Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
skuterrr

#1476 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by skuterrr »

agent_zero wrote:@skuter

Kažeš čuvao si stražu u februaru '96 u zgradama IZA holidej ina (pretpostavljam tamo gdje je kafić babalu danas)? Šta se imalo tamo čuvati, više od 200m od linije razgraničenja?
ma nije se imalo nista cuvati , ko fol smo tu bili za svaki slucaj ako navale s grbavice , ma nemam pojma , budalaština , ko da bi mi bez oruzja ista mogli ...nego je to bilo u sklopu demilitarizacije, cini mi se da je bilo potpisano da 200 m od linija nece biti vojske, to je nesto u tom fazonu
Dezurni_kriticar

#1477 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dezurni_kriticar »

Nekako s proljeća wrote:Nasilna mobilizacija u redove VRS-e nakon što su prebjegli ili neka druga. Nema nasilne mobilizacije, već mobilizacija i demobilizacija. :wink:
Prijatelju, iskreno, ne znam o kakvim glupostima ti ovdje pišeš...

1. Pripadnici HVO-a (brigada Kralj Tvrtko Hrvatskog vijeća obrane) nisu mobilisani prisilno. To su momci koji nisu mnogo razmišljali svojom glavom i koji su potrčali sa početkom rata da se prodaju za paket i maskirnu uniformu. HVO je u početku nudio sve ono što TO a kasnije A BiH nije mogla da ponudi a to je lješkarenje u hladu u maskirnim uniformama uz extra dobru logistiku. E sada, odakle logistika u opkoljenom Sarajevu? Pa HVO je (to više nije tajna) "porezovao" sve konvoje koji su nosili bilo kakvu pomoć Sarajevu, od hrane, pa do uniformi i sl. dakle, nema tu nikakve priče o "nasilnim" mobilizacijama i budalaštinama. Oni koji su bili u HVO-u, bili su tamo jer je to bio njihov vlastiti izbor.

2. Položaj HVO-a prema grbavici je isprva bio na raskrsnici ulice koja vodi od Wilsonovog šetališta prema Steleksu i ulice koja ide preko Vrbanja mosta. Naravno, dovoljno udaljeni od prve borbene linije. U par navrata su nam (greškom ili namjerno) ispaljivali tromblone za leđa, pa smo ih u dva navrata razoružavali tamo i postrojavali kao pionire. Kada bismo se mi tamo pojavili, znali su šta slijedi a neki od njih su znali i zašto...

3. HVO nikada nije predstavljao bilo kakvu respektabilnu vojnu silu u Sarajevu, niti su odigrali bilo kakvu značajnu ulogu, osim onog bijega iz Azića (kada su četnicima omogućili prodor sa strane za koju smo smatrali da čuvana od strane HVO-a), kada nas je njihov bijeg podobro prodrmao i osim stalnih prebjega preko Miljacke, četnicima na Grbavicu.
Ako lažem, neka mi neko spomene jednu jedinu akciju u ovome gradu u kojoj je učestvovao HVO? Neka mi neko navede jednu jedinu kotu koju je tokom cijelog rata u Sarajevu i njegovoj okolini zauzeo HVO? Za razliku od HOS-a u kojem su bili pravi ratnici i momci koji su, kao i mi, znali kako se ratuje i kako se odrađuju akcije, u HVO-u su se, izvinite me na izrazu, koncentrisale u najvećem broju - obične pičkice.
agent_zero

#1478 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Valjda je mislio mobilisani prisilno u VRS (ako već jesu bili kad su tamo prešli ili su ih prebacili do kiseljaka).

p.s. Za ostalo što si napisao :thumbup:
Last edited by agent_zero on 17/09/2013 11:27, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#1479 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

:)
U dure je...

Ima tema o brigadi Kralj Tvrtko...
http://www.klix.ba/forum/hvo-brigada-kr ... 8s475.html
Dezurni_kriticar

#1480 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

PM72 wrote:
kad je mobilisano lice koje nije vojni obveznik ili je protiv svoje volje mobilisano lice, a da zvanicno nije proglasena mobilizacija onda je to prisilna mobilizacija.
:-) :-) :-)

Lice koje nije vojni obveznik ne može se mobilisati jer se ista vrši po popisu iz vojnih odsjeka.Drugi je padež kad "Cacovi" presretnu autobus pa sve redom bez vojnih knjižica otjeraju na kopanje.To je anarhija,bezvlašće i kaubojština.

Mobilizacija se ne vrši ako nije ZVANIČNO proglašena inače to nije mobilizacija.Ne može tebe niko sad mobilisati jer je to ćeif nekom ćati iz vojnog odsjeka.I SVI KOJI SU MOBILISANI su tamo protiv svoje volje inače bi bili DOBROVOLJCI.

