GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15026 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

samo u sarajevu :mrgreen:

Code: Select all

https://www.facebook.com/video.php?v=700708173316107">Post</a> by <a href="https://www.facebook.com/991Dallas">99.1 Dallas
Truba

#15027 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

vidio sam kurton natakaren na ono čudo od ručke kojim se otvara onaj"veluks" prozor na krovu
:-? :cry: :lol: :run:
vješalica

#15028 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

mora da se ponosimo tim izljevima primitivizma "korisnika" prevoza
Logovan

#15029 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Black swan wrote:samo u sarajevu :mrgreen:

Code: Select all

https://www.facebook.com/video.php?v=700708173316107">Post</a> by <a href="https://www.facebook.com/991Dallas">99.1 Dallas
:lol: :lol:
vješalica

#15030 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

ovo nije u sarajevu
Truba

#15031 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

pa znam da nije zato zezam one koji bi rekli samo u sarajevu :D de malo mašte
vidi se da nije u sarajevu
trambusek88

#15032 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Black swan wrote:vidio sam kurton natakaren na ono čudo od ručke kojim se otvara onaj"veluks" prozor na krovu
:-? :cry: :lol: :run:
Ja sam vidio sličan prizor prije 4-5 godina u kratkoj troli, samo što je bio zavezan za rukohvat. :shock:
dragonz

#15033 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dragonz »

Danas ko hoće neka ne ide trolejbusom jer ga neće dočekati ja sam od Bistrika tj. trga austrije so Alipašina polja vidio samo 4 trolejbusa.
Skyfox

#15034 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Skyfox »

U havazu clanak o stanju tramvajskih sina, pise da se pojedini dijelovi nisu mijenjali od nastnaka iz vremena AU!? Ako voze brze na tim dionicama rizikuju da izlete sa sina... Najgore je od Marijindvora do z. stanice. :roll: Moglo bi se uskoro desiti da ce tramvaji ostati trajno u remizi.
Truba

#15035 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

sumnjam u ta avazova piskaranja
šine jesu loše ali su mijenjane vremenom na vise lokacija...
Mračajski proto

#15036 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Mračajski proto »

Mene više iritiraju one šine kod Staračkog doma. :-) Da se sjete i da ih skinu? :oops:
Last edited by Mračajski proto on 29/01/2015 13:37, edited 1 time in total.
Truba

#15037 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

ima i između alte i holidej ina
Mračajski proto

#15038 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Mračajski proto »

Ove su gore. :D
Skyfox

#15039 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Skyfox »

Black swan wrote:sumnjam u ta avazova piskaranja
Slazem se za izvor, mada navodno je iz GRAS-a upucen dopis Kantonu da je stanje alarmantno i da je jedino vrsena rekonstrukcija od MD do Carsije u oba smjera. Po izgledu sina ne bi me iznenadilo da je takva situacija...
vješalica

#15040 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

dragonz wrote:Danas ko hoće neka ne ide trolejbusom jer ga neće dočekati ja sam od Bistrika tj. trga austrije so Alipašina polja vidio samo 4 trolejbusa.
Pa koja je svrha da ih ima i 20 kad je kolona bila nesnosljiva a sva kola se nasla dole na longitudinali mislim stvarno ovaj grad nije napravljen da u njemu bude milion auta
Skyfox

#15041 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Skyfox »

Mogli su saobracaj u Vilsonovom preusmjeriti prema Otoci obje trake da ublaze cep u Zagrebackoj. Ili makar samo za gradski saobracaj...
dresdener78

#15042 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Skyfox wrote:
Black swan wrote:sumnjam u ta avazova piskaranja
Slazem se za izvor, mada navodno je iz GRAS-a upucen dopis Kantonu da je stanje alarmantno i da je jedino vrsena rekonstrukcija od MD do Carsije u oba smjera. Po izgledu sina ne bi me iznenadilo da je takva situacija...
Onaj članak je primjer "novinarske pismenosti". Kažete njima da kokoš daje neko jaje, i na kraju čitate u dnevnoj štampi kako se od ovaca prave čačkalice.

Niti nije meni jasno zašto je ona budala koja je ono napisala istakla "Betonske pragove" kao podnaslov, kao da je to neki problem. To je NORMALNO da se šine stave na betonske pragove.

Ona tvrdnja "Dionica od Čengić-Vile do Tehničke škole jedna je od najstarijih, potječe iz vremena Austro-Ugarske." je glupost godine na temu "trambaj u Rajvosa". Ovom formulacijom se kaže da ona pruga jeste takva kakva je bila već prije 1918. godine i da se na njoj ama ništa nije promijenilo. Ustvari je direktor rekao da na OVOJ RELACIJI VOZI TRAMVAJ već od vremena Austro-Ugarske. Naravno da je pruga više puta remontovana, zamijenjivali su se pragovi, šine, stubovi električne mreže isto kao bakrena žica za dovod struje. U jesen 1960. godine je cijela pruga kompletno iskopana i zamijenjena novom prugom normalnog kolosijeka. Stari tramvaj "bosanskog kolosijeka" (što je međunarodno priznati terminus technicus) je imao razmak šina od 760 mm, dok "normalan željeznički" kolosijek, uveden 1960. godine, iznosi 1435 mm. Čak i u periodu "Vašingtonaca" dakle tramvaja normalnog kolosijeka pruga je više puta premještena jer se postepeno radilo na proširenju današnje glavne ulice sa više traka za automobile na svakoj strani.

