Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- karanana
#1351 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
A ja sam cuo, ne znam je li to isti incident, da su cetnici uzeli un-ovu opremu, kacige i uniforme, i da su na samom mostu ubili dvojicu francuza i onda dosli legionari i porokali se tu, neke ubili a neke cetnike zarobili. Nije mi jasno, ako je ovo istina, a mislim da je dr. gog pisao o ovom incidentu, sta je bio plan preobucenih cetnika? Mozda istjerati nase iz ohr-a?
Mozda je bas na ovoj temi dr. gog pisao o ovome.
- Horasio_Sarajlic
#1352 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Bila su dva incidenta, prvi sredinom 1994. kada je ubijen pomenuti pripadnik Francuskog UN-a dok je premjestao kontenjere kod zgrade prirodno matematičkog fakulteta, ubijen je snajperskim hicima, a drugi incident desio se u aprilu 1995. kada su stradala dva pripadnika UN-a takodjer Francuza, njih je pokosio sijač obijicu u isto vrijeme, sjecam se da UN tada nije imao patologa u Sarajevu pa je obdukcija radjena na Koševu uz prisustvo ljudi iz saniteta UN-a, ali kada pričamo o rokanju izmedju Francuza i četnika to se desilo 1994., to je tada haos bio, prvo sto smo mi iz MUP-a uspjeli četnicima upasti u vezu i tako znali sta se sve desava a drugo Francuzi su tu odmah odg. pomalo nasumično tek tako iz bijesa, medjutim par dana tek nakon tog incidenta dosli su novi Francuzi medju kojim je i bilo "okorjelih" pripadnika Legije, onako momački su ih provocirali dok ovi nisu odg., eh onda tu je nastao opsti haos, mi iz MUP-a kontali smo kako ovi rokaju da ce preci most Suade i Olge i da ce ih potamaniti sve redom, nema iz cega nisu pucali sto po zgradama na Grbavici (prvoj crvenoj), sto po polozajima iznad, a priča kako su se četnici dočepali UN-ove opreme, kaciga i sl. je i vise nego smijesna iz prostog razloga sto nisu dosli blizu jedni drugih niti su Francuzi u jeku razmjene vatre prelazili most Suade i Olge, da su presli most u razmjeni vatre to bi za njih i vise nego pogubno bilo, a uniforme su samo mogli skidati sa živih pripadnikakaranana wrote:A ja sam cuo, ne znam je li to isti incident, da su cetnici uzeli un-ovu opremu, kacige i uniforme, i da su na samom mostu ubili dvojicu francuza i onda dosli legionari i porokali se tu, neke ubili a neke cetnike zarobili. Nije mi jasno, ako je ovo istina, a mislim da je dr. gog pisao o ovom incidentu, sta je bio plan preobucenih cetnika? Mozda istjerati nase iz ohr-a?
Par informacija o pomenuta dva incidenta sa neta:
http://www.independent.co.uk/news/world ... 77531.html
http://www.nytimes.com/1995/04/18/world ... nment.html
http://www.liveleak.com/view?i=5fc_1208549127
- Horasio_Sarajlic
#1353 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Fakat te cijenim kao nekoga koji je očito bio i obisao ratista u i oko Sarajeva, i sto je najbitnije sve sto pišeš znam da je istina jer veliku vecinu stvar ja znam ili imam iste informacije, i naravno preko tvojih postova nekako sam sebi osvjezim pamet i općenito ratni period ali za priču oko "Belih Vukova" moram reci da nisu u pravu, jer kao pripadnik MUP-a (zbog teskog ranjavanja, se iz specijale Bosna vratio u MUP) lično sam u rukama imao dokumentaciju koja je potvrđivala brojne zločine "Belih Vukova", neznam dokle se danas sa tim doslo mada cisto sumnjam da se pomaći sa mrtve tačke ikada, Vlado Adamović pripadnik Vukova je u slobodno vrijeme hodao po Grbavici i po pričama svjedoka "trazio najljepse muslimanke" koje su ostale na Grbavici, isti taj je penzionerki pod nadimkom Biba odsjekao dva prsta na šaci te joj ostavio samo tri prsta da bi se mogla pozdravljati kao Srpkinja, izvjesni Rakić - Rale je ubio sina pripadnika ARBIH koji je ostao na Grbavici, nakon sto je otac zarobljen od strane Vukova stari je progovorio da ima sina i majku na Grbavici i par dana nakon pomenuti je otisao u stan i odveo malog cini mi se negdje 18.