Mene niti je ko mobilisao niti je bilo potrebe za tim.Ja sam rođen u ovom gradu i niko mi nije trebao tumačiti za koga se borim.Bile su dvije strane,ona koja nas napada i ona koja se brani.Nema tu neutralne strane.Da sam rođen u Gornjem Vakufu ili Čapljini priključio bih se braniocima bez obzira na kockaste grbove.
Svaka čast lave, mnogo si napisao u malo rečenica. Jedino se nebih složio sa tobom oko ovoga da ti mjesto rođenja može po svaku cijenu odrediti i stranu za koju se boriš. Vidiš, ja sam porjeklom iz jednog manjeg mjesta u Bosanskoj Krajini i nisam rođen u Sarajevu. Da sam se vodio tom politikom, vjerovatno bih se našao u situaciji da svoje komšije i prijatelje muslimane sprovodim u Keraterm, Manjaču ili Omarsku, ili da ih likvidiram po Korićanskim stijenama... dakle, po meni je mjesto rođenja stvar od sekundarnog značaja. Bitno je ono što znaš, što vidiš vlastitim očima i što osjećaš u dubini duše. Kada se odrediš prema tome, kasnije ti ne može biti žao. LP
skuterrr

#1481 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by skuterrr »

Dezurni_kriticar wrote:
Nekako s proljeća wrote:Nasilna mobilizacija u redove VRS-e nakon što su prebjegli ili neka druga. Nema nasilne mobilizacije, već mobilizacija i demobilizacija. :wink:

1. Pripadnici HVO-a (brigada Kralj Tvrtko Hrvatskog vijeća obrane) nisu mobilisani prisilno. To su momci koji nisu mnogo razmišljali svojom glavom i koji su potrčali sa početkom rata da se prodaju za paket i maskirnu uniformu. HVO je u početku nudio sve ono što TO a kasnije A BiH nije mogla da ponudi a to je lješkarenje u hladu u maskirnim uniformama uz extra dobru logistiku. E sada, odakle logistika u opkoljenom Sarajevu? Pa HVO je (to više nije tajna) "porezovao" sve konvoje koji su nosili bilo kakvu pomoć Sarajevu, od hrane, pa do uniformi i sl. dakle, nema tu nikakve priče o "nasilnim" mobilizacijama i budalaštinama. Oni koji su bili u HVO-u, bili su tamo jer je to bio njihov vlastiti izbor.

2. Položaj HVO-a prema grbavici je isprva bio na raskrsnici ulice koja vodi od Wilsonovog šetališta prema Steleksu i ulice koja ide preko Vrbanja mosta. Naravno, dovoljno udaljeni od prve borbene linije. U par navrata su nam (greškom ili namjerno) ispaljivali tromblone za leđa, pa smo ih u dva navrata razoružavali tamo i postrojavali kao pionire. Kada bismo se mi tamo pojavili, znali su šta slijedi a neki od njih su znali i zašto...

3. HVO nikada nije predstavljao bilo kakvu respektabilnu vojnu silu u Sarajevu, niti su odigrali bilo kakvu značajnu ulogu, osim onog bijega iz Azića (kada su četnicima omogućili prodor sa strane za koju smo smatrali da čuvana od strane HVO-a), kada nas je njihov bijeg podobro prodrmao i osim stalnih prebjega preko Miljacke, četnicima na Grbavicu.
Ako lažem, neka mi neko spomene jednu jedinu akciju u ovome gradu u kojoj je učestvovao HVO? Neka mi neko navede jednu jedinu kotu koju je tokom cijelog rata u Sarajevu i njegovoj okolini zauzeo HVO? Za razliku od HOS-a u kojem su bili pravi ratnici i momci koji su, kao i mi, znali kako se ratuje i kako se odrađuju akcije, u HVO-u su se, izvinite me na izrazu, koncentrisale u najvećem broju - obične pičkice.
vecih gluposti nisam odavn procitao :
1. Pripadnici HVO-a (brigada Kralj Tvrtko Hrvatskog vijeća obrane) nisu mobilisani prisilno , TAČNO ,tu se dobrovoljno javljalo , ljudi su prisilno mobilizirani u ABiH hrvatsku brigadu Kralj Tvrtko , gdje je okupljenima u skoli Alija Alijagic , komandant prvog korpusa rekao da biraju , ili da pristupe u AbiH il ilogor, gdje je naznacio ,da je u tijeku zima ,minusi dolaze, da nece moci biti razmjene bar 2-3 mjeseca ,pa skontajte kako ce te se provesti ,a uz to mislit sta ce vam biti sa familijama , kad ti neko tako kaze , kako bi ti to nazvao nego prislinom mobilizacijom....ako neces ,covjek je lijepo rekao sta te ceka ...
Maskirna uniforma? Smijurija još jedna s tvoje strane ,prvu sam dobio 94- od Abih ...a bio sam u HVO jos od vremena dok se drzala linija u Otesu ...
2. koga si ti postrojavao i razoružavao ??? tromblona jednostavno nismo ni imali ,tako da se nisu ni mogli opalit ka Grbavici ili vašim položajima ,osim toga izbjegavalo se obično puškaranje ka grbavici jer bi oni uzvračali tromblonima sa bijelih nebodera . Ono što znam je da je vaša brigada pokušala nekad sredinom 93-ce da nas napadne ,ali zahvaljujuci dobrim obavjestajcima , pozvan je UNPROFOR koji je stao izmedju nas i vas , mi smo bili spremni za napad i cekali smo vas,sve iskusnije borce smo okrenuli prema vama ,a regrute ,djecu prema Srbima , tak oda ste vi negdje uletali i postojavali nidje veze ,jedino ste neke nase pripadnike znali uhvatiti nasamo na ulici pa ih odvesti tamo gdje si i ti zavrsio kad su te jarani odbacili, mozda si i ti nekoga odveo, ko ce znati...
3. HVO u Sarajevu nikad nije bio ni naoruzan kako treba jer je od samog pocetka bio pod komandom Prvog Korpusa ,koji naravno nikad nista nije davao previse u HVO , logično , nešto riže ,makarona, municije , cigara. ja ti kažem mi ni tromblona nismo imali , ni ručne bombe , (osim ako je ko imao svoje osobno) o čemu onda ti pričaš, kakva sila i bakrači ,Bio sam i u tim Azićima , sa čim da se borim ,sa dva okvira ??? To je sad dalje več politika zašto je to tako bilo ,o tome nebih jer je bezveze
Dezurni_kriticar

