Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
90minut

#4301 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by 90minut »

Ovo je od strane njega napisano u rangu onoga za vrijeme drugog svjetskog bi bilo duplo manje jevrejskih žrtava pazi sad samo da su u svakom logoru trcali na ograde i naoruzane stražare.

Kao da je život igrica.

Upravo zbog ovakvih likova poput njega je i bilo nakurčenih generala i-zapovjednika koji su gurali raju da jurišaju bez adekvatnog plana akcije i šta uraditi nakon što zauzmeš.
tempuser

#4302 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

zilog wrote: 17/04/2021 07:48 Slazem se za JNA "tampon zone", a i gore sam to napisao. Da je JNA tada djelovala po demonstrantima, ne bi se setali okolo do maja i ne bi se desile puzajuce okupacije, npr. Hadzica...

Jeste SBBKBB, ali pitanje ostaje otvoreno.
Zasto je Specijalna uopste kretala? Jesu li to mislili provozati se do skole na Vracama?
Iz nekog razloga stvari posmatraš iz vrlo uske perspektive koje ti daje takvo jednostavno i naivno gledanje na stvari.
Tampon zona nije izum generala Đurđevca da se nije znalo šta bi se dalje dešavalo, nego dobro uhodan recept koji je JNA uspješno primjenila na Plitvicama 31.3.91 kad je MUP Hrvatke praktično razbio SDS teroriste, zauzeo stanicu milicije, uhapsio Hadžića i ostale ali je došla JNA da napravi tampon zonu i što je ona zauzela to je postalo srpsko. Ista stvar se desila u Borovu i u Pakracu. Kad je Tuđman u sred turističke sezone 1991. poslao 2 helikoptera specijalaca da rješe balvan revoluciju oko Knina i deblokiraju sjever Dalmacije, JNA je digla 2 aviona sa Željave koji su ih presreli i pod prijetnjom obaranja vratili u Zg. Osim toga JNA se nije libila primjeniti bilo koji vid sile gdje god su joj se suprotstavili. Nije li prolazila kroz barikade kamiona, autobusa, automobila u SLO, Osjeku itd kao da ih nema. Sve što znamo sad se znalo i tad i budi siguran da ništa drugačije ne bi bilo da su se narod i JNA sudarili na Vracama.
Kad će početi djelovanje JNA po narodu je bilo samo pitanje tajminga. Nijedna vojska, bez obzira na premoć, neće u prvoj opciji imati sukob, pa tako ni JNA. Nije se JNA šetala okolo nego djeovala u utvrđenom planu, da u pogodnom trenutku makne Aliju, postavi marionetsku vladu od nekakvih Abdća, reformista itd, koja bi poništila referendum, a JNA ostala legalna vojna sila. Da nisu imali plan koji im je 2.5.92. propao, vjeruj da bi raspalili po Sarajevu već 5.4.92, baš kao što su od početka raspalili po civilima u Sloveniji i Hrvatkoj koje su još uvijek bile u sastavu SFRJ.
Specijalna je krenula na intervenciju sa vrlo malo informacija koje su imali i sa onoliko snaga koliko su imali (neposredno prije toga je SDS otišao i sabotirao jedinicu), koje bi sa otpprom iznutra bile čak i dovoljne da deblokiraju objekat, a upravo iz razloga koji sam ti objasnio su se vratili. Krenuli su direkt tranzitom na COKUP- gdje ih je zaustavila "tampon zona" koju je JNA u me
međuvremenu postavila, pokušali su preko Soukbunara ali je JNA i s te strane blokirala prilaz. Sukob sa JNA u tom trenutku je mogao imati samo jedan ishod.
Last edited by tempuser on 17/04/2021 08:50, edited 1 time in total.
zilog

#4303 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

90minut wrote: 17/04/2021 08:39 Ovo je od strane njega napisano u rangu onoga za vrijeme drugog svjetskog bi bilo duplo manje jevrejskih žrtava pazi sad samo da su u svakom logoru trcali na ograde i naoruzane stražare.

Kao da je život igrica.

Upravo zbog ovakvih likova poput njega je i bilo nakurčenih generala i-zapovjednika koji su gurali raju da jurišaju bez adekvatnog plana akcije i šta uraditi nakon što zauzmeš.
Da si, kao ja, isao na liniju gdje na nas osmoricu dodju 3 tandzare, shvatio bi koliko si bio blizu istine...
Ali se opet islo. I bez generala (na vecinu kojih se popisam BTW).
90minut

#4304 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by 90minut »

zilog wrote: 17/04/2021 08:49
90minut wrote: 17/04/2021 08:39 Ovo je od strane njega napisano u rangu onoga za vrijeme drugog svjetskog bi bilo duplo manje jevrejskih žrtava pazi sad samo da su u svakom logoru trcali na ograde i naoruzane stražare.

