i kako ćeš namiriti 150 miliona duga povjeriocima?Dr. Kuca wrote:Samo stecaj i rez.
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Hemera
#14551 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14552 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
većina od tog je dug prema piu zdravstvu što bi se reklo isti vlasnik sviju a svak svakome dugujeHemera wrote:i kako ćeš namiriti 150 miliona duga povjeriocima?Dr. Kuca wrote:Samo stecaj i rez.
- OldMayor
#14553 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Stecaj. Trazit rjesenje za PIO, penzionisat sta se moze penzionisat. Otpustit sta se moze otpustit.
Osnovati neki holding i ostavit trole i tramvaje tom jednom dijelu holdinga koji ce biti u vlasnistvu kantona, a ostalo sve raspisat i dat privatnicima. Tako ces rasteretiti i prenijeti namete privatnicima. Napravit kombinaciju javnog/privatnog preduzeca.
Ja ne vidim drugo rjesenje. Gras je rupa bez dna i to ce ostati. Nema te vlade, komisije koja moze to tamo stanje rjesiti i pratiti. Da im das milijardu, oni ce je spiskati.
Kod nas je glavno, boli me briga drzavno je. I jebe se njega, za njega je drzava neki imaginaran pojam, nema on pojma sta je drzava. Kazem ponovo, rupa bez dna.
Glomazno preduzece poput Grasa koje i dalje posluje po socijalnim rezimom i ostali su u 85-oj ne moze opstati. Isto vazi i za npr Toplane. Elektroprivreda/distribucija opstaju jer imaju monopol i dobru naplatu. Oni jos mogu zaposljavati i gomilati troskove, ovi ne mogu.
Osnovati neki holding i ostavit trole i tramvaje tom jednom dijelu holdinga koji ce biti u vlasnistvu kantona, a ostalo sve raspisat i dat privatnicima. Tako ces rasteretiti i prenijeti namete privatnicima. Napravit kombinaciju javnog/privatnog preduzeca.
Ja ne vidim drugo rjesenje. Gras je rupa bez dna i to ce ostati. Nema te vlade, komisije koja moze to tamo stanje rjesiti i pratiti. Da im das milijardu, oni ce je spiskati.
Kod nas je glavno, boli me briga drzavno je. I jebe se njega, za njega je drzava neki imaginaran pojam, nema on pojma sta je drzava. Kazem ponovo, rupa bez dna.
Glomazno preduzece poput Grasa koje i dalje posluje po socijalnim rezimom i ostali su u 85-oj ne moze opstati. Isto vazi i za npr Toplