Grbovi opština/općina u BiH

Post Reply
cyprus

#426 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by cyprus »

BSn wrote:Sta ti imas protiv sv. Georgija koji ubiva azdaHu i u pozadini se vidi znak dobropoznate istocnoilidzanske Hitne pomoci? :oops:
Ma žao mi aždahje, i ona je živo biće... :oops:
Vitezanin

#427 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Vitezanin »

Image

Na temelju viđenih grbova lokalnih zajednica u BiH zaključio sam da BiH ima previše proeuropski državni grb. :D :D :D Mislim da je vrijeme da se suočimo s realnošću i prihvatimo gore navedeni. :D :D :D :D
Sve ovce u svojim torovima, a nebesko plava boja predstavlja mir i nedodirivanje između torova. Fala. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Been

#428 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Been »

Vitezanin wrote:Image

Na temelju viđenih grbova lokalnih zajednica u BiH zaključio sam da BiH ima previše proeuropski državni grb. :D :D :D Mislim da je vrijeme da se suočimo s realnošću i prihvatimo gore navedeni. :D :D :D :D
Sve ovce u svojim torovima, a nebesko plava boja predstavlja mir i nedodirivanje između torova. Fala. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pitanje : ovi mali crveni u ovim velikim zelenim travojedima dakako su zamumljeni, zakamuflirani Hrvati bez validne licence ?
cyprus

#429 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by cyprus »

zagazaga wrote:nema ni cobana a ne vidi se ni ciji je veci :lol: :lol: .............................toranj
Fahrin, zna se :D

Inače, kad bi SBB kojim slučajem dobio izbore u Centru, siguran sam da bi toranj odjednom osvanuo na opštinskom grbu :oops: :D
Vitezanin

#430 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Vitezanin »

Been wrote:
Vitezanin wrote:Image

Pitanje : ovi mali crveni u ovim velikim zelenim travojedima dakako su zamumljeni, zakamuflirani Hrvati bez validne licence ?
Izgleda da su se oni našli na pogrešnom mjestu, tj, nisu bili tamo gdje je dijele licence pa su ostali zakinuti. :D :D :D :D
Vitezanin

#431 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Vitezanin »

Upratite srce- Brčko distrikt. Hahaha. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vitezanin

#432 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Vitezanin »

MarinHan wrote:Ovaj grb se ne smije usvojiti, jer se u njemu iznose neistine u vezi sa zastupljenošću naroda. U njemu se pokazuje da je 33,8% Bošnjaka, 28,17% Srba, 26,76% Hrvata i 11,27% ostalih, te time krši sve poznate i nepoznate zakone, dejtonski sporazum, Ustav BiH i vitalne nacionalne interese, i kao takav ne smije biti usvojen!!!!
Jesi to vagao ovce i ove znakove "no people alowed" ? :D :D :D :D :D :D :D :D
Vitezanin

#433 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Vitezanin »

MarinHan wrote:
Vitezanin wrote:
MarinHan wrote:Ovaj grb se ne smije usvojiti, jer se u njemu iznose neistine u vezi sa zastupljenošću naroda. U njemu se pokazuje da je 33,8% Bošnjaka, 28,17% Srba, 26,76% Hrvata i 11,27% ostalih, te time krši sve poznate i nepoznate zakone, dejtonski sporazum, Ustav BiH i vitalne nacionalne interese, i kao takav ne smije biti usvojen!!!!
Jesi to vagao ovce i ove znakove "no people alowed" ? :D :D :D :D :D :D :D :D
Pa normalno, sve radi pravilnosti :D :D :D :D

SVE PO ZAKONU! :D :D :D :D :D :D
Obuca9

#434 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Obuca9 »

Čekaj, zar nisu u onom čuvenom RGB sistemu, crveni Srbi, a plavi Hrvati? Ili sam ja nešto pobrko :)
Vitezanin

#435 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Vitezanin »

hz__semir wrote:Čekaj, zar nisu u onom čuvenom RGB sistemu, crveni Srbi, a plavi Hrvati? Ili sam ja nešto pobrko :)

Hm ...SRbi su uvijek biliplavi čini mi se :D :D :D , a Hrvati crveni.
Samo ne znam po kojoj logici je crvena hrvatska a plava npr kao srpska boja. Ajde kod Bošnjaka mi je jasno za zelenu, ali ovdje ne vidim neku logiku. :D :D :D :D :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#436 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Toto »

hz__semir wrote:Čekaj, zar nisu u onom čuvenom RGB sistemu, crveni Srbi, a plavi Hrvati? Ili sam ja nešto pobrko :)
pobrko
fale ti ostali
daklem CMYK
Crbi, Muslmani, y kromozom i Kroate
cyprus

#437 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by cyprus »

Vitezanin wrote:

Hm ...SRbi su uvijek biliplavi čini mi se :D :D :D , a Hrvati crveni.
Nisu, nisu :-D
gol-man

#438 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by gol-man »

cyprus wrote: napraviJo :D

Nego, jel Jajce ima grb? Čudno mi da nema :-) Tamo bar ima simbola mali milion

Ima Jajce , bio je konkurs raspisan prije nekih 5-6 godina , htjeli mijenjati :x , da bi skontali da je ovaj stari najbolji.
Image
uvjek dobar gost

#439 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by uvjek dobar gost »

Ti su grbovi mahom napadni, diskriminirajući i naginju na šovinizam ... nerjetko im je cilj da se drugi i drugačiji osjećaju nelagodno, neprijatno i ne tako dobrodošlo...

na grbovima opština-općina, kantona pa i entiteta trebaju biti toponimi, životinje karakteristične za to područije, stilizirane rijeke ili šta već , a nikako ne vjerski ili nacionalni simboli... nikako ne simboli koji asociraju na tragičnu prošlost...

