Baš onako, nek se zna.
I onda malo protrkeljam po grbovima opština/općina BiH i na moje, hajde da kažem, zaprepaštenje, sagledah kolika je količina ljudske gluposti, zla i nacionalizma sabrana na ovako malom prostoru kao što je BiH.
Ja živim opštini Novi Grad i ovo je njen grb:

Ovdje ništa ne prejudiciram, ali mene ovo neodoljivo podsjeća na nekakve nebodere (logično), ali mi je nelogično da li je ova optička varka sa kupolom džamije i 5 munara slučajna ili ne?!

Nije potrebno previše se razumjeti u statistiku da bi se zapazilo da na grbovima opština sa bošnjačkom većinom najčešće preovlađuje zelena boja, a iskreno ne vjerujem da je to zbog boje pašnjaka i šuma.

Elem, za grbove opština u RS se može reći da su, manje-više, u stilu 4S i srpske trobojke, sa kojekakvim znanim i neznanim svecima, najčešće izrazito vjerski orijentisane, na većini se nalazi krst.

dok su grbovi općina sa hrvatskom većinom uglavnom u uzorcima crveno-bijele šahovnice...također nerijetko sa vjerskom tematikom.

U svakom slučaju ima prelijepih grbova, tipa onaj grada Bihaća, Centra ili Konjica, ali većina ipak duboko pod uticajem trenutno većinskog naroda.
Meni se ovo nikako ne sviđa, ali očito je da se oko toga baš i ne diže nekakva pretjerana buka.
Znam da imamo milion prečih stvari oko kojih se trebamo brinuti u ovoj našoj Bosni i Hercegovini, ali se nadam da će jednog dana doći i na red revizija ovih grbova.
S poštovanjem!