Kao da je život igrica.

Da si, kao ja, isao na liniju gdje na nas osmoricu dodju 3 tandzare, shvatio bi koliko si bio blizu istine...
Ali se opet islo. I bez generala (na vecinu kojih se popisam BTW).
Ma ljudska želja za prezivljavanjem je ogromna, gledaj eto njih jevreje znali su da idu u smrt pa su opet samo neki logori išli na sve ili ništa i jurišali na metak.
A mi nismo patili ni blizu toga na pocetku rata tako da skontaj sam koliko grijesis.

Naravno da si u pravu samo tim sto pises samo bijes drugih izazivaš.
zilog

#4305 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

tempuser wrote: 17/04/2021 08:43
zilog wrote: 17/04/2021 07:48 Slazem se za JNA "tampon zone", a i gore sam to napisao. Da je JNA tada djelovala po demonstrantima, ne bi se setali okolo do maja i ne bi se desile puzajuce okupacije, npr. Hadzica...

Zasto je Specijalna uopste kretala? Jesu li to mislili provozati se do skole na Vracama?
Iz nekog razloga stvari posmatraš iz vrlo uske perspektive koje ti daje takvo jednostavno i naivno gledanje na stvari.
Tampon zona nije izum generala Đurđevca da se nije znalo šta bi se dalje dešavalo, nego dobro uhodan recept koji je JNA uspješno primjenila na Plitvicama 31.3.91 kad je MUP Hrvatke praktično razbio SDS teroriste, zauzeo stanicu milicije, uhapsio Hadžića i ostale ali je došla JNA da napravi tampon zonu i što je ona zauzela to je postalo srpsko. Ista stvar se desila u Borovu i u Pakracu. Kad je Tuđman u sred turističke sezone 1991. poslao 2 helikoptera specijalaca da rješe balvan revoluciju oko Knina i deblokiraju sjever Dalmacije, JNA je digla 2 aviona sa Željave koji su ih presreli i pod prijetnjom obaranja vratili u Zg. Osim toga JNA se nije libila primjeniti bilo koji vid sile gdje god su joj se suprotstavili. Nije li prolazila kroz barikade kamiona, autobusa, automobila u SLO, Osjeku itd kao da ih nema. Sve što znamo sad se znalo i tad i budi siguran da ništa drugačije ne bi bilo da su se narod i JNA sudarili na Vracama.
Kad će početi djelovanje JNA po narodu je bilo samo pitanje tajminga. Nijedna vojska, bez obzira na premoć, neće u prvoj opciji imati sukob, pa tako ni JNA. Nije se JNA šetala okolo nego djeovala u utvrđenom planu, da u pogodnom trenutku makne Aliju, postavi marionetsku vladu od nekakvih Abdća, reformista itd, koja bi poništila referendum, a JNA ostala legalna vojna sila. Da nisu imali plan koji im je 2.5.92. propao, vjeruj da bi raspalili po Sarajevu već 5.4.92, baš kao što su od početka raspalili po civilima u Sloveniji i Hrvatkoj koje su još uvijek bile u sastavu SFRJ.
Specijalna je krenula na intervenciju sa vrlo malo informacija koje su imali i sa onoliko snaga koliko su imali (neposredno prije toga je SDS otišao i sabotirao jedinicu), koje bi sa otpprom iznutra bile čak i dovoljne da deblokiraju objekat, a upravo iz razloga koji sam ti objasnio su se vratili. Krenuli su direkt tranzitom na COKUP- gdje ih je zaustavila "tampon zona" koju je JNA u me
međuvremenu postavila, pokušali su preko Soukbunara ali je JNA i s te strane blokirala prilaz. Sukob sa JNA u tom trenutku je mogao imati samo jedan ishod.
Ne gledam naivno na te stvari, ali potpisujem sve do Specijalne. Prica je da ih je iza Soukbunara zaustavila "razvucena" Zolja. Ne znam, nisam bio gore. Ipak, u Kovacicima i Grbavici nije bilo JNA.

Pisem sve ovo, jer sam tri godine rata vrtio film o tom danu. Pitao se zasto transporteri skrenuse lijevo, umjesto desno u Kovacice (ne pravo uz Ljubljansku).

