GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#15076 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Moze li neko objasnit otkud ispusni plinovi u trolejbusima koji au jelte na elektricni pogon?
Ili da nam Avaz to objasni?
karanana

#15077 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by karanana »

cool su ovi preradjeni.
meni je i ovaj SATRA program bio cool sto su radili u sarajevu od starih tramvaja.

a jesu li pustili turske autobuse bez homologacije?
a sta od trolejbusa moze biti problematicno vezano za homologaciju? kakvi ispusni gasovi? raja kad prdi?
hodža

#15078 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hodža »

Ocigledno je da su opet stranacka uplitanja na snazi....
O'zone
Globalni moderator

#15079 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

10% od 600 000 je 60 000. Neko je ostao zakinut
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15080 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

vješalica wrote:Moze li neko objasnit otkud ispusni plinovi u trolejbusima koji au jelte na elektricni pogon?
Ili da nam Avaz to objasni?
postoje trolejbusi hibridi, sa dizel motorima... mislim da su takvi prije jedno 10-15 godina vozili ilidža-hrasnica... imaju elektro motore i instalaciju, al imaju i dizel motor...

da li su to ti, ne znam... :mrgreen:
vješalica

#15081 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

U Svici do nove godine vozili jebote koad nas ne mogu

mk ultra nisu ovo duobusi ovo su cisti trolebusi malo mladji od ovih jos uvijek voze u zenevi al su druge boje al zi je sve naisti kalup
vješalica

#15082 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

karanana wrote:cool su ovi preradjeni.
meni je i ovaj SATRA program bio cool sto su radili u sarajevu od starih tramvaja.

a jesu li pustili turske autobuse bez homologacije?
a sta od trolejbusa moze biti problematicno vezano za homologaciju? kakvi ispusni gasovi? raja kad prdi?
Turski su dobili posebnu uredbu jer su donacija a euro1 im motor
A valjda su to gasovi kad svijet prdi i smrdi da ima gdje da izadje i mora imat normu euro5 da ne zagadjuje okolis

Eeee drzave propaleee
dresdener78

#15083 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Dragi forumasi, u nevjerici sam procitao onu vijest na websajtu AVAZ-a.

Ovaj put ne mogu vise da ne koristim vulgarne rijeci i tvrdim da se radi o nekoj g*vnarskoj igri politicara, pretpostavljam da je cilj bojkot ili definitivan raspad javnog saobracaja (ovdje uopce vise nije vazan neki GRAS nego JAVNI saobracaj kao takav protiv profitersko-privatnickog).

Trazio sam malo po tehnickim specifikacijama sta moze biti problem za homologaciju: Moguce je da je problem u pomocnom benzinskom motoru koji je ugrađen u svaki trolejbus, prilicno je slab i sluzi samo za manevre u depou odnosno da trolejbus pređe neko mjesto gdje se pokvarila kontaktna mreza.

I sada ono najvise tragikomicno: SVI sarajevski trolejbusi kupljeni iz Njemacke i Svicarske IMAJU ovaj pomocni motor, koji se nikad nije koristio! Dakle jedini argument bi mogao biti da taj motor ne ispunjava neke EURO norme jer su vozila starija od onih iz St. Gallena (oni sivo-crveno-bijeli zglobnjaci), proizvedena su krajem 80tih godina. Svakako sta se ispravnosti tice, u Svicarskoj su komentarisali stvar tako da se radilo o ekstremno pouzdanim vozilima, i vozili bi dalje da nema nove zakonske naredbe da vozila moraju biti barem djelomicno niskospodna (ovi imaju kod svih vrata stepenice).

:twisted: :twisted: :twisted:
NEOPLAN

#15084 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Ovo je cista politicka igra i nista vise. Pa i Sarajevu vec voze ovakvi trolejbusi, razlike su minorne u odnosu na ove koji su sad dosli, ti trolejbusikoji su kupljeni prije nekoliko godina, tada su glatko prosli sve provjere.

A sad se izmisljaju ispusni plinovi kod trolejbusa samo da bi se ocrnio Gras i pokopala ta firma. Kakvi ispusni plinovi kod cistokrvnih trolejbusa...

A plus sto su ovi trolejbusi vozili u Svajcarskoj do polovine decembra prosle godine... cudno da njihoce propise zadovoljavaju, a nase kao ne zadovoljavaju... nidje veze...
dresdener78

#15085 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

NEOPLAN wrote:Ovo je cista politicka igra i nista vise. Pa i Sarajevu vec voze ovakvi trolejbusi, razlike su minorne u odnosu na ove koji su sad dosli, ti trolejbusikoji su kupljeni prije nekoliko godina, tada su glatko prosli sve provjere.

A sad se izmisljaju ispusni plinovi kod trolejbusa samo da bi se ocrnio Gras i pokopala ta firma. Kakvi ispusni plinovi kod cistokrvnih trolejbusa...

A plus sto su ovi trolejbusi vozili u Svajcarskoj do polovine decembra prosle godine... cudno da njihoce propise zadovoljavaju, a nase kao ne zadovoljavaju... nidje veze...
Ej drug cao! svakako nisu ti trolejbusi bas cistokrvni, jer kao sto sam naveo imaju mali benzinski motor koji je toliko slab da pomaze samo na parkingu u depou ili da trola pređe recimo 50 metara oko mjesta gdje je ostecena kontaktna mreza. Druga stvar je da ovi motori NIKAD nisu bili koristeni u Sarajevu. Fakat bi bilo smjesno da nije toliko tuzno...
Skyfox

#15086 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Skyfox »

Sinoc ispred avaza u Nedzaricima stoji grasov autobus a ispod dva lika loze vatru. Valjda se zaledio ili nesto, iako je bilo samo oko -3C
trambusek88

#15087 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Dakle moraju proći provjere ekoloških standarda vozila, količine ispušnih plinova, buke, sigurnosti, osvjetljenja...

Što se tiče ekoloških standarda, to prolaze jer se radi o vozilima koja pokreću elektromotori, osim ako ne budu uzeli u obzir pomoćni motor, a nebi trebalo.
Što se tiče sigurnosti ne znam (ne znam jeli uslov ABS, kao ni imaju li isti ovi trolejbusi). Buka je minimalne, tako da tu nebi trebalo biti problema

Eh sad, osvjetljenje, signalizacija... Ova vozila ne posjeduju svjetla za vožnju u nazad, međutim mislim da su dozvoljene prepravke na signalizaciji u svrhu zadovoljenja propisanih standarda.

Ipak trolejbuski saobraćaj je u očajnom stanju. Ako su odobrili da se registruju autobusi sa Euro 2 motorima, zašto nebi dozvolili da se registruju i ovi trolejbusi? Ili su autobuse iz Turske donacije odobrili samo zato što su stigli u predizborno vrijeme.
Za 600.000 teško da GRAS može kupiti bolje trolejbuse, i pitanje je može li nabaviti vozila koja zadovoljavaju baš sve tražene standarde. Jako mali broj polovnih trolejbusa se može naći na tržištu, a jedan nov košta više nego ovih 15.
Trolejbusi su u dobrom stanju, daleko boljem nego naši, do juče su radili u Ženevi.

Ako ovo propadne možemo očekivati da do kraja godine trolejbuski saobraćaj spadne samo na linije 102 i 103, te da se u narednih par godina potpuno ugasi.
OldMayor

#15088 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

A joj jesu i ovi iz Grasa, pa nek se ugledaju na bakira i ekipu kako oni postuju euro norme. Kupe nove automobile, da bi mi, vi, svi, nasa djeca lakse disali.
VjecitiStudent

#15089 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by VjecitiStudent »

Zar su turski autobusi pod ikakvom euro normom?
trambusek88

#15090 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Šta?

Model je Mercedes O345 1997 godište i te godine se počeo proizvoditi do 2007 s tim da je 2002 bio veći facelift i dodato je ime Conecto.
Ovaj model se izvozio i u Evropsku uniju a tamo nebi mogli bez Euro 2 norme.

U ostalom zar bi Mercedes proizvodio vozila koja ne zadovoljavaju nikakvu normu u vrijeme kad je u Evropi na snazi Euro 2, i kad se pojavljuju prva Euro 3 vozila.

I ovi iz Japanske donacije bi isto trebali biti Euro 2, ali svima njima su svakako ubačeni drugi motori...
bumerangss

#15091 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Joj GRAS-ovci i ovi ovoliki vasi postovi dokazuju da se vi ubiste od dosade na svojim radnim mjestima u toku radnog vremena :mrgreen: pa i oni vozaci koji su u remizi, kahvenisu dok ispus(t)e par voznji :lol: cast iuzetcima tj vrijednim voacima koji ne mogu tip :run: kati dok voze
man_464

#15092 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Da je Bogdom višak vozača, pa da bude 70 autobusa u saobraćaju, a ne 55 koliko je sad, jer fali vozača, ako ko tipka to su onda ovi iz kancelarija :evil:
trambusek88

#15093 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

@bumerangss

A ti baš znaš jesmo li mi što pišemo baš zaposleni u GRAS-u pa pišemo jer nemamo drugog posla, ili radimo negdje drugo (ili smo nezaposleni) a članovi uže familije nam rade tamo, ili smo pak ljubitelji te vrste prevoza pa to onako pratimo a da nemamo nikakve veze sa GRAS-om i kupimo informacije sa tematskih foruma na kojima se može naći sve živo vezano za gradski prevoz do u detalje...

Što se tiče nas forumaša za koje većina ovdje misle da su GRAS-ovci, lično znam da nas ima nas iz sve tri gore navedene kategorije.

Kojoj kategoriji ja pripadam to znaju pojedini forumaši i neka tako zasad ostane.
NEOPLAN

#15094 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Jucer sam pitao par ljudi na tehnickom pregledu i kazu da se pomocni motori ne gledaju pri homologaciji, odnosno ne bi se trebali gledati jer nisu predvidjeni kao pogon vozila vec za slucaj nuzde i kretanja od par desetina metara.

Da su u pitanju duo-busevi to bi bila druga prica jer su u njima i SUS i elektro motori predvidjeni za stalni pogon vozila i u tom slucaju bi moglo biti problema oko homologacije vozila.

Takodjer su svi sa kojima sam razgovarao saglasni oko misljenja da je kod ovih vozila najvjerovatnije problem oko svjetlosne signalizacije, a to nije nerjesivo.
StupskaBitanga

#15095 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Koliki je interval linije Otoka-Jezero? Interesuje me s početne stanice u terminu oko pola 8 ujutru
man_464

#15096 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Pretežno trolejbusi saobraćaju u intervalu od 15 minuta na liniji 102. Naravno uvijek se nešto može desiti (kvar, udes, gužva u saobraćaju.) Ali pretežno 15 minuta.
hodža

#15097 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hodža »

da sda ne pravi opstrukcije bilo bi 8 minuta
MOSALJOZE

#15098 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MOSALJOZE »

hodža wrote:da sda ne pravi opstrukcije bilo bi 8 minuta
6 u vrh glave :mrgreen:
hodža

#15099 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hodža »

Pa realno...vozila, koja bi dosta pogurala trolejbuski saobracaj, radila do nedavno po svicarskoj a ovi nasi izmisljaju neke izduvne gasove, signalizaciju i ostale pm

Cista politicka opstrukcija, nista vise...
man_464

#15100 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Upravo: Sad ima 20 ispravnih trolejbusa, uključivanjem svih 15 iz Ženeve bilo bi dakle 35, koliko je potrebno da sve vožnje budu ispoštovane.
Post Reply