Problem je što nije 100 nego 1000 ljudi koji ništa ne radeBlack swan wrote:zar je teško otpustiti 100 ljudi koji ništa ne rade
pa kreni otpuštati kako su posljednji zaposleni a nisu vozači i mehaničari
ili ih preraspodijeli sami dole da nakon svakog kruga ribaju tramvaje i autobuse na terminalu
pola će ih sami otići
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
neki
#15401 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15402 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ja sve radim postepeno pa bi i tako u grasu
prvo one bez drzavljanstava i sa laznim diplomama osnovne
pa za dva mjeseca potencijalne penzionere
itd
prvo one bez drzavljanstava i sa laznim diplomama osnovne
pa za dva mjeseca potencijalne penzionere
itd
- mayab
#15403 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Svi vi to pisete rezonujuci iz dobre namjere, a meni se cini da je glavni problem sto vladajuci ne zele da rezonuju iz dobre namjere po Gras i grad, da zdravorazumski rijese- odnosno počnu- rjesavati problem , jer kako bi, kad je to izvor pljačke i glasačka baza!
To je početak i kraj sve priče o Grasu....
- Truba
#15404 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ma sumnjam da je do baza za glasove...mali su to i rasprseni brojevi po opcinama
-
dresdener78
#15405 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Savršena definicija.mayab wrote:Svi vi to pisete rezonujuci iz dobre namjere, a meni se cini da je glavni problem sto vladajuci ne zele da rezonuju iz dobre namjere po Gras i grad, da zdravorazumski rijese- odnosno počnu- rjesavati problem , jer kako bi, kad je to izvor pljačke i glasačka baza!
- hodža
#15406 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
mayab wrote:Svi vi to pisete rezonujuci iz dobre namjere, a meni se cini da je glavni problem sto vladajuci ne zele da rezonuju iz dobre namjere po Gras i grad, da zdravorazumski rijese- odnosno počnu- rjesavati problem , jer kako bi, kad je to izvor pljačke i glasačka baza!
sva suština u jednoj rečenici !
aferim !!!
samo me buni jedna stvar...ako pljačkaju iz ovakve firme, zašto je ne "poboljšaju", a mogu, i da onda mogu više krasti a da i građanima bude bolje ??
- supercali
#15407 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Za to je potreban rad bilo kakav
A ovako nista ne rade a uzimaju
Rade oni privatno tako da bi im i najmanja obaveza smetala
A ovako nista ne rade a uzimaju
Rade oni privatno tako da bi im i najmanja obaveza smetala
- OldMayor
#15408 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Evo ga ljudi, nema zime. Podigli su sebi primanja, sto znaci da zele da sebe motivisu i da zapnu da rijese sve probleme.
Vrijeme je i bilo.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/budzet-k ... /150327096
Vrijeme je i bilo.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/budzet-k ... /150327096
-
StupskaBitanga
#15409 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
za to vrijeme CTS će dobiti novu bus liniju
Ilidža-Dobrinja
Ilidža-Dobrinja
- O'zone
- Globalni moderator
#15410 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovo meni ostaje vječito pitanje.hodža wrote:mayab wrote:Svi vi to pisete rezonujuci iz dobre namjere, a meni se cini da je glavni problem sto vladajuci ne zele da rezonuju iz dobre namjere po Gras i grad, da zdravorazumski rijese- odnosno počnu- rjesavati problem , jer kako bi, kad je to izvor pljačke i glasačka baza!
sva suština u jednoj rečenici !
aferim !!!
samo me buni jedna stvar...ako pljačkaju iz ovakve firme, zašto je ne "poboljšaju", a mogu, i da onda mogu više krasti a da i građanima bude bolje ??
Inteligentan čovjek bi digao privredu na neki nivo da te radni narod skoro pa počne obožavati i time sebi obezbjedio titulu maršala doživotnog predsjednika (poznato zar ne?) i onda lagano uzima sebi koliko mu je ćejf a narod sretan jer radi i dobija crkavicu prvog u mjesecu, malo more, malo planine, svakih 5 godina novo auto,...ljepota. A maršal se slika sa Sofijom Loren
- hodža
#15411 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
izgleda da to nikome nije jasno, osim majmunima na vlasti...
-
dresdener78
#15412 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nebi da previše ulazim u temu politika, ali da to pogledam sa ove strane:O'zone wrote: Ovo meni ostaje vječito pitanje.
Inteligentan čovjek bi digao privredu na neki nivo da te radni narod skoro pa počne obožavati i time sebi obezbjedio titulu maršala doživotnog predsjednika (poznato zar ne?) i onda lagano uzima sebi koliko mu je ćejf a narod sretan jer radi i dobija crkavicu prvog u mjesecu, malo more, malo planine, svakih 5 godina novo auto,...ljepota. A maršal se slika sa Sofijom Loren
Maršal je bio na početku mašinbravar, proputovao je dio svijeta, svašta je vidio i naučio, stajao je na strani pobjednika u jednom svjetskom ratu.
To zahtjeva nekakvu inteligenciju, znanja i vještine.
Kada pogledaš današnje "hipersuperdemokratske" političare uporedo sa maršalom kojeg je propaganda u Čehoslovačkoj nakon razdora sa Staljinom zvala "krvavi pas", to su ljudske isto kao stručne NULE... trećerazredni idioti koji su došli do fotelja i funkcija i koji ne znaju ništa sagraditi i pozitivno stvarati, nego samo izazivati ratove u vlastitoj državi, pljačkati, uništavati, demolirati i puniti privatne džepove. Njihova jedina kvalifikacija jeste nepostojanje karaktera i njihovo bošnjaštvo/srpstvo/hrvatstvo.
Dovoljno je gledati izjave političara, pitaš sam sebe BOŽE KAKO MOŽE NEKO TOLIKO GLUP I OGRANIČEN da dođe na tu funkciju. O karakteru uopće ne pričam.
Aj da ti kažem ono sasvim nezvanično što sam ipak čuo iz nekih sasvim zvaničnih usta. Tiče se ne samo GRAS-a nego svakog aspekta života u vašoj preljepoj ali nesretnoj BiH:
Stiže bilo ko sa nekom inteligentnom namjerom, privrednik, ili investitor koji želi podići fabriku, ili firma koja nudi poboljšanje infrastrukture i imaju računicu da bi se to isplatilo te da bi BiH jednostavno mogla da te kredite lahko plaća koji bi bili potrebni.
U većini slučajeva završava sve kod toga da komadi stoke u foteljama počnu I OVAJ EM BOLAN KAKO ĆEMO MI SE DOGOVORITI DA TO ODOBRIM, DA IMAM I JA NEŠTO OD TOGA. Dakle neće oni ništa prihvatiti što PRVO ne popunjava njihove džepove nego to PRVO služi narodu.
- O'zone
- Globalni moderator
#15413 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma dobro opće poznata činjenica je da ovdje bez tala ni IKEA ne bi mogla otvoriti salon a kamoli fabriku.dresdener78 wrote:Nebi da previše ulazim u temu politika, ali da to pogledam sa ove strane:O'zone wrote: Ovo meni ostaje vječito pitanje.
Maršal je bio na početku mašinbravar, proputovao je dio svijeta, svašta je vidio i naučio, stajao je na strani pobjednika u jednom svjetskom ratu.
To zahtjeva nekakvu inteligenciju, znanja i vještine.
Kada pogledaš današnje "hipersuperdemokratske" političare uporedo sa maršalom kojeg je propaganda u Čehoslovačkoj nakon razdora sa Staljinom zvala "krvavi pas", to su ljudske isto kao stručne NULE... trećerazredni idioti koji su došli do fotelja i funkcija i koji ne znaju ništa sagraditi i pozitivno stvarati, nego samo izazivati ratove u vlastitoj državi, pljačkati, uništavati, demolirati i puniti privatne džepove. Njihova jedina kvalifikacija jeste nepostojanje karaktera i njihovo bošnjaštvo/srpstvo/hrvatstvo.
Dovoljno je gledati izjave političara, pitaš sam sebe BOŽE KAKO MOŽE NEKO TOLIKO GLUP I OGRANIČEN da dođe na tu funkciju. O karakteru uopće ne pričam.
Aj da ti kažem ono sasvim nezvanično što sam ipak čuo iz nekih sasvim zvaničnih usta. Tiče se ne samo GRAS-a nego svakog aspekta života u vašoj preljepoj ali nesretnoj BiH:
Stiže bilo ko sa nekom inteligentnom namjerom, privrednik, ili investitor koji želi podići fabriku, ili firma koja nudi poboljšanje infrastrukture i imaju računicu da bi se to isplatilo te da bi BiH jednostavno mogla da te kredite lahko plaća koji bi bili potrebni.
U većini slučajeva završava sve kod toga da komadi stoke u foteljama počnu I OVAJ EM BOLAN KAKO ĆEMO MI SE DOGOVORITI DA TO ODOBRIM, DA IMAM I JA NEŠTO OD TOGA. Dakle neće oni ništa prihvatiti što PRVO ne popunjava njihove džepove nego to PRVO služi narodu.
Što se tiče političara i sam znaš da oni nisu sami došli na to mjesto nego su birani. Ovdje bi faktički sva diskusija trebala da završi.
Ovdje je potrebno samo malo da bi te okivali u zvijezde ali niko ne zna da to iskoristi ili možda neće. Svi smo svjesi da ovaj status quo odgovara svima u političkom vrhu a i šire. Odgovrnosti nema a narod zazire od tamo nekih neprijatelja aka Sjeverna Koreja.
- trambusek88
#15414 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jedino da počnu na svoju ruku voziti.StupskaBitanga wrote:za to vrijeme CTS će dobiti novu bus liniju
Ilidža-Dobrinja
Imao je GRAS liniju Ilidža-Lukavica-Grbavica pa je često bus išao potpuno prazan ili sa 2-3 putnika na dionici Ilidža-Dobrinja 1. Problem je što je ta linija napravljena više za stanovništvo iz Istočnog Sarajeva, pa autobus ne stoji na usputnim stajalištima od Istočne autobuske stanice, bivše troline okretnice do Ilidže, osim ako putnik hoće da izađe.
Linija je čisto komercijalna, dakle ne važe kuponi i kad bi GRAS na svoju ruku počeo kupiti putnike po Dobrinji sigurno bi linija bila profitabilnija.
Bili su uključili autobus kad je došla druga tura autobusa iz Turske, ali radio je samo par dana, a linija je ponovo zamrznuta.
Druga opcija direktne linije je bus Ilidža-Trnovo koji ide svako 2 sata, u 15:20 i 17:20 ide preko Nedžarića i stoji na stajalištu prije okretnice, a ostale vožnje stoji kod aerodroma.
Inače dok je još bio pri vozilima GRAS je tražio od ministarstva da mu odobri liniju Ilidža-Kasindolska-Dobrinja, te komercijalu Tarčin-Skenderija, ali eto nisu dobili te linije, pa sad ne znam hoće li ovaj zahtjev N.Stranke uspjeti.
Uvođenje novih linija se može uraditi samo nelegalno jer je takav zakon po kojem ni GRAS ni Centrotrans u ovom trenutku ne mogu dobiti liniju na tenderu jer ne održavaju sve povjerene im linije, a drugi prevoznici nemaju traženi vozni park s traženim brojnim stanjem.
Jedino kada bi se manji prevoznici (Hukić, Vildan, Farre, Hare, AM, Fidan i ostali) skupili u jedno udruženje, zajedničkim sredstvima kupili 20 gradskih ili prigradskih autobusa i 10 minibusa koliko po sadašnjim propisima moraju minimalno imati da bi se bar na jednu liniju prijavili.
-
StupskaBitanga
#15415 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa govorili smo ovdje koliko i kako idu linije "na divlje"
što bi im sada bio problem?
što bi im sada bio problem?
- O'zone
- Globalni moderator
#15416 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ejs ne možetrambusek88 wrote:Jedino da počnu na svoju ruku voziti.StupskaBitanga wrote:za to vrijeme CTS će dobiti novu bus liniju
Ilidža-Dobrinja
Imao je GRAS liniju Ilidža-Lukavica-Grbavica pa je često bus išao potpuno prazan ili sa 2-3 putnika na dionici Ilidža-Dobrinja 1. Problem je što je ta linija napravljena više za stanovništvo iz Istočnog Sarajeva, pa autobus ne stoji na usputnim stajalištima od Istočne autobuske stanice, bivše troline okretnice do Ilidže, osim ako putnik hoće da izađe.
Linija je čisto komercijalna, dakle ne važe kuponi i kad bi GRAS na svoju ruku počeo kupiti putnike po Dobrinji sigurno bi linija bila profitabilnija.
Bili su uključili autobus kad je došla druga tura autobusa iz Turske, ali radio je samo par dana, a linija je ponovo zamrznuta.
Druga opcija direktne linije je bus Ilidža-Trnovo koji ide svako 2 sata, u 15:20 i 17:20 ide preko Nedžarića i stoji na stajalištu prije okretnice, a ostale vožnje stoji kod aerodroma.
Inače dok je još bio pri vozilima GRAS je tražio od ministarstva da mu odobri liniju Ilidža-Kasindolska-Dobrinja, te komercijalu Tarčin-Skenderija, ali eto nisu dobili te linije, pa sad ne znam hoće li ovaj zahtjev N.Stranke uspjeti.
Uvođenje novih linija se može uraditi samo nelegalno jer je takav zakon po kojem ni GRAS ni Centrotrans u ovom trenutku ne mogu dobiti liniju na tenderu jer ne održavaju sve povjerene im linije, a drugi prevoznici nemaju traženi vozni park s traženim brojnim stanjem.
Jedino kada bi se manji prevoznici (Hukić, Vildan, Farre, Hare, AM, Fidan i ostali) skupili u jedno udruženje, zajedničkim sredstvima kupili 20 gradskih ili prigradskih autobusa i 10 minibusa koliko po sadašnjim propisima moraju minimalno imati da bi se bar na jednu liniju prijavili.
Zar smiješ reći da nešto na nivou Kantona ili države ne može proći? Ja ne bih smio
- Maharadza
#15417 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zipa ovo:

Baš me zanima koliko još EU gradova ima ovo u gradskom saobraćaju?