No sve je ovo od mene galaktika dok mi sami ne počnemo skidati sve ono nakaradno postavljeno po našim gradovima, mislim na sve simbole koji služe samo zapišavanju teritorija, mislim svakako na križeve, inat spomenike, grafite koji su inspirisani fašizmom... mi trebamo biti promijena koju želimo da vidimo, mi smo ti koji se trebamo potruditi a u interesu male raje... možda nam to nije jasno još uvijek ali kad za desetak ili više godina djeca nas budu pitala što i kako..... većina će nas gledati u zemlju i pravdati se ... riječima.. otprilike... "pa nismo samo mi. ili nismo mi prvi počeli..."...

Bruka je što smo vaki kaki smo !
uvjek dobar gost

#440 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by uvjek dobar gost »

Neće niko... dok sami ne krenemo u skidanje, u šaranje u ispravljanje grešaka koje je iz gluposti i materijalne koristi načinila politika... znači sprejeve u ruke, naljepnice... burgije i lopate i lagano.... sve ono čega nas je stid trebamo skinuti sami ! Nema državne policije, nema entitetske ili kantonalne koja će to raditi.... mi smo ti !

Ukoliko nas nije stid onda nikom ništa ... neka svega i neka nas... vakih kaki smo !
cyprus

#441 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by cyprus »

gol-man wrote:
cyprus wrote: napraviJo :D

Nego, jel Jajce ima grb? Čudno mi da nema :-) Tamo bar ima simbola mali milion

Ima Jajce , bio je konkurs raspisan prije nekih 5-6 godina , htjeli mijenjati :x , da bi skontali da je ovaj stari najbolji.
Image
Evo onda još jedan što ide u korektne grbove :-D Bio sam se prepo da bi mogli pola grba u kockice, a drugo pola u zeleno :oops:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#442 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by -LIBERO- »

Grb Jajca je ostavljen k'o bojanka,tako da ga bosnjaci mogu ofarbati u zelenim nijansama,a hrvati u kockicama :lol:
bingov buraz

#443 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by bingov buraz »

Pliva i Vrbas i jesu zeleni ali da su ofarbani to bi odmah bio nacionalisticki grb :-?
milankecman

#444 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by milankecman »

Da li je ova tema iscrpljena ili će biti još kakvih analiza?
cyprus

#445 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by cyprus »

milankecman wrote:Da li je ova tema iscrpljena ili će biti još kakvih analiza?
Ne znam, imaš li ti kakvih zapažanja? Ja sam sva svoja do maksimuma iscrpio :-D
milankecman

#446 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by milankecman »

Da probamo ispitati koje su životinje zastupljene,na koliko grbova i koliko ih ukupno komada ima.
Uključio bih i aždahu kao i one lavove (ili već šta su) što stoje na dvije noge.
Slično i za oružje hladno i vatreno.
FORMICA

#447 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by FORMICA »

Od svih ovih grbova vrlo je malo onih koji su heraldički ispravni, a grb u prvom redu mora biti heraldički ispravan. Dalje lično nemam ništa protiv nacionalnih simbola naročito ako su skladno uklopljeni u cjelinu mada se na ovim primjerima oni ističu i po pravilu su jedini simboli na grbovima. Pogrešno je grbove praviti tako da se zasnivaju na trenutnoj političkoj klimi jer je politika nešto što se očas mijenja. Grb treba biti za stalno. Zaista treba poraditi na tome da se koriste simboli koji se inače koriste u heraldici radi razumljivosti i bez suvišnih detalja. Kod nas u Crnoj Gori su izvanredni primjeri grbova Podgorice, Bara, Budve,... i strai grbovi Kotora, Herceg Novog, Perasta,... koji nijesu nacionalno opterećeni, jednostavni, slikoviti.
Obuca9

#448 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Obuca9 »

A kako izgleda jedan heralidčki ispravan grb? Nije provokacija, nego me fakat interesuje, vidim na par mjesta se u ovoj temi spominje "heraldička ispravnost", pa me fakat zanima koja su to pravila koja trebaju biti ispoštovana, te koji od dosad postavljenih grbova ispunjavaju ta pravila.
FORMICA

#449 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by FORMICA »