#1482 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Nekako s proljeća wrote::)
U dure je...

Ima tema o brigadi Kralj Tvrtko...
http://www.klix.ba/forum/hvo-brigada-kr ... 8s475.html
Hvala ti lave za ovo.
Svakako, neću ići na ovaj dio foruma, jer slutim da ću se tamo suočiti sa nadobudnim braniteljima Hrvatskih prava i onim što sada tvrde da su Hrvati potlačen narod u BiH i sl., pa ću se uzrujati i nekome da prostiš je..ti mater.
Neću ni mnogo mlatiti na ovu temu, jer sve se to već manje više - ZNA.

Reći ću samo ovo:

Samnom je u jedinici (Odred 5. April) bio čovjek po imenu Miro Kisić. Kada je počeo rat u BiH, navodno se zatekao u Sarajevu jer je tu dovezao svoju bolesnu kćerkicu na liječenje. Inače je bio iz Mostara i predstavio nam se kao Hrvat. Ubrzo je postao komandir voda u našoj četi. Prošli smo skupa ja i Miro Kisić sito i rešeto. Nije bio od onih koji tri puta razmisle prije nego povuku obarač. Bio je stariji od mene, no jednako lako se upuštao u sve one dječačke budalaštine koje smo mi radili u ratu. Nije ga mašila niti jedna akcija u kojoj smo učestvovali i nikada nisam primjetio da se posebno sklanja ili čuva glavu... Nikada neću zaboraviti sve ono što smo prošli skupa u akciji na Poljinama... Onda, jednoga dana, Miro Kisić prebjegne četnicima preko Miljacke. Niko ne može sebi da dođe. U štabu jedinice - tajac. Svi se zgledaju, svi kao da su znali da će se to desiti. Ja šokiran. Kasnije se uspio javiti nekom od momaka na Jevrejskom groblju. Tamo su ga rasporedili na stražu. Poručio - da je znao da će ga opet ovi tamo mobilisati - nebi nikada ni pokušao da bježi... Jebi ga. Ostade jedinica bez hrabrog borca a ja bez druga kojem sam bezgranično vjerovao. Nakon toga smo svi mi nemuslimani u brigadi itekako na svojoj koži osjetili ovaj Mirin bijeg preko vode. Na sve nas su kasnije ljudi gledali sa nepovjerenjem i sumljom. To su stvari koje su boljele više nego bilo kakvo ranjavanje. LP
milojicabrzi

#1483 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by milojicabrzi »

Naravno da postoji i prislina, odnosno bespravna mobilizacija.

Svako mobilisanje maloljetne osobe, suprotno je zenevskim konvencijama. Bilo je dosta toga u ratu, postoji jedna "garinutura" momaka i Kiseljaka, koji su morali nakon rata "dosluzivati" vojni rok, a uredno bili na polozajima, ali im se nije mogao priznati maloljetnicki staz...

O prislinim mobilizacijama, mogli bi dosta toga reci, srpske izbjeglice iz RS, ali i ljudi koji su godinama zivjeli u Srbiji, a rodjeni su igrom slucaja u BiH, kada ih je Milosevicev MUP, tamo sredinom 1995. kupio sa stadiona i iz kafana sirom gradova u Srbiji, pa prebacivao kolegama preko Drine.

Najcesce su, nakon dezerterskog "tretmana" bili rasporedjivani jedinice VRS kao i u MUP RS, narocito CJB Jahorina, medju njima dosta ljudi i momaka, koji su pobjegli od rata iz BiH, dio njih kasnije zavrsio u napadu i genocidu na Srebrenicu, nekima u presudama cak i kao olaksavajuca okolnost uzimano to sto su u Srbiji prisilno mobilisani i vraceni u BiH.