- Truba
#15418 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
centro je super
ja vjerujem da preuzmu gras da bi sve bilo bolje
ALI samo na isplativim linijama
ostale ne bi postojale
to nije fer
ostale ne bi postojale
to nije fer
-
dresdener78
#15419 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ima, naprimjer u Wroclawi (Poljska):Maharadza wrote:zipa ovo:
http://www.mmwroclaw.pl/artykul/w-nowyc ... id,tm.html
- man_464
#15420 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Što vidimo i u ovom momentu, linije za koje su se takmičili i otimali, poput linija 29 Sutjeska - Kamenica i 31 Nedžarići - Dobrinja, prestali su voziti nedugo nakon što su i počeli, jer su vidjeli da nisu rentabilne, a prihvatili su sve ostale rentabilne linije i uveli nelegalnu liniju 27e - Hrasnica -Vijećnica sa cijenom karte od 2,50 KM, a po trafinom sistemu u KS, koji moraju poštovati svi prijevoznici, cijena karte u A zoni je 1,60 KM, a Hrasnica i Vijećnica iako jesu daleko jedna od druge, su u A zoni, stoga karta treba da košta 1,60. Naš tarifni sistem jeste loš, ali ma kakav bio mora ga se poštivati.Black swan wrote:centro je super
ostale ne bi postojale
to nije fer
Osim toga najavljivali su da će voziti na liniji 17 Dom Armije - Breka, ali kada su uočili da je na toj liniji GRAS poprilično redovit, samoinicijativno su se prebacili na liniju 17b za Breku 2, na kojoj istini za volju nemaju neke zarade, ali eto na toj liniji nažalost GRAS-ov autobus ne saobraća.
- Truba
#15421 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
privatnicka stoka
da ne kazemo kako ne bi uzbrdo isli
da ne poderu minibuse
samo ravnicva bajo
da ne kazemo kako ne bi uzbrdo isli
da ne poderu minibuse
samo ravnicva bajo
- man_464
#15422 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zaboravio sam da napišem, par postova ranije sam rekao da linije 17b,37,39,41a, ne rade, e pa proradila nam je i linija 39, i to sa turističkim autobusom u dvokratnom režimu rada od 6 do 9 sati i onda od 14 do 17 sati. Posjedica toga - manjak vozača.
Mislim ako se sad pokuša CTS nelegalno ubaciti na liniju Dobrinja - Ilidža da će GRAS aktivirati svoju komercijalnu liniju Grbavica - Lukavica - Ilidža koja Polazi sa Ilidže i prolazi kroz Dobrinju, i da će se zaustavljati na svakoj stanici.
Mislim ako se sad pokuša CTS nelegalno ubaciti na liniju Dobrinja - Ilidža da će GRAS aktivirati svoju komercijalnu liniju Grbavica - Lukavica - Ilidža koja Polazi sa Ilidže i prolazi kroz Dobrinju, i da će se zaustavljati na svakoj stanici.
- trambusek88
#15423 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mislim da bi bilo bolje da su Fapa što radi na 39 uključili na liniju 37 ali da uvedu obavezno stajanje na svim stanicama od Ilidže do Dobrinje iako to nije odobreno.
39 ima prilično dobru alternativu u liniji 31 i drugim linijama koje idu za Dobrinju.
Moguće da na nekoj liniji na kojoj rade 2 vozila, skinu jednog vozača, pa da to drugo vozilo vozi drugi vozač u dvokratnom režimu u špicama (npr sa 43 ili 22a), a da ovaj vozač isto dvokratno radi na liniji 37, a biće sad nekoliko slobodnih Istanbulaša kad uključe niskopodne pa mu mogu jednog dodjeliti da radi 37.
Možda i urade tako.
A da će se GRAS otimati sa Centrotransom za tu liniju, nebih baš rekao, ali vrijeme će pokazati.
Centrotrans se nije oglašavao povodom ove inicijative, ali moguće da oni stoje iza nje.
39 ima prilično dobru alternativu u liniji 31 i drugim linijama koje idu za Dobrinju.
Moguće da na nekoj liniji na kojoj rade 2 vozila, skinu jednog vozača, pa da to drugo vozilo vozi drugi vozač u dvokratnom režimu u špicama (npr sa 43 ili 22a), a da ovaj vozač isto dvokratno radi na liniji 37, a biće sad nekoliko slobodnih Istanbulaša kad uključe niskopodne pa mu mogu jednog dodjeliti da radi 37.
Možda i urade tako.
A da će se GRAS otimati sa Centrotransom za tu liniju, nebih baš rekao, ali vrijeme će pokazati.
Centrotrans se nije oglašavao povodom ove inicijative, ali moguće da oni stoje iza nje.
- johntra
- Truba