Znam da niko nije imao kristalnu kuglu da predvidi sta ce se poslije desavati...
zilog

#4306 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

Bloo wrote: 17/04/2021 08:39 Pa sto nisi kao drcna individua napao? Bosko Buha style?
Imas li ti nekog starijeg da sa cikama razgovara? :mrgreen:

I kad porastes, upisi Pravo, bolje ti je... :pisnuo:
tempuser

#4307 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

zilog wrote: 17/04/2021 09:13

Ne gledam naivno na te stvari, ali potpisujem sve do Specijalne. Prica je da ih je iza Soukbunara zaustavila "razvucena" Zolja. Ne znam, nisam bio gore. Ipak, u Kovacicima i Grbavici nije bilo JNA.

Pisem sve ovo, jer sam tri godine rata vrtio film o tom danu. Pitao se zasto transporteri skrenuse lijevo, umjesto desno u Kovacice (ne pravo uz Ljubljansku).

Znam da niko nije imao kristalnu kuglu da predvidi sta ce se poslije desavati...
Šta god da ih je dočekalo, to ih je zaustavilo i ko je god vodio akciju je procjenio da nema prolaza.
Taj dan Grbavica i Kovačići nisu bili interesantni, epicentar je bio COKUP.
Kuda bi ti izvukao transporter M60 i BOV M86 + ljude u neoklopljenim vozilima u ofanzvnoj akciji prema COKUP-u? Ksrenio desno pa ih kroz liniju vatre provukao kroz komplet Grbavicu,a da ne znaš imaju li SDS-ovi protoklope i zasjede, i šta ti se dešava iz aleža, pa ih onda uz Brane Šurbata izvukao na Tranzit četnicima na zicer ili vozio do Hrasnog pa ona sa takvim vozilima praviti pokukružno praktično ispod samog COKUP-a?
Neko je procjenio da je najbolja opcija snage na Tranzit izvući u sugurnoj zoni pa COKUP-u prići sa istoka gdje su leđa i bokovi toliko toliko sigurni.
zilog

#4308 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

tempuser wrote: 17/04/2021 09:36

Šta god da ih je dočekalo, to ih je zaustavilo i ko je god vodio akciju je procjenio da nema prolaza.
Kuda bi ti izvukao transporter M60 i BOV M86 + ljude u neoklopljenim vozilima u ofanzvnoj akciji prema COKUP-u? Ksrenio desno pa ih kroz liniju vatre provukao kroz komplet Grbavicu,a da ne znaš imaju li SDS-ovi protoklope i zasjede, i šta ti se dešava iz aleža, pa ih onda uz Brane Šurbata izvukao na Tranzit četnicima na zicer ili vozio do Hrasnog pa ona sa takvim vozilima praviti pokukružno praktično ispod samog COKUP-a?
Neko je procjenio da je najbolja opcija snage na Tranzit izvući u sugurnoj zoni pa COKUP-u prići sa istoka gdje su leđa i bokovi toliko toliko sigurni.
Zasto su uopste isli na Vrbanja most, a ne na Skenderiju? Linija vatre je bila i na Vrbanji i dokazano su cetnici bili tu (tv prenos uzivo). Cak su se tako i najavili kuda idu...
jefff

#4309 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

zilog wrote: 17/04/2021 09:21
Bloo wrote: 17/04/2021 08:39 Pa sto nisi kao drcna individua napao? Bosko Buha style?
Imas li ti nekog starijeg da sa cikama razgovara? :mrgreen:

I kad porastes, upisi Pravo, bolje ti je... :pisnuo:
mala halapacica :zjev:
tempuser

#4310 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

zilog wrote: 17/04/2021 09:48

Zasto su uopste isli na Vrbanja most, a ne na Skenderiju? Linija vatre je bila i na Vrbanji i dokazano su cetnici bili tu (tv prenos uzivo). Cak su se tako i najavili kuda idu...
Vrati se 29. godina unazad i kakvi su haos i konfuzija tada vladali, a toga ni policija nije bila pošteđena. Imaš negdje dokumentac u kojem Vikić kaže da su oni dobili informaciju da je na COKUP krenuo oko 15h, ali da nikad nije dobio naredbu za pokret prema Vracama (nit je mogao imati s obzirom na uticaj SDS-a) nego je samoinicijativno digao ljude oko 17h, a u međuvremenu na Vrbanji pucnjava, probij tamo, eliminiši snajperistu u Dimnjačaru, okreni tamo-vamo i da protiv JNA blokade nisu ništa mogli.
Tromblon

