Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
PM72
#1501 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vojvodu Aleksića su hapsili pripadnici UN-a pa im je uspio pobjeći.Od tada ga nema ni na mapi što ne znači da mu neće SIPA doći na sijelo.I onaj Batkov krompir je u Mokrom radio nekoliko godina kao auto lakirer,čak je farbao auta Bošnjacima i bio fin - "na ranu priviti".Aleksićevi četnici imaju dosta aferima,nemojte od tog hobita praviti pacifistu.
-
milojicabrzi
#1502 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Je li on bio, sto bi se reklo "in charge" ili na duznosti, kada je Batko cinio zlocine....goran16v wrote:Mozda je najbolji dokaz to da se vratio u to neko svoje Nevesinje ili pripizdinu u kojoj se izlegao, a da niko nikad protiv njega nije podigao optuznicu za ratne zlocine. Cisto sumnjam da je to propust buduci da su na red dosli i oni sa manje aferima.milojicabrzi wrote: Neko je na temi spomenuo da je vojvoda Aleksic, koji je imao strasnu vizuelnu pojavu cetnika, bio u sustini korektan borac, koji se nije isticao zlostavljanjem civila, koliko su te tvrdnje utemeljene....
Po meni, koliko je strasno da je Batko pocinio tolike zlocine, toliko mi je strasno i da niko od vojnih ili policijskih vlasti, nije pokusao to da sprijeci, ne plaseci se da ce nekada i odgovarati za to svoje nesprijecavanje
- Nekako s proljeća
#1503 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Aleksić je bio priznati vojvoda , za razliku od Veljka Papića...i njegovih ''Bijelih anđela ''...
-
milojicabrzi
#1504 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nesto ne vjerujem da je neko koga je hapsio UN, uspio pobjeciPM72 wrote:Vojvodu Aleksića su hapsili pripadnici UN-a pa im je uspio pobjeći.Od tada ga nema ni na mapi što ne znači da mu neće SIPA doći na sijelo.I onaj Batkov krompir je u Mokrom radio nekoliko godina kao auto lakirer,čak je farbao auta Bošnjacima i bio fin - "na ranu priviti".Aleksićevi četnici imaju dosta aferima,nemojte od tog hobita praviti pacifistu.
Mislim da je Baricanin bio u Mokrom ili na Palama, radio nesto oko auta i na otpadu, Krompira su, cini mi se, nasli u Bijeljini...
Zna li se ko je onaj "major" ili tako nekako, stariji ciko, prosijed, koji postrojava "vojsku" uoci reintegracije, pa sa Davidovicem pjeva, "Spremt'e se spremt'e"
- Dezurni_kriticar
#1505 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Potpuno se slažem sa tobom. Hrvatska brigada Kralj Tvrtko u Sarajevu je formirana sa posebnim ciljem. Nemaju mnogo veze sa HVO postrojbama u srednjoj Bosni. Nisam tu vezu posebnio ni apostrofirao. No, rekao sam nešto što je činjenica a to je da su svi konvoji bilo kakve pomoći za A BiH ili za MUP BiH "oporezovani" od strane HVO-a i inih drugih privatnih ili poluprivatnih postrojbi sa H predznakom. Nisam brate ništa slagao. Primjer sa tog linka je možda jedan od drastičnijih primjera ali gdje su svi oni primjeri koji nisu zabilježeni kamerom?goran16v wrote:@dezurni kriticar
Porediti HVO iz centralne i sjeverne Bosne, zapadne Hercegovine sa HVO-om u Sarajevu je u namjanju ruku smijesno. Brigada HVO K. Tvrtko, kasnije HB ARBiH K. Tvrtko je bila sa simbolicnom svrhom. Sve sto su imali zajednicko osim imena je nestalo u septembru 1992, godine kad se otvorilo ratiste na zapadnoj strani grada.
-
PM72
#1506 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U pravu si ,Baričanin je uhapšen na Palama a radio je u Mokrom kao lakirer.Krompir je tek poslije "pao",valjda dok je SIPA saznala ko je taj koljač.A što se tiče pjevanja i postrojavanja,bio je i onaj pop Žućo,navodno major VRS.A slušao sam Aleksićev intervjuu u kome kaže da su ga pokušali uhapsiti pa im je uspio pobjeći.Nesto ne vjerujem da je neko koga je hapsio UN, uspio pobjeci![]()
Mislim da je Baricanin bio u Mokrom ili na Palama, radio nesto oko auta i na otpadu, Krompira su, cini mi se, nasli u Bijeljini...
Zna li se ko je onaj "major" ili tako nekako, stariji ciko, prosijed, koji postrojava "vojsku" uoci reintegracije, pa sa Davidovicem pjeva, "Spremt'e se spremt'e"
- Dezurni_kriticar
#1507 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pozdrav drugar,milojicabrzi wrote:Dezurni, ne znas pozadinu cijele price i konstelaciju stvari i odnosa vezano za ovaj konvoj, tako da je cijela prica dosta kompleksnija...Dezurni_kriticar wrote:Evo, na ovome dole linku je clip koji najbolje pokazuje na koji način se snabdjevao taj hrabri HVO...
http://www.youtube.com/watch?v=4FUX0Z70osk
Konvoji za TZ trebali su proci u vrijeme kada u opkoljenoj Sredisnoj Bosni, ranjenici leze na crkvenim klupama, jer nema bolnickih kreveta, a A RBIH, negdje kod D. Vakufa, pljacka i ubija italijanske humanitarce iz konvoja za pomoc Sredisnoj Bosni.....situacija je bila slicna, kao, evo karikiram, kad bi se organizovalo da se kroz opkoljeno Sarajevo koje je u opsadi, proveze konvoj pomoci ugrozenom stanovnistvu na Sokocu...
Ali to nije tema ove emisije.
Mislim da je HVO u Sarajevu, imao visestruku svrhu, koja je svima koristila:
1. Da se osobe hrvatske nacionalnosti pozicioniraju medju "svojima", sto je smanjivalo opasnost da zavrse kao oni u npr. 10 b.br. pa dozive sudbinu i golgotu kroz koju si ti prosao, te da se sprijeci izivljavanje na njima, novokomponovanih komandanata.
2. Da se prikaze u praksi multietnicnost ideje o borbi za zajednicku i medjunarodno priznatu BiH, gdje je vojna i efektivna moc bila u drugom planu, a vaznije je bilo da se na ovaj nacin bori protiv ideje podjele BiH.
3. Da se smanjuju tenzije i neprijateljstva izmedju A RBiH i HVO, u svim krajevima BiH, te osigura protocnost robe, ranjenika, izbjeglica, preko Hrvatske pa dalje, jer je suradnja sa srpskom stranom, u tom pogledu bila nemoguca, a teritoriju pod kontrolom A RBiH prijetila izolacija.
Vjerovatno da HVO u SA nije bio respektabilna i efikasna vojna sila, ali mislim da je ta brigada imala sigurno par desetina ako ne i vise poginulih boraca, koji nisu stradali u prometnim nesrecama, vec uslijed ratnih dejstava, pa da u tom segmentu ipak zasluzuju malo postovanja...
da nebih bio pogrešno shvaćen, napisao sam negdje u svojim poslijednjim postovima nešto vezano za HOS u Sarajevu. U HOS-u su, za razliku od HVO-a ratovali momci sa srcem i mudima. Prošli su sa nama većinu sarajevskih ratišta i da se sutra zarati, opet bih stao rame uz rame sa bilo kojim pripadnikom HOS-a. Oni imaju moj puni respekt i naklon. No, zamolio bih te da ne tražiš od mene da imam respekt za ove curice iz HVO-a koji su sklanjali svoje guzice gdje god su mogli i koji su vojnicima VRS-a otvarali vrata da nas, kao u Azićima, haman pohvataju žive.
Toliko o "herojskoj" bojni HVO-a u Sarajevu...