Ali to nije teme ove emisije :D
Dezurni_kriticar

#1484 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

skuterrr wrote:
Dezurni_kriticar wrote:

vecih gluposti nisam odavn procitao :
1. Pripadnici HVO-a (brigada Kralj Tvrtko Hrvatskog vijeća obrane) nisu mobilisani prisilno , TAČNO ,tu se dobrovoljno javljalo , ljudi su prisilno mobilizirani u ABiH hrvatsku brigadu Kralj Tvrtko , gdje je okupljenima u skoli Alija Alijagic , komandant prvog korpusa rekao da biraju , ili da pristupe u AbiH il ilogor, gdje je naznacio ,da je u tijeku zima ,minusi dolaze, da nece moci biti razmjene bar 2-3 mjeseca ,pa skontajte kako ce te se provesti ,a uz to mislit sta ce vam biti sa familijama , kad ti neko tako kaze , kako bi ti to nazvao nego prislinom mobilizacijom....ako neces ,covjek je lijepo rekao sta te ceka ...
Maskirna uniforma? Smijurija još jedna s tvoje strane ,prvu sam dobio 94- od Abih ...a bio sam u HVO jos od vremena dok se drzala linija u Otesu ...
2. koga si ti postrojavao i razoružavao ??? tromblona jednostavno nismo ni imali ,tako da se nisu ni mogli opalit ka Grbavici ili vašim položajima ,osim toga izbjegavalo se obično puškaranje ka grbavici jer bi oni uzvračali tromblonima sa bijelih nebodera . Ono što znam je da je vaša brigada pokušala nekad sredinom 93-ce da nas napadne ,ali zahvaljujuci dobrim obavjestajcima , pozvan je UNPROFOR koji je stao izmedju nas i vas , mi smo bili spremni za napad i cekali smo vas,sve iskusnije borce smo okrenuli prema vama ,a regrute ,djecu prema Srbima , tak oda ste vi negdje uletali i postojavali nidje veze ,jedino ste neke nase pripadnike znali uhvatiti nasamo na ulici pa ih odvesti tamo gdje si i ti zavrsio kad su te jarani odbacili, mozda si i ti nekoga odveo, ko ce znati...
3. HVO u Sarajevu nikad nije bio ni naoruzan kako treba jer je od samog pocetka bio pod komandom Prvog Korpusa ,koji naravno nikad nista nije davao previse u HVO , logično , nešto riže ,makarona, municije , cigara. ja ti kažem mi ni tromblona nismo imali , ni ručne bombe , (osim ako je ko imao svoje osobno) o čemu onda ti pričaš, kakva sila i bakrači ,Bio sam i u tim Azićima , sa čim da se borim ,sa dva okvira ??? To je sad dalje več politika zašto je to tako bilo ,o tome nebih jer je bezveze
Drugar, ovo je javni forum i ako nećeš da napišeš istinu kako su se stvari odvijale, onda bar nemoj da lažeš.

1. Da li ti je poznat dečko po imenu Miro iz HVO-a? Trenirao je hokej prije rata u Bosni? Njega sam lično i još par njegovih drugara razoružao prvi put kada smo upali u vašu logu čiju lokaciju sam opisao u svome postu. Dakle, sada više ne govorimo o imaginarnim i izmišljenim likovima. Pričamo o imenima. Dakle, taj dan, kada smo upali i razoružali vašu ekipu na Vrbanji, samo je činjenica da se poznajem sa Mirom iz kluba i iz nekih ljepših dana spasila tu ekipu da ne dobiju propisno po pi..i zbog nabacivanja tromblona na pogrešnu stranu.

2. Ne znam stari, možda si i ti bio postrojavan i razoružavan, jer vidim da te je moj post jako pogodio. Istina brate boli nekada... Evo, i sam si nesvjesno potvrdio da ste kao jedinica, bili neupotrebljivi za bilo kakva ozbiljnija vatrena dejstva. Vi niste pucali po neprijatelju, jer bi oni vas kao zasuli tromblonima iz bijelog nebodera koji se nalazi u Lenjinovoj ulici... Dobro legendo... Dakle, bili ste pi..e koje su se plašile tromblona, da sada ne elaboriram da tromblon nije puščano zrno i da nema nikakve ali ni teoretske šanse da tromblon dobaci iz Lenjinove ulice do Vrbanja mosta. Dakle - lažeš prijatelju da su vas znali nagrditi tromblonima. Vi niste pucali zato što ste osjećali veću prisnost sa četnicima nego sa pripadnicima A BiH...

Na kraju, potvrdio si vaše opredjeljenje time što si napisao da ste sve sposobne i "opasne" momke okrenuli da čekaju napad sa naše strane a da ste djecu, regrute, žene, babe i dede okrenuli prema četnicima. Niste se ni trebali truditi jer je to bila obična budalaština. Zašto? Pa eto, za primjer, da je samo neko iz brigade zatražio ozbiljno da vas riješimo, HVO-a u gradu nebi bilo za 24 sata. Dakle, otpuhali bismo vas kao paučinu i takve kao što si ti, ali i one "spremne i opasne" pripadnike vaše postrojbe koje ste tada okrenuli prema nama. To kakvi ste borci - to se vidjelo po vašoj bježaniji na Jablaničkom ratištu, po stalnim prebjezima preko Miljacke i po napuštanju linije u Azićima u trenucima dok se na Otesu vodila bitka bukvalno za život i smrt.

Dakle, prihvati činjenično stanje. Znam, nije lijepo ovo čitati, ali bratac, tako ti je bilo, i da si moj rođeni brat, ja bih ti sve opet ovako jasno i glasno napisao, pa se hebi.

Još da ti samo kažem da te smatram običnom (edit) i da ti više neću replicirati na tvoje laži i pokušaje da istinu okreneš u pravcu koji ti paše.

