GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bach

#14651 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

Bradafilozof wrote:
P308 wrote:
bull21 wrote:Pas mater ako ne bi ovaj dresdener dig'o capajebo (prevoz) na noge da ima kakvu kvalitetnu poziciju :skoljka:
Zna više čoj'k od kompletnog grasa
Tacno! I trambusek88, takodjer!
tako je, a oni nikako nisu zaposleni u grasu. ovaj prvi je iz češke a ovaj drugi bezbeli iz tanzanije.

ps. pa zar se nebi isplatilo izmjeniti tu famoznu s krivinu? koliko bi to koštalo?
Nekada je tramvaj išao današnjom ulicom Franca Lehara, nekadašnjom bulevarom Borisa Kidriča. To je današnja ulica između Alte i Holidaya

Image

I ondaje to neka ovdašnja urbanističkapametnica promijenila
bach

#14652 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

.
bach

#14653 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

Bradafilozof wrote:
P308 wrote:
bull21 wrote:Pas mater ako ne bi ovaj dresdener dig'o capajebo (prevoz) na noge da ima kakvu kvalitetnu poziciju :skoljka:
Zna više čoj'k od kompletnog grasa
Tacno! I trambusek88, takodjer!
tako je, a oni nikako nisu zaposleni u grasu. ovaj prvi je iz češke a ovaj drugi bezbeli iz tanzanije.

ps. pa zar se nebi isplatilo izmjeniti tu famoznu s krivinu? koliko bi to koštalo?
Nekada je tramvaj išao današnjom ulicom Franca Lehara, nekadašnjom bulevarom Borisa Kidriča. To je današnja ulica između Alte i Holidaya

Image

I onda je to neka ovdašnja urbanistička pametnica promijenila
bach

#14654 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

.
dresdener78

#14655 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Šta se situacije na Marijinom Dvoru tiče, evo sam na osnovi starih slika napravio na brzinu sljedeću šemu:

Image

ŽUTE su tramvajske šine koje su uklonjene do kraja 70. godina. Tramvajska pruga ulicom Franca Lehara je uklonjena tačno 1977. godine i zamijenjena prugom pored današnje Ambasade SAD. Pored Miljacke se nalazila stara tramvajska remiza koja je služila do kraja 60. godina.
ZELENE su današnje tramvajske šine.
U PLAVOM KRUGU jesu današnje S krivine.
CRVENOM BOJOM sam nacrtao moj prijedlog podvožnjaka (tunela) ispod ulice, zbog čega bi radius krivine bio puno manji, i tramvaji bi punom brzinom mogle prelaziti podvožnjakom iz sredine ulice na stranu i nebi morale dugo čekati na semaforima.

Ulaz u takav kratak tunel bi izgledao otprilike ovako:
Image
Samo da bi bio uži, samo za jedan kolosijek na svakoj strani ulice, i spajao bi se ispred Tehničke škole da tramvaji izađu već u sredini ulice.
Jasno mi je da je ovo naučna fantastika jer bi koštalo nekoliko miliona maraka ali saobraćaj bi ovo veoma ubrzalo.
OldMayor

#14656 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

Jes ti momak ba siguran da to more ba ovdje, ne mre, ne mre, kakav podvoznjak, nemamo para.
Image
dresdener78

#14657 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

OldMayor wrote:Jes ti momak ba siguran da to more ba ovdje, ne mre, ne mre, kakav podvoznjak, nemamo para.
Image
:D :D :D Ja se unaprijed izvinjavam ali ne mogu drugačije... ja svaki put kada vidim ovoga imam osjećaj da sam kod nas kod mesara... automatična asocijacija

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14658 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

opet levatsko pitanje
kad je ono prvi tramvaj moram sutra rano na hecu :D
trambusek88

#14659 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

u 5:15 sa Ilidže i Čaršije
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14660 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

zahvaljujem :D buklavno u minut mi odgovara :D
dresdener78

#14661 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

U novembarskom izdanju njemačkog časopisa STRASSENBAHN-MAGAZIN je objalvjen prvi dio veće reportaže o sarajevskom tramvajskom saobraćaju, ko priča njemački može skinuti ovdje pdf fajl sa skeniranim člankom. Drugi i završni dio biće u decembarskom izdanju.
https://www.dropbox.com/s/34vi9zvq2kjhd ... 1.pdf?dl=0
johntra