Da bi grb uopšte bio grb najprije mora imati štit na kojem se nalazi heraldička simbolička slika. Kako se ovđe radi o grbovima opština potrebno je slijediti opšte upute za izgled grba opštine ako nema nekih posebnih. Opštinski grbovi imaju čuvare štita, zudanu krunu i postament. Srpska heraldika zahtijeva na primjer da čuvari štita u jednoj od ruka drže baner koji je jedan obavezno nacionalni baner Srba (trobojka crvena-plava-bijela) a drugi grbovni baner opštine koji ponavlja sliku sa štita. Crnogorska heraldika ne zahtijeva da čuvari štita drže banere pai ni nema.
Dalje postoji saganje boja đe se emajli postavljaju samo na metale a postoje i krzna. Postoji pet emajla (crvena, plava, zelena, ljubčasta i crna) dva metala (zlato=žuta, srebro=bijela) i nekoliko krzana (zavisno kako đe) hermelin (bijeli sa crnim repom a mogu i druge kombinacije) vjeverica (zvonoliki ili štakoliki uzorak plavo srebrni a možei drugih boja)krzno ptice (perje)krzno leptura (one sitne obojene pločice) krzno ribe (krljušt)...
Postoje osnovni i izvedeni osnovni oblici.
Postoje osnovni oblici drugog reda, Razne životinjske, biljne šarže, neživi predmeti, alati, oružja, prirodne pojave i sve i svašta.
Sve šarže se postavljaju na štit prema heraldičkim pravilima (određen broj i raspored u odgovarajućoj boji)
Ovđe možešo tome naći detaljnije sa slikovnim primjerima:
http://formica.yuku.com/directory/defau ... unity=true
Ne mogu se postavljati nijanse boja (izuzev iz estetskih razloga ali tad bez značenja) šivotinje moraju biti u propisanim stavovima ez insistiranja na taksonomiji vrsta. Lav je simbol i nema nikakvog značaja jeli lav afrički ili azijski. Simbolika šarži je u heraldici određena i nema nikakvog značaja trenutna aluzija na neku šaržu. Na primjer pauk je simbolmarljivosti vrijednoće a to što je nekome ružan nema značaja.
Heraldički su ispravni naprimjer svi grbovi koje je za opštine naseljene većinskim srpskim življem uradilo SHD Beli orao. S druge strane ti grbovi ne moraju biti a najčešće i nijesu politički poželjni naročito ne u BIH. Ima i nekoliko grbova hrvatskih i muslimanskih opština koji su zaista i lijepo i heraldički ispravno urađeni ali iz gornjeg razloga su nepoželjni.
Možda bi se više pažnje trebalo posvetiti flori i fauni bez nabrajanja elemenata ekosistema ili industrijskoj simbolici a diskretno naglasiti i nacionalna pripadnost stanovništva.
Na primjer Grahovu ne smeta ništo da mu se u grbu nađe centralni motiv grančica pasulja sa cvjetovima a ako je nekom baš bolja neka stavja i nacionalna obilježja neđe okolo.
FORMICA

#450 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by FORMICA »

Hvala.
Ideja mi je bila da na jednom mjestu postavim složene osnovne elemente heraldike, pa ko voji nek izvoli. Naravno radi se o osnovnim elementima više kao uvod za nekog ko bi htio da se zanima heraldikom makar iz hobija.
Evo grbova nekih opština Crne Gore koji su heraldički ispravni i kvalitetno napravljeni:
Grb Bara: na plavom štitu zeleni stub oivičen zlatno. Simbolično opština se nalazi između mora i jezera sa gradovima uz obalu. Čuvari štita su vukovi simbolično se odnosi na crnogorsku dinastiju Balšića kojima se u krijesti nalazila srebrna vučije glava, godina osnivanja i grane masline u postamentu. Zlatna zidana kruna za nekadašnjuu prijestonicu.
Image

Uploaded with ImageShack.us

Opštia Budva: na plavom štitu tri zlatne šestokrake zvijezde u rsporedu 1. 2.Iz starog grba Budve. Čuvari štita su dva zlatna vodena konja po legendi o osnivačima Budve.Postament morski talasi i srebrna zidana kruna kao stari grad.
Image

Grb Kotora je stari grb Kotora sa dva zlatna lava kao čuvarima štita i lovorovim granama i zlatnom zidanom krunom kao stari grad.
Image

Grb Podgorice: Na srebrnom štitu tri plave (ovđe su svijetlo plave ali to nema značaja) vodoravne letve gornja izlomljena četiri puta. Označavaju tri kulturna sloja grada Birziminijum, Duklja i Podgorica (ilirski, rimski i slovenski). Čuvari štita su srebrni lavovi u postamentu vinova loza i zidana kruna glavnog grada od zlata ukrašena dragim kamenjem.
Image

Sve jednostavno, jasno, razumljivo,lijepo elegantno,...
Istina jedino mi nije u redu što nije naglašen pol čuvara štita bez obzira što je u opisu grba rečeno da se radi o muškim primjercima trebaju se nacrtati i jaja i ud a ne da se prikrivaju ili preskaču jer izgledaju uškopljeno. Ne mora biti u uzbuđenom stanju ali se treba viđeti
Post Reply