- agent_zero
#1508 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Meni se čini da ga oslovljavaju kao major petrović.milojicabrzi wrote:Zna li se ko je onaj "major" ili tako nekako, stariji ciko, prosijed, koji postrojava "vojsku" uoci reintegracije, pa sa Davidovicem pjeva, "Spremt'e se spremt'e"
Možda bi o'zone mogao nešto više da zna o dotičnom.
-
goran16v
#1509 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
NHF ali ne znam drug koliko te sjecanje sluzi, koliko si zurio u njih i sta smatras pod mostom pa si na osnovu toga napisao da su lesevi bili na dijelu mosta koji se naslanja na lijevu obalu, ali na snimku se jasno vidi da su lezali prakticno na sred raskrsnicie ne, a na mostu, kako postoji neko prihvaceno misljenje, tako da ih ovi sto su ih izvlacili ni tad nisu zagazili na most. Most se zavrsava okruglom zadridnjerom i banderom. Evo procjeni sam:Dezurni_kriticar wrote:
Pozdrav drugar...
Što se tiče lokacije na kojoj su ležali leševi, napisao sam da su ležali na mjestu gdje se most otprilike naslanja na lijevu obalu Miljacke, što također može da potvrdi ali i da negira navode da su došli iz pravca Skenderije. Bratac, zurio sam u te leševe nekoliko dana i sasvim mi je jasno u sjećanju ostao i njihov položaj a i smrad koji se nedugo nakon njihovog ubistva tuda počeo širiti zbog dosta visokih temperatura za taj dio godine.

Na ovom donjem snimku mozes nazrijeti da je Bosko okrenut ledjima Skenderiji. E sad kad to povezes s tvrdnjom njegove majke i navodnog ocevica s druge strane, ovog nekog njegovog jarana, da su ocekivali da "da ih poste sa Skenderije" i da ih je gledao 300m kako dolaze, a da su dolazili iz pravca Vrbanje to bi znacilo da ih je "upratio negdje oko UNISA sto je nemoguce zbog barikada kod Skupstine, onda nije nemoguce da su tu dosli iz pravca Skednerije ex. M. Sokolovica, a ne preko Vrbanja mosta.

- Dezurni_kriticar
#1510 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kako šta su imali čuvati? hahaha Pa valjda su na tim distancama hrabri bojovnici sarajevskog HVO-a bili najubitačniji. Ako bi kakvim galijama četnici preveslali preko Miljacke, da ih oni hrabro dočekaju sa ćoška restorana Branke Šovrlić, hahahah.agent_zero wrote:@skuter
Kažeš čuvao si stražu u februaru '96 u zgradama IZA holidej ina (pretpostavljam tamo gdje je kafić babalu danas)? Šta se imalo tamo čuvati, više od 200m od linije razgraničenja?
- Dezurni_kriticar
#1511 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dobro legendo, ja nisam ovo shvatio kao poziv za rekonstrukciju događaja niti kao balističko vještačenje. Tebi to očito ide bolje od ruke. Možda sam trebao opisati lokaciju u metar da bih izbjegao sada ovo prepisivanje. Možda sam trebao napisati da su ležali u ulici koja ide od Grbavice prema Skenderiji na samom skretanju na Vrbanja most... Svejedno. Šta bi se time promjenilo? Da li bi bilo ko, ko zna ime i prezime onoga ko je povukao obarač, rekao to javno, da svi napokon znaju? Nebi. Mislio sam da je poenta u tome a ne u lokaciji u milimetar gdje su ostala tijela Boška i Admire...goran16v wrote:NHF ali ne znam drug koliko te sjecanje sluzi, koliko si zurio u njih i sta smatras pod mostom pa si na osnovu toga napisao da su lesevi bili na dijelu mosta koji se naslanja na lijevu obalu, ali na snimku se jasno vidi da su lezali prakticno na sred raskrsnicie ne, a na mostu, kako postoji neko prihvaceno misljenje, tako da ih ovi sto su ih izvlacili ni tad nisu zagazili na most. Most se zavrsava okruglom zadridnjerom i banderom. Evo procjeni sam:Dezurni_kriticar wrote:
Pozdrav drugar...
