GreenPeace u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dali bi se pridruzili Greenparce pokretu u BiH?

Da, nasa zemlja se pretvara u skladiste otpada!
22
92%
Ne, kad sam ja genetski osakacen nek bude i citav svijet.
2
8%

Total votes: 24

zoka

#1 GreenPeace u BiH

Post by zoka »

Greenpeace ovdje ima jako mnogo posla ali nazalost nema niti jednog svjesnog pojedinaca da povede pokret.

Nismo mi u trendu.

Hajde greenpeace regrutacija na sarajevo-x forumu pa da pocnemo...
janus

Post by janus »

odlicna ideja
ja sam za :)
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

I ja hocu da se aktivisem ali ne znam sta konkretno iz vana mogu da radim??? Kolika je sad organizacija? Sta se do sada uradilo? Ima li neka web stranica?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Evropska stranka zelenih E-5 iz Tuzle???
Pooll

Post by Pooll »

Ja sam ZA!

Krenite svi prvo od sebe, pa ne bacajte smece okolo... fuj kako mi se ljudi zgade kad vidim kako bacaju okolo... :x :x
leeloo

Post by leeloo »

Vozim se tranzitom neki dan... Gospođa fino otvori prozos i izbaci kesu smeća kroz prozor... mislim da su konzerve u pitanju.

Pitam se kada će se neko sjetiti da krenenemo sa reciklažom otpada...

A imamo tako lijepu zemlju...

Triton... mali gušter sa prokoškog jezera izumire... sramota.
nostalgicar

Post by nostalgicar »

Recite ne plasticnim kesama svegavam za koju god. nas nema to morate da shvatite...ali nazalost necete nikada ja ih ne koristim vec skoro dvije god.
Realista

Post by Realista »

Ako vam je neugodno ili vas je strah da viknete nekom papku "Halo Druze, nesto sete izgubili... ali ne treba ni ovom gradu," barem treba djecu upozoriti kad ih vidite da bacaju smece, lome drvece, muce zivotinje, pale kontejnere i ostali primitivizam. Treba isto u skole uvesti Ekologiju kao obavezan predmet.
Treba zastititi ovo sto jos imamo, i glasati za neku Zelenu Stranku. U Njemackoj su npr. stvarno jaki.
Sporo ce to ici, ali stvarno smo 5 do 12.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

U mom naselju su napravili tako da su podijelili smece na vise kategorija (ako se to tako moze nazvati) ili kako ovde to zovu "sortiranje" smeca. Jedan kontener je posebno za novine i papire, drugi je baska za kartone i kutije, treci posebno samo za kese sa smecem a cetvrti je za hranu kao otpad. Isto tako imaju posebne kutije za istrosene baterije.
Ovo je jedan jako dobar nacin da se sprijeci sirenje smeca u prirodu (naravno i kemikalije) i da se drzi na jednom mjestu. Naravno isto tako odgovornost lezi na svakom gradzanu da se drzi tog sistema "sortiranja" i da treba vremena da se privikne na taj sistem ali da je jedan dobar nacin i korak naprijed ako covjek hoce nesto da poduzme sto se tice pitanja "smece", "priroda" i "ciste ulice"...

Sta mislite o ovome??
zoka

Post by zoka »

GreenPeace je radikalna organizacija. Ne boje se svoj zivot rizikovati da bi spasili okolinu. Na zapadu GreenPeace moze lako staviti krst na vas biznis ako ugrozavate okolinu.

GreenPeace nije samo pisanje protestnih pisama, nosenje plakata i slicno... ako treba keci pred kamion sa hemisjko-bioloskim otpadom leci cemo ali to u nasu zemlju nece uci.
manijak1

Post by manijak1 »

Dobro je.Samo ovdje bi to bio problem jer prvo se moraju stvoriti preduslovi za takav način odlaganja i odvoženja smeća, plus medijski napast na stvaranje samosvijesti da ako drugačije uradiš stići će te zakonskom regulativom zaslužena kazna - mada smo zapeli na prvoj stepenici stvaranja tog dijela kulture življenja sa postavljanjem odvojenih kontejnera za papir i staklo u kojima je bilo svega samo ne tog traženog materijala pogodnog za recikliranje i samim tim stvaranje preduslova za očuvanje šuma i životne okoline uopšte ako Kron 29 naiđe nek' čita uopće nema ljuski od mladog krompira :D .
Ali jebi ga :D svi misle :D da samo u stanu ili kući trebaš biti higijenski pažljiv .
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

manijak1 wrote:Dobro je.Samo ovdje bi to bio problem jer prvo se moraju stvoriti preduslovi za takav način odlaganja i odvoženja smeća, plus medijski napast na stvaranje samosvijesti da ako drugačije uradiš stići će te zakonskom regulativom zaslužena kazna - mada smo zapeli na prvoj stepenici stvaranja tog dijela kulture življenja sa postavljanjem odvojenih kontejnera za papir i staklo u kojima je bilo svega samo ne tog traženog materijala pogodnog za recikliranje i samim tim stvaranje preduslova za očuvanje šuma i životne okoline uopšte ako Kron 29 naiđe nek' čita uopće nema ljuski od mladog krompira :D .
Ali jebi ga :D svi misle :D da samo u stanu ili kući trebaš biti higijenski pažljiv .
A sta prvo treba uraditi da bih se stvorili preduslovi za takav nacin??? Kao primjer, sta mislis sta je to???
manijak1

