GRB BOSNE I HERCEGOVINE
-
Neutrinum
#1 GRB BOSNE I HERCEGOVINE
Interesuje me sta mislite o grbu BiH, mislim imamo valjda dovoljno bogatu historiju da nadjemo neki grb prihvatljiv za sve. pa svaka kraljevska dinastija je imala svoj grb, mozemo naci nesto za nas u tih dvjesta i nesto godina, koliko smo bili kraljevina
pozdrav
pozdrav
Last edited by Neutrinum on 13/08/2006 02:07, edited 1 time in total.
- stickitout
Ovu temu namah moderatoru na pozor treba stavit'!!

- stickitout
[quote="Neutrinum"]pa nismo toliko nesposobni i siromasni.... dajte molim vas, valjda bi nesto mogli predloziti, pa nismo mi McDonalds drzava da nema tamo negdje u povijesti nista za preuzeti...[/quote]
Ima, ima, kako nema?!
Direkt iz Visokog a nije suho meso.
Evo za grb prijedlog, nek bude u obliku piramide sa slikom medzeda koji drzi list bukve u sapi i sjedi na tuti.
Ima, ima, kako nema?!
Evo za grb prijedlog, nek bude u obliku piramide sa slikom medzeda koji drzi list bukve u sapi i sjedi na tuti.
- jeza u ledja
Pa moze se, naravno da se hoce. Pored ovog grba Kotromanica postojali su i grbovi katolickih, odnosno pravoslavnih vladara. Historija je puna grbova nastalih spajanjem dva ili vise amblema.
Sad je drugo pitanje sta ce nama uopste grb nekih kraljevskih porodica iz srednjeg vijeka, a ne neki moderan i prigodan sadasnjici.
Sad je drugo pitanje sta ce nama uopste grb nekih kraljevskih porodica iz srednjeg vijeka, a ne neki moderan i prigodan sadasnjici.
-
BH-Citizen
Da bi mogli imati adekvatan grb države koji slijedi njenu historiju i tradiciju, moramo imati najprije normalnu državu koju svi hoće. Mi to nemamo. Ne zato što imamo troglavu aždaju u predsjedništvu, nego imamo naopak narod u njoj. Banalan primjer: dođem ja sad nekom nepismenom, neobrazovanom, nekulturnom, ograničenom seljaku u nekoj bosanskoj zabiti kojih je većina u državi i počnem širiti priču kako ga komšija mrzi zato što je druge nacionalnosti. Malo pomalo napravim par spletki kako bi se to dokazalo i eto ga. Buknu sukob začas. I fino, pošto sam to lijepo započeo, a znajući da nema šanse da se to više ispravi, nego se još proširilo, ja odlučim da zauzmem mjesto u vlasti i "trudim" se da učinim sve što je u mojoj moći da popravim situaciju. Izvinite, ali na početku rata, u BiH je sveukupno bilo nepunih 4% visokoobrazovanih ljudi. Ne kažem da treba imati fakultetsku diplomu da bi bio pametan, ali sve ovo govorim iz iskustva, zato što su mi brđani dolazili u stan na Grbavici i pričali zašto su došli. Jedan je rekao:
"Ja sam ti jedan dan ko svaki drugi oro njivu u Rogatici, kad naiđe vojska, kaže meni oficir moraš u rat, a ja njemu, a što to? Čuj što, pa oćeš ti da te Alija ubije il ćeš ti njega, pa ti ne znaš šta Alija zagovara!? Alija zagovara MIR!!! To je zavjera protiv srba - Muslimanska Islamska Republika!!! I ja kad sam ti čuo, e možeš mislit, e nećeš, i ja se odma prihvatim puške".
Ja sjedim i gledam ga, šta da mu kažem? Zapitam se ja dobro u sebi, jadni smo mi, jadna je Bosna. Tada mi je bilo jasno da će rata ipak biti
"Ja sam ti jedan dan ko svaki drugi oro njivu u Rogatici, kad naiđe vojska, kaže meni oficir moraš u rat, a ja njemu, a što to? Čuj što, pa oćeš ti da te Alija ubije il ćeš ti njega, pa ti ne znaš šta Alija zagovara!? Alija zagovara MIR!!! To je zavjera protiv srba - Muslimanska Islamska Republika!!! I ja kad sam ti čuo, e možeš mislit, e nećeš, i ja se odma prihvatim puške".
Ja sjedim i gledam ga, šta da mu kažem? Zapitam se ja dobro u sebi, jadni smo mi, jadna je Bosna. Tada mi je bilo jasno da će rata ipak biti
-
Neutrinum
zato sto ovi moderni izgledaju kao sto neke napisa reklama, ili reklame, nebitno.jeza u ledja wrote:Pa moze se, naravno da se hoce. Pored ovog grba Kotromanica postojali su i grbovi katolickih, odnosno pravoslavnih vladara. Historija je puna grbova nastalih spajanjem dva ili vise amblema.
a izgleda da su ti grbovi od prije turaka nekako najbolji izbor jer smo se tada najmanje tukli, a i ono sto smo se tukli uglavnom su "turci" izbrisali iz sjecanja. ja ne znam, recimo pecat ili grb bana Kulina sa povelje, ona je rodni list, pa haj´mo uzeti to jer ona je rodni list drzave (ta povelja), pa staviti na grb... jer dobri Kulin nije bio ni krscanin ni musliman, nego dobri stari Krstjanin/Bosnjak...
-
Neutrinum