Pozdrav (edit)
Last edited by Dezurni_kriticar on 17/09/2013 13:59, edited 1 time in total.
Dezurni_kriticar

#1485 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

OOOOOOoooooo hebem ti život, pa pripadnih HVO-a mi sada piše kako su bili "spremni" da se obračunaju sa 10 bbr. Aaaaaa, pa jel ima ljudska glupost kraja i granica. Kada je izbio belaj sa državom, država je podigla čitav 1. Korpus da ovlada sa jedinicama iz sastava 10 bbr. a sada mi ovaj crv iz HVO-a ovdje tvrdi da su "bili spremni" da nas dočekaju oni sami. Bez ičije pomoći...E hemeb ti život i blentava insana. E jesi ba crv, nema ti ravna... Al nemoj ba svoje petljavine prosipati ovdje. Idi tamo na taj link pa veličaj svoju "bojnu" među onima što će da ti kao povjeruju. Ovdje si na pogrešnoj adresi.
Dezurni_kriticar

#1486 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Evo, na ovome dole linku je clip koji najbolje pokazuje na koji način se snabdjevao taj hrabri HVO...

http://www.youtube.com/watch?v=4FUX0Z70osk
goran16v

#1487 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

@dezurni kriticar

Porediti HVO iz centralne i sjeverne Bosne, zapadne Hercegovine sa HVO-om u Sarajevu je u namjanju ruku smijesno. Brigada HVO K. Tvrtko, kasnije HB ARBiH K. Tvrtko je bila sa simbolicnom svrhom. Sve sto su imali zajednicko osim imena je nestalo u septembru 1992, godine kad se otvorilo ratiste na zapadnoj strani grada.
TheMule

#1488 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by TheMule »

Dezurni,
dosta Hrvata koji nisu upoznati sa nasom ratnom situacijom otvoreno govore da je HVO spasio Sarajevo, a 95. HV citavu BiH. Ljuti su strasno sto im se to ne prizna i osjecaju se izdato. To sam skonto kroz povremene posjete njihovim forumima. Postoji osjecaj da je ArBiH bila sastavljena od neznalica koji nisu nista mogli bez HV. Nemoj se previse nervirati time glupostima
skuterrr

#1489 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by skuterrr »

ma dobro je , vidite da on mjesa kruske i jabuke , nije mu ni zamjerit ...vratimo se na temu
PM72

#1490 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Jedino se nebih složio sa tobom oko ovoga da ti mjesto rođenja može po svaku cijenu odrediti i stranu za koju se boriš. Vidiš, ja sam porjeklom iz jednog manjeg mjesta u Bosanskoj Krajini i nisam rođen u Sarajevu. Da sam se vodio tom politikom, vjerovatno bih se našao u situaciji da svoje komšije i prijatelje muslimane sprovodim u Keraterm, Manjaču ili Omarsku, ili da ih likvidiram po Korićanskim stijenama... dakle, po meni je mjesto rođenja stvar od sekundarnog značaja. Bitno je ono što znaš, što vidiš vlastitim očima i što osjećaš u dubini duše. Kada se odrediš prema tome, kasnije ti ne može biti žao
Ja sam napisao da bih branio svoj kućni prag sa svojim komšijama makar to bilo u Čapljini,Dubrovniku ili Orašju.Dakle,u slučaju napada na iste.
milojicabrzi

#1491 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by milojicabrzi »

Dezurni_kriticar wrote:Evo, na ovome dole linku je clip koji najbolje pokazuje na koji način se snabdjevao taj hrabri HVO...

http://www.youtube.com/watch?v=4FUX0Z70osk
Dezurni, ne znas pozadinu cijele price i konstelaciju stvari i odnosa vezano za ovaj konvoj, tako da je cijela prica dosta kompleksnija...

Konvoji za TZ trebali su proci u vrijeme kada u opkoljenoj Sredisnoj Bosni, ranjenici leze na crkvenim klupama, jer nema bolnickih kreveta, a A RBIH, negdje kod D. Vakufa, pljacka i ubija italijanske humanitarce iz konvoja za pomoc Sredisnoj Bosni.....situacija je bila slicna, kao, evo karikiram, kad bi se organizovalo da se kroz opkoljeno Sarajevo koje je u opsadi, proveze konvoj pomoci ugrozenom stanovnistvu na Sokocu...

Ali to nije tema ove emisije.

Mislim da je HVO u Sarajevu, imao visestruku svrhu, koja je svima koristila:

1. Da se osobe hrvatske nacionalnosti pozicioniraju medju "svojima", sto je smanjivalo opasnost da zavrse kao oni u npr. 10 b.br. pa dozive sudbinu i golgotu kroz koju si ti prosao, te da se sprijeci izivljavanje na njima, novokomponovanih komandanata.

2. Da se prikaze u praksi multietnicnost ideje o borbi za zajednicku i medjunarodno priznatu BiH, gdje je vojna i efektivna moc bila u drugom planu, a vaznije je bilo da se na ovaj nacin bori protiv ideje podjele BiH.

3. Da se smanjuju tenzije i neprijateljstva izmedju A RBiH i HVO, u svim krajevima BiH, te osigura protocnost robe, ranjenika, izbjeglica, preko Hrvatske pa dalje, jer je suradnja sa srpskom stranom, u tom pogledu bila nemoguca, a teritoriju pod kontrolom A RBiH prijetila izolacija.