Istina jeste da je dionica Ilidža-Nedžarići ustvari u istom stanju kao što je bila prije 55 godina, samo se tu i tamo mijenjale istrošene šine i stubovi kontaktne mreže.

Dionica Nedžarići-Čengić Vila isto kao Čengić Vila-Marijin Dvor jesu u davnoj prošlosti remontovane, naprimjer od Čengić Vile do Marijinog Dvora su šine kasnije postavljene na armiranu betonsku ploču umjesto prethodnih pragova.

Činjenica jeste da se u tramvajsku prugu otprilike od Olimpijade (dakle preko 30 godina) nije ustvari NIŠTA uložilo. Svi primjećujete kako su tramvaji bučni, kako kotrljaju i nagibaju se kao brod na burnom moru. To je zbog toga što je pruga izgubila potrebne karakteristike, šine i armirana ploča ustvari na mnogim mjestima sjede u blatu (umjesto u tucaniku kako treba) i situacija je katastrofalna.

Imam evo kući neki stručni izvještaj jedne češke firme napravljen prije 15 godina, već tada je rećeno da je ovaj najveći dio tramvajske mreže u veoma lošem ili kritičnom stanju. Navodi se da je primac izvještaja (GRAS) tražio prijedlog rješenja koja bi "koštala što manje". Naravno je to bilo nerealno.

Tramvajska pruga se mora privremeno zatvoriti, buldožerom i bagerom otkloniti do metar-metar i po dubine, i počevši od drenažnih cijevi, donjih slojeva, kamenja, tucanika, preko pragova, šina sve do perona na stajalištima mora se sve izvesti kao novogradnja. Ovaj poduhvat u solidnom kvalitetu koji bi osigurao dobro stanje za 10-20 godina koštao bi 20-30 miliona maraka. To tvrdim na osnovi cijena remonta tramvajskih pruga u istočnoj Evropi.

S obzirom na proguravanje Centrotransa i na opću besparicu javnih budžeta je više realno da će Sarajevo uz veliko slavlje uvesti u najboljem slučaju opet konjski tramvaj.
trambusek88

#15043 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Dvije trake su puštene za saobraćanje u ulici Hiseta koja je cijeli dan bila zatvorena zbog uviđaja nakon što se sinoć obrušila skela na objektu u izgradnji, a dvojica radnika Famus gradnje izgubila živote. Druge dvije trake će biti obustavljene do daljnjeg, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u Kantona Sarajevo.

Tramvaji još uvijek ne saobraćaju prema Baščaršiji i idu na relaciji od Ilidže do Željezničke stanice. Ministarstvo saobraćaja je za građane obezbijedilo dodatne autobuse GRAS-a i Centrotransa od Zemaljskog muzeja do Baščaršije.

"Mreža je napravljena, očišćeni su žljebovi pruga i čekamo znak da možemo pustiti tramvaje", rekao je za Klix.ba dispečer tramvajskog saobraćaja preduzeća GRAS.

Danas su zabilježene velike gužve, a pripadnici MUP-a KS su na Marijin-Dvoru preusmjeravali saobraćaj, pa su se formirale duge kolone automobila. Građani su pješačili od Marijin-Dvora prema Starom Gradu iako su bili obezbijeđeni autobusi.

GRAS danas nije dozvolio da građani njihove mjesečne karte koriste u autobusima Centrotransa, što je apsurd u ovakvoj situaciji. GRAS nije izašao u susret građanima, iako je vanredna situacija.

"Pokušali smo postići dogovor sa predstavnicima GRAS-a, ali nažalost nismo uspjeli. Građani Sarajeva koji imaju GRAS-ove kupone su mogli koristiti samo zamjenska vozila tog preduzeća.
Centrotrans je uveo dodatne linije na zahtjev Ministarstva, ali smo i vidjeli potrebu da odgovorimo zahtjevima putnika. Zabilježene su velike gužve, a umjesto 90 minuta koliko obično traje putovanje autobusa na relaciji Vijećnica- Dobrinja, to je danas trajalo oko tri sata", izjavila je za Klix.ba Aida Smajić, glasnogovornica preduzeća Centrotrans.

