Grbavica, naša mečka ?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
repeater

#1 Grbavica, naša mečka ?

Post by repeater »

kao i mnogi ovdje radovao sam se uspjehu jasmilinog filma u berlinu. u tom momentu nisam znao o kakvom filmu je rijec, znao sam o radnji filma ali ne i o kvaliteti, ali veselilo me je to da je najveca nagrada festivala pripala jednom “bosanskom” filmu. u medjuvremenu, grbavica je pokupila mnostvo nagrada sirom svijeta, a i ja sam pogledao film. onda se na forumu pojavio partibrejker isticuci tehnicke greske u filmu, sasvim opravdano. no, vec tada je stvorena slika o filmu kao
svetinji u koju se ne cacka. zemlja koju taj film predstavlja je postala vaznijom od samog filma, i od tada se svaka kritika filma tumaci kao zavist uspjehu jednog “bosanskog”umjetnickog ostvarenja. od tada se svaki filmski festival na kojem grbavica ucestvuje prati sa istom mjerom uzbudjenja kao finale svjetskog prvenstva ili evrovizija. ovdje se ponavlja istorija, ponovo se stavlja film u sluzbu drzave. ali sa znatnom razlikom, danas se ne radi o promociji jedne ideologje putem filma, vec o lijecenju kompleksa jedne nacije. imajuci u vidu njen internacionalni uspjeh, jasmila ce bez sumnje postati uzorom mnogih bih reditelja, a grbavica presedanom bih kinematografije. postavlja se pitanje, u ciju korist: filma ili drzave?
3per

Post by 3per »

U korist filma I drzave!

A ne radi se o presedanu. Pocevsi od Nicije zemlje preko Gori vatre ili Kod amidze Idriza, bh. kinematografija a i bh. drzava je imala pozitivnu promociju u svijetu.

U cemu je problem?
Smith17

Post by Smith17 »

Žena je filmom skrenula pažnju na sebe i svu tu medijsku pažnju je iskoristila kako je iskoristila.To joj neki mogu osporavat a neki čestitati na tome ali ona bi to uradila i da tematika filma nije ovakva kakva jeste.Da je film o dvoje mladih ljudi sa pričom iz sapunica ona bi opet da je dobila nagradu s tim filmom održala isti govor kakav je i održala.Malo bi ga preformulisala ali opet bi se sve svelo na ratne zločince koji su na slobodi.

Film je "težak",pogotovo za ljude koji su bili i ostali ovdje.Teško je razumjeti pojedine elemente filma ako niste bili u kontaktu sa ratom ili ako ste snob u nekoj bogatoj zemlji...

Ali kad u jednom Bondu nađu tolike grešake šta onda očekivati od jedne bh producije?
Naše je prokletstvo što ne znamo cjeniti svoje...

Film nije savršenstvo ali je naš i ponosimo se s njim !

uzdravlje
Post Reply