Vjerovatno da HVO u SA nije bio respektabilna i efikasna vojna sila, ali mislim da je ta brigada imala sigurno par desetina ako ne i vise poginulih boraca, koji nisu stradali u prometnim nesrecama, vec uslijed ratnih dejstava, pa da u tom segmentu ipak zasluzuju malo postovanja...
goran16v

#1492 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Dezurni_kriticar wrote:Dakle, da budemo jasni, oni jesu kontrolisali most taj dan, odnosno toliko vremena koliko su vladali zauzetom legionarskom bazom, no fizički nisu stupili nogom na sam most. I poslijednji eventualno interesantan slučaj u ovome smislu je bukvalna "krađa" leševa Boška Brkića i Admire Ismić, koji su mučki ubijeni 18. maja 1993. na Vrbanja mostu. Njihovi leševi su se nalazili na dijelu mosta koji se naslanja na lijevu obalu Miljacke a zahvaljujući toplom majskom vremenu, za samo 7 dana su već bila u fazi raspadanja.
Nisam bas siguran da su i tad stupli nogom na most. Ako pogledas dokumentarac koji je @Bancho postavio u dijelu od 12.25 do 12.29 je snimak njihovih tijela sniman negdje iz pravca tadasnje Gunduliceve na kojem se jasno vide zardinjera i stub na kraju mosta, te da uopste nisu ubijeni na mostu nego poslije mosta na samoj raskrsnici M. Sokolovica/Ljubljanka/Zagrebacka tako da ih radni vod nije pokupio s mosta nego s raskrsnice.
Dalje, sad je vrlo indikativno ono sto u istom dokumentarcu kaze njena majka, a to je da oni na lijevu obalu uopste nisu presli preko Vrbanja mosta, kako mnogi "ocevici" tvrde (neki cak i da su lagano pjesacili Wilsonovim iza muzeja), pa da su ih na kraju mosta ubili nego da su na lijevu obalu presli preko Skenderija mosta i da su uz podzid u ex. M. Sokolovica dosli od Vrbanje, cak i svjedok s druge strane odmah poslije kaze kako je dogovoreno "da ih puste sa Skenderije", sto bi trebalo da znaci da su ubijeni s ledja krecuci se iz Terezije prema Zagrebackoj (sto se poklapa pricom s ove teme da je neki nesretnik pod Cacinom prijetnjom pucao iz Bunkera negdje na dnu M. Sokolovica), a ne preko mosta. Ako pogledas taj snimak vidjeces da je Bosko ledjima okrenut prema Skederiji, a ne Vrbanji sto bi islo u prilog toj tvrdnji. Svi su sve znaju, svi su ocevici samo nece da pricaju, a njihove teorije idu iz jedne ekstremne krajnosti u drugu.
Last edited by goran16v on 17/09/2013 13:41, edited 3 times in total.
PM72

#1493 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Milojice,ne .... dok voz stoji!

Multietičnost se ne provodi u praksi tako što praviš "svoje" vojne formacije,to nije multietičnost.Tih 5 ili 8 privedenih sarajevskih Hrvata koji su kopali rovove kod Cace nisu dokaz njihove "ugroze" jer je kod tog istog Cace silom kopalo bar 100 Bošnjaka.Hoćemo li o Dretelju i ubijanju/hapšenju/protjerivanju dojučerašnjih saboraca i komšija? ostade li u životu ujedna džamija,mekteb ili muslimanska kuća u životu na područjima fašističke tvorevine HRHB? Pošto sam obećao da neću pisati o (ne)djelima falange zvane HVO,nemoj me tegliti za jezik.
LBVIEW

#1494 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by LBVIEW »

Dezurni_kriticar wrote:
PM72 wrote:
kad je mobilisano lice koje nije vojni obveznik ili je protiv svoje volje mobilisano lice, a da zvanicno nije proglasena mobilizacija onda je to prisilna mobilizacija.
:-) :-) :-)

Lice koje nije vojni obveznik ne može se mobilisati jer se ista vrši po popisu iz vojnih odsjeka.Drugi je padež kad "Cacovi" presretnu autobus pa sve redom bez vojnih knjižica otjeraju na kopanje.To je anarhija,bezvlašće i kaubojština.

Mobilizacija se ne vrši ako nije ZVANIČNO proglašena inače to nije mobilizacija.Ne može tebe niko sad mobilisati jer je to ćeif nekom ćati iz vojnog odsjeka.I SVI KOJI SU MOBILISANI su tamo protiv svoje volje inače bi bili DOBROVOLJCI.