#4311 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Tromblon »

tempuser wrote: 17/04/2021 11:01
zilog wrote: 17/04/2021 09:48

Vrati se 29. godina unazad i kakvi su haos i konfuzija tada vladali, a toga ni policija nije bila pošteđena. Imaš negdje dokumentac u kojem Vikić kaže da su oni dobili informaciju da je na COKUP krenuo oko 15h, ali da nikad nije dobio naredbu za pokret prema Vracama (nit je mogao imati s obzirom na uticaj SDS-a) nego je samoinicijativno digao ljude oko 17h, a u međuvremenu na Vrbanji pucnjava, probij tamo, eliminiši snajperistu u Dimnjačaru, okreni tamo-vamo i da protiv JNA blokade nisu ništa mogli.
U Dimnjačaru nije bilo snajperista tad. 3 četnika raspoređena ispod i sa strane kuće. Jedan imao tompsona, s kalaše. Ta trojixa su pucala i ubili obje žene na mostu. Taj sa tompsonom u sredini uspod kuće je komandovao. Bradonja u šoferskoj kožnoj jakni. Na spratu jedan sa šarcem. Kuća iznad još trojica. U današnjem ohr 2 snajpera na 4 i 5 spratu i još bar 4,5 ljudi sa njima. Prema procjenama tu je bilo 20 do 25 ljudi sa pojačanjem u beogradskoj. Na vrh ljubljanske i tranzitu jna i četničija.
PM72

#4312 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Specijalna jedinica je tek nakon akcije u Pretisu došla do protivoklopnih sredstava,do tada su mogli samo posmatrat tenkove.
Forumas koji pise kako je trebalo da demostranti krenu na tenkove...vjerovatno se šali.Ja sam bio u situaciji da mi se drob od straha okrene kad čujem turiranje četničkog tenka i čak sam skočio sa sprata kuće kad je krenuo put nas.Razbio sam se ko truhla lubenica i iste sekunde skočio na noge pa bjež...nisam imao kad da zakukam i da se previjam od bolova...to ko nije doživio,taj strah i nelagodu...

Manite se partizanskih priča i bacanja deka na neprijateljske tenkove.Lako je tuđim gloginje mlatit.
zilog

#4313 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

PM72 wrote: 17/04/2021 17:36 Specijalna jedinica je tek nakon akcije u Pretisu došla do protivoklopnih sredstava,do tada su mogli samo posmatrat tenkove.
Forumas koji pise kako je trebalo da demostranti krenu na tenkove...vjerovatno se šali.Ja sam bio u situaciji da mi se drob od straha okrene kad čujem turiranje četničkog tenka i čak sam skočio sa sprata kuće kad je krenuo put nas.Razbio sam se ko truhla lubenica i iste sekunde skočio na noge pa bjež...nisam imao kad da zakukam i da se previjam od bolova...to ko nije doživio,taj strah i nelagodu...

Manite se partizanskih priča i bacanja deka na neprijateljske tenkove.Lako je tuđim gloginje mlatit.
Kakvo crno kretanje na tenkove?
Citava proca je pocela mojom replikom na tvoj post:
zilog wrote: 17/04/2021 06:32
PM72 wrote: 07/04/2021 07:03
jefff wrote: 07/04/2021 01:24 Trebalo je da demonstranti krenu na JNA barikade pa neka pucaju po narodu pred ocima svjetske javnosti ili neka se povuku.
:lol: :-)
Paša moj...ti si nešto posefio...kakve JNA barikade?
A i ova ti dobra...trebalo je da demonstranti krenu na barikade...lako je tuđim gloginje mlatit...pogotovo sa distance od 30 godina.
Jeste malo bajato, ali da odgovorim.

Bio sam sa demonstrantima i u ulici Bratstva i Jedinstva, kad su bacali topovske udare kod Digitrona (i onaj provokator zvao raju da ide pred Skupstinu), a kasnije i na Vrbanja mostu kada su pokosili Suadu i Olgu. Raja se jeste tada (nakon rafalanja) vratila prema Skupstini, ali kada su dosli transporteri Specijalne i krenuli na Vrbanju, raja je krenula za njima. I onda...
Transporteri predjose Vrbanja most i skrenuse lijevo, prema Skenderiji?! :shock:
Prvo veliko razocarenje u ratu. Nikad mi nece biti jasno sto su uopste kretali, ako nisu racunali na podrsku demonstranata? Nije valjda da su zaista mislili proci pored JNA tenkova na zaobilaznici?
Raja je bila spremna ici za transporterima. Bilo bi zrtava, ali znatno manje nego sto ih je okupirana Grbavica uzela...
Ako si citao, vidio si da nigdje nisam napisao da je trebalo ici na tenkove, kojih, BTW, u Kovacicima i na Grbavici nije bilo.
Na barikade DA. I ne mlatim tudjim, nego sam bio tu.
PM72

#4314 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ja opet ponavljam...lako je tuđim gloginje mlatit.Pišeš da je raja bila spremna ići za transporterima...psihologija mase je medicinski fenomen.Krenu kao rijeka,bez cilja i plana pa šta god bude.Ideš iza transportera pa uzvikuješ ”Bosna,Bosna” i kako se penješ uzbrdo sve ih je manje iza tebe...dođeš do tenkova na Vracama i šta? Pišat se po njima nebil zahrđali? Umetnuti karanfil u cjevku?
zilog

#4315 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

PM72 wrote: 17/04/2021 18:05 Ja opet ponavljam...lako je tuđim gloginje mlatit.Pišeš da je raja bila spremna ići za transporterima...psihologija mase je medicinski fenomen.Krenu kao rijeka,bez cilja i plana pa šta god bude.Ideš iza transportera pa uzvikuješ ”Bosna,Bosna” i kako se penješ uzbrdo sve ih je manje iza tebe...dođeš do tenkova na Vracama i šta? Pišat se po njima nebil zahrđali? Umetnuti karanfil u cjevku?
Ti o Vracama, ja o Grbavici... :roll:
tempuser

#4316 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

PM72 wrote: 17/04/2021 17:36 Manite se partizanskih priča i bacanja deka na neprijateljske tenkove.Lako je tuđim gloginje mlatit.
Sarajmen tj NSP je šampion tih Mika Bosnić priča iz prethodnog rata! :D
jefff

#4317 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

Ovako da objasnim, naspes u Varburg benzin 95. on nece da ide. pomjesas benzin i dvotaktol i naspes u Varburga, on ide.
Hocu da kazem da je to sto je trebalo da krene na JNA kontrolne tacke mjesavina demonstranata, naoruzanih grupa i pripadnici MUPa, pa ako bi se oni odlucili da otvore vatru...
PM72

#4318 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

zilog wrote: 17/04/2021 18:16
PM72 wrote: 17/04/2021 18:05 Ja opet ponavljam...lako je tuđim gloginje mlatit.Pišeš da je raja bila spremna ići za transporterima...psihologija mase je medicinski fenomen.Krenu kao rijeka,bez cilja i plana pa šta god bude.Ideš iza transportera pa uzvikuješ ”Bosna,Bosna” i kako se penješ uzbrdo sve ih je manje iza tebe...dođeš do tenkova na Vracama i šta? Pišat se po njima nebil zahrđali? Umetnuti karanfil u cjevku?
Vraca su bila ključ...to je bilo četničko uporište nakrcano dobrovoljcima i oružjem i jedini tranzit sa oklopnjake iz Lukavice.Jedan od forumaša je tačno opisao šta je bilo oko Kovačića i zgrade dimnjacara.
PM72

#4319 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

jefff wrote: 17/04/2021 18:25 Ovako da objasnim, naspes u Varburg benzin 95. on nece da ide. pomjesas benzin i dvotaktol i naspes u Varburga, on ide.
Hocu da kazem da je to sto je trebalo da krene na JNA kontrolne tacke mjesavina demonstranata, naoruzanih grupa i pripadnici MUPa, pa ako bi se oni odlucili da otvore vatru...
Hajd nam napiši gdje su bile te JNA kontrolne tačke? Živo me interesuje
zilog

#4320 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

PM72 wrote: 17/04/2021 18:27
zilog wrote: 17/04/2021 18:16
Vraca su bila ključ...to je bilo četničko uporište nakrcano dobrovoljcima i oružjem i jedini tranzit sa oklopnjake iz Lukavice.Jedan od forumaša je tačno opisao šta je bilo oko Kovačića i zgrade dimnjacara.
Slazem se. Citav potez od Debelog brda do Hrasno brda. Jedino je Zlatiste tu bilo istureno. To se nije moglo uzeti. Grbavica jeste, sve dok tenk nije sisao do Majmunovica mesare.
PM72

#4321 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Na 186-toj stranici sam pisao o tome.
Bloo
Globalna šefica

#4322 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bloo »

Hvala ti. Kao starijem ciki. :mrgreen:
zilog

#4323 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

PM72 wrote: 17/04/2021 18:43 Na 186-toj stranici sam pisao o tome.
Sad vidim, da smo skoro isto pisali.
PM72

#4325 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Mani se Valtera nego nam reci gdje su bile te ”kontrolne” tačke JNA.
Post Reply