz i onda nakon nekog vremena doći na zamjenu hladnjaka, vodene pumpe...
- Snake Eyes
#9 Re: Grijanje motora
Što ljudi sipaju vodu u rashladni sistem?! I ljeti je permant bolji jer ima višu tačku ključanja.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#10 Re: Grijanje motora
voda je jeftinija 
-
direstraits0078
#11 Re: Grijanje motora
Jos ako se naplacuje pausalno, a ne po kubiku... Ihaj-haj... 
- Snake Eyes
#12 Re: Grijanje motora
Uvijek platiš isto, što dobiješ na mostu izubiš na ćupriji ali ljudima je potreban lažan osjećaj da je dobro prošao.bitanga_sa_otesa wrote:voda je jeftinija
-
dgL_
#13 Re: Grijanje motora
Snake Eyes wrote:Uvijek platiš isto, što dobiješ na mostu izubiš na ćupriji ali ljudima je potreban lažan osjećaj da je dobro prošao.bitanga_sa_otesa wrote:voda je jeftinija
ma sta si dobro prosao... litar antifriza od 7 do 10 KM, litar destilovane vode 1 KM, a nov hladnjak, vodena pumpa ?
haj jasno mi je kad mu negdjee curi pa recimo ljeti dospe destilovane vode, ali zamjenis rashladni sistem novim hladnjakom i naspes obicnu vodu... to je i meni bezveze...