Mene niti je ko mobilisao niti je bilo potrebe za tim.Ja sam rođen u ovom gradu i niko mi nije trebao tumačiti za koga se borim.Bile su dvije strane,ona koja nas napada i ona koja se brani.Nema tu neutralne strane.Da sam rođen u Gornjem Vakufu ili Čapljini priključio bih se braniocima bez obzira na kockaste grbove.
Svaka čast lave, mnogo si napisao u malo rečenica. Jedino se nebih složio sa tobom oko ovoga da ti mjesto rođenja može po svaku cijenu odrediti i stranu za koju se boriš. Vidiš, ja sam porjeklom iz jednog manjeg mjesta u Bosanskoj Krajini i nisam rođen u Sarajevu. Da sam se vodio tom politikom, vjerovatno bih se našao u situaciji da svoje komšije i prijatelje muslimane sprovodim u Keraterm, Manjaču ili Omarsku, ili da ih likvidiram po Korićanskim stijenama... dakle, po meni je mjesto rođenja stvar od sekundarnog značaja. Bitno je ono što znaš, što vidiš vlastitim očima i što osjećaš u dubini duše. Kada se odrediš prema tome, kasnije ti ne može biti žao. LP
Offtopic: On
Tebi zemljak svaka cast, gdje bi nam kraj bio da je bilo vise takvih kao ti. :thumbup: :bih:
Offtopic:Off
skuterrr

#1495 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by skuterrr »

PM72 wrote:Milojice,ne .... dok voz stoji!

Multietičnost se ne provodi u praksi tako što praviš "svoje" vojne formacije,to nije multietičnost.Tih 5 ili 8 privedenih sarajevskih Hrvata koji su kopali rovove kod Cace nisu dokaz njihove "ugroze" jer je kod tog istog Cace silom kopalo bar 100 Bošnjaka.Hoćemo li o Dretelju i ubijanju/hapšenju/protjerivanju dojučerašnjih saboraca i komšija? ostade li u životu ujedna džamija,mekteb ili muslimanska kuća u životu na područjima fašističke tvorevine HRHB? Pošto sam obećao da neću pisati o (ne)djelima falange zvane HVO,nemoj me tegliti za jezik.
što su onda pravili hrvatsku brigadu u sastavu prvog korpusa ? poslije su u Tuzli vidjeli da su se zeznuli ,pa su samo raspustili HVO brigadu ,nisu se bavili suludim idejam da bojovnike preko noći okrenu u ABiH ....
i bolje ti je da ne pišeš . jer na tvoj Dretelj , neko bi rekao Muzej u Jablanici , stadion u Bugojnu itd ,tomu nema kraja . još jednom pozivam da se vratimo temi iz naslova
milojicabrzi

#1496 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by milojicabrzi »

PM72, nemam se namjeru svadjati, niti ulaziti u rasprave poput one - "ko je poceo rat".

O tome sta se desavalo ovdje ili ondje, ode se daleko, a nikome, nadam se, nije namjera, da sve svadja, vec da kulturnim razgovorima, razmjenjujemo miseljenje o odredjenim pojavama i dogadjajima.

Bilo je potrebe zajednickog predstavljanja i multietnicnosti institucija BiH, narocito kada je doslo do rata, koji je ukazivao na definitivnu podjelu po nacionalnim savovima i ja sam to vidio i osjetio vise puta, cak i na "svojoj kozi", mislim u pozitivnom smislu.

Licno znam dosta osoba iz npr. MUP-a, kojima je koristilo u karijeri to sto su bili nebosnjaci (mozda neprikladan izraz), pa su bili a i sad su na visokim pozicijama, jer je bilo dobro pokazati u ratnom i poratnom vremenu, da je ideja multietnicke BiH odrziva.

Cinjenica da je veliki broj osoba srpske i hrvatske nacionalnosti ostao u SA i prosao puno bolje nego nastradalo stanovnistvo u gradovima i narocito selima u provinciji, ide u prilog slici Sarajeva kao multietnickog grada, drzave BiH, na koju sam ponosan, kojoj vjerno sluzim, u koju sam ulozio svu svoju profesionalnu karijeru i koju ponosno smatram svojom domovinom.

Također, cesto sam zainteresiran da cujem i misljenje iz drugog ugla, a to su situacije, kako su se osjecali gradjani srpske i hrvatske nacionalnosti u opkoljenom Sarajevu. Od situacije i golgote kroz koju je prosao drug dez. kriticar, pa do situacije sa stalnim nepovjerenjem suboraca i komsija, opasnostima od Cace, Juke itd.

Cinjenica da je Caco malteretirao i Bosnjake, vjeruj nije nikakvo opravdanje.

Dezurni je lijepo rekao, da Kazani nisu tako velik zlocin, cak su i pozitivan primjer procesuiranja ratnog zlocina u ratu, sto nije zabiljezeno skoro nigdje u BiH, da jedna stana procesuira "svoje" za ratni zlocin, ali je taj dogadjaj vise stete nanio zbog zloupotreba pripadnika VRS, koji na sve zlocine Srebrenice, Prijedore, Vukovare uzvrate tvrdnjom-bili su i Kazani.

Ali, da se ne udaljavamo od teme, evo mene npr. zanima, koliko su provjerene glasine da je Boska i Admiru ubio pripadnik 10. b.br. S.K.?

