Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dezurni_kriticar wrote:
Što se tiče torbice o kojoj govoriš, zaista mi nije poznato, niti sam taj detalj uopšte uočio. Ako ciljaš na to da je neko puzao po ulici samo da bi se dokopao nećije torbice, mislim da griješiš, jer to je brisan prostor, posve otkriven i prema vašim i prema našim puškarnicama. To bi mogla da napravi ili totalna budala ili neko ko je spreman dati svoj život za neki eventualni iznos novca, koji su ovo dvoje možda mogli imati sa sobom. No, ta mi se ideja čini suludom...
Živio.
Do mene je dosla prica o torbama koje su navodno bile puna para i koje su je vec prvu noc pokupili s nase strane. Ne znam da li je neko puzao i koliko je bilo suludo, ili je pak bila neka magija pa su same nestale, doduse s druge strane su neopazeno izvukli oba lesa, ali je istina da se na gornjem snimku vide 2 velike crne torba kojih na donjoj fotografiji vec nema
Dezurni_kriticar wrote:
Što se tiče torbice o kojoj govoriš, zaista mi nije poznato, niti sam taj detalj uopšte uočio. Ako ciljaš na to da je neko puzao po ulici samo da bi se dokopao nećije torbice, mislim da griješiš, jer to je brisan prostor, posve otkriven i prema vašim i prema našim puškarnicama. To bi mogla da napravi ili totalna budala ili neko ko je spreman dati svoj život za neki eventualni iznos novca, koji su ovo dvoje možda mogli imati sa sobom. No, ta mi se ideja čini suludom...
Živio.
Do mene je dosla prica o torbama koje su navodno bile puna para i koje su je vec prvu noc pokupili s nase strane. Ne znam da li je neko puzao i koliko je bilo suludo, doduse s druge strane su neopazeno izvukli oba lesa, ali je istina da se na gornjem snimku vide 2 velike crne torba kojih na donjoj fotografiji vec nema
Vidi brate, ne dovodim uopšte u sumnju da se takvo što moglo desiti. Jednostavno - nisam upoznat. Razmišljam ovako, iz ove perspektive, kolika budala moraš biti da se zaputiš po tu torbu na sred ceste. No, kada malo bolje razmislim o svemu, i sam sam istrčavao sa ekipom pred četnički bunker da ukradem mrtvog četnika, koji vrijedi manje od torbe napunjene monetom, pa mi onda, u svjetlu toga, i ova priča dobija na vjerovatnoći.
Ne znam na cemu prica dobiva, ali na slikama i sam mnozes da vidis da su torbe bile i da su nestale i da prica o nestalim torbama nije lovacka prica, a sad kako su nestale i jel fakat bilo moneta u njima je vec nesto drugo...
goran16v wrote:Ne znam na cemu prica dobiva, ali na slikama i sam mnozes da vidis da su torbe bile i da su nestale i da prica o nestalim torbama nije lovacka prica, a sad kako su nestale i jel fakat bilo moneta u njima je vec nesto drugo...
Istina. Na jednoj slici je torba tu, na drugoj je nema. Slike u ovome slučaju govore više od riječi. Nisam ni tvrdio suprotno, samo sam malo glasnije razmišljao... Sorry starac. Mislim i da sam se u svom pretposlijednjem postu sam demantovao kroz vlastiti primjer. Dakle, ne tvrdim suprotno.
Koliko se sjećam,ljudi iz radnog voda na Grbavici su natjerani da pužu to tijela jer je bila predpostavka da se u Boškovom kajšu krije zlato i novčanice.Vjerovatno su tad i torbu mahnuli.
Trocadero,
Nisi ti meni crni dušmanin.Nekad si bio.Davno prošlo vrijeme.A da si oduševljen četničkim vojvodama-jesi.Nego,sve me nešto kopka,znaš li izvjesnog Zlatana iz Lužana?
PM72 wrote:Koliko se sjećam,ljudi iz radnog voda na Grbavici su natjerani da pužu to tijela jer je bila predpostavka da se u Boškovom kajšu krije zlato i novčanice.Vjerovatno su tad i torbu mahnuli.
Tacno je da je r. vod sa Grbavice izvukao tijela, ali kao sto vidis na slikama torbe su vec bile nestale do tad. Ne znam da li su do njih dolazili ranije pa su prvo povukli torbe a onda tijela, ali do mene je dosla prica da su torbe zbog istog motiva izvucene na nasu stranu odmah po njihovoj pogibiji. Bilo kako bilo negdje sam naletio na izjavu Amirine majke koja je potvrdila da je Amira usila nekoliko hiljada DM u garderobu, a da je Bosko nosio pare po dzepovima i da im je to bilo sredstvo za siguran prolaz sa Grbavice prema Bgd i da im se nista nece desiti tako da je para u svakom slucaju bilo.