Post by manijak1 »

Pa kažem ti sve je do organizacije ali preduslov da to ne budu bačene pare kojih ionako nema je stvoriti kod svakog građana ili već stanovnika jednog naselja svijest da time čini uslugu sebi i drugima , plus materijalni efekt koji će se osjetiti poslije izvjesnog perioda.
Što se mene tiče , nije da se samopohvaljujem ali stvarno pazim na čistoću okoline i bacam otpatke na samo predviđena mjesta ali kad vidim prljave ulice , travnate površine pune papira , konzervi , plastičnih flaša i jedan nemar kod čistača pri odražavanju istih površina - predajem se da utičem na druge ostajem samo kod toga da svako ko bi kao ja :D radio ne bi bilo prljavih parkova ulica ........pa dolazimo onda i do takvog načina odlaganja otpada .
zoka

Post by zoka »

pa lijepo uymemo jedno vece odemo kod direkcije Rad i yakrcimo njihovu ulicu prepunim kontejnerima smetlja i sutra ljudi ne mogu doci posao od tolikog smetlja nek vide kako je nama koji se davimo u smetlju
zili

Post by zili »

ja redovno recikliram tzv. klipače (flaše sarajevskog od 0,5l) :D To je zato što ti ona moja granapdžinica ne da pivu bez prazne flaše, što samo ustvari dokazuje da se ne mora biti visoko obrazovan da bi podržavao recikliranje :-)

Sjeća li se iko onog tv programa ptica dodo?

Nego sad ozbiljno, vidim da je neko spominjao onog malo guštera. Nije samo gušter u pitanju (inače vrsta koja obitava u ledeničkim jezerima i koja se može naći na još samo SEDAM lokacija NA SVIJETU). U pitanju je predivno Prokoško jezero koje će biti uništeno ako se nešto ne preduzme. Baš sam sinoć gledala reportažu na Liberty TV i sad kopam po netu ne bi li našla više informacija. Znam da su se pokrenule neke eko-organizacije iz Srednjebosanskog kantona i da sad civilnom akcijom pokušavaju prisiliti vladu da donese zakon o zaštiti Prokoškog. Ako neko zna više o ovom, molim vas da postirate.

P.S. Neko je spomenuo da treba djecu upozoravati da čuvaju okoliš, ne bacaju smeće, itd. Ali iz mog nekog iskustva, djeca su po tom pitanju još i najbolja, daleko najbolja, mi bismo trebali učiti od njih. Koliko znam u većini osnovnih i srednjih škola najpopularnija sekcija je baš ekološka. Ta djeca idu po vrelu bosne i sl. da čiste smeće koje su ostavili "odgovorni odrasli ljudi" papanske provenijencije.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

zili wrote:ja redovno recikliram tzv. klipače (flaše sarajevskog od 0,5l) :D To je zato što ti ona moja granapdžinica ne da pivu bez prazne flaše, što samo ustvari dokazuje da se ne mora biti visoko obrazovan da bi podržavao recikliranje :-)

Sjeća li se iko onog tv programa ptica dodo?

Nego sad ozbiljno, vidim da je neko spominjao onog malo guštera. Nije samo gušter u pitanju (inače vrsta koja obitava u ledeničkim jezerima i koja se može naći na još samo SEDAM lokacija NA SVIJETU). U pitanju je predivno Prokoško jezero koje će biti uništeno ako se nešto ne preduzme. Baš sam sinoć gledala reportažu na Liberty TV i sad kopam po netu ne bi li našla više informacija. Znam da su se pokrenule neke eko-organizacije iz Srednjebosanskog kantona i da sad civilnom akcijom pokušavaju prisiliti vladu da donese zakon o zaštiti Prokoškog. Ako neko zna više o ovom, molim vas da postirate.

P.S. Neko je spomenuo da treba djecu upozoravati da čuvaju okoliš, ne bacaju smeće, itd. Ali iz mog nekog iskustva, djeca su po tom pitanju još i najbolja, daleko najbolja, mi bismo trebali učiti od njih. Koliko znam u većini osnovnih i srednjih škola najpopularnija sekcija je baš ekološka. Ta djeca idu po vrelu bosne i sl. da čiste smeće koje su ostavili "odgovorni odrasli ljudi" papanske provenijencije.