Neko je na temi spomenuo da je vojvoda Aleksic, koji je imao strasnu vizuelnu pojavu cetnika, bio u sustini korektan borac, koji se nije isticao zlostavljanjem civila, koliko su te tvrdnje utemeljene....
goran16v

#1497 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

skuterrr wrote: što su onda pravili hrvatsku brigadu u sastavu prvog korpusa ? poslije su u Tuzli vidjeli da su se zeznuli ,pa su samo raspustili HVO brigadu ,nisu se bavili suludim idejam da bojovnike preko noći okrenu u ABiH ....
i bolje ti je da ne pišeš . jer na tvoj Dretelj , neko bi rekao Muzej u Jablanici , stadion u Bugojnu itd ,tomu nema kraja . još jednom pozivam da se vratimo temi iz naslova
Formiranje HB K. Tvrtko u sastavu 1. K ARBiH je bio simolican cin da ta brigada postoji i djeluje bas sto je djelovala (relativno postedjena ofanzivnih zadataka) i dok je formalno bila u sastavu HVO (prakticno ih je od septembra 1992. samo ime povezivalo), ali da zbog neke tolerancije i multieticnosti zadrzi taj nacionalni predznak.
PM72

#1498 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Skuter,

Hrvatsku brigadu u sastavu Prvog korpusa su pravili u ljeto 1993 kad se situacija sa falangom zvanom HVO otišla daleko i kad su vidjeli da vrhovni komadant iste ,krivousti đubre sa Pantovčaka,nema namjeru da poštuje dogovore i zalaganje za nezavisnošću BiH.

Pisaću šta i kad hoću jer znam više od tebe,zatvori koje pominješ po Bugojnu i Jablanici su napravljeni dosta iza Dretelja i helidroma.Hoćeš li konkretne datume ili da se vratimo na temu?
goran16v

#1499 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

milojicabrzi wrote: Neko je na temi spomenuo da je vojvoda Aleksic, koji je imao strasnu vizuelnu pojavu cetnika, bio u sustini korektan borac, koji se nije isticao zlostavljanjem civila, koliko su te tvrdnje utemeljene....
Mozda je najbolji dokaz to da se vratio u to neko svoje Nevesinje ili pripizdinu u kojoj se izlegao, a da niko nikad protiv njega nije podigao optuznicu za ratne zlocine. Cisto sumnjam da je to propust buduci da su na red dosli i oni sa manje aferima.
Dezurni_kriticar

#1500 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

goran16v wrote:
Dezurni_kriticar wrote:Dakle, da budemo jasni, oni jesu kontrolisali most taj dan, odnosno toliko vremena koliko su vladali zauzetom legionarskom bazom, no fizički nisu stupili nogom na sam most. I poslijednji eventualno interesantan slučaj u ovome smislu je bukvalna "krađa" leševa Boška Brkića i Admire Ismić, koji su mučki ubijeni 18. maja 1993. na Vrbanja mostu. Njihovi leševi su se nalazili na dijelu mosta koji se naslanja na lijevu obalu Miljacke a zahvaljujući toplom majskom vremenu, za samo 7 dana su već bila u fazi raspadanja.
Nisam bas siguran da su i tad stupli nogom na most. Ako pogledas dokumentarac koji je @Bancho postavio u dijelu od 12.25 do 12.29 je snimak njihovih tijela sniman negdje iz pravca tadasnje Gunduliceve na kojem se jasno vide zardinjera i stub na kraju mosta, te da uopste nisu ubijeni na mostu nego poslije mosta na samoj raskrsnici M. Sokolovica/Ljubljanka/Zagrebacka tako da ih radni vod nije pokupio s mosta nego s raskrsnice.
Dalje, sad je vrlo indikativno ono sto u istom dokumentarcu kaze njena majka, a to je da oni na lijevu obalu uopste nisu presli preko Vrbanja mosta, kako mnogi "ocevici" tvrde (neki cak i da su lagano pjesacili Wilsonovim iza muzeja), pa da su ih na kraju mosta ubili nego da su na lijevu obalu presli preko Skenderija mosta i da su uz podzid u ex. M. Sokolovica dosli od Vrbanje, cak i svjedok s druge strane odmah poslije kaze kako je dogovoreno "da ih puste sa Skenderije", sto bi trebalo da znaci da su ubijeni s ledja krecuci se iz Terezije prema Zagrebackoj (sto se poklapa pricom s ove teme da je neki nesretnik pod Cacinom prijetnjom pucao iz Bunkera negdje na dnu M. Sokolovica), a ne preko mosta. Ako pogledas taj snimak vidjeces da je Bosko ledjima okrenut prema Skederiji, a ne Vrbanji sto bi islo u prilog toj tvrdnji. Svi su sve znaju, svi su ocevici samo nece da pricaju, a njihove teorije idu iz jedne ekstremne krajnosti u drugu.
Pozdrav drugar...
Ako samo malo pažljivije pročitaš šta sam napisao, shvatit ćeš da upravo govorim istu stvar o kojoj i sam pišeš...
Što se tiče zauzimanja mosta od strane četnika - napisao sam lijepo da oni nikada nisu zauzeli Vrbanja most. Jesu ga mogli kontrolisati toliko vremena koliko su "gospodarili" Legionarskom bazom ispod zgrade Unioninvesta (sada OHR)...
Što se tiče lokacije na kojoj su ležali leševi, napisao sam da su ležali na mjestu gdje se most otprilike naslanja na lijevu obalu Miljacke, što također može da potvrdi ali i da negira navode da su došli iz pravca Skenderije. Bratac, zurio sam u te leševe nekoliko dana i sasvim mi je jasno u sjećanju ostao i njihov položaj a i smrad koji se nedugo nakon njihovog ubistva tuda počeo širiti zbog dosta visokih temperatura za taj dio godine.
Post Reply