Dezurni, svaka cast na ispravnim stavovima i idejama i zalaganju za temeljne i prave vrijednosti.
Ipak bih nesto da te pitam... Inace, razmisljajuci o ratu, ali i zivotu, imam neku teoriju da sudbinu ljudi dosta odredjuju okolina i utjecaj zajednice.
Vidim iz postova da si se kao mladic od 19-ak godina, nasao te '92. u svom tom vrtlogu rata, da si stao u odbranu domovine i svog doma. Pretpostavljam, zbog pripadnosti 10.b.br. da si zivio negdje na prostoru Starog Grada, pa je to bio nekako i logican slijed događaja.
Hipoteticki, da ti je stan ili kuca bila npr. na Ilidzi, da li bi mozda postao jednako tako srcan borac VRS-a, odnosno, da li bi sa tadasnjom zreloscu, razmisljanjem i rezonom, napustio svoj dom, presao u SA , postao izbjeglica u vlastitom gradu i prikljucio se odbrani BiH?
Ovo te pitam, jer znam mnogo ljudi, koji su dosta dobri i cestiti, koji se nisu slagali sa politikom i vojnom doktrinom
A RBiH, VRS, HVO, NO AP Zapadna Bosna, a koji su se silom prilika nasli na odredjenom mjestu u odredjeno vrijeme, nisu htjeli napustati svoj krov nad glavom koji su mukotrpno sticali decenijama. Takvi ljudi se nisu slagali sa svim sto se desava, gledali su da odrade smjene i drzali se neutralno, gledali da postede civile...
Znam dosta takvih ljudi na svim stranama, pa me zanima da li si imao ozgradjen stav o tome za kakvu borbu se boris, koji ideali i smjer su tvoj cilj, ili je tvoju sudbinu znacajno odredilo to sto si se nasao na tom mjestu u to vrijeme i krenuo "za rajom", kako se kaze...
Takodjer, zanima me kakav je tvoj stav prema maltretiranju gradjanstva i civila koje su provodili pojedini (da ne kazem vecina) pripadnika 10.b.br., pocinjenja krivicnih djela itd. Da li ste se borili protiv tih pojava, sankcionirali ih ili su bile precutno odobravane...
Meni je oko ove price o Bosku i Admiri najcudnija njihova putanja kretanja tj. zbog cega su se odlucili da krenu od Skenderije cestom prema Kovacicima? Zasto nisu presli preko mosta kod hotela Bristol? To je puno kraca i "sigurnija" relacija. Dosta ljudi je tu preslo.
Ako su se vec odlucili da idu preko Kovacice zbog cega nisu isli preko nasih linija (linija na kojem se nalazila jedninica od Dezurnog kriticara) pa finog kroz strazarska mjesta, do zadnje zgrade gdje su pola zgrade drzali nasi a pola njihovi i fino tu preci, jer ionako su svi na linijama znali za prelazak (tako se prica) pa im sigurno niko ne bi pravio probleme.
Zbog cega srbi nisu uradili autopsiji tijela, pa da se tacno zna da li su pogodjeni u ledja ili u prsa? S obziron na njihov polozaj tijela, u prsa su mogli biti pogodjeni i sa nase i sa srpske strane, ali bi se na osnovu ugla pod kojim je metak usao u tijelo tacno moglo odrediti sa koje je strane je ispaljen metak.
Tu je i taj nestanak torbe. Ako je vec neko dosao do torbe zbog cega i tijela nisu sklonjena? Zbog cega se strane nisu mogle dogovortiti taj dan ili sutradan da se tijela izvuku nego su ostavljni sedam dana da tu leze?
Oko ovog slucaja puno je nelogicnih stvari.
Evo jos jedan dokumentarac o njima snimljen 1994 godine.
Last edited by Bancho on 18/09/2013 11:19, edited 1 time in total.
Ja kao laik od Sarajaveskog ratista,sve sto sam naucio,to je preko raznih foruma i youtuba te sad od kriticara i ostalih,meni ovdje u Bihacu jedino logicno objasnjenje u vezi Admire i Boska je sljedece.
