GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trambusek88

#15251 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Do početka rata je bilo 90 tramvaja, a 66 ih je izlazilo u saobraćaj, to je bio vrhunac.
Nekoliko godina nakon rata izlazilo je 55 tramvaja, poslije se smanjilo na 52-53 kad je sedmica ukinuta prije 10-tak godina, a ostali su bili u rezervi.

Sad je planirano 48 tramvaja a oko 55 ih je ispravno, sadašnji R.V. je stupio na snagu u Septembru kada je pojačana dvojka koja po redu vožnje iz 2012/13 i 2013/14 nije saobraćala u popodnevnim satima.
vješalica

#15252 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

O'zone wrote:
Holms wrote:trambusek, vješalica i neoplan su grasovci :D
samo radi informacije
a ovaj dresdner ili kako već, ne živi uopšte u Sarajevu :lol:
WOW! Stvarno :shock:

Jesi ti vidio gdje su se oni uvukli da nam ovdje prave pometnju :evil:

Sve petokolonaši :oops:
udbašica :lol: :lol: :mrgreen:
dresdener78

#15253 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Ono sa tramvajima: Očigledno je godinama na snazi "mršav" red vožnje za koji je onih 48 tramvaja dovoljno.

Drugi problem u tramvajskom prijevozu - koji svi dobro znamo koji koristimo tramvaje - jeste da su očajno spori. Nekad put sa Ilidže na Čaršiju traje preko 45 minuta što je skoro isto kao let avionom za Beč...

Razlog jesu stare istrošene šine u dezolatnom stanju isto kao vrlo spor protok putnika na stajalištima i nepostojanje prednosti u saobraćaju za tramvaje (da sebi prave "zeleni talas" i ne čekaju minutama na raskrsnicama).

Ajmo pogledati u historiju, evo malo podataka:

Dana 26. novembra 1960. godine, dnevne novine Oslobođenje obavještavaju svoje čitatelje kako je planiran saobraćaj novog tramvaja:
Linija broj 1 (Baščaršija – Nova željeznička stanica) trebala je saobraćati od 5 sati ujutro sve do ponoći svakih 6 minuta;
Linija broj 2 (Baščaršija – Čengić Vila) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–6 minuta;
Linija broj 3 (Baščaršija – Ilidža) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–9 minuta, tokom noći je ova linija trebala voziti u intervalu od 30 minuta.

1979. godina:
Linija 1 Baščaršija – Željeznička stanica
Trajanje vožnje (min.) 12
Interval u špicama (min.) 5

Linija 2 Baščaršija – Čengić Vila
Trajanje vožnje (min.) 17
Interval u špicama (min.) 2

Linija 3 Baščaršija – Ilidža
Trajanje vožnje (min.) 30
Interval u špicama (min.) 3

Linija 4 Željeznička stanica – Ilidža
Trajanje vožnje (min.) 24
Interval u špicama (min.) 16

Linija 5 Baščaršija – Bitumenka (samo saobrać. špice)
Trajanje vožnje (min.) 24
Interval u špicama (min.) 6
Mračajski proto

#15254 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Mračajski proto »

Ima li kakvih novina osim uvaljivanja kifli u tramvaju? :D
thekupus

#15255 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by thekupus »

ah da nam je sad nocna linija, makar svakih sat vremena
insaneinthebrain

#15256 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

trambusek88 wrote:Do početka rata je bilo 90 tramvaja, a 66 ih je izlazilo u saobraćaj, to je bio vrhunac.
Nekoliko godina nakon rata izlazilo je 55 tramvaja, poslije se smanjilo na 52-53 kad je sedmica ukinuta prije 10-tak godina, a ostali su bili u rezervi.

