... grcevi kod bebca ... trebam pomoc

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

ivi

#1 ... grcevi kod bebca ... trebam pomoc

Post by ivi »

hej hej ... uh dugo me nije bilo mada vas redovno citam ... evo kao sto vidite imam malog bebca ... ja sam sad MAMA ... super je osjecaj ... nego trebam pomoc ... vidjela sam temu vezanu za caj od komoraca ... al to mi nije puno pomoglo ...

... imam bebca star je mjesec dana ... ima strasne grceve ... vristi po citavu noc, strasno mi ga je zao i voljela bi mu pomoci ... nema sta nismo probali ...
stalno ima lanenu uljanu krpicu na stomacicu,
ne dojim ga, hranim ga novalac hranom (cak ima i posebna formula za grceve),
od cajeva mu dajemo komorac, plantex i kamilicu,
stalno mu masiram stomacic,
nakon jela uvijek podrigne prije nego ga stavimo u krevet,

eto ako neko od vas ima jos nesto sto bi moglo pomoci ... rado cemo probati ... hvala vam puno ...
pozdrav za svu sa-x ekipu znanu i neznanu

8)
ivi

Post by ivi »

ps. probali smo i sabsimplex kapi ...

8)
chuchumbamayumbe

#3 Re: ... grcevi kod bebca ... trebam pomoc

Post by chuchumbamayumbe »

ivi wrote:hej hej ... uh dugo me nije bilo mada vas redovno citam ... evo kao sto vidite imam malog bebca ... ja sam sad MAMA ... super je osjecaj ... nego trebam pomoc ... vidjela sam temu vezanu za caj od komoraca ... al to mi nije puno pomoglo ...

... imam bebca star je mjesec dana ... ima strasne grceve ... vristi po citavu noc, strasno mi ga je zao i voljela bi mu pomoci ... nema sta nismo probali ...
stalno ima lanenu uljanu krpicu na stomacicu,
ne dojim ga, hranim ga novalac hranom (cak ima i posebna formula za grceve),
od cajeva mu dajemo komorac, plantex i kamilicu,
stalno mu masiram stomacic,
nakon jela uvijek podrigne prije nego ga stavimo u krevet,

eto ako neko od vas ima jos nesto sto bi moglo pomoci ... rado cemo probati ... hvala vam puno ...
pozdrav za svu sa-x ekipu znanu i neznanu

8)
Trk u dezurnu apoteku i trazi SabSimpleks kapi. Nasu bebaru je to spasilo! Ima da me spominjes!
Javi se da znam sta je bilo!
SRETNO! :)
chuchumbamayumbe

Eh, u isto vrijeme ti dodade da ste probali i sab kapi. :(
Koliko vec dugo ima grceve, dan, dva, sedmicu???
Probaj promijeniti hranu koju joj dajes, probaj neku drugu formulu. Caj od komoracha. Obavezno da podrigne.
Mi sam nasom bebarom nismo imali toliko problema, nadam se da necemo ni sa ovom drugom koja je na putu... :-) :-D
chuchumbamayumbe

Ako nista ne pomaze, mozda da se obratite pedijatru i da objasnite da ste sve to probali i nista??? Mozda nisu samo grcevi u pitanju...
ivi

Post by ivi »

... ma grceve ima od 10-tog dana od rodjenja znaci vec nekih 25 dana samo je bilo pad dana kad su malo krace trajali ... ne znam sta da radimo pricala sam sa 8 pedijatara i svi isto kazu da to tako mora ... uh nije mi jasno kako niko do sad nije skontao neki efikasan ljek ...

8)
chuchumbamayumbe

ivi wrote:... ma grceve ima od 10-tog dana od rodjenja znaci vec nekih 25 dana samo je bilo pad dana kad su malo krace trajali ... ne znam sta da radimo pricala sam sa 8 pedijatara i svi isto kazu da to tako mora ... uh nije mi jasno kako niko do sad nije skontao neki efikasan ljek ...

8)
Nista, onda je sve OK ako si razgovarala sa pedijatrima...
Proci ce, mora se to izdrzati i pretrpiti...Nece bebari nista biti, to je prirodni proces i tako mora biti. Negdje jace, negdje slabije, ali proci ce je...
Sacekaj dok krenu zubici! :D Evo smo mi stali kod šestog, ima mjesec dana nije nikao vise niti jedan a svi se vide, samo sto nisu. Tu pomaze Calogel, tako se nekako zove. Namazes joj, utrnu desni i bude bolje.
Moram ti priznati da i ja gutam Persene ko Rondo C, lakse mi bude...
Mora covjek pretrpiti, a kasnije ce uzivati!
Pa makar i ne spavao mjesec-dva, na kraju sve to bude OK i brzo se zaboravi!
hehe, kada se sjetim, ko da je jucer bilo!
Mi za desetak dana slavimo prvo rodjendan! :)
Bumbar

Post by Bumbar »

chuchumbamayumbe wrote:
ivi wrote:... ma grceve ima od 10-tog dana od rodjenja znaci vec nekih 25 dana samo je bilo pad dana kad su malo krace trajali ... ne znam sta da radimo pricala sam sa 8 pedijatara i svi isto kazu da to tako mora ... uh nije mi jasno kako niko do sad nije skontao neki efikasan ljek ...

8)
Nista, onda je sve OK ako si razgovarala sa pedijatrima...
Proci ce, mora se to izdrzati i pretrpiti...Nece bebari nista biti, to je prirodni proces i tako mora biti. Negdje jace, negdje slabije, ali proci ce je...
Sacekaj dok krenu zubici! :D Evo smo mi stali kod šestog, ima mjesec dana nije nikao vise niti jedan a svi se vide, samo sto nisu. Tu pomaze Calogel, tako se nekako zove. Namazes joj, utrnu desni i bude bolje.
Moram ti priznati da i ja gutam Persene ko Rondo C, lakse mi bude...
Mora covjek pretrpiti, a kasnije ce uzivati!
Pa makar i ne spavao mjesec-dva, na kraju sve to bude OK i brzo se zaboravi!
hehe, kada se sjetim, ko da je jucer bilo!
Mi za desetak dana slavimo prvo rodjendan! :)
unaprijed sretan rodjendan :kiss:

hmm...probaj napraviti caj od kima...sasvim malo kima stavis (2-3 one lepirice) :)...moja mame kaze da to pomaze :)...

nemoj samo previse kima..nece mu biti nista ali to uspava bebu... :)

sretno :)...
zena21

Post by zena21 »

sve bebe imaju grceve... to je normalno dok ne navrsi 3 mjeseca.. eh, sad, neko ima u slabijem neko u jacem obliku :(

mojoj djeci je pomagalo lagano masiranje stomacica rukom, u pravcu kazaljke na satu...

u flasicu smo ubacivalji kim, skroz malu kolicinu...

kao sto neko rece, to su stvari koje moramop prebroditi... poslije ovoga dolaze zubici... opet plac i nespavanje... ali sve to brzo prodje i zaboravi se.

u svakom slucaju sretno :-) :-) :-)
obuca

Post by obuca »

probaj promijeniti hranu za bebu. pokusaj sa NAN 1 od Nestle. Imala sam isti problem sa sinom, i ta hrana je napravila cudo. Sretno. I sve naj sa bebacom :)
BihYankee

Post by BihYankee »

Probaj ono sto je moju dvojicu oslobodilo : Nurse Harvey tečnost samo pitaj koliko mora biti staro dijete. Pomaže i ako tata legne na leđa i stavi bebca na stomak tako da mu jedno uho može čuti otkucaje tatinog srca, poželjan je kontakt golom kožom a onda ih obojicu pokrij . Može i šema sa majkom ali nama je bolje prolazila muško-muška varijanta. Mi smo i mjenjali mlijeko tj proizvodjača dok nismo potrefili koje im odgovara. U americi djecu stavljaju da leže na stomaku a glavu okrenu na stranu ali mi nismo smjeli ovo osim kad jedno od nas bude na par centimetara i obavlja monitoring disanja. Ne sekiraj se, proci ce samo od sebe pa se opet vratiti kad pocnu zubi. A eto mene su tjesili: mala djeca piju mlijeko a velika krv.
sekretar

Post by sekretar »

Mom malcu su sab simplex pomogle.
Patnju smo imali samo par dana, i onda hvala Bogu kapi su odradile svoje.