Nasi su ih ubili,iz tog razloga ih nisu tjeli ni izvuci jer bi se morala raditi autopsija i ostalo,srbi ih izvukli nakon 7 dana kad su bili u fazi raspadanja bas na taj detalj su se mogli kasnije izvlaciti da nisu mogli ostale pretrge raditi na njima,nasi ubili i izvukli torbe njih ostavili.Sigurno su i srbi tjeli torbe al kad su vdijeli da su nestale onda su im tjela bila beskorisna.Ljetos sam upravo iso od Skenderije prema Grbavici preko onih Terazija ili vec kako ima i zgrada vodovoda na ljevu strani u privatna klinika Dr,Gavrankapetanovica.Sad mi nije jasno zasto su bas tuda isli jer ima hodati brat bratu 10-15 minuta zar nisu mogli kako rece kolege iznad preko nasih rovova ili preko mosta onog dje bi nama upali na sred Grbavice ak se ne vraam taj je most kod Strojorada.?..I jos nesh neko napisa ovdje ili je bilo u videu da su Admirini tek nakon 2 dana saznali za smrt kcerke a mati od Boska rece da je nama navecer saznala,bgt ljudi u gradui saznali nakon 48 sati a u srbiji za nekih 2-3 sata?
Jedina nelogicnost je da se cekalo da predju na drugu stranu, pa da se onda puca po njima.
Ako je motiv ArBIH bio cisto ubistvo, onda je bilo logicno da se na njih puca cim su poceli prelaziti kod skenderije, tako da se mogu optuziti snajperi vrs-e. Insto tako, ako su motiv bile pare, logicno bi bilo da nasi pucaju dok su na nasoj strani, da se torbe i pare mogu uzeti. Jednostavno, ne vidim logiku da nasi pucaju kad su se ovi vec domogli linija vrs-e, ali mozda tu ima nesto sto sam propustio u konfiguraciji terena i linija u to vrijeme ili samih ucesnika?
Last edited by TheMule on 18/09/2013 12:24, edited 1 time in total.
Bepanthen wrote:Nasi su ih ubili,iz tog razloga ih nisu tjeli ni izvuci jer bi se morala raditi autopsija i ostalo,srbi ih izvukli nakon 7 dana kad su bili u fazi raspadanja bas na taj detalj su se mogli kasnije izvlaciti da nisu mogli ostale pretrge raditi na njima,
Autopsija se obično radi na discaveriju, u Sarajevu u ratu ne...
Bepanthen wrote:nasi ubili i izvukli torbe njih ostavili.Sigurno su i srbi tjeli torbe al kad su vdijeli da su nestale onda su im tjela bila beskorisna.
Lova je bila u njenom kaputu. Dakle, sa tog stajališta, tijela jesu bila korisna, koliko god ovo morbidno zvučalo
Bepanthen wrote:I jos nesh neko napisa ovdje ili je bilo u videu da su Admirini tek nakon 2 dana saznali za smrt kcerke a mati od Boska rece da je nama navecer saznala,bgt ljudi u gradui saznali nakon 48 sati a u srbiji za nekih 2-3 sata?
U Srbiji je bilo telefona, u Sarajevu ne .. Osim toga, Boška je gledao sa zgrade prijatelj i poznavao je Radu, iako je, njoj, mislim, Ćelo javio. U svakom slučaju nema veze ovo što govoriš.
Njih su izrafalali svi - i nasi iznad EP pumpe, i njihovi od Lava i mesare. Ko je prvi poceo, vjerovatni se nikad nece saznati jer ta linija je ionako bila u slusu radi ispresjecanosti. Znam sigurno da s ove strane rijeke (Skupstina) na njih nije pucano.
Sjecam ih se drugi dan kako su vec bili napuhani, a oko njih je bilo muha u nevjerovatnim kolicinama.
Sjecam se "magicnih" torbi koje sad vidis-sad ne vidis
sjecam se i price da su njih dvoje imali oko 70.000DEM sa sobom. Da li je to istina - nemam pojma, ali tako se onda suskalo.
trocadero wrote:Прво, ова лобања је вјештачка узета из школе у Средњем.То се по зубима и осталом лако да примјетити а лично сам је и гледао!
Друго ,био сам присутан и кад је шљем УН стављен на њу. 1993 у касарни У Лукавици повезли четвероцјевац на Треску а тад била нека забрана калибра око 12.7. не дају им проћи .На пункту их Васкетови само мало пошамарали и узели шљем.
ПМ,
Војвода Алексић се нигдје на крије а колико ја знам нико га и не тражи. Живи тачно на оној адреси која му је у ципсовој личној карти!
Ma ja, bitno je ispraviti "netacne navode" i prozboriti koju o 'erojstvu tog cetnicine, a zlocinacku proslost cemo ostaviti po strani. Ko vas ne zna ...
TheMule wrote:Jedina nelogicnost je da se cekalo da predju na drugu stranu, pa da se onda puca po njima.