- 20 godina da je imao i isti dan ga zaklao kod danasnjeg katoličkog samostana na Grbavici, veliki dio sto pokretne sto nepokretne imovine koja ostala Bošnjacima na Palama uzeo ili koristio je Srđan Knežević, kasnije je isti postao načelnik Centra javne bezbjednosti (CSB) Srpskog Sarajeva, prije rata je bio konobar a ne vlasnik picerije Australija, da bi nakon rata imao restoran "Beli Vuk" na Palama, Kneževića su 1999. ubila dva bivsa pripadnika Vukova Dušan Batu i Janković zvani Luna i po pričama ubijen je iz osvete jer je Knežević lično naručio ubistvo prvog komadanta Vukova Miloša Vukadina zvanog Švabo, najvece zločine Vukovi su počinili u Trnovu 1993. i sada tužilaštvo BIH vodi ili je vodilo istragu o tome.PM72 wrote:Beli vukovi su bili interventna jedinica SRK VRS a prvi komadant im je bio Švabo.Poginuo je na Jahorini zgazivši na vlastiti PROM.Nakon njega komadant je postao Srđan Knežević koji je ubijen ,čini mi se,1999 na Palama.Predratni konobar i vlasnik picerija Australija sa Pala važio je za vrlo hrabrog i korektnog komadanta.Većinu jedinice su činili dobrovoljci sa Pala i Lukavice kao i dobar dio stranih dobrovoljaca tj.pravoslavnih mudžahedina.Učestvovali su u dosta akcija na sarajevskom ratištu sa manje ili više uspjeha.Najveći uspjeh im je bio zarobljavanje naših 15-tak boraca na Treskavici kao i vraćanje linija na Moševačkom i trnovskom ratištu.
Koliko znam,pokojni Knežević nije činio zločine tj.njegovi ljudi nisu učestvovali u pljačkama,ubistvima,protjerivanjima.Nisu krali golfove niti švercovali sa rusima iz UN-a.Bili su prava ratnička jedinica i ja im odajem respekt na fer i poštenoj borbi.
- svjezi_ustipak
#1354 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@Horasio Sarajlic
Nosili su cetnici francuske uniforme. Lose se sjecas. Zaboravio si neke datume.
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Vrbanja_bridge
Nosili su cetnici francuske uniforme. Lose se sjecas. Zaboravio si neke datume.
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Vrbanja_bridge
- Horasio_Sarajlic
#1355 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@Nedobrovoljac, ista priča kao i sa Creasy-em, odnosno smatram da ti stojiš iza oba accounta. Dušan Batu ne postoji po tvom !?
čovjek od 1995. do 2000. par puta hapšen, a vrhunac jeste njegovo hapšenje kao prvo osumjećenog u ubistvu Kneževića, Batu je pred kraj rata usao u Vukove da bi zatim postao specijalac MUP-a RS, ista priča i sa Jankovićem koji je u Vukove dosao sredinom 1994. a poslije rata kao Batu "uletio" u specijalnu jedinicu MUP-a RS, ako tako na grub način tvrdis neke stvari provjeri podatke na netu, posjeti koji rpsko četnički forum, novinarske članke iz perioda suđenja obojici za ubistvo Keneževića i sl. i ono najbitnije tebi lično ja se nemam sta dokazivati niti pravdati, ko je pratio moje postove od početka mogao je shvatiti neke stvari ko sam i sta sam, tako da sva tri tvoja posta su obicno mahalanje, rekao bih da to namjerno radis i sa odredjenim ciljem isto kao i Creasy - Nedobrovoljac
@svjezi_ustipak, sjecam se ja odlično druze, nisam toliko "izlapio", kao sto sam rekao sjecam se dva incidenta koja sam i opisao, medjutim ovaj datira iz 27. maja 1995., i odmah u startu se ogradjujem, fino sam i napisao da se sjecam samo ta dva, dakle ovo je treci incident, jer jednostavno neznam sta se desavalo, vjerovatno sam u tom periodu bio u Tuzli (slutnja sta i bi se moglo desiti sa Srebrenicom i okolicom), to je bas taj period sredina maja početak juna, medjutim svi ovi podaci oko zaplijene materijalno tehničkih dobara Francuza treba uzeti za rezervom i to velikom rezervom, prvo neznas ko je pisao članak na wikipediji i drugo po meni glavna stvar jeste da se i ovdje spominju dva stradala Francuska vojnika (27,maj 1995), a mjesec prije takodjer su dva stradala od sijača sa Grbavice sto je po meni i vise nego nevjerovatno da u manje od mjesec dana u tom "rejonu" stradaju cetiri pripadnika Francuskog UN-a, ovi koji su stradali u aprilu 1995. kao sto sam i rekao obdukcija je radjena na Koševu i tog perioda se odlično sjecam, jer sam vidjeo i slike tijela oba vojnika i ulazne rane, tako da ovaj članak na wikipediji je po meni 80% neistina, uzme li se jos u obzir da su nakon ubistva ove dvojica u aprilu 1995. dosli i pripadnici Legije, a onda da Francuzi zabilježe dvojicu stradalih, desetak ranjenih i jos detesatk zarobljenih od strane četnike i jos pri tome da im zarobe oklopna vozila, uniforme, oruzje i sl. je i vise nego fantaziranje i obična propaganda srbo četnika.