Mislim da ima malo istine u ovome sto si rekla ali se uloge nekako uvijek okrenu pa samo cujes od starijih, vrlo cesto od penzionera, "danasnja generacija", "ta ohola djeca", "jebem im mater djeciju" itd.... :( :( :( ali ne zaboravite od koga djeca uce, uvijek od staraijih!!! Od tih isti koji samo pricaju i uvijek ama bas uvijek misle da su naj pametniji... :roll:
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

:D manijace :D , svaka cast! :D Ti si bas izuzetak nad izuzetcima :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

:D Soul :D kako i neću biti kad sam pao sa Marsa :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Rado bih bio pripadnik specijalne jedinice bh. Greenpeace-a zvanoj "Duša Raskopuša" i k'o što Englezi krše GM kukuruz rizikujući zatvorske kazne i ja bih tako, u akciju. Recimo, u polja GM krompira ili blokirati cestu Vareš - planina Zvijezda zbog neplanske sječe šume.
Ipak, nisam ja za komandira nego samo za pripadnika ovih specijalaca.
zoka

Post by zoka »

Pipi takvi ljudi bosni trebaju
mrak

Post by mrak »

Naravno da nam treba ekoloski aktivizam ali niposto na green-peace nacin. Greenpeace je monolitan i hijerarhijski organizovan pokret i samim tim podlozan manipulacijama (korupciji). Postoji teorija da green peace podrzavaju najveci njegovi "protivnici", npr. Shell, McDonalds, razne naftne firme kako bi uspjeli kontrolisati aktivizam. Kada se desi neka nesreca aka. tanker se izlije oni posalju greenpeace da protestuje par dana i to je to.

Aktivizam mora biti lokalnog karaktera, ne moze jedna internacionalna organizacija znati sta je nama u bosni problem, i drugo ta organziacija je tako ogromna i pola para sto joj doniraju pojede sama njena birokratija.

Ako zivite u jednom od gradova gdje je greenpeace aktivan sigurno ste naletjeli na "aktiviste" koji pokusavaju da od vas dobiju donaciju.

SVAKI put kada sam sa njima pokusao pricati o smislu takvog globalnog aktivizma, oni bi me naglo prekinuli i maltene srezali sa "hoces dati pare ili neces". I onda odose da love nekog drugo. Gade mi se, iskreno.

Dakle, aktivizam i ekologija svakako, greenpeace - ne hvala.
Pooll

Post by Pooll »

Soul_Sista wrote:U mom naselju su napravili tako da su podijelili smece na vise kategorija (ako se to tako moze nazvati) ili kako ovde to zovu "sortiranje" smeca. Jedan kontener je posebno za novine i papire, drugi je baska za kartone i kutije, treci posebno samo za kese sa smecem a cetvrti je za hranu kao otpad. Isto tako imaju posebne kutije za istrosene baterije.
Ovo je jedan jako dobar nacin da se sprijeci sirenje smeca u prirodu (naravno i kemikalije) i da se drzi na jednom mjestu. Naravno isto tako odgovornost lezi na svakom gradzanu da se drzi tog sistema "sortiranja" i da treba vremena da se privikne na taj sistem ali da je jedan dobar nacin i korak naprijed ako covjek hoce nesto da poduzme sto se tice pitanja "smece", "priroda" i "ciste ulice"...

Sta mislite o ovome??
Mislim da je to super... ali su jos i prije rata napravili u Sarajevu ove kontejnere, ali vec nakon nekoliko dana svo smece je bilo u svim kontejnerima... i od ovoga nije bilo nista

:(
Bas_ta

Post by Bas_ta »

Ja sam ZA!!!

Pa da se pokrene nešto konkretno?! :roll:
amnesiac

Post by amnesiac »

Pooll wrote:
Soul_Sista wrote:U mom naselju su napravili tako da su podijelili smece na vise kategorija (ako se to tako moze nazvati) ili kako ovde to zovu "sortiranje" smeca. Jedan kontener je posebno za novine i papire, drugi je baska za kartone i kutije, treci posebno samo za kese sa smecem a cetvrti je za hranu kao otpad. Isto tako imaju posebne kutije za istrosene baterije.

Sta mislite o ovome??

Mislim da je to super... ali su jos i prije rata napravili u Sarajevu ove kontejnere, ali vec nakon nekoliko dana svo smece je bilo u svim kontejnerima... i od ovoga nije bilo nista

:(

u austriji npr. je sortiranje obavezno po zakonu, dakle ako te komsija vidi da bacis teglu u bio-otpad, moze da te anonimno prijavi policiji, onda dobijes opomenu, a ako ni to ne pomogne, onda te opale po dzepu pa se opametis...a kad malo razmislim, posebno kod nas, nekim kretenima bi samo to i moglo "pomoci" da promijene nacin razmisljanja...
Post Reply