i prestanimo vise o azdaji u predsjednistvu, kada smo je mi postavili tamo.Beatrice_22 wrote:moze neutrinume, samo cije istorije? valja udovoljiti troglavoj azdahi u predsjednistvu...
a za historiju, bas bi trebali uzeti to iz kraljevine Bosne, jer tada nije bilo ideja koje danas gaze jadni bh narod/narode.
-
mojsije
o jebem te blesavaNeutrinum wrote:zato sto ovi moderni izgledaju kao sto neke napisa reklama, ili reklame, nebitno.jeza u ledja wrote:Pa moze se, naravno da se hoce. Pored ovog grba Kotromanica postojali su i grbovi katolickih, odnosno pravoslavnih vladara. Historija je puna grbova nastalih spajanjem dva ili vise amblema.
a izgleda da su ti grbovi od prije turaka nekako najbolji izbor jer smo se tada najmanje tukli, a i ono sto smo se tukli uglavnom su "turci" izbrisali iz sjecanja. ja ne znam, recimo pecat ili grb bana Kulina sa povelje, ona je rodni list, pa haj´mo uzeti to jer ona je rodni list drzave (ta povelja), pa staviti na grb... jer dobri Kulin nije bio ni krscanin ni musliman, nego dobri stari Krstjanin/Bosnjak...![]()
![]()
-
mr__bosnjak
Ima samo jedan!
Sest ljiljana zlatne boje, simbol Bosne moje!
Sest ljiljana zlatne boje, simbol Bosne moje!
-
labrusca
[/quote]stickitout wrote:Neutrinum wrote:pa nismo toliko nesposobni i siromasni.... dajte molim vas, valjda bi nesto mogli predloziti, pa nismo mi McDonalds drzava da nema tamo negdje u povijesti nista za preuzeti...[/quote]
Ima, ima, kako nema?!Direkt iz Visokog a nije suho meso.
![]()
-
Neutrinum
koliko je meni poznato, a nadam se da ce me neko sa foruma podrzati, ban Kulin je na Bilinom polju u Zenici formalno primio krscanstvo kao sluzbenu vjeru i religiju, da bi izbjegao krstaski rat kojim su mu prijetili... dakle, i ako je i iskreno primio krscanstvo, onda je sigurno da nije rodjen kao krrscanin..mojsije wrote:o jebem te blesavaNeutrinum wrote:zato sto ovi moderni izgledaju kao sto neke napisa reklama, ili reklame, nebitno.jeza u ledja wrote:Pa moze se, naravno da se hoce. Pored ovog grba Kotromanica postojali su i grbovi katolickih, odnosno pravoslavnih vladara. Historija je puna grbova nastalih spajanjem dva ili vise amblema.
a izgleda da su ti grbovi od prije turaka nekako najbolji izbor jer smo se tada najmanje tukli, a i ono sto smo se tukli uglavnom su "turci" izbrisali iz sjecanja. ja ne znam, recimo pecat ili grb bana Kulina sa povelje, ona je rodni list, pa haj´mo uzeti to jer ona je rodni list drzave (ta povelja), pa staviti na grb... jer dobri Kulin nije bio ni krscanin ni musliman, nego dobri stari Krstjanin/Bosnjak...![]()
![]()
( i usput, simbol nase nepobjedivosti je Bilino polje, jer je i Kulin na tom mjestu spasio Bosnu i nadmudrio tada mracnu Evropu, a evo i danas fudbalska reprezentacija tu je najbolja)
-
Neutrinum
[quote="mr__bosnjak"]Ima samo jedan!
Sest ljiljana zlatne boje, simbol Bosne moje![/quote
slazem se da je to najljepsi znak, ali vidis da ga nece ni srbi ni hrvati, pa mormo nesto drugo, inace... a nije nam toliko siromasna povijest da nema bas nista drugo, nego nam to mora biti neko moderno arhitektonsko rjesenje....]
slazem se da je to najljepsi znak, ali vidis da ga nece ni srbi ni hrvati, pa mormo nesto drugo, inace... a nije nam toliko siromasna povijest da nema bas nista drugo, nego nam to mora biti neko moderno arhitektonsko rjesenje....]
- kekec
Da on nije mozda "primio" KATOLICANSTVO.Neutrinum wrote:koliko je meni poznato, a nadam se da ce me neko sa foruma podrzati, ban Kulin je na Bilinom polju u Zenici formalno primio krscanstvo kao sluzbenu vjeru i religiju, da bi izbjegao krstaski rat kojim su mu prijetili... dakle, i ako je i iskreno primio krscanstvo, onda je sigurno da nije rodjen kao krrscanin..
I Vatikan ga ostavi na miru...
-
mr__bosnjak
Oni Srbi i Hrvati koji za BiH ga vole i voljeli su ga. Cetnici i ustase i njihive pristalice ga odbijaju a za njih me zaboli k*rac! Bilo sta sto stavimo da prezentuje Bosnu oni ce odbit jer njima nije problem u grbu vec u Bosni! Mislis da su ljiljani imali kao ljiljani njima problem? Ne, nego problem je bio to sto oni predstavljaju - RBiH i njenu Armiju!Neutrinum wrote:mr__bosnjak wrote:Ima samo jedan!
Nikad ih mi necemo izdat!

http://rb.blogger.ba
-
mr__bosnjak
Ako ces vec polumjesec...

Bolje ovako
Ili k´o Sandzaklije...

Ovo je nas simbol na entitetskoj zastavi:

Ali ima samo JEDNA:

Bolje ovako
Ili k´o Sandzaklije...
Ovo je nas simbol na entitetskoj zastavi: