GRE test

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
malosutra81

#1 GRE test

Post by malosutra81 »

dakle, k'o sto naziv teme kaze... GRE test. Da li ga je neko polagao (garant jeste) i gdje se kod nas moze polagati.

svaka informacija je dobrodosla:)
simbabimba

#2 Re: GRE test

Post by simbabimba »

U USAID -u prije nekoliko godina, ne znam je li jos uvijek tamo, vjerovatno jeste. Koji GRE polazes? General ili neki subject?

Sretno u svakom slucaju!
malosutra81

#3 Re: GRE test

Post by malosutra81 »

simbabimba wrote:U USAID -u prije nekoliko godina, ne znam je li jos uvijek tamo, vjerovatno jeste. Koji GRE polazes? General ili neki subject?

Sretno u svakom slucaju!
hvala:)

Trebam polagati general .. i hvala za info, provjericu u USAIDu
Angelina84

#4 Re: GRE test

Post by Angelina84 »

a kakva je razlika izmedju GRE i GMAT-a?
Aurora Borealis

#5 Re: GRE test

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 27/11/2010 00:02, edited 1 time in total.
Bumbar

#6 Re: GRE test

Post by Bumbar »

GRE se polaze za magisterij programe u USA i UK, s tim da neki univerziteti u Europi isto mogu traziti (oni koji su euro.kampusi americkih univerziteta). Rezultati su validni 5 godina, s tim da pojedine skole mogu prihvatiti i starije. Toliko je meni poznato :), ako netko ima dodatne informacije ili ako grijesim nadam se da ce me ispraviti :) jer i mene zanima :).

I moze se polagati u SUS-u (barem je moglo) http://www.sus.ba/useac/admgre.html

IELTS je isto kao TOEFL, u znacenju :) i isto je validan 2 godine. Ja sam mislila da TOEFL traje vise :S
jefferson

#7 Re: GRE test

Post by jefferson »

Angelina84 wrote:a kakva je razlika izmedju GRE i GMAT-a?
GRE je vise fokusiran na engleski i analogije. Ima matematike ali dosta manje nego u GMAT.
GRE obicno polazes kada hoces upisati Magistarski ili doktorat iz Politickih nauka, psihologije, istorije, itd, itd. GMAT se obicno polaze kada upisujes MBA ili nesto drugo sto je vezano za ekonomiju!
Kako god oba testa su duga, suhoparna i treba se spremiti jer vise bodova moze znaciti dobru skolarinu.
Kod doktorata u USA to je drugacije jer obicno troskove doktorata snose skole i tu radis kao asistent.
Aurora Borealis

#8 Re: GRE test

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 27/11/2010 00:01, edited 1 time in total.
jefferson

#9 Re: GRE test

Post by jefferson »

Aurora Borealis wrote:Znam da GMET nosi oko 600 bodova, a ako se ne varam (ovisi i o univerzitetu) oko 500 bodova treba da se kao polozi.
E da, i koliko sam ja upuena, najblize se u ZG-u moze polagati, i kosta oko 500KM.
Ispravite me ako grijesim.

A za sta sluzi IELTS tj. za koje tacno oblast je trazen i koliko on traje?
GMAT se moze i u Sarajevu polagati!
malosutra81

#10 Re: GRE test

Post by malosutra81 »

Aurora Borealis wrote:Znam da GMET nosi oko 600 bodova, a ako se ne varam (ovisi i o univerzitetu) oko 500 bodova treba da se kao polozi.
E da, i koliko sam ja upuena, najblize se u ZG-u moze polagati, i kosta oko 500KM.