@svjezi_ustipak, sjecam se ja odlično druze, nisam toliko "izlapio", kao sto sam rekao sjecam se dva incidenta koja sam i opisao, medjutim ovaj datira iz 27. maja 1995., i odmah u startu se ogradjujem, fino sam i napisao da se sjecam samo ta dva, dakle ovo je treci incident, jer jednostavno neznam sta se desavalo, vjerovatno sam u tom periodu bio u Tuzli (slutnja sta i bi se moglo desiti sa Srebrenicom i okolicom), to je bas taj period sredina maja početak juna, medjutim svi ovi podaci oko zaplijene materijalno tehničkih dobara Francuza treba uzeti za rezervom i to velikom rezervom, prvo neznas ko je pisao članak na wikipediji i drugo po meni glavna stvar jeste da se i ovdje spominju dva stradala Francuska vojnika (27,maj 1995), a mjesec prije takodjer su dva stradala od sijača sa Grbavice sto je po meni i vise nego nevjerovatno da u manje od mjesec dana u tom "rejonu" stradaju cetiri pripadnika Francuskog UN-a, ovi koji su stradali u aprilu 1995. kao sto sam i rekao obdukcija je radjena na Koševu i tog perioda se odlično sjecam, jer sam vidjeo i slike tijela oba vojnika i ulazne rane, tako da ovaj članak na wikipediji je po meni 80% neistina, uzme li se jos u obzir da su nakon ubistva ove dvojica u aprilu 1995. dosli i pripadnici Legije, a onda da Francuzi zabilježe dvojicu stradalih, desetak ranjenih i jos detesatk zarobljenih od strane četnike i jos pri tome da im zarobe oklopna vozila, uniforme, oruzje i sl. je i vise nego fantaziranje i obična propaganda srbo četnika.
- svjezi_ustipak
#1356 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Horasio desio se incident kojeg se ne sjecas. Nema potrebe da ga negiras. Ako mi ne vjerujes, za sve ostalo tu je google.
U spomen na to cega se ti ne sjecas svake godine dolaze francuski vojnici na Vrbanju da odaju pocast vojnicima.
U spomen na to cega se ti ne sjecas svake godine dolaze francuski vojnici na Vrbanju da odaju pocast vojnicima.
- Horasio_Sarajlic
#1357 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
A jbg sad druže, fino sam objasnio, uopste negiram incident, kako cu negirati nesto sto se očito desilo !? vjerujem ti, zasto ti ne bi vjerovao? jedina moja sumnja jeste razmjera tog nazovi incidenta, u incidentu je ucestvovalo po ovim podacima 100. pripadnika UN-a i 14. pripadnika srbo četnika !?svjezi_ustipak wrote:Horasio desio se incident kojeg se ne sjecas. Nema potrebe da ga negiras. Ako mi ne vjerujes, za sve ostalo tu je google.
- karanana
#1358 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
pa pise da je oprema zarobljena na drugim mjestima u okolini grada. to je bila ona talacka kriza pa su imali dosta zarobljenih sa opremom. ali zaista ne kontam sta su htjeli? jos ako smo mi drzali ohr i ono brdo odmah iznad mosta, fakat mi nije jasno gdje su krenuli. cuj cak presli i na drugu stranu mosta. jebo mater da ih francuzi nisu vratili karinu bi ih mi vratili koliko mi se cini.
moram malo prokopati da li ovu temu ili negdje drugo na forumu, dr. gog je cini mi se opsirno pisao o ovome jer je on bio na tom dijelu ratista ako se dobro sjecam.
moram malo prokopati da li ovu temu ili negdje drugo na forumu, dr. gog je cini mi se opsirno pisao o ovome jer je on bio na tom dijelu ratista ako se dobro sjecam.
-
PM72
#1359 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Osjećam se "prozvanim" u par postova pa da odgovorim.Nisam advokat niti simpatizer jedinice Beli vukovi ali treba pisati onako kako je bilo.Ratovali su muški,nisu bili kokošari niti pljačkaši.Imali su komadanta koji nije dozvoljavao ono što je radilo 95% drugih jedinica u VRS.Srđan Knežević jeste bio konobar ali je par godina pred rat uzeo u zakup piceriju Australija na Palama.Bio je dobrovoljac u redovima srpskih radikala , obreo se 1991 u Krajini pa je tako stekao reputaciju srpskog "patriote" i na Palama se njegova riječ uvažavala.Nije nosao brade,kokarde niti neki drugi vid četničkog folklora.Nije maltretirao nesrpsko stanovništvo na Palama a učestvovao je u obezbjeđenju sigurnog prolaza za Sarajevo stanovništvu nesrpske nacionalnosti kad su ih vlasti natjerale u progonstvo.Mogao je sa svojom jedinicom pobiti i opljačkati nenaoružanu sirotinju na Hreši ali je do posljednjeg momenta ostao fer i korektan prema svojim komšijama.To mu niko ne može osporiti.
