GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- trambusek88
#15251 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Do početka rata je bilo 90 tramvaja, a 66 ih je izlazilo u saobraćaj, to je bio vrhunac.
Nekoliko godina nakon rata izlazilo je 55 tramvaja, poslije se smanjilo na 52-53 kad je sedmica ukinuta prije 10-tak godina, a ostali su bili u rezervi.
Sad je planirano 48 tramvaja a oko 55 ih je ispravno, sadašnji R.V. je stupio na snagu u Septembru kada je pojačana dvojka koja po redu vožnje iz 2012/13 i 2013/14 nije saobraćala u popodnevnim satima.
Nekoliko godina nakon rata izlazilo je 55 tramvaja, poslije se smanjilo na 52-53 kad je sedmica ukinuta prije 10-tak godina, a ostali su bili u rezervi.
Sad je planirano 48 tramvaja a oko 55 ih je ispravno, sadašnji R.V. je stupio na snagu u Septembru kada je pojačana dvojka koja po redu vožnje iz 2012/13 i 2013/14 nije saobraćala u popodnevnim satima.
- vješalica
#15252 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
udbašicaO'zone wrote:WOW! StvarnoHolms wrote:trambusek, vješalica i neoplan su grasovci![]()
samo radi informacije
a ovaj dresdner ili kako već, ne živi uopšte u Sarajevu![]()
Jesi ti vidio gdje su se oni uvukli da nam ovdje prave pometnju![]()
Sve petokolonaši
-
dresdener78
#15253 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ono sa tramvajima: Očigledno je godinama na snazi "mršav" red vožnje za koji je onih 48 tramvaja dovoljno.
Drugi problem u tramvajskom prijevozu - koji svi dobro znamo koji koristimo tramvaje - jeste da su očajno spori. Nekad put sa Ilidže na Čaršiju traje preko 45 minuta što je skoro isto kao let avionom za Beč...
Razlog jesu stare istrošene šine u dezolatnom stanju isto kao vrlo spor protok putnika na stajalištima i nepostojanje prednosti u saobraćaju za tramvaje (da sebi prave "zeleni talas" i ne čekaju minutama na raskrsnicama).
Ajmo pogledati u historiju, evo malo podataka:
Dana 26. novembra 1960. godine, dnevne novine Oslobođenje obavještavaju svoje čitatelje kako je planiran saobraćaj novog tramvaja:
Linija broj 1 (Baščaršija – Nova željeznička stanica) trebala je saobraćati od 5 sati ujutro sve do ponoći svakih 6 minuta;
Linija broj 2 (Baščaršija – Čengić Vila) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–6 minuta;
Linija broj 3 (Baščaršija – Ilidža) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–9 minuta, tokom noći je ova linija trebala voziti u intervalu od 30 minuta.
1979. godina:
Linija 1 Baščaršija – Željeznička stanica
Trajanje vožnje (min.) 12
Interval u špicama (min.) 5
Linija 2 Baščaršija – Čengić Vila
Trajanje vožnje (min.) 17
Interval u špicama (min.) 2
Linija 3 Baščaršija – Ilidža
Trajanje vožnje (min.) 30
Interval u špicama (min.) 3
Linija 4 Željeznička stanica – Ilidža
Trajanje vožnje (min.) 24
Interval u špicama (min.) 16
Linija 5 Baščaršija – Bitumenka (samo saobrać. špice)
Interval u špicama (min.) 6
Drugi problem u tramvajskom prijevozu - koji svi dobro znamo koji koristimo tramvaje - jeste da su očajno spori. Nekad put sa Ilidže na Čaršiju traje preko 45 minuta što je skoro isto kao let avionom za Beč...
Razlog jesu stare istrošene šine u dezolatnom stanju isto kao vrlo spor protok putnika na stajalištima i nepostojanje prednosti u saobraćaju za tramvaje (da sebi prave "zeleni talas" i ne čekaju minutama na raskrsnicama).
Ajmo pogledati u historiju, evo malo podataka:
Dana 26. novembra 1960. godine, dnevne novine Oslobođenje obavještavaju svoje čitatelje kako je planiran saobraćaj novog tramvaja:
Linija broj 1 (Baščaršija – Nova željeznička stanica) trebala je saobraćati od 5 sati ujutro sve do ponoći svakih 6 minuta;
Linija broj 2 (Baščaršija – Čengić Vila) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–6 minuta;
Linija broj 3 (Baščaršija – Ilidža) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–9 minuta, tokom noći je ova linija trebala voziti u intervalu od 30 minuta.
1979. godina:
Linija 1 Baščaršija – Željeznička stanica
Trajanje vožnje (min.) 12
Interval u špicama (min.) 5
Linija 2 Baščaršija – Čengić Vila
Trajanje vožnje (min.) 17
Interval u špicama (min.) 2
Linija 3 Baščaršija – Ilidža
Trajanje vožnje (min.) 30
Interval u špicama (min.) 3
Linija 4 Željeznička stanica – Ilidža
Interval u špicama (min.) 16
Linija 5 Baščaršija – Bitumenka (samo saobrać. špice)
Interval u špicama (min.) 6
- Mračajski proto
#15254 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ima li kakvih novina osim uvaljivanja kifli u tramvaju? 
- thekupus
#15255 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ah da nam je sad nocna linija, makar svakih sat vremena
- insaneinthebrain
#15256 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
odakle dokle je isla sedmicatrambusek88 wrote:Do početka rata je bilo 90 tramvaja, a 66 ih je izlazilo u saobraćaj, to je bio vrhunac.
- holowey
#15257 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nedzarici-skenderijainsaneinthebrain wrote:odakle dokle je isla sedmicatrambusek88 wrote:Do početka rata je bilo 90 tramvaja, a 66 ih je izlazilo u saobraćaj, to je bio vrhunac.
- insaneinthebrain
-
Holms
#15259 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
odmah se vidi da si findresdener78 wrote:Ej Holms naš jadanHolms wrote:trambusek, vješalica i neoplan su grasovci![]()
samo radi informacije
a ovaj dresdner ili kako već, ne živi uopšte u Sarajevuti si baš veliki otkrivač raznoraznih odavno otkrivenih Amerika odnosno širitelj kleveta i izmišlotina.
Pa ja sam ti fakat jedan zahebani zapadnjak koji samo povremeno boravi u Sarajevu![]()
Pošto vidim da voliš biti prije svega arogantan, onda ću da se držim stare izreke "caru carski, volu volski":
My dva se spolu budem bavit až tak možná v momentě, kdy se ty naučíš můj rodnej jazyk tak, jako jsem se naučil já ten tvůj, machýrku
Bimina škola
-
dresdener78
#15260 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ne eHolms wrote: Bimina škola
- i_ja_na_forumu
#15261 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zna li neko moze li strani drzavljanin kupovati mjesecnu.. onu radnicku ?
- vješalica
#15262 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
hah nemoj ga više srozavati dosta mu je za danasdresdener78 wrote:ne eHolms wrote: Bimina školaškola namachrovanejch pitomečků v teplákách s chováním, jaký máš přesně ty
-
dresdener78
#15263 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eh u pravu sivješalica wrote:
hah nemoj ga više srozavati dosta mu je za danas
Lijepo veče želim
- Hajvan
#15264 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sherlock… ups…
Katie Holm(e)s
-
walk_M-A-N
#15265 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pogriješih kad rekoh da su jutarnje gužve velike, jer su i večernje takve, krkljanac, "sve po zakonu" koji kao donosi onaj matuh krelac Bubica.dresdener78 wrote:Ono sa tramvajima: Očigledno je godinama na snazi "mršav" red vožnje za koji je onih 48 tramvaja dovoljno.
Naši "poslanici" koje smo poslali u Kanton i ministri saobraćaja bi se trebali voziti Grasom ujutru, a ne da imaju osiguran parking.
Last edited by walk_M-A-N on 04/03/2015 09:07, edited 1 time in total.
- Adriatic
#15266 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hajde ba grasovci, hvatajte se posla.
Ima vas 2000 zaposlenih a nemate vozača
Ima vas 2000 zaposlenih a nemate vozača
- OldMayor
#15267 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nema nista gore nego kad ovako likovi iz vedra neba upadnu u temu i krenu nesta pametovat.
Pa procitajte barem zadnjih 5 stranica, ako vam je mrsko jbt.
@dresdener78 je ziva enciklopedija javnog saobracaja, legenda i da je barem takvog covjeka dovesti u GRAS, isto kao i @trambusek88, ljudi svaka cast
Takodjer, mislim da za Gras dolaze jos crniji dani. Ekipa koja ce zada saposjesti kantonom, mislim da im se ne pise nimalo dobro.
@dresdener78 je ziva enciklopedija javnog saobracaja, legenda i da je barem takvog covjeka dovesti u GRAS, isto kao i @trambusek88, ljudi svaka cast
Takodjer, mislim da za Gras dolaze jos crniji dani. Ekipa koja ce zada saposjesti kantonom, mislim da im se ne pise nimalo dobro.