Što se tiče lokacije na kojoj su ležali leševi, napisao sam da su ležali na mjestu gdje se most otprilike naslanja na lijevu obalu Miljacke, što također može da potvrdi ali i da negira navode da su došli iz pravca Skenderije. Bratac, zurio sam u te leševe nekoliko dana i sasvim mi je jasno u sjećanju ostao i njihov položaj a i smrad koji se nedugo nakon njihovog ubistva tuda počeo širiti zbog dosta visokih temperatura za taj dio godine.
Na ovom donjem snimku mozes nazrijeti da je Bosko okrenut ledjima Skenderiji. E sad kad to povezes s tvrdnjom njegove majke i navodnog ocevica s druge strane, ovog nekog njegovog jarana, da su ocekivali da "da ih poste sa Skenderije" i da ih je gledao 300m kako dolaze, a da su dolazili iz pravca Vrbanje to bi znacilo da ih je "upratio negdje oko UNISA sto je nemoguce zbog barikada kod Skupstine, onda nije nemoguce da su tu dosli iz pravca Skednerije ex. M. Sokolovica, a ne preko Vrbanja mosta.
LP
- Dezurni_kriticar
#1512 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
E pogledaj tih faca, molim te. Kao da su pobjegli svi redom sa stranica Alan Forda, hahaha
A krst na Zlatištu?
Možda...
Možda ali kada u Sarajevu više ne bude niti jednog borca A BiH i bilo koga ko se sjeća Zlatišta iz ratnog perioda...
-
skuterrr
#1513 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
nisu pravili u ljeto nego u jesen ,a kud ces vece falange od ABiH , to je valjda i vrapcima jasno ,jedina nazovi vojska koja je pokrala od igle do lokomotive svoj glavni grad ... piši šta hočeš , slobodan je forum ,nego velim da je bolje da se vratimo na temu jer o tome o čemu bi pisali ( dretelj,bugojno ovo ono) nismo direkti učesnici pa gubi na snaziPM72 wrote:Skuter,
Hrvatsku brigadu u sastavu Prvog korpusa su pravili u ljeto 1993 kad se situacija sa falangom zvanom HVO otišla daleko i kad su vidjeli da vrhovni komadant iste ,krivousti đubre sa Pantovčaka,nema namjeru da poštuje dogovore i zalaganje za nezavisnošću BiH.
Pisaću šta i kad hoću jer znam više od tebe,zatvori koje pominješ po Bugojnu i Jablanici su napravljeni dosta iza Dretelja i helidroma.Hoćeš li konkretne datume ili da se vratimo na temu?
- agent_zero
#1514 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jel ono brne s haverima? 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1515 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ima tema o HVO-u u Sarajevu 
-
goran16v
#1516 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dezurni_kriticar wrote:
Dobro legendo, ja nisam ovo shvatio kao poziv za rekonstrukciju događaja niti kao balističko vještačenje. Tebi to očito ide bolje od ruke. Možda sam trebao opisati lokaciju u metar da bih izbjegao sada ovo prepisivanje. Možda sam trebao napisati da su ležali u ulici koja ide od Grbavice prema Skenderiji na samom skretanju na Vrbanja most... Svejedno. Šta bi se time promjenilo? Da li bi bilo ko, ko zna ime i prezime onoga ko je povukao obarač, rekao to javno, da svi napokon znaju? Nebi. Mislio sam da je poenta u tome a ne u lokaciji u milimetar gdje su ostala tijela Boška i Admire...
LP
Ne bi nista promijenilo, ali bi rjesilo zabludu mnogih da su ubijeni na samom mostu i da ni tad neprijateljski radni vod nije krocio nogom na most. takodjer i dalje ostavlja "materijala" onim koji tvrde da su dosli iz pravca Skederije, a ne Vilsonovim preko Vrbanja mosta, kako je ustaljeno misljenje, kao i onim koji tvrde da su ubijeni s ledja iz bunkera iz pravca Borka tj. M. Sokolovica, a ne sa desne strane (snajper kod Z. Muzeja Herende iz Seva i slicne konstrukcije), a da su ubijeni na samom mostu ned bi bilo dileme odakle su dosli.