Sad je planirano 48 tramvaja a oko 55 ih je ispravno, sadašnji R.V. je stupio na snagu u Septembru kada je pojačana dvojka koja po redu vožnje iz 2012/13 i 2013/14 nije saobraćala u popodnevnim satima.
odakle dokle je isla sedmica
holowey

#15257 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by holowey »

insaneinthebrain wrote:
trambusek88 wrote:Do početka rata je bilo 90 tramvaja, a 66 ih je izlazilo u saobraćaj, to je bio vrhunac.

odakle dokle je isla sedmica
nedzarici-skenderija
Holms

#15259 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Holms »

dresdener78 wrote:
Holms wrote:trambusek, vješalica i neoplan su grasovci :D
samo radi informacije
a ovaj dresdner ili kako već, ne živi uopšte u Sarajevu :lol:
Ej Holms naš jadan :) ti si baš veliki otkrivač raznoraznih odavno otkrivenih Amerika odnosno širitelj kleveta i izmišlotina.
Pa ja sam ti fakat jedan zahebani zapadnjak koji samo povremeno boravi u Sarajevu :evil:

Pošto vidim da voliš biti prije svega arogantan, onda ću da se držim stare izreke "caru carski, volu volski":

My dva se spolu budem bavit až tak možná v momentě, kdy se ty naučíš můj rodnej jazyk tak, jako jsem se naučil já ten tvůj, machýrku ;)
odmah se vidi da si fin :lol:
Bimina škola :D
dresdener78

#15260 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Holms wrote: Bimina škola :D
ne e :) škola namachrovanejch pitomečků v teplákách s chováním, jaký máš přesně ty :)
i_ja_na_forumu

#15261 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by i_ja_na_forumu »

Zna li neko moze li strani drzavljanin kupovati mjesecnu.. onu radnicku ?
vješalica

#15262 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

dresdener78 wrote:
Holms wrote: Bimina škola :D
ne e :) škola namachrovanejch pitomečků v teplákách s chováním, jaký máš přesně ty :)
hah nemoj ga više srozavati dosta mu je za danas
dresdener78

#15263 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

vješalica wrote:
hah nemoj ga više srozavati dosta mu je za danas
Eh u pravu si :D kada budem opet došao u SA predlažem da se lično upoznamo uz kafu sa fantomkama preko glave kada smo već očigledno onako otkriveni agenti GRAS-a, stranih obavještajnih služba, vanzemaljaca, masona ... ee jesam li zaboravio nekoga? :thumbup:

Lijepo veče želim :)
Hajvan

#15264 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hajvan »

:D

Sherlock… ups…

Katie Holm(e)s
walk_M-A-N

#15265 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

dresdener78 wrote:Ono sa tramvajima: Očigledno je godinama na snazi "mršav" red vožnje za koji je onih 48 tramvaja dovoljno.
Pogriješih kad rekoh da su jutarnje gužve velike, jer su i večernje takve, krkljanac, "sve po zakonu" koji kao donosi onaj matuh krelac Bubica.
Naši "poslanici" koje smo poslali u Kanton i ministri saobraćaja bi se trebali voziti Grasom ujutru, a ne da imaju osiguran parking.
Last edited by walk_M-A-N on 04/03/2015 09:07, edited 1 time in total.
Adriatic

#15266 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

Hajde ba grasovci, hvatajte se posla.
Ima vas 2000 zaposlenih a nemate vozača :-)
OldMayor

#15267 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

Nema nista gore nego kad ovako likovi iz vedra neba upadnu u temu i krenu nesta pametovat. :-)
Pa procitajte barem zadnjih 5 stranica, ako vam je mrsko jbt.

@dresdener78 je ziva enciklopedija javnog saobracaja, legenda i da je barem takvog covjeka dovesti u GRAS, isto kao i @trambusek88, ljudi svaka cast :thumbup:

Takodjer, mislim da za Gras dolaze jos crniji dani. Ekipa koja ce zada saposjesti kantonom, mislim da im se ne pise nimalo dobro.
dresdener78

#15268 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

OldMayor wrote:Nema nista gore nego kad ovako likovi iz vedra neba upadnu u temu i krenu nesta pametovat. :-)

@dresdener78 je ziva enciklopedija javnog saobracaja, legenda i da je barem takvog covjeka dovesti u GRAS, isto kao i @trambusek88, ljudi svaka cast :thumbup:

Takodjer, mislim da za Gras dolaze jos crniji dani. Ekipa koja ce zada saposjesti kantonom, mislim da im se ne pise nimalo dobro.
Hehehe kolega hvala najljepša na povjerenju, teoretski da je forumaš Holms u pravu i da jesmo ja, vješalica, trambusek, neoplan fakat iz menadžmenta GRAS-a onda bi valjda stvari izgledale drugačije... ili bi nas onaj Himzanija zajedno sa članovima Nadzornog odbora negdje na deponiji usred noći odlagali u vrećama za smeće :P

Svakako kolega forumaš walk_M-A-N je opet u pravu, gužve su strašne, uz to i činjenica da nekad nema nijednog tramvaja duže vrijeme u špici, pa ih stiže petero šestero za redom.