#14662 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by johntra »

Prevešćeš ti za raju koja ne zna njemački... :D
dresdener78

#14663 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

johntra wrote:Prevešćeš ti za raju koja ne zna njemački... :D
Radije ću vama onu moju knjigu cijelu konačno staviti na raspolaganje :P nažalost ima nekih problema finansijske prirode, sponzor knjige nema para jer mu poslovni partneri sa Balkana ne plaćaju rate za robu koju su već preuzeli. Dakle izgleda da ću za štampanje uzeti hipoteku ili ću zaraditi za to sa torbicom, plavom perikom i u najlon čarapama negdje pored puta... drugačijeg načina ne vidim :D :D :D
saraf_osmica

#14664 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by saraf_osmica »

dresdener78 wrote:
Radije ću vama onu moju knjigu cijelu konačno staviti na raspolaganje :P nažalost ima nekih problema finansijske prirode, sponzor knjige nema para jer mu poslovni partneri sa Balkana ne plaćaju rate za robu koju su već preuzeli. Dakle izgleda da ću za štampanje uzeti hipoteku ili ću zaraditi za to sa torbicom, plavom perikom i u najlon čarapama negdje pored puta... drugačijeg načina ne vidim :D :D :D
Nek ti knjigu Gras sponzorira. Malo od Himzanije, malo od nafte i eto ga miliončić :D
dresdener78

#14665 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

saraf_osmica wrote:
dresdener78 wrote:
Nek ti knjigu Gras sponzorira. Malo od Himzanije, malo od nafte i eto ga miliončić :D
Ahaha pa na kraju bi knjiga koštala 300 maraka po komadu i mene bi pronašli negdje na deponiji u kesama od plastike :D jer pare ima samo mafija...
trambusek88

#14666 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Malo mi čudno

Šestica startala 1965, a petica čini mi se 67, mada ima idnicija da je okretnica šestice prije izgrađena, jer u jednom članku iz oslobođenja o kojem se govori o privođenju kraju radova na Okretnici, kaže se da "cijena karte još nije poznata jer još nije odlučeno dali će petica ići do Baščaršije ili do ulice Maksima Gorkog" (Skenderija) tako da se i to poklapa.
dresdener78

#14667 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

trambusek88 wrote:Malo mi čudno

Šestica startala 1965, a petica čini mi se 67, mada ima idnicija da je okretnica šestice prije izgrađena, jer u jednom članku iz oslobođenja o kojem se govori o privođenju kraju radova na Okretnici, kaže se da "cijena karte još nije poznata jer još nije odlučeno dali će petica ići do Baščaršije ili do ulice Maksima Gorkog" (Skenderija) tako da se i to poklapa.
Da, to je tačno.
1965. godine bila je izgrađena okretnica Skenderija te uvedena nova linija br. 6 (Ilidža – Skenderija). Tokom snimanja putnih tokova pokazalo se da veliki broj putnika izlazi upravo na Skenderiji i samo manji broj nastavlja putovati na Baščaršiju, pa je bilo potrebno pronaći ekonomsko rješenje i smanjiti višak vožnji. Zbog toga se odlučilo na gradnju ove okretnice.

U jesen 1967. godine u saobraćaj je puštena okretnica Nedžarići (naspram današnjih Studentskih domova) i uvedena linija br. 5. Na Dan Republike iste godine svečano je bila puštena u rad remiza na Alipašinom polju koja je raspolagala najsavremenijom tehnologijom.

1969. godina: Kako bi tramvajske linije bile ravnomjerno iskorištene i da se izbjegnu ekstremna preopterećenja pojedinih linija, važio je poseban tarifni sistem. Cijena vožnje je bila različita ovisno od linije:
Linija 1: 0,60 ND
Linija 2: 0,70 ND
Linija 3: 1,00 ND
Linija 4: 0,60 ND
Linija 6: 0,80 ND

(Cijena karata na liniji broj 5 nije u izvornom izvještaju Hansa Lehnharta navedena jer je posjetio Sarajevo u ljeto 1969. godine kada je linija 5 bila van saobraćaja vjerovatno zbog školskog raspusta i niko mu nije znao reci koliko košta vožnja sa peticom).
trambusek88

#14668 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Po nekoj logici trebalo bi da je bila 0,80 din ali moguće i da je petica bila privremeno ukinuta nedugo nakon otvaranja linije. To će možda bolje znati oni koji pamte taj period, ima takvih na zeljeznice.net.

Imao sam nekad neki stari plan grada, mislim da je 1972, imaju ucrtane tramvajske linije 1, 2, 3, 4 i 6, petice nije bilo.
Forumerrer

#14669 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Forumerrer »

Jedino pitanje za strucnjake. Zasto su dugo godina oni veliki kockasti tramvaji (vrata sa obje strane) koristeni iskljucivo za liniju 5? Nikad mi nije bilo jasno zasto ga ne koriste za liniju 3 jer ima poprilican kapacitet. Jel bio neki problem sa okretanjem na Ilidzi?
trambusek88

#14670 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Okretnica na Ilidži ima manji radijus od fabrički definisanog minimuma 25m, pa su zbog toga od 1990-2012 ovi tramvaji vozili samo do Nedžarića. Onda se neko sjetio da proba mogu li ti tramvaji ipak proći tu okretnicu i od 12.11.2012. ovi tramvaji svakodnevno rade na trici.

Inače to vrijeme v.d. dir. Adisa Šehića pamtićemo po tome što su ovi tramvaji počeli ići za Ilidžu i po raspoređivanju međugradskih autobusa FAP A-757 na komercijalu, s tim da ovo drugo nije potrajalo duže od 2-3 mjeseca.
Forumerrer

#14671 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Forumerrer »

Zahvaljujem. Zar je taj tramvaj bio prije rata u Sarajevu???

To mi je definitivno najfunkcionalniji tramvaj u Sarajevu. Jos da su prihvatili dresdenerov prijedlog...
dresdener78

#14672 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Forumerrer wrote:Zahvaljujem. Zar je taj tramvaj bio prije rata u Sarajevu???

To mi je definitivno najfunkcionalniji tramvaj u Sarajevu. Jos da su prihvatili dresdenerov prijedlog...
Kolega, prvi tramvaj ovog tipa (zvanično KT8D5) je isporučen prije rata, 1990. godine. Radi se o tramvaju garažnog broja 301. Trebali su stići još brojni tramvaji istog tipa, pretpostavljalo se da bude sarajevski vozni park tramvaja kompletno obnovljen ovim tada modernim tramvajem - ima ogroman kapacitet uporedo sa dvodijelnim dosadašnjim tramvajima, i dvosmjeran je - dakle ne treba mu okretnica, i mogao bi bez problema u slučaju remonta šine voziti samo na jednom kolosijeku tamo i nazad... Nažalost, već 1990. godine je GRAS grcao u velikim problemima, nije bilo para, inflacija je pojela odmah sve pare za godišnje karte itd. ... i političari već tada nisu bili nikako sposobni da preuzmu odgovornost i da pomažu javnom saobraćaju. Imali su drugačije probleme, već je zakuhavalo za rat i za "privatizaciju"...

Svakako slažem se s Tobom da bi ovo bilo idealno vozilo za Sarajevo da ih je došlo barem 20. Zanimljivo je kada sam u Sarajevu i čekam tramvaj u vrijeme špice, kratki dvodijelni uvijek stižu puni do krova, i u ovom rijetko ima stvarne gužve...

Šta se mog prijedloga tiče, kao što je rekao drugi kolega forumaš, bezveze je kad nema para...
trambusek88

#14673 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Mala ispravka 300 ne 301

Tramvaj garažnog broja 300 je došao nov 1990. Za raju koja ne prati garažne brojeve to je sada narančasti tramvaj, što je dugo imao BH Telecom reklamu.

301 i 302 su došli iz Košica 1997 kao donacija, a 303 i 304 su kupljeni polovni, 2002 isto iz Košica.

300 je proizveden 1990, a 301, 302, 303, i 304 su proizvedeni 1989. 301 nije u voznom stanju zadnjih 15 godina.

Čuo sam da je trebalo u toku 1992-93 doći 10 komada te da to nije realizovano zbog izbijanja rata.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14674 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bitanga_sa_otesa »

ja se sjecam isto samo da je jedan taj dvozglobni bio prije rata.bio bas fora iako ne volim gradski prevoz provozao sam se ,koliko se sjecam imao je kaiseve na rukohvatu koji su visili i za njih se drzalo.nije bio klasicni rukohvat kao u starim tramvajima...
Post Reply