Last edited by goran16v on 17/09/2013 15:15, edited 1 time in total.
-
PM72
#1517 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Brne a sa lijeve strane Vaske iz Ilijaša.Jesu ostarili...agent_zero wrote:Jel ono brne s haverima?
-
milojicabrzi
#1518 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Za tog Vasketa sam cuo da je puno zla uradio i jada nanio bosnjckim civilima po Vogosci i Ilijasu...Zna li neko vise o tome?
-
skuterrr
#1519 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ja znam da kad su nasi (čitaj ex HVO) zarobljeni na Nišićima da su upravo kod njega bili u zarobljeništvu i da ih je najviše maltretirala njegova kćerka , posebno jednog Srbina , koji se poslije vratio u Sarajevo ,trazio da ga razmjene jer su mu žena i djeca bili ostali u gradu , a od tog ludaka, koji ih je držao u nekom krmećaru ,spasio je neki pukovnik koji ih je na silu oteo od njega,te su završili na Kuli gdje se već znao red....milojicabrzi wrote:Za tog Vasketa sam cuo da je puno zla uradio i jada nanio bosnjckim civilima po Vogosci i Ilijasu...Zna li neko vise o tome?
-
goran16v
#1520 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja sam 1. dan usao u Ilijas i gdje god sam se micao po tom dijelu cuo sam tamosnje povratnike kako sa strahom pominju Vasilija Vidovica - Vasketa, pragu ispred njegove kuce, ex UN-ov dzip sa lobanjom ubijeng Bosnjaka, kasnije se pojavila i slika ispod, da je bio seseljevac u Vukovaru, za dan pobio 20 i nesto ljudi u Ljesevu, zarobvlajao, tukao, puno nekih prica, a kasnije sam citao da je strijeljao zarobljenike kad su ga popusili na Zuci 93.milojicabrzi wrote:Za tog Vasketa sam cuo da je puno zla uradio i jada nanio bosnjckim civilima po Vogosci i Ilijasu...Zna li neko vise o tome?
Koliko znam poslije rata je zbrisao u Bgd gdje su on i Brne bili Seseljevi pratioci. Bio je uhapsen kad je kao njegov tjeloranitelj ispred nekakve skupstine pucao u zrak. Postoji taj snimak gdje on u koznoj jakni gura ljude, mase pistoljem i puca i na kojem se vidi i Brne kako poteze pistolj. Mislim da sam procitao negdje da je jedva ziv poslije nekih infrakta, da su ga dobro pretukli nekad prosle godine u Bgd kad Nikolicevi naprednjaci namlatili Seseljeve radikale, Sto ne zatukose nosato pseto!

-
trocadero
#1521 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Прво, ова лобања је вјештачка узета из школе у Средњем.То се по зубима и осталом лако да примјетити а лично сам је и гледао!
Друго ,био сам присутан и кад је шљем УН стављен на њу. 1993 у касарни У Лукавици повезли четвероцјевац на Треску а тад била нека забрана калибра око 12.7. не дају им проћи .На пункту их Васкетови само мало пошамарали и узели шљем.
ПМ,
Војвода Алексић се нигдје на крије а колико ја знам нико га и не тражи. Живи тачно на оној адреси која му је у ципсовој личној карти!
Друго ,био сам присутан и кад је шљем УН стављен на њу. 1993 у касарни У Лукавици повезли четвероцјевац на Треску а тад била нека забрана калибра око 12.7. не дају им проћи .На пункту их Васкетови само мало пошамарали и узели шљем.
ПМ,
Војвода Алексић се нигдје на крије а колико ја знам нико га и не тражи. Живи тачно на оној адреси која му је у ципсовој личној карти!
- Nekako s proljeća
#1522 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja ti ne bih odgovorio nikad', jer ti taj rebus nikada nećeš moći da riješiš. A javi se kao pripadnik druge strane i kao ratnik, možemo i trebamo razmjenjivati mišljenja.
-
goran16v
#1523 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sve i da je tacno to ne demantuje price o lobanji na haubi, kao i ostale price. Samo je steta sto ga njegovi tj vasi u sred "velike" Srbije ne zatukose na smrt k'o kera! To bi bilo bas bilo grande finale za nosatog maloumnika.trocadero wrote:Прво, ова лобања је вјештачка узета из школе у Средњем.То се по зубима и осталом лако да примјетити а лично сам је и гледао!
ПМ,
- Dezurni_kriticar
#1524 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pozdrav frkenzi,frkenzi wrote:@ Dezurni_kriticar
Citam nesto tvoje postove i pitam se pitam. Kazes da si Srbin ok odabrao si stranu koju si odabrao,sigurno imas puno rodbine i to najblize koja je bila na suprotnoj strani od tebe.Da me krivo ne shvatis ne zanima me ni kako se zoves ni odakle si niti bilo kakve pojedinosti tog tipipa ali me zanima kako oni reaguju na tebe? Kad dodjes recimo stricu ili ujaku na krsnu slavu,znas kako je na slavama ima i politike i istorije i svega po malo onako u drustvu to su nezobilazne teme.Kazes li ti njima gdje ste Cetnici (posto sigurno imas u rodbini onih koji su bili u VRS a vidim da ih tako zoves),predstavljas li im se kao Cacin jurisnik (vidim da to volis da istaknes a znas kako se on kotira na onoj drugoj strani),branis li ga pred njima njega i svoju borbu i kako oni gledaju na tebe kao pojavu u familiji? Znam da ce se sad naci ovdje jedan koji ce tvrditi da ovo izlazi iz teme ali nisam mogao da odolim,a i sam si pominjao neke stvari koje iskacu iz teme pa se ja samo nadovezujem sa ovim pitanjima. Ako su ti ovo previse intivna pitanja ne moras ni da odgovoris.
naravno da se ne ljutim na ovakva pitanja, čak štoviše, smatram da zavrijeđuju korektan i iskren odgovor...
Prije svega, da se ovdje ne radi o ovako delikatnim stvarima, sada bih ti kopirao jedan link koji bi te odveo na rezultate Google potrage za istorijom moga prezimena. Tada bi shvatio mnoge stvari. Evo, tako je recimo po pisanju nekih srpskih medija, jedan od cetnickih Vojvoda Branko XXX - X XXXXX poznat kao jedan od najvecih heroja u II Svetskom ratu na prostoru ExJugoslavije. Štoviše, Vojvoda XXXX XXXX je predlozio Vojvodu Momcila R. Djujica na samom pocetku ustanka u Krajini za komadanta Dinarske cetnicke divizije. Dakle, to su neki od mojih predaka. No, sa druge strane, moji direktni preci su iz II svijetskog rata izašli sa najvećim Partizanskim ordenjem kao što je orden Partizanska spomenica 1941. i sa visokim vojnim činovima. Sada govorim i o djedovima i babama sa obje, majčine i očeve strane. Dakle, iako su neki pripadnici moje šire rodbine bili visokopozicionirani Četnici, moji najdirektniji preci su djeca s Kozare, koja su na svojim leđima itekako osjetili svu zlu kob poznate ofanzive na Kozari. Za primjer, moja baba sa majčine strane jedno je od 7 djece koje je preživjelo ofanzivu na Kozari. Ipak, i pored toga, nikada se u našoj kući nije učilo mržnji, niti smo odgajani da ljude razlikujemo po imenima. Sudbina je htjela da moj otac umre od raka u 27 godini i da se moja majka 5-6 godina nakon očeve smrti preuda za uglednog doktora - muslimana, u sarajevo. Tako je mene moj životni put donio u grad u kojem sam praktično i odrastao, imao svoju prvu ljubav, raju iz škole, Horde zla, svoj bend, hokejaški klub Bosnu i još mnogo toga. Upravo zbog toga za mene nije bilo dileme na koju stranu se opredjeliti kada je sve počelo. Bio sam dječak od tek 18 godina, ali nisam bio ni glup a ni slijep. Opredjelio sam se za onu stranu za koju mi je srce govorilo da je na strani pravde i tako mislim i danas dan...
Naravno da su neki pripadnici moje šire familije ratovali kao vojnici VRS-a. Sa svojim pokojnim tetkom sam se, kako smo ustanovili tokom kasnijih razgovora na temu rata, sukobio u bitci na Polomu i Jasenu na Nišićkom ratištu. Tada su njihovi uzeli dio linije a mi smo poslani kao ispomoć da se to vrati. razgovarali smo tetak i ja o svemu tome mnogo puta i proveli u tim razgovorima mnogo vremena, jer smo i prije a i poslije rata bili jako vezani. Nikada mi nije prebacio vezano za moj izbor, baš kao što ni ja nisam njemu prebacivao oko njegovog izbora. On je imao svoja a ja svoja ubjeđenja i obojica smo to poštovali. Ljubav za moga tetka koji je u životu mnogo učinio za mene, nikada nije došla u pitanje a ni njegova prema meni...
Bilo je još nekih članova moje porodice u jedinicama VRS-a i sa svima njma sam ostao u fer i korektnim odnosima. Niti prije rata a niti poslije njega, nisam posjećivao slave i slične običaje jer, iskreno rečeno, na takvim se sjelima osjećam kao krme u teheranu. Ja sam čovjek koji je odrastao sa crvenom zvijezdom petokrakom kao jedinom religijom i slikom druga Tita na zidu umjesto Svetog Jovana i kandila. Ako me shvataš... Zato nisam ni imao bilo kakve "susrete treće vrste" sa nekim članovima familije kojima se možda moj izbor nebi svidio.
Da, bio sam jurišnik u 10. bbr., no nisam ja to nešto "posebno isticao", kako navodiš. Osim toga, bio sam jurišnik i u Ćelinoj brigadi (Ramiza Delalića Ćele) u 9. bbr., dakle, nije u pitanju nikakvo isticanje već samo navođenje činjenica...
I na kraju, samo da razjasnimo jednu stvar:
Ja se nikada nisam izjašnjavao niti se osjećao kao Srbin. Istorijski gledano, moja porodica vodi porijeklo iz sjeverne Crne Gore odakle se, zbog stalnih sukoba sa Turcima, kretala kasnije u pravcu Like a onda se naselila u dolinu rijeke Sane. Nemam familije u Srbiji niti sam Srbiju, uz svo dužno poštovanje prema onima koji osjećaju i misle drugačije, osjećao svojom domovinom. Nikada. Ako ćemo po istorijskim činjenicama, prije da sam Crnogorac nego Srbin. U Srbiju odem jednom godišnje, kada posjetim sajam sigurnosti u Beogradu i to je sve. Pretpostavljam dakle da si to izvukao iz mog pisanja vezanog za jurišnu četu 10 bbr i dana kada nas je postrojavao Senad Pecar i kada sam, nakon što je upitao: Ima li ovdje još Srba?, istupio iz stroja. Dakle, da razjasnimo: Ja sam tada u tom stroju bio jedini preostali nemusliman i Senadovo pitanje se bez ikakvih nedoumica odnosilo upravo na mene. Ako nije samo pitanje - onda jeste njegov pogled. D sam ostao u stroju, sve bi se desilo isto, ako ne i gore. Samo je to razlog zbog kojega sam tada istupio iz stroja. Ne to što sam se ikada osjećao Srbinom. Moja domovina je brate BiH. Rezervnu nemam.
Lijep pozdrav!
Last edited by Dezurni_kriticar on 17/09/2013 21:06, edited 2 times in total.
- Dezurni_kriticar
#1525 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Izvinjavam se ovim putem moderatoru foruma ali i čitateljima, što u svojim odgovorima ponekad skrenem sa osnovne teme. Neka pitanja jednostavno zahtjevaju malo širi osvrt. Također, izvinjavam se na mojim kilometarskim postovima. Branša u kojoj radim je očito dovela do izvjesnih "profesionalnih deformacija". Novinar ne zna pisati kratko 
Još jednom se izvinjavam svima.
LP
Još jednom se izvinjavam svima.
LP
Last edited by Dezurni_kriticar on 17/09/2013 19:38, edited 2 times in total.