Neko je iznad vec pomenuo, IELTS je isto kao TOEFL za testiranje engleskog jezika i uglavnom ga traze na britanskim skolama i univerzitetima. S tim da danas veliki broj skola u Evropi nudi opciju TOEFL ili IELTS kao potvrda znanja engleskog jezika. Za rok trajanja ne znam ali znam (po pricama ljudi koji su polagali ovaj ispit) da je za nijansu tezi od TOEFLa.

p.s. u medjuvremenu sam saznala da mogu GRE polagati u SUS-u. Kod njih se jos polaze TOEFL i SAT.
Angelina84

#11 Re: GRE test

Post by Angelina84 »

malosutra81 wrote:

Neko je iznad vec pomenuo, IELTS je isto kao TOEFL za testiranje engleskog jezika i uglavnom ga traze na britanskim skolama i univerzitetima. S tim da danas veliki broj skola u Evropi nudi opciju TOEFL ili IELTS kao potvrda znanja engleskog jezika. Za rok trajanja ne znam ali znam (po pricama ljudi koji su polagali ovaj ispit) da je za nijansu tezi od TOEFLa.

p.s. u medjuvremenu sam saznala da mogu GRE polagati u SUS-u. Kod njih se jos polaze TOEFL i SAT.
O Boze... pa sta je sad taj SAT?
afmodb

#12 Re: GRE test

Post by afmodb »

Osnovna razlika izmedju GRE i GMAT je u nacinu bodovanja i opredjeljenju.

Dakle GRE se polaze kod kvalificiranja za magistarski program iz drustvenih oblasti, a GMAT iz prirodnih oblasti. Postoje jos dva testa LSAT (za upis na pravo) i MCAT (za upis na medicinu) - i pravo i medicina se, u americi , upisuju nakon zavrsenog fakulteta.

GMAT se takodje koristi i za programe iz oblasti ekonomije i poslovanja.

Sto se tice potrebnog broja bodova, vecina skola ima neke orjentirne smjernice. Sto je skola prestiznija time trazi i veci broj bodova. Neke pak skoke imaju formulu koja se sastoji od elemenata prosjeka sa dodiplomskog kombinovanog sa rezultatom GRE-a ili GMAT-a.
malosutra81

#13 Re: GRE test

Post by malosutra81 »

Angelina84 wrote:
malosutra81 wrote:

O Boze... pa sta je sad taj SAT?
to je za dodiplomski studij cini mi se... i meni se ponekad vrti od ovih skracenica :-)
Angelina84

#14 Re: GRE test

Post by Angelina84 »

sorry, vidim da ste ga spominjali naveliko ali nemam pojma gdje da nadjem link... moram izgleda polagati GMAT test... pretitrala sam http://www.sus.ba al ne vidim nigdje da ima priprema i polaganje GMAT-a
helpajte ljudi...
jefferson

#15 Re: GRE test

Post by jefferson »

Na ovo linku imate sve centre gdje se polazu testovi i OVDJE PREKO KREDITNE KARTICE (Visa i mastercard iz bilo koje BH banke moze) prijavljujete test i birate vrijeme i centar. Ovdje sam dao prvu stranicu, pa dalje kopaj te koji vas test interesuje:

http://www.ets.org/portal/site/ets/menu ... f95190RCRD

Ko ima ikakvih pitanje nek me kontaktira na PP!
malosutra81

#16 Re: GRE test

Post by malosutra81 »

jefferson wrote:Na ovo linku imate sve centre gdje se polazu testovi i OVDJE PREKO KREDITNE KARTICE (Visa i mastercard iz bilo koje BH banke moze) prijavljujete test i birate vrijeme i centar. Ovdje sam dao prvu stranicu, pa dalje kopaj te koji vas test interesuje:

Vec je poznato gdje se moze GRE i TOEFL polagati (pa cak i IELTS).
@angelina je pitala za GMAT a kol'ko vidim na ovoj stranici ga nema...
jefferson

#17 Re: GRE test

Post by jefferson »

malosutra81 wrote:
jefferson wrote:Na ovo linku imate sve centre gdje se polazu testovi i OVDJE PREKO KREDITNE KARTICE (Visa i mastercard iz bilo koje BH banke moze) prijavljujete test i birate vrijeme i centar. Ovdje sam dao prvu stranicu, pa dalje kopaj te koji vas test interesuje:

Izvinjavam se na ovakvom nesmotrenom upadu sa linkom gdje se sve moze obaviti za TOEFL, SAT, GRE itd.
Evo link za GMAT ako ne zamjeras ili moram prvo pitati za dopustenje?

https://www.mba.com/mba/Service/Testing ... MENTSEARCH
malosutra81

#18 Re: GRE test

Post by malosutra81 »

jefferson wrote:
malosutra81 wrote:

Izvinjavam se na ovakvom nesmotrenom upadu sa linkom gdje se sve moze obaviti za TOEFL, SAT, GRE itd.
Evo link za GMAT ako ne zamjeras ili moram prvo pitati za dopustenje?

https://www.mba.com/mba/Service/Testing ... MENTSEARCH
halo, ohladi malo nema potrebe za sarkazmom...samo kazem da je cura za GMAT pitala a onaj prvi link joj nece biti od pomoci
Angelina84

#19 Re: GRE test

Post by Angelina84 »

Ej, hvala puno! U Sarajevu izgleda nema, a Zagreb je najblizi... ma hajd, sve za nauku :D

jos kad bi neko mogao preporuciti mmaterijale i to... bilo bi extra ;)
jefferson

#20 Re: GRE test

Post by jefferson »

Angelina84 wrote:Ej, hvala puno! U Sarajevu izgleda nema, a Zagreb je najblizi... ma hajd, sve za nauku :D

Pogledja ovo u Sahinpasicu ili Buybook i sl. knjizarama.
Da si se ranije javila mogao sam ti ponjeti iz USA, ali sad je kasno! Ako imas nekog u USA nek ti ponese, knjige uopste nisu skupe, a vrlo, vrlo su korisne!
Angelina84

#21 Re: GRE test

Post by Angelina84 »

jefferson wrote:
Angelina84 wrote:Ej, hvala puno! U Sarajevu izgleda nema, a Zagreb je najblizi... ma hajd, sve za nauku :D

Pogledja ovo u Sahinpasicu ili Buybook i sl. knjizarama.
Da si se ranije javila mogao sam ti ponjeti iz USA, ali sad je kasno! Ako imas nekog u USA nek ti ponese, knjige uopste nisu skupe, a vrlo, vrlo su korisne!
hvala ti puno

ljudi, svi ste super, hvala vam !!!
swirl

#22 Re: GRE test

Post by swirl »

Nazoves SUS, oni tamo imaju biblioteku, i pozajmljuju knjige za vjezbanje SAT, GRE i ibTOEFL. Cak imaju i pripremne knjige za GMAT i LSAT. Bitno ih je samo unaprijed nazvati, i rezervisati sebi knjigu, jer je navala. Takodjer, mislim da od slijedece godine nece biti GRE testiranja, provjeri jos jednom.
Angelina84

#23 Re: GRE test

Post by Angelina84 »

swirl wrote:Nazoves SUS, oni tamo imaju biblioteku, i pozajmljuju knjige za vjezbanje SAT, GRE i ibTOEFL. Cak imaju i pripremne knjige za GMAT i LSAT. Bitno ih je samo unaprijed nazvati, i rezervisati sebi knjigu, jer je navala. Takodjer, mislim da od slijedece godine nece biti GRE testiranja, provjeri jos jednom.
na mba stranici nemaju uopste Sarajevo kao centar testiranja za GMAT. Jesi siguran da imaju pripremne materijale za GMAT s obzirom da ga ne orgniziraju :-?
Angelina84

#24 Re: GRE test

Post by Angelina84 »

btw ako neko prodaje literaturu za GMAT, nek mi se javi na pm
swirl

#25 Re: GRE test

Post by swirl »

Angelina84 wrote:
swirl wrote:Nazoves SUS, oni tamo imaju biblioteku, i pozajmljuju knjige za vjezbanje SAT, GRE i ibTOEFL. Cak imaju i pripremne knjige za GMAT i LSAT. Bitno ih je samo unaprijed nazvati, i rezervisati sebi knjigu, jer je navala. Takodjer, mislim da od slijedece godine nece biti GRE testiranja, provjeri jos jednom.
na mba stranici nemaju uopste Sarajevo kao centar testiranja za GMAT. Jesi siguran da imaju pripremne materijale za GMAT s obzirom da ga ne orgniziraju :-?
Jesam, sigurna sam 100%, nazovi i rezervisi 200 070. Skoro niko ne uzima knjige za GMAT, jer rijetko ko od nasih studenata polaze taj test. Imaju i knjige za pripremu i za polaganje LSAT. Taj test mozes polagati u Zagrebu http://www.iro.hr/hr/standardizirani-testovi/gmat/
Post Reply