Puno si se ti druzio sa tom dajdzinicom.
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Moderator: O'zone
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
- Logovan
#23002 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Trajvan haha

- Nike af1 white
#23003 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kako onda trolejbus nazivaju da nije trojbus
minibus mu je sigurno minivus

#23004 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nije dajdzinica vec jedno dijete

- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#23005 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eto kako je od Sarajeva nastala kasaba. To svoju malogradjanstinu ne da ni po koju cijenu.BiBi911 wrote: ↑04/10/2020 16:15
Nije dajdzinica vec jedno dijete. Koje je nama svima ostalo u pamcenju bas zbog trajvana. Tak da trajvan ce da ostane koliko god smetalo bilo cudno.
#23006 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Matijevic_Vlado wrote: ↑04/10/2020 16:45Eto kako je od Sarajeva nastala kasaba. To svoju malogradjanstinu ne da ni po koju cijenu.
Vidi posto si ti to sto jesi i ne kontas bas najbolje. Bilo mi je drago tipkati sa tobom.
#23007 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Danas se ponose nepismenoscu. Takvo vrijeme doslo.
- drug_profi
#23008 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa vi ne kontate da ispadate glupi?
- konektovan
#23010 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa ako se vec pozivas na 'plavu krv' trebao bi znati da se u starom sarajevskom govoru upotrebljavalo, trajvan, mijacka, juja itd.
'jujo se, jujo, pa u mijacku pjus'
gotovo da vise i nema starih nena koje su govorile, 'odoh kjanjati'
#23011 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
https://www.youtube.com/watch?v=ahKN1IX ... %C5%A1enje
- Matijevic_Vlado
#23012 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da kao i lingišpir. 

#23013 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
@corsa

Matijevic_Vlado wrote: ↑04/10/2020 16:45Eto kako je od Sarajeva nastala kasaba. To svoju malogradjanstinu ne da ni po koju cijenu.

-
#23014 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Trajvan
Forumaš želi biti originalan pa ga pustite, ova riječ u žargonu stvarno postoji i vidio sam je više puta u tekstovima pisanima o tramvajima u bivšoj Jugoslaviji... mada za Rajvosa ne paše.
Uostalom, u nekim gradovima imaju posebne nazive za tramvaj.
Beč - "die Bim", dakle prema zvuku tramvajskog zvona
Mađari nisu preuzeli međunarodni izraz "tramway/tramvaj" nego kažu uvijek "villamos" (vilamoš) što je izvorno adjektiv "električni/električna/električno" (mađarski nema muški/ženski/srednji rod).
Slovaci ne kažu tramvaj nego "električka".
U Češkoj se kaže tramvaj svugdje OSIM drugog najvećeg grada Brna, gdje vozi na ulicama "šalina". Ova riječ je nastala od njemačkog naziva "elektriSCHE LINIE" na kraju 19. vijeka i postala je pravi brend tipičan za Brno, gdje danas i pretplatnu kartu (korektno "předplatní jízdenka") zovu ŠALINKARTA sasvim zvanično mada je apsolutno protiv gramatike. Ukoliko u Brnu neko kaže "tramvaj" odmah se zna da nije lokalna raja.
Forumaš želi biti originalan pa ga pustite, ova riječ u žargonu stvarno postoji i vidio sam je više puta u tekstovima pisanima o tramvajima u bivšoj Jugoslaviji... mada za Rajvosa ne paše.
Mađari nisu preuzeli međunarodni izraz "tramway/tramvaj" nego kažu uvijek "villamos" (vilamoš) što je izvorno adjektiv "električni/električna/električno" (mađarski nema muški/ženski/srednji rod).
U Češkoj se kaže tramvaj svugdje OSIM drugog najvećeg grada Brna, gdje vozi na ulicama "šalina". Ova riječ je nastala od njemačkog naziva "elektriSCHE LINIE" na kraju 19. vijeka i postala je pravi brend tipičan za Brno, gdje danas i pretplatnu kartu (korektno "předplatní jízdenka") zovu ŠALINKARTA sasvim zvanično mada je apsolutno protiv gramatike. Ukoliko u Brnu neko kaže "tramvaj" odmah se zna da nije lokalna raja.
#23015 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa gdje si ti, covjecedresdener78 wrote: ↑20/10/2020 11:02Trajvan

falis na temi!
#23016 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
jos jedan 'plave krvi', da se ne ponavljam pisao sam iznaddresdener78 wrote: ↑20/10/2020 11:02Trajvan

ako nekoga interesuje
Govor grada Sarajeva i razgovorni bosanski jezik
https://www.docdroid.net/Wr3yHJF/govor- ... -jezik-pdf

#23017 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
hvala ti za ovo!black wrote: ↑20/10/2020 14:30jos jedan 'plave krvi', da se ne ponavljam pisao sam iznaddresdener78 wrote: ↑20/10/2020 11:02Trajvan
ako nekoga interesuje
Govor grada Sarajeva i razgovorni bosanski jezik
https://www.docdroid.net/Wr3yHJF/govor- ... -jezik-pdf
'jujo se, jujo ...'
ne sumnjam da je dr Amela potegla najvise, zena je kapacitet
a iz mog djetinjstva anegdota o naninoj komsinici, koja se spotakla niz stepenice, ustala, otresla se i uzviknula: 'masala, sto jepo padoh!'