U njegovoj jedinici jeste bilo ruskih,ukrajinskih,bukarskih,rumunskih...dobrovoljaca ali ih je držao na uzdi i nisu smjeli raditi ono što su radili ostali dobrovoljci kao napr. oni na Grbavici pod komandom vojvode Aleksića.Ja nisam čuo za slučaj da su Beli vukovi bili na Grbavici a ako i jesu onda su bili u akciji vraćanja ili probijanja linija kao napr. na Debelom brdu.Disciplina je bila jača strana te jedinice kao i najbolje naoružanje u SRK VRS.Što se mene lično tiče,ja bih volio da su svi do jednog izginuli,bili su moji neprijatelji ali imam respekt prema toj jedinici jer su bili uzor ratovanja i muškosti za sve ostale jedinice SRK VRS.
Željko Janković Luna je bio prijeratni specijalac MUP-a BiH i jedan od ključnih igrača specijalne jedinice MUP-a RS.Lično je vodio akcije vraćanja ili zauzimanja linija,čovjek ima muda da trojcu a znanje za petoricu sadašnjih specijalaca.Nikad nije bio pripadnik vojske pa tako ni jedinice Beli Vukovi.Onaj koji to tvrdi - veze nema sa životom.Mogu samo da kažem da je golema šteta što taj čovjek nije ostao sa nama tj.pripadnik MUP-a RBiH.
U njegovoj jedinici jeste bilo ruskih,ukrajinskih,bukarskih,rumunskih...dobrovoljaca ali ih je držao na uzdi i nisu smjeli raditi ono što su radili ostali dobrovoljci kao napr. oni na Grbavici pod komandom vojvode Aleksića.Ja nisam čuo za slučaj da su Beli vukovi bili na Grbavici a ako i jesu onda su bili u akciji vraćanja ili probijanja linija kao napr. na Debelom brdu.Disciplina je bila jača strana te jedinice kao i najbolje naoružanje u SRK VRS.Što se mene lično tiče,ja bih volio da su svi do jednog izginuli,bili su moji neprijatelji ali imam respekt prema toj jedinici jer su bili uzor ratovanja i muškosti za sve ostale jedinice SRK VRS.
Željko Janković Luna je bio prijeratni specijalac MUP-a BiH i jedan od ključnih igrača specijalne jedinice MUP-a RS.Lično je vodio akcije vraćanja ili zauzimanja linija,čovjek ima muda da trojcu a znanje za petoricu sadašnjih specijalaca.Nikad nije bio pripadnik vojske pa tako ni jedinice Beli Vukovi.Onaj koji to tvrdi - veze nema sa životom.Mogu samo da kažem da je golema šteta što taj čovjek nije ostao sa nama tj.pripadnik MUP-a RBiH.
- svjezi_ustipak
#1360 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Horasio_Sarajlic wrote:A jbg sad druže, fino sam objasnio, uopste negiram incident, kako cu negirati nesto sto se očito desilo !? vjerujem ti, zasto ti ne bi vjerovao? jedina moja sumnja jeste razmjera tog nazovi incidenta, u incidentu je ucestvovalo po ovim podacima 100. pripadnika UN-a i 14. pripadnika srbo četnika !?svjezi_ustipak wrote:Horasio desio se incident kojeg se ne sjecas. Nema potrebe da ga negiras. Ako mi ne vjerujes, za sve ostalo tu je google.
U spomen na to cega se ti ne sjecas svake godine dolaze francuski vojnici na Vrbanju da odaju pocast vojnicima.odmah u startu po meni barem ovo je smijesno, i sa takvom brojcanom nadmoci da im dopuste da im oduzmu oklopna vozila, opremu, oruzje ... raspitacu se bas jeli iko od "mojih" zna ista o ovome i samom desavanju tog dana.
cetnici su do punkta UN dosli obuceni u uniforme francuskog kontigenta UN, kidnapovali vojnike, Francuzi krenuli oslobadjati, onda doslo do borbe. jednostavno. na punktu je bilo otetih desetak Francuza, 14 cetnika je to moglo odraditi bez problema.
inace, meni zvuci nevjerovatno da neko otvori transporter UN i ubije potpredsjednika Vlade naocigled Francuza ili da pred ocima UN ubiju 8 hiljada ljudi. UNPROFOR je sinonim za kukavicluk, ne za neku veliku hrabrost. raspitaj se kod "svojih".