Inace topla krpa na stomak, masiranje. Jako bitno je da kada praviš hranu da ne treskaš bočicu previše, kako se puno mjehurića ne bi stvaralo.
Probaj flašicu valjati medju dlanovima a ne tresti.
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

Ja sam mom sinu mazala stomak sa uljem i stavljala toplu gazu preko toga,koristila NAN 1 i sve je bilo ok,hvala Bogu.
Probaj promijeniti hranu,mozda mu bas nepase.
U svakom slucaju sretno.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

nosanje, nosanje i samo nosanje :)
ja MISLIM

Post by ja MISLIM »

Veoma je moguce da su samo grcevi i da trebas mozda promijeniti mlijeko ili djeciju hranu. Ipak, pogotovo ako je dijete musko, ne bilo ti tesko odvedi ponovo pedijatru i trazi (bolje reci insistiraj) detaljnu pretragu. Imam blizance stare osam godina. Curica je, kao beba u toku prvih nekoliko mjeseci, umjesto da podrigne, nakon jela povracala, a zapravo se radilo o halapljivom gutanju. Medjutim, malac je prvih dvadesetak dana po nekoliko puta dnevno znao da zaplace toliko da poplavi. I doktori su mi u pocetku govorili ili da ima grceve (pa su onda slijedili tretmani komoracem, kimom, plantexom), ili da je ljuto. Slucajno jednu noc se na pedijatriji zadesio neki tehnicar (beskrajno mu hvala), koji je poceo detaljno da mi pregleda dijete i pronadje da mu se sa unutrasnje strane kozice na vrhu splovila nalazi kvrzica (priraslica) velicine zrna rize koja zacepi mokracni kanal u splovilu i djetetu treba da se nagomila urina u mjehuru kako bi se stvorio dovoljno jak pritisak koji ce pomjeriti priraslicu. To je ono sto ga je bolilo. Nakon "operacije" u trajanju od nekoliko sekundii ciscenja kanala od skorene krvi nakon dva-tri dana, djecak mi vise nikada do sada (hvala bogu dragom) nije imao bilo kakvih slicnih problema. Ma koliko ti ovo grozno zvucalo, ne radi se ni o cemu komplikovanom ni teskom. Jednostavno savjetujem provjeri sve sto se moze provjeriti. Napokon, ako i nalazi ne pokazu nista, uvijek se mozes vratiti komoracu, kimu, plantexu & co.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

ja i moj bebach radimo vjezbe svaki dan....i pomaze pravo....nakon svakog dojenja (ili flasice) "vozimo bicikl" nekoliko minuta i onda ga jos malo izmasiram....jedno vrijeme sam mu stavljala "lojanicu" na stomacic ali sam prestala jer nema vise potrebe za to....

moze biti da mu hrana ne odgovara.....ja sam prva 2 mjeseca samo dojila medjutim odkako sam se vratila na posao poceli smo mu davati gotovu hranu 2 puta dnevno....trebalo je definitivno par pokusaja da skontamo koja mu najbolje odgovara ali sad je sve odlicno.... :D

sve najbolje :kiss:
ivi

Post by ivi »

obuca wrote:probaj promijeniti hranu za bebu. pokusaj sa NAN 1 od Nestle. Imala sam isti problem sa sinom, i ta hrana je napravila cudo. Sretno. I sve naj sa bebacom :)
jeste li stavljali sabsimplex kapi u ovu hranu ?

8)
ivi

Post by ivi »

Enka-Benka wrote:Ja sam mom sinu mazala stomak sa uljem i stavljala toplu gazu preko toga,koristila NAN 1 i sve je bilo ok,hvala Bogu.
Probaj promijeniti hranu,mozda mu bas nepase.
U svakom slucaju sretno.
imam i za tebe isto pitanje jeste li stavljali sabsimpex kapi u NAN 1 hranu? ...

8)
mema mo

Post by mema mo »

draga "ivi" vidim da ste isprobali sve metode za bebine grceve, ipak bi trebali promjeniti bebi hranu pa ako nista da grcevi budu blazi. na jednom predavanju pedijatar je rekao da je prema nekim istrazivanjima ta bol u trbuhu (kolike) jakog inteziteta, a da ne ostavlja nikakve posljedice na djete. strpite se neko vrijeme i proci ce, malo bebu pronosajte jer joj to daje sigurnost i tada joj je bol u pola manja. zelim vam puno zdravlja i vama i bebi. :)
modesti

Post by modesti »

Grčevi su skroz normalna pojava kod bebica. Formira se probavni trakt kako treba :) ipak su 9 mjeseci dobivali apsolutno prerađenu hranu kroz pupčanu vrpcu, a sada se moraju privikavati na pravu hranu. Teško je, znam, ali će proći. Za 2-3 godine se nećeš moći ni sjetiti tačno koliko dugo su trajali 8)

Već ti je neko napisao- nosaj, nosaj, nosaj.

Jesi li sigurna da su grčevi (gasovi u crijevima) ili je tzv. "večernje plakanje"? Ovo zadnje se javlja obično predveče, traje od 20 minuta do par sati i nema vidljivog uzroka. I to je sve OK, te bebe lijepo napreduju. Pošto si novopečena mamica, mogu ti samo još predložiti da posjetiš forum http://www.bebano.com ako budeš imala još nekih pitanja. Je li smijem ja uopšte ovo napisati moderator? Ako ne smijem, ukini me :)
Ivy

Post by Ivy »

ivi draga, long time no see na forumu! Samo da ti CESTITAM na bebcu i puno srece!!!!!
ivi

Post by ivi »

Ivy wrote:ivi draga, long time no see na forumu! Samo da ti CESTITAM na bebcu i puno srece!!!!!
hej hej "nikenjakinjo" nije me dugo, dugo bilo mislim nisam pisala mada sam tu citam ja vas tu i tamo redovno ... svasta se kod mene izdesavalo, kao sto vidis sad sam mama imamo malog djecaka filip se zove i cojeka imam i diplomu na zidu cak ... ma sta da kazem osim da sam jako, jako sretna hvala bogu ... eto ...

8)
ivi

Post by ivi »

modesti wrote:Grčevi su skroz normalna pojava kod bebica. Formira se probavni trakt kako treba :) ipak su 9 mjeseci dobivali apsolutno prerađenu hranu kroz pupčanu vrpcu, a sada se moraju privikavati na pravu hranu. Teško je, znam, ali će proći. Za 2-3 godine se nećeš moći ni sjetiti tačno koliko dugo su trajali 8)

Već ti je neko napisao- nosaj, nosaj, nosaj.

Jesi li sigurna da su grčevi (gasovi u crijevima) ili je tzv. "večernje plakanje"? Ovo zadnje se javlja obično predveče, traje od 20 minuta do par sati i nema vidljivog uzroka. I to je sve OK, te bebe lijepo napreduju. Pošto si novopečena mamica, mogu ti samo još predložiti da posjetiš forum http://www.bebano.com ako budeš imala još nekih pitanja. Je li smijem ja uopšte ovo napisati moderator? Ako ne smijem, ukini me :)
... nije stvar u nosanju to je najlakse nosali bi mi non-stop samo da prestane vriska, meni ne smeta ta vriska, nego mi je zao tog malog djecaka sav se on oznoji koliko vristi a nema nacina da mu pomognemo ... ja zelim da njemu pomognem jer pati se i tesko mu je ... eto a mi cemo nosati to nam je posao ...
8)
Ivy

Post by Ivy »

ivi wrote:
Ivy wrote:ivi draga, long time no see na forumu! Samo da ti CESTITAM na bebcu i puno srece!!!!!
hej hej "nikenjakinjo" nije me dugo, dugo bilo mislim nisam pisala mada sam tu citam ja vas tu i tamo redovno ... svasta se kod mene izdesavalo, kao sto vidis sad sam mama imamo malog djecaka filip se zove i cojeka imam i diplomu na zidu cak ... ma sta da kazem osim da sam jako, jako sretna hvala bogu ... eto ...

8)
ha NEK JE SA SREĆOM! Meni jos samo bebač fali :D :D moram brzo poradit na tome! CONGRATS MILA i tebi i čoeku :)
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Samo da ti čestitam ivi, ... ti me onomad i dovede na ovaj forum :D
Post Reply