-
dresdener78
#15268 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hehehe kolega hvala najljepša na povjerenju, teoretski da je forumaš Holms u pravu i da jesmo ja, vješalica, trambusek, neoplan fakat iz menadžmenta GRAS-a onda bi valjda stvari izgledale drugačije... ili bi nas onaj Himzanija zajedno sa članovima Nadzornog odbora negdje na deponiji usred noći odlagali u vrećama za smećeOldMayor wrote:Nema nista gore nego kad ovako likovi iz vedra neba upadnu u temu i krenu nesta pametovat.![]()
@dresdener78 je ziva enciklopedija javnog saobracaja, legenda i da je barem takvog covjeka dovesti u GRAS, isto kao i @trambusek88, ljudi svaka cast![]()
Svakako kolega forumaš walk_M-A-N je opet u pravu, gužve su strašne, uz to i činjenica da nekad nema nijednog tramvaja duže vrijeme u špici, pa ih stiže petero šestero za redom.
Moj zadnji boravak u Rajvosa, negdje 18. novembra, radni dan, 6,20 sati ujutro. Stižem na stanicu na Baščaršiji, moram biti u 7 na Nedžarićima gdje mi je smješten drugar iz Amerike. Kupim kartu u kiosku kao zapadnjačka budala i čekam. Čekam. Čekam. Čekamo. Na stajalištu oko 80 ljudi, neki psuju manje ili više glasno, mnogi zaustavljaju prolazeća vozila taxi i odu. U 6,40 još nijedan tramvaj, ne zna se ništa. Trčim i ja do taxi štanda i moram uzeti taxi za 12 KM da budem na Nedžarićima na vrijeme. Stižem do mog Amera i on me pita kakav je bio put. Kažem njemu ej bolan ja napisao knjigu o sarajevskom tramvaju i sad stigao do tebe taxijem jer tramvaja u jutarnjoj špici nije bilo
- OldMayor
#15269 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma i to je zalosno, toliko godina proslo, takve tehnologije i rjesenja su na trzistu i oni nisu bili u stanju da uloze malo i da stave one monitore. Pa da znam gdje je koji tramvaj. Mislim da to uopste ne bi iziskivalo puno sredstava, koliko ima stanica 20+ u jednom pravcu.
Jer nije problem ajd ni cekati tramvaj, ali je problem ga iscekivati
U smislu hoce li ili nece, pa kontas neka me jos 5 minuta, pa jos 5 i prodje 20 minuta njega nigdje. I onda odes na taxi, a on je mozda bio iza ugla. 
Jer nije problem ajd ni cekati tramvaj, ali je problem ga iscekivati
- Adriatic
#15270 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
O kakvom se pametovanju radi?OldMayor wrote:Nema nista gore nego kad ovako likovi iz vedra neba upadnu u temu i krenu nesta pametovat.![]()
@dresdener78 je ziva enciklopedija javnog saobracaja, legenda i da je barem takvog covjeka dovesti u GRAS, isto kao i @trambusek88, ljudi svaka cast![]()
Je li pametovanje da gras proizvodi 2 mil gubitka svaki mjesec?
Je li pametovanje da ih je tamo najmanje hiljadu viška?
Da li je pametovanje da ne voze pola linija, pogotovo u prigradskim naseljima?
Da sami biraju direktora koji im se sviđa a njihovi štrajkovi proizvode gubitke za cijelu Sarajevsku privredu?
A o grasovcima na ovoj temi davno je rečeno.
Pogotovo o ovome što vidi Sarajevo jednom godišnje a govori nama koji smo spali na taj i takav gras, da ih treba spašavati jer zaboga nisu oni krivi nego svi drugi.
O Travničkim univerzitetima
- OldMayor
#15271 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Drug, ja te sve kontam i razumijem. To pametovanje se odnosilo na one neke koji su upali ovdje i poceli optuzivati neke forumase da su grasovci, ovakvi, nakvi, a ljudi objektivno komentarisu.Adriatic wrote: O kakvom se pametovanju radi?
Je li pametovanje da gras proizvodi 2 mil gubitka svaki mjesec?
Je li pametovanje da ih je tamo najmanje hiljadu viška?
Da li je pametovanje da ne voze pola linija, pogotovo u prigradskim naseljima?
Da sami biraju direktora koji im se sviđa a njihovi štrajkovi proizvode gubitke za cijelu Sarajevsku privredu?
A o grasovcima na ovoj temi davno je rečeno.
Pogotovo o ovome što vidi Sarajevo jednom godišnje a govori nama koji smo spali na taj i takav gras, da ih treba spašavati jer zaboga nisu oni krivi nego svi drugi.![]()
O Travničkim univerzitetima, kulturnim revizorima, propuštenim linijama, ....drugi put.
Gras je ogledalo naroda. Gras je pod palicom kantona, cije 'vodje' biras ti, ja i ostali gradjani.
Nakon paljevina, protesta i sranja, mi smo dosli na to da sada imamo na celu kantona jednog nesposobnjakovica Konakovica, koji je bio vec ranije u proslom mandatu bio zastupnik skupstine koja je paljena, ko je protjerivana!?
Pa da smo normalan narod, taj lik se vise ne bi bavio politikom. Ali nismo normalan narod.
I o cemu pricamo onda? Sami smo krivi za ovo stanje, ponovo su izabrani isti, po 20-tu godinu zaredom i sad kao ocekujemo neke promjene? Promjena nece biti, odnosno hoce, ali na gore.
Ne znam onda sta hoce nas narod? Imali ste priliku, glasali ste, e sad se naguzite i primajte ga.
- johntra
#15272 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Nema se vozat `nako...
- holowey
#15273 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
i ko sad moze da kaze da grasova stamparija nema svrhu?johntra wrote:
![]()
![]()
Nema se vozat `nako...
- vješalica
#15274 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
heh heh ti si svjetski čovjek,vidi se da si pokušao kulturno objasniti kako to u svijetu funkcioniše,prošao si razne prevoze u svijetu,i vidi se da se od srca tom temom baviš,ali džaba ti je to ovdje,sa ovom nesortom,zato i imaš ovakvu državu,nije ti to prevoz samo takav,samo nek se sere priča,vjerovatno ovi prezaposleni,koji sjede po portalima u toku radnog vremena i ponekad kukaju nad svojom tužnom i okrutnom sudbinomdresdener78 wrote:Hehehe kolega hvala najljepša na povjerenju, teoretski da je forumaš Holms u pravu i da jesmo ja, vješalica, trambusek, neoplan fakat iz menadžmenta GRAS-a onda bi valjda stvari izgledale drugačije... ili bi nas onaj Himzanija zajedno sa članovima Nadzornog odbora negdje na deponiji usred noći odlagali u vrećama za smećeOldMayor wrote:Nema nista gore nego kad ovako likovi iz vedra neba upadnu u temu i krenu nesta pametovat.![]()
Svakako kolega forumaš walk_M-A-N je opet u pravu, gužve su strašne, uz to i činjenica da nekad nema nijednog tramvaja duže vrijeme u špici, pa ih stiže petero šestero za redom.
Moj zadnji boravak u Rajvosa, negdje 18. novembra, radni dan, 6,20 sati ujutro. Stižem na stanicu na Baščaršiji, moram biti u 7 na Nedžarićima gdje mi je smješten drugar iz Amerike. Kupim kartu u kiosku kao zapadnjačka budala i čekam. Čekam. Čekam. Čekamo. Na stajalištu oko 80 ljudi, neki psuju manje ili više glasno, mnogi zaustavljaju prolazeća vozila taxi i odu. U 6,40 još nijedan tramvaj, ne zna se ništa. Trčim i ja do taxi štanda i moram uzeti taxi za 12 KM da budem na Nedžarićima na vrijeme. Stižem do mog Amera i on me pita kakav je bio put. Kažem njemu ej bolan ja napisao knjigu o sarajevskom tramvaju i sad stigao do tebe taxijem jer tramvaja u jutarnjoj špici nije bilogledao me je u nevjerici pa se cijeli dan zezao na moj račun i na račun sarajevskog tramvaja
vidiš pomalo nemamo ni vode,
pa ni grijanja
prevoza odavno,
ali samo nek dežurna garnitura mudrologa ima da o čemu piše i zgražava se
vjerovatno ista ona koja je i birala kifla stranku
-
karirana kosulja
#15275 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vrlo interesantan podatak :
Na poslovima "vozača lifta" (jedne kabine) su zaposlena 4 vozača GRAS-a sa punim ugovorom i radnim vremenom i bez drugih radnih dužnosti.
Pored ta 4 , tu su još 2 "mehaničara" sa punim ugovorom i radnim vremenom i bez drugih radnih dužnosti.
To je 6 radnika direktno i vjerovatno još nekoliko indirektno povezanih radnih mijesta.
6 radnika x plata,doprinosi,topli obrok,karta,dodatci cca 1800KM x 12 mjeseci x 20 godina
= 2, 592 000 KM
Više o tome na temi "Kosi lift Ciglane"
http://forum.klix.ba/kosi-lift-ciglane-t134569.html
Na poslovima "vozača lifta" (jedne kabine) su zaposlena 4 vozača GRAS-a sa punim ugovorom i radnim vremenom i bez drugih radnih dužnosti.
Pored ta 4 , tu su još 2 "mehaničara" sa punim ugovorom i radnim vremenom i bez drugih radnih dužnosti.
To je 6 radnika direktno i vjerovatno još nekoliko indirektno povezanih radnih mijesta.
6 radnika x plata,doprinosi,topli obrok,karta,dodatci cca 1800KM x 12 mjeseci x 20 godina
= 2, 592 000 KM
Više o tome na temi "Kosi lift Ciglane"
http://forum.klix.ba/kosi-lift-ciglane-t134569.html