Centrotrans je pojačao redovne linije, a ukupno su u saobraćaj ubacili dodatnih 18 autobusa.
Ovi i tragediju koriste kako bi oblatili GRAS, ali sad su ga baš pretjerali!
Čuj GRAS nije dozvolio da putnici s njihovim kuponima koriste vozila Centrotransa. Niđe veze. Dobrodošli u apsurdistan!
megaman4

#15044 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by megaman4 »

Mračajski proto wrote:Mene više iritiraju one šine kod Staračkog doma. :-) Da se sjete i da ih skinu? :oops:
to su šine koje su postavljene 1987. kada je završena okretaljka u nedžarićima za 5. Te šine su triangel za vezu s Dobrinjom i dalje k'a Hrasnici ako se ne varam. po pričama starijih okretaljka je privremeno bila smještena preko puta studentskih domova, zbog radova na originalnoj okretaljci, a to je ona današnja, da bi 1987 bila vraćena gdje je i danas. Zato su prije rata bile samo dvije saobraćajne trake zbog manjka prostora.
oldtajmer

#15045 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by oldtajmer »

je li fakat istina ovo sto pise u novinama da su ovi trolejbusi,sto je gras nedavno kupio,samo za smeca i da su pare bacene
ako jeste svaka cast strucnjacima koji su ih kupili :thumbup: (mada je vjerovatnije da su ih dobili dzaba a da je lova zavrsila u necijem dzepu)
vješalica

#15046 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

oldtajmer wrote:je li fakat istina ovo sto pise u novinama da su ovi trolejbusi,sto je gras nedavno kupio,samo za smeca i da su pare bacene
ako jeste svaka cast strucnjacima koji su ih kupili :thumbup: (mada je vjerovatnije da su ih dobili dzaba a da je lova zavrsila u necijem dzepu)

svaka čast stručnjacima koji trolejbus tretiraju kao autobus

dresdener već jednom pisao na temu meni se čini njihove registracije nekad davno,al valjda se covjek javi da opet napiše jer ima 1000 stranica

a ovi što je gras kupio do januara vozali u ženevi

jedna ženeva može,jedno sarajevo ne može
StupskaBitanga

#15047 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Meni je to prvo palo na pamet a u CH je takav tehnički pregled da sam siguran da su glanz novi
dresdener78

#15048 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Trolejbusi iz Ženeve jesu skoro isti kao oni sivo-bijeli zglobnjaci koji sada voze, porijeklom iz Sankt Gallena. Samo da su neke tri godine stariji. Svakako ova vozila jesu cijelo vrijeme održavana na "švicarski" način dakle jesu ispravna i sposobna da voze putnike.

Tu je problem u nečijoj bolesnoj glavi na tim ministarstvima.
trambusek88

#15049 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Prema riječima naših ljudi zaposlenih u TPG-u ovi su bili najpouzdaniji trolejbusi, ali je odlučeno da se kupi 30 novih niskopodnih trolejbusa i da u floti TPG-a budu isključivo niskopodni trolejbusi.
Mislim da su što se tiče elektrike više bazirani na Saurerima i imaju manje elektronike nego model s početka 90-tih

Stariji trolejbusi Saurer iz 1982 i 83 su trebali biti prodati u Ukrajinu, ali tu je nešto zapelo, vjerovatno zbog rata i mislim da će oni biti rashodovani.
Kod nas su stigli trolejbusi NAW/Hess BGT 5-25 prve generacije godina proizvodnje 1987/88

Što se tiče tržišta polovnih trolejbusa u zapadnoj Evropi i nema nekog izbora. Da su nam htjeli šta poklanjati poklonili bi nam te stare Saurere, a ove bi prodali negdje drugo u Istočnu Evropu jer je 25 godina stari Hess, bolji od 5 godina starog ZiU 10 ili Trolze. Ako ništa bar limarijski. stari Švicarski trolejbusi su inače bili traženi u Bugarskoj i Rumuniji, pa je bio slučaj da su tamo do prošle godine radili trolejbusi Berna proizvedeni 1965 godine. Rashodovani su jer su svi stari trolejbusi u tom gradu zamjenjeni novim Poljskim trolejbusima Solaris. Sad ne mogu se tačno koji je grad.
Što se tiče potražnje nedavno su ovaki Švicarski trolejbusi u varijanti solo trolejbus + prikolica prodati u Čile.

Sad bez obzira na godište sigurno su u daleko boljem stanju nego ovi naši sadašnji trolejbusi a tu su približnih godina. (Najmlađi 1992, najstariji 1984, a kratki su 1986 i 87). Trolejbuski saobraćaj je u kritičnom stanju, kanton je odobrio toliko i toliko novca, i to je to.
Kako god, valjalo bi kad bi se u narednih godinu-dvije nabavio određen broj maloljetnih trolejbusa, ako se želi sačuvati trolejbuski saobraćaj!
Jedna od velikih prednosti ovih švicarskih trolejbusa je izuzetno kvalitetna limarija. Ovi što su kupljeni 2010 jesu izgrebani, izlupani, išarani, prljavi, ali na limariji nema trunke hrđe! Možda malo u tragovima po branicima.

Malo će sporije ići prva registracija, pa ih možemo očekivati možda u martu u saobraćaju. Isto se i za prošlu seriju iz 2010 čekalo 2 i po mjeseca od dolaska do izlaska na linije.

Što se tiče donacija trolejbusa zadnja je bila prije 18 godina. Sve poslije toga je GRAS platio.

Ako nešto piše u avazu treba znati da njihovo pisanje o GRAS-u zavisi od toga kojoj stranki pripada generalni direktor.
oldtajmer

#15050 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by oldtajmer »

e hebi ga,po ovakvoj kisi i zimi nema trole pola sata :bolestan:
Post Reply