P.S. covjek je u pravu. Dusan Batu ne postoji. Barem google ne zna za njega.
- holowey
#1361 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
vjerovatno misle na dusana tesica zvanog bato, specijalca mupa rssvjezi_ustipak wrote:
P.S. covjek je u pravu. Dusan Batu ne postoji. Barem google ne zna za njega.
-
PM72
#1362 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Francuzi su krenuli u akciju tek kad je došao signal iz Jelisejske palate i predsjednika Širaka lično.On je to shvatio kao ličnu uvredu.Srpski vojnici su ponizili francuske i to Širak nije mogao otrpiti.Legija stranaca a ne UN je odradio sve za 15 minuta.A što se tiče UN-a...šta reći? zamisli da tebe i mene neko pošalje u Sijera Leone ili rog Afrike da kao "razvađamo" plemena.Mislio bih samo na onih 10 hiljada maraka koje me čekaju svakog prvog i kako ću ih spiskati bez puno sekiracije.To podrazumjeva da moraš preživjeti a to opet podrazumjeva da se ne petljaš puno u " plemenske sukobe" jer su nas takvim i smatrali,što nije daleko od istine.
- didžej
#1363 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
bitka za vrbanja most iz francuskog ugla:
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1364 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
cijela francuska politika prema nama se dramatično promijenila kada je Širak dobio mandat. isti vojnici, isti generali, ali totalno drugačiji odnos.PM72 wrote:Francuzi su krenuli u akciju tek kad je došao signal iz Jelisejske palate i predsjednika Širaka lično.On je to shvatio kao ličnu uvredu.Srpski vojnici su ponizili francuske i to Širak nije mogao otrpiti.Legija stranaca a ne UN je odradio sve za 15 minuta.A što se tiče UN-a...šta reći? zamisli da tebe i mene neko pošalje u Sijera Leone ili rog Afrike da kao "razvađamo" plemena.Mislio bih samo na onih 10 hiljada maraka koje me čekaju svakog prvog i kako ću ih spiskati bez puno sekiracije.To podrazumjeva da moraš preživjeti a to opet podrazumjeva da se ne petljaš puno u " plemenske sukobe" jer su nas takvim i smatrali,što nije daleko od istine.
drugačije naredbe.
mada nije da i agresori nisu tome doprinijeli.
-
felsh
#1365 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sad taj incident treba ispasti bitka,sta li vec!?.Koliko su puta shupci imali razlog da intervenisu a nisu mislim da sad nisu vrijedni spomena.
Inace sta znaci biti legionar, sasovac ,sealovac itd itd kad dodjes pred covjeka koji vec cetiri godine ratuje,pitanje za sve?
Moje misljenje je da bi proklinjali majku rodjenu u nekom fajtu bez zracne podrske, artiljerije ,tomahavka i ostalih zahebancija,cisto ono pjesadiski.
Inace sta znaci biti legionar, sasovac ,sealovac itd itd kad dodjes pred covjeka koji vec cetiri godine ratuje,pitanje za sve?
Moje misljenje je da bi proklinjali majku rodjenu u nekom fajtu bez zracne podrske, artiljerije ,tomahavka i ostalih zahebancija,cisto ono pjesadiski.
- karanana
#1366 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
francuzi manje-vise.
mene interesuje sta su chetnici htjeli postici ovim incidentom? onaj video pise da su planirali uci u centar grada. nesto sumnjam, ali valja imati muda pa biti chetnik i preci vrbanja most i sam uci u poluokruzenje.
mene interesuje sta su chetnici htjeli postici ovim incidentom? onaj video pise da su planirali uci u centar grada. nesto sumnjam, ali valja imati muda pa biti chetnik i preci vrbanja most i sam uci u poluokruzenje.
- Horasio_Sarajlic
#1367 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Beli Vukovi nisu bili nista bolji od ostalih specijalnih jedinica srbo četnika, jedina stvar sto su "manje" počinili zločina od ostalih i sto su radili neke stvari koje nisu dosle u jasvnost, naveo sam par zločina koje su počinili pripadnici Vukova i to su samo dva zločina od dvadesetak dokumentovanih, u ratu kakav su vodili četnici očekivati da jedinica kao sto su bili Vukovi ne počini ni jedan zločin i da bude "bela lala" medju trnjem je suviše nego iluziorna. 1998. protiv Kneževića je podignuta optužnica za ratne zločine u kantonalnom sudu u Sarajevu, da bi se sa njegovim ubistvom 1999. ta optužnica i povukla/okončala.