Moj zadnji boravak u Rajvosa, negdje 18. novembra, radni dan, 6,20 sati ujutro. Stižem na stanicu na Baščaršiji, moram biti u 7 na Nedžarićima gdje mi je smješten drugar iz Amerike. Kupim kartu u kiosku kao zapadnjačka budala i čekam. Čekam. Čekam. Čekamo. Na stajalištu oko 80 ljudi, neki psuju manje ili više glasno, mnogi zaustavljaju prolazeća vozila taxi i odu. U 6,40 još nijedan tramvaj, ne zna se ništa. Trčim i ja do taxi štanda i moram uzeti taxi za 12 KM da budem na Nedžarićima na vrijeme. Stižem do mog Amera i on me pita kakav je bio put. Kažem njemu ej bolan ja napisao knjigu o sarajevskom tramvaju i sad stigao do tebe taxijem jer tramvaja u jutarnjoj špici nije bilo :P gledao me je u nevjerici pa se cijeli dan zezao na moj račun i na račun sarajevskog tramvaja :skoljka:
OldMayor

#15269 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

Ma i to je zalosno, toliko godina proslo, takve tehnologije i rjesenja su na trzistu i oni nisu bili u stanju da uloze malo i da stave one monitore. Pa da znam gdje je koji tramvaj. Mislim da to uopste ne bi iziskivalo puno sredstava, koliko ima stanica 20+ u jednom pravcu.

Jer nije problem ajd ni cekati tramvaj, ali je problem ga iscekivati :D U smislu hoce li ili nece, pa kontas neka me jos 5 minuta, pa jos 5 i prodje 20 minuta njega nigdje. I onda odes na taxi, a on je mozda bio iza ugla. :-D
Adriatic

#15270 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

OldMayor wrote:Nema nista gore nego kad ovako likovi iz vedra neba upadnu u temu i krenu nesta pametovat. :-)

O kakvom se pametovanju radi?
Je li pametovanje da gras proizvodi 2 mil gubitka svaki mjesec?
Je li pametovanje da ih je tamo najmanje hiljadu viška?
Da li je pametovanje da ne voze pola linija, pogotovo u prigradskim naseljima?
Da sami biraju direktora koji im se sviđa a njihovi štrajkovi proizvode gubitke za cijelu Sarajevsku privredu?
A o grasovcima na ovoj temi davno je rečeno.
Pogotovo o ovome što vidi Sarajevo jednom godišnje a govori nama koji smo spali na taj i takav gras, da ih treba spašavati jer zaboga nisu oni krivi nego svi drugi. :-)
O Travničkim univerzitetima :D , kulturnim revizorima, propuštenim linijama, ....drugi put.
OldMayor

#15271 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

Adriatic wrote: O kakvom se pametovanju radi?
Je li pametovanje da gras proizvodi 2 mil gubitka svaki mjesec?
Je li pametovanje da ih je tamo najmanje hiljadu viška?
Da li je pametovanje da ne voze pola linija, pogotovo u prigradskim naseljima?
Da sami biraju direktora koji im se sviđa a njihovi štrajkovi proizvode gubitke za cijelu Sarajevsku privredu?
A o grasovcima na ovoj temi davno je rečeno.
Pogotovo o ovome što vidi Sarajevo jednom godišnje a govori nama koji smo spali na taj i takav gras, da ih treba spašavati jer zaboga nisu oni krivi nego svi drugi. :-)
O Travničkim univerzitetima :D , kulturnim revizorima, propuštenim linijama, ....drugi put.
Drug, ja te sve kontam i razumijem. To pametovanje se odnosilo na one neke koji su upali ovdje i poceli optuzivati neke forumase da su grasovci, ovakvi, nakvi, a ljudi objektivno komentarisu.

Gras je ogledalo naroda. Gras je pod palicom kantona, cije 'vodje' biras ti, ja i ostali gradjani.

Nakon paljevina, protesta i sranja, mi smo dosli na to da sada imamo na celu kantona jednog nesposobnjakovica Konakovica, koji je bio vec ranije u proslom mandatu bio zastupnik skupstine koja je paljena, ko je protjerivana!?

Pa da smo normalan narod, taj lik se vise ne bi bavio politikom. Ali nismo normalan narod.

I o cemu pricamo onda? Sami smo krivi za ovo stanje, ponovo su izabrani isti, po 20-tu godinu zaredom i sad kao ocekujemo neke promjene? Promjena nece biti, odnosno hoce, ali na gore.

Ne znam onda sta hoce nas narod? Imali ste priliku, glasali ste, e sad se naguzite i primajte ga.
johntra

#15272 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by johntra »

Image

:run: :lol:

Nema se vozat `nako...
holowey

#15273 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by holowey »

johntra wrote:Image

:run: :lol:

Nema se vozat `nako...
i ko sad moze da kaze da grasova stamparija nema svrhu? :evil:
vješalica

#15274 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

dresdener78 wrote:

Hehehe kolega hvala najljepša na povjerenju, teoretski da je forumaš Holms u pravu i da jesmo ja, vješalica, trambusek, neoplan fakat iz menadžmenta GRAS-a onda bi valjda stvari izgledale drugačije... ili bi nas onaj Himzanija zajedno sa članovima Nadzornog odbora negdje na deponiji usred noći odlagali u vrećama za smeće :P

Svakako kolega forumaš walk_M-A-N je opet u pravu, gužve su strašne, uz to i činjenica da nekad nema nijednog tramvaja duže vrijeme u špici, pa ih stiže petero šestero za redom.

Moj zadnji boravak u Rajvosa, negdje 18. novembra, radni dan, 6,20 sati ujutro. Stižem na stanicu na Baščaršiji, moram biti u 7 na Nedžarićima gdje mi je smješten drugar iz Amerike. Kupim kartu u kiosku kao zapadnjačka budala i čekam. Čekam. Čekam. Čekamo. Na stajalištu oko 80 ljudi, neki psuju manje ili više glasno, mnogi zaustavljaju prolazeća vozila taxi i odu. U 6,40 još nijedan tramvaj, ne zna se ništa. Trčim i ja do taxi štanda i moram uzeti taxi za 12 KM da budem na Nedžarićima na vrijeme. Stižem do mog Amera i on me pita kakav je bio put. Kažem njemu ej bolan ja napisao knjigu o sarajevskom tramvaju i sad stigao do tebe taxijem jer tramvaja u jutarnjoj špici nije bilo :P gledao me je u nevjerici pa se cijeli dan zezao na moj račun i na račun sarajevskog tramvaja :skoljka:
heh heh ti si svjetski čovjek,vidi se da si pokušao kulturno objasniti kako to u svijetu funkcioniše,prošao si razne prevoze u svijetu,i vidi se da se od srca tom temom baviš,ali džaba ti je to ovdje,sa ovom nesortom,zato i imaš ovakvu državu,nije ti to prevoz samo takav,samo nek se sere priča,vjerovatno ovi prezaposleni,koji sjede po portalima u toku radnog vremena i ponekad kukaju nad svojom tužnom i okrutnom sudbinom

vidiš pomalo nemamo ni vode,
pa ni grijanja
prevoza odavno,
ali samo nek dežurna garnitura mudrologa ima da o čemu piše i zgražava se
vjerovatno ista ona koja je i birala kifla stranku :)
karirana kosulja

#15275 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by karirana kosulja »

Vrlo interesantan podatak :

Na poslovima "vozača lifta" (jedne kabine) su zaposlena 4 vozača GRAS-a sa punim ugovorom i radnim vremenom i bez drugih radnih dužnosti.
Pored ta 4 , tu su još 2 "mehaničara" sa punim ugovorom i radnim vremenom i bez drugih radnih dužnosti.
To je 6 radnika direktno i vjerovatno još nekoliko indirektno povezanih radnih mijesta.
6 radnika x plata,doprinosi,topli obrok,karta,dodatci cca 1800KM x 12 mjeseci x 20 godina

= 2, 592 000 KM

Više o tome na temi "Kosi lift Ciglane"

http://forum.klix.ba/kosi-lift-ciglane-t134569.html
Post Reply