Ako je motiv ArBIH bio cisto ubistvo, onda je bilo logicno da se na njih puca cim su poceli prelaziti kod skenderije, tako da se mogu optuziti snajperi vrs-e. Insto tako, ako su motiv bile pare, logicno bi bilo da nasi pucaju dok su na nasoj strani, da se torbe i pare mogu uzeti. Jednostavno, ne vidim logiku da nasi pucaju kad su se ovi vec domogli linija vrs-e, ali mozda tu ima nesto sto sam propustio u konfiguraciji terena i linija u to vrijeme ili samih ucesnika?
A jesi li razmišljao o situaciji da ih je neko namjerno pustio da dođu na vrijsan prostor kako bi bili ubijeni a kako bi onda za to mogli optužiti onu drugu stranu?
Nisu ubijeni na strani VRS-a već u međuzoni, na "ničijoj zemlji".
Gdje dodje ta Ablakovina? Jel ovo bilo za vrijeme deblokade sto si napisao?
Da, bilo je to 1994.g. ako me pamćenje dobro služi...
Evo ispod mapa, ako pomaže...
Na mapi:
1. Četnički bunker koji smo rasturili
2 u zelenom krugu - Mjesto odakle je naš protivoklopnjak gađao drvenu oplatu
2 u bijelom krugu - pansion OSMICE
Žuta strelica - pravac našeg napredovanja
TheMule wrote:Jedina nelogicnost je da se cekalo da predju na drugu stranu, pa da se onda puca po njima.
A jesi li razmišljao o situaciji da ih je neko namjerno pustio da dođu na vrijsan prostor kako bi bili ubijeni a kako bi onda za to mogli optužiti onu drugu stranu?
Nisu ubijeni na strani VRS-a već u međuzoni, na "ničijoj zemlji".
Upravo o tome i govorim. Ipak je to bilo na njihovoj strani medjuzone, jer su oni uzeli i pare i tijela izpred naseg nosa, a mi nismo mogli ni prici. Mislim, ako su to uradili nasi, to je jedan amaterski poso. Ako su nasi pucali, ne bi mogli odraditi gori poso.
Ne kazem da nisu nasi, vec da to vako laiku kao ja na prvi pogled izgleda malo vjerovatno.
Ovaj na 1:30 kaze da je pucano sa Skupstine. Kome da se vjeruje, njemu ili Dozeru?
Ja vjerujem da je to laicki zakljuceno prema nekom logicnom slijedu dogadjaja, da se krenulo od predpostavke da su do mjesta pogibije dosli preko Vrbanja mosta i da su ubijeni sa ledja iz pravca Skupstine jer bu prelazak preko Vrbanje ili Bristola bio puno kraci i bezbjedniji od prelaska iz M. Sokolovica. Sad tu ide jednacina sa puno nepoznatih, ko je drzao liniju Muzeji i Skupstina, a ko na Vrbanji, jer ako to nije ista jedinica onda bi se za prelaz sa nase preko Vrbanje moralo zavrsavati sa komadanta jer prolazis psired dvije linije, da li je neko u tim dogovorima izostavljen iz tala pa se sve zavrzilo onako kako se zavrsilo ili je to bio rezultat necije revolta. Ko ce znati.
@Nekako s proljeca
Tvoj komentar je itekako tacan. Svi mi volimo pasti pod uticaj medija i idealizovati stvari. Njih dvoje nisu bili nikakav izuzetak nego su bili jedan od mnogih sarajevskih parova, pa cak i mijesanih, koji su se beskrajno voljeli maja 93. Da li to znaci daz je svako od njih mogao/trebao da uradi isto? Takodjer, vrlo naivno i romanticarki su se postavile stvar da Bosko nije htio ni u jednu vojsku kao da je to bila stvar licnog izbora. Gledajuci s druge strane kad je na snazi mobilizacije nema hoces - neces, a sa svojih 25 god Bosko je bio vojni obveznik u punoj snazi koji je do maja 93 vec uveliko trebao da bude u rovu, ali je zahvaljujuci poznanstvima i Celinom okruzenju uzivao privilegiju koju su mnogi sanjali, da ga niko ne dira dok je, kako mnogi tvrde, sa izvjesnim Misom trgovao i svercao sve dok Miso kao neki komandir u VP nije pobjegao na drugu stranu sve skupa za motorolom cime je Bosko ostao zavaljen, da bi na kraju taj isti nemobilisani Bosko uspio sam sebi da dogovori prelazak sto je za 99% 25-godisnjaka bio SF.
Takodjer dalo bi se razgovarati o tome kakav je tretnman prema vojnom obvezniku koji je prakticno dezerter ako zatecen kako bez dozvole odlazi (pogotovo neprijatelju) i koliko su lica koja na nicijoj zemlji trce prema neprijatelju legitimne voje mete.