U napadu na Policijsku akademiju 1992. na Vracama ucestvovao je i Janković, koji je po pričama Hebiba udarao je kundakom pitomce akademije, dok je jednog nokautirao karate potezom, Luna sada živi u Bijeljini, prije par godina tačnije u restoranu "Dva Bora" u Lukavici sam je potvrdio da je otisao medju Vukove krajem 1994. nakon sto mu je Milenko Karišik repetirao automat na čelo, veci sukob izmedju njih dvojice tada su spriječili ostali pripadnici specijale, i tu je bio sve do 1996. kada je presao u novu/staru specijalnu jedinicu MUP-a RS., po pričama iz Lukavice Janković je 1996. radio sa "strancima" i zauzvrat je dobio "čiste papire" kako za ratni period tako i za ubistvo Kneževića 1999., sada zivi u Bijeljini i vlasnik je karate kluba, do kraja 1992. davao je polu informacije nasima, odnosno direktno Vikiću, po tim informacijama moglo se naslutiti dosta stvari o samim planovima i akcijama specijale MUP-a RS, da bi onda naglo prekinuo sve kontakte i povukao se, očito misleci da je provaljen od Vukadina koji je gle čuda onda nakon toga ubrzo i "stradao", Luna sada aktivno piše na srpsko četničkom portalu slavic.net.com, gdje vecina očito "prikuplja" informacije pa iste piše ovdje.
Priča oko Dušana Batua je i vise nego kontaverzna po meni taj je lik izmisljen za potrebu smutnje tužilaštva, medjutim to nije Dušan Tošić zvani Bato kako neko rece koji je isto bio u specijali i drugoptuženi za ubistvo Kneževića, Tošića ja znam jos od skolovanja na akademiji prije rata, dodje ponekad na "nasu" Dobrinju, ima kontakte i prijateljstvo sa par ljudi u Sarajevu, 2006. sam ga sreo u Lukavici u jednoj prodavnici autodijelova, i sa sigurnoscu Dušan Batu nije Dušan Tošić zvani Bato, medjutim ime Dušan Batu se spominje 1999. na suđenju za ubistvo Kneževića kao tsedmo lice u bjekstvu, i ako su uhapšeni Janković i Tošić
na internetu 50% podataka potvrdjuju da je Dušan Tošić Bato - Dušan Batu, medjutim ostatak informacija govore da su Dušan Tošić Bato i Dušan Batu totalno dva različita čovjeka, bas kao i na samom suđenju za ubistvo Kneževića, isto tako piše u optužnici gdje su jos pored Jankovića i Tošića uhapšeni i Srđan Davidović, Branislav Milanović, Goran Šiljegović i Slavko Mihajlović, da je Dušan Batu bio pripadnik specijale MUP-a RS a nakon toga otisao u Vukove, za razliku od Dušana Tošića Bate za kojeg 100% znam da nije bio nikada u Vukovima, osim sto je bio blizak Kneževiću, kasnije optužen za ubistvo istog. Sama činjenica je da su svi optuženi za ubistvo Kneževića ležali u zavoru svega dva mjeseca govori da je sve maslo stranaca za koje je Jankovič radio ...
U napadu na Policijsku akademiju 1992. na Vracama ucestvovao je i Janković, koji je po pričama Hebiba udarao je kundakom pitomce akademije, dok je jednog nokautirao karate potezom, Luna sada živi u Bijeljini, prije par godina tačnije u restoranu "Dva Bora" u Lukavici sam je potvrdio da je otisao medju Vukove krajem 1994. nakon sto mu je Milenko Karišik repetirao automat na čelo, veci sukob izmedju njih dvojice tada su spriječili ostali pripadnici specijale, i tu je bio sve do 1996. kada je presao u novu/staru specijalnu jedinicu MUP-a RS., po pričama iz Lukavice Janković je 1996. radio sa "strancima" i zauzvrat je dobio "čiste papire" kako za ratni period tako i za ubistvo Kneževića 1999., sada zivi u Bijeljini i vlasnik je karate kluba, do kraja 1992. davao je polu informacije nasima, odnosno direktno Vikiću, po tim informacijama moglo se naslutiti dosta stvari o samim planovima i akcijama specijale MUP-a RS, da bi onda naglo prekinuo sve kontakte i povukao se, očito misleci da je provaljen od Vukadina koji je gle čuda onda nakon toga ubrzo i "stradao", Luna sada aktivno piše na srpsko četničkom portalu slavic.net.com, gdje vecina očito "prikuplja" informacije pa iste piše ovdje.
Priča oko Dušana Batua je i vise nego kontaverzna po meni taj je lik izmisljen za potrebu smutnje tužilaštva, medjutim to nije Dušan Tošić zvani Bato kako neko rece koji je isto bio u specijali i drugoptuženi za ubistvo Kneževića, Tošića ja znam jos od skolovanja na akademiji prije rata, dodje ponekad na "nasu" Dobrinju, ima kontakte i prijateljstvo sa par ljudi u Sarajevu, 2006. sam ga sreo u Lukavici u jednoj prodavnici autodijelova, i sa sigurnoscu Dušan Batu nije Dušan Tošić zvani Bato, medjutim ime Dušan Batu se spominje 1999. na suđenju za ubistvo Kneževića kao tsedmo lice u bjekstvu, i ako su uhapšeni Janković i Tošić
-
PM72
#1368 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Horasio,
Svako ima pravo na svoj stav o nekome ili nečemu.Nemoj misliti da ovo što ja pišem čitam na drugim četničkim portalima poput tog sokolačkog pa ovdje prenosim.Pričali su mu ljudi što im je Srđan valjao a pomenutog sam i lično poznavao.Nije to bilo jaranstvo niti neko prijateljstvo ali smo se znali.Na kraju krajeva,boli me neka stvar za njim i za njegovom jedinicom,iznio sam svoje viđenje koje ne mjenjam i tačka.Ja nigdje ne idem po svoje mišljenje niti ga formiram na osnovu pisanja Slobodne Bosne.
Pozdrav domovini!
Svako ima pravo na svoj stav o nekome ili nečemu.Nemoj misliti da ovo što ja pišem čitam na drugim četničkim portalima poput tog sokolačkog pa ovdje prenosim.Pričali su mu ljudi što im je Srđan valjao a pomenutog sam i lično poznavao.Nije to bilo jaranstvo niti neko prijateljstvo ali smo se znali.Na kraju krajeva,boli me neka stvar za njim i za njegovom jedinicom,iznio sam svoje viđenje koje ne mjenjam i tačka.Ja nigdje ne idem po svoje mišljenje niti ga formiram na osnovu pisanja Slobodne Bosne.
Pozdrav domovini!
- Horasio_Sarajlic
#1369 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@PM72 Svako ima svoje misljenje i moze iznijeti svoj stav, medjutim kada to vec predje granicu istine onda se ja lično moram pobuniti, nisam rekao da Knezevic nije nekome pomogao u ratu, valjao na onaj ili ovaj nacin, medjutim opste poznato je sta su bili Vukovi, sta im je bio zadatak, sta su cinili itd. uglavnom nisu nosali cvijece na automatima, do aprila 1992. bio sam obican mladi policajac, sa nepunih godinu dana staza, da bi u maju 1992. presao u specijalu "Bosna", gdje sam bio sve do teskog ranjavanja na Hrasnom Brdu 1993., da bi opet nakon par mjeseci oporavka "vracen" u MUP, ovo sad govorim i pišem samo da znas da sam se nagledao svega, od dokumentacije, snimaka, presretnutih razgovora itd., nacuo se priča i priča, desavanja sa terena itd. i ovo nikako nepišem kao kokošar i papak da bi se hvalio, uostalom nemam se cime hvaliti, danas 80% RVI, koji guta šaku tableta na dan zahvaljujuci PTSP-u to mi je sve i dalo, nego cisto onako da bi imao uvid u neke stvari, ti si zadnja osoba na ovom forumu koju bih prozvao ili napao na ovaj ili onaj nacin, opet ti kazem 99% stvari koje si iznio ja znam sto po pričama, sto kao sudionik i sto po dokumentaciji, jedino smo se ovdje malo "razišli" oko Kneževića i kompanije, kunem ti se da nisam nista ruzno mislio pišući, niti sam mislio da ces se naci uvrijedjen ili prozvan, i zato ti se iskreno izvinjavam ako si si se kroz moje postove osjecao napadnutim ili prozvanim.
-
PM72
#1370 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Horasio,Horasio_Sarajlic wrote:@PM72 Svako ima svoje misljenje i moze iznijeti svoj stav, medjutim kada to vec predje granicu istine onda se ja lično moram pobuniti, nisam rekao da Knezevic nije nekome pomogao u ratu, valjao na onaj ili ovaj nacin, medjutim opste poznato je sta su bili Vukovi, sta im je bio zadatak, sta su cinili itd. uglavnom nisu nosali cvijece na automatima, do aprila 1992. bio sam obican mladi policajac, sa nepunih godinu dana staza, da bi u maju 1992. presao u specijalu "Bosna", gdje sam bio sve do teskog ranjavanja na Hrasnom Brdu 1993., da bi opet nakon par mjeseci oporavka "vracen" u MUP, ovo sad govorim i pišem samo da znas da sam se nagledao svega, od dokumentacije, snimaka, presretnutih razgovora itd., nacuo se priča i priča, desavanja sa terena itd. i ovo nikako nepišem kao kokošar i papak da bi se hvalio, uostalom nemam se cime hvaliti, danas 80% RVI, koji guta šaku tableta na dan zahvaljujuci PTSP-u to mi je sve i dalo, nego cisto onako da bi imao uvid u neke stvari, ti si zadnja osoba na ovom forumu koju bih prozvao ili napao na ovaj ili onaj nacin, opet ti kazem 99% stvari koje si iznio ja znam sto po pričama, sto kao sudionik i sto po dokumentaciji, jedino smo se ovdje malo "razišli" oko Kneževića i kompanije, kunem ti se da nisam nista ruzno mislio pišući, niti sam mislio da ces se naci uvrijedjen ili prozvan, i zato ti se iskreno izvinjavam ako si si se kroz moje postove osjecao napadnutim ili prozvanim.
Poštujem tvoju žrtvu i tvoje mišljenje.Ne trebaš se pravdati niti izvinjavati, vidim ja da se u tebi svašta "nakupilo" pa si morao tako reagovati jer bi vrisnuo k'o pretis lonac.Ja znam šta su i sa kojim ciljem formirani,ti Beli vukovi.Nisu formirani kao humanitarna organizacija nego da nas pobiju što više.To su nam bili (i ostali) dušmani.S tom razlikom da su se sad povukli i vode rat drugačijim metodama.Nadam se da smo se sad razumjeli.
- Nekako s proljeća
#1371 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hoćeš li ti napisati koju o učešću stranih dobrovoljaca u VRS-e na ovom dijelu sarajevskog ratišta ili da to uradim ja. Vjerujem da bi ti to mogao uraditi dosta diskretnije , nego što sam ja spreman.Nedobrovoljac wrote:Horasio,
Nemam namjeru ulaziti u dalju raspravu sa tobom, meni je manje vise sve jasno.
Dugo sam na portalu kao citalac, a od skora rijesih i da nesto napisem.
Pozdrav
- LUCK IS HERE
- Nekako s proljeća
#1373 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Mislim da bi bilo fer odgovoriti na ovo pitanje.Sarajmen wrote:Smatraš li da postoji sasvim logična veza između samog imena ''Beli vukovi'' i dijela ruskih dobrovoljaca u redovima te jedinice.
- Nekako s proljeća
#1374 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ok, iz tvog odgovora se može izvući zaključak da i ti smatraš da je jedinica ''Beli Vukovi'' svoje ime dobila , prema verziji koja kaže da je , dio pripadnika jedinice ostao jedno vrijeme zavejan u mećavi na području Bjelašnice.
- Nekako s proljeća
#1375 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pod pretpostavkom da si bio pripadnik jedinice 'Beli Vukovi'' , napisat' ću neko bliz mišljenje . Vaš ratni put je prostorno gledajući podug, a kako bi se zadržali na prostoru koji tema pokriva, mogao bi ti, ako si upućen, koju napisati o borbama vođenim za Debelo brdo u području Jevrejskog groblja. Mislim da je to zanimljiva tačka i da bi bilo korisno pročitati i vaše mišljenje o tom sukobu.
Ruski dobrovoljci su se u početnom periodu , stacionirali upravo na području Jevrejskog groblja i pod komandom radikala Aleksića .

RDO

Pale

Ja se pokušavam zadržati na temi u prostornom smislu, izostavljajući pripadnike RDO-a sa Dobrinje,Goražda, Igmana, Višegrada...i drugih područja gdje su se kretali tokom rata u BiH.

U vezi perioda kada su se pridružili jedinici ''Bijeli vukovi'' , zanima me vaše mišljenje o njima kao borcima, u smislu hrabrosti, discipline, morala i sl. Možeš i uopšteno, pozitivno ili negativno?
Za Grke te ne bih pitao, nekako sam stvorio predstavu o njima kao lošim ljudima tokom rata, ne uzimajući u obzir tu neku njihovu misiju o humanitarnoj pomoći. Kao ratnici, mislim da su zaprljali ruke ...
Ruski dobrovoljci su se u početnom periodu , stacionirali upravo na području Jevrejskog groblja i pod komandom radikala Aleksića .

RDO

Pale

Ja se pokušavam zadržati na temi u prostornom smislu, izostavljajući pripadnike RDO-a sa Dobrinje,Goražda, Igmana, Višegrada...i drugih područja gdje su se kretali tokom rata u BiH.

U vezi perioda kada su se pridružili jedinici ''Bijeli vukovi'' , zanima me vaše mišljenje o njima kao borcima, u smislu hrabrosti, discipline, morala i sl. Možeš i uopšteno, pozitivno ili negativno?
Za Grke te ne bih pitao, nekako sam stvorio predstavu o njima kao lošim ljudima tokom rata, ne uzimajući u obzir tu neku njihovu misiju o humanitarnoj pomoći. Kao ratnici, mislim da su zaprljali ruke ...
Last edited by Nekako s proljeća on 19/07/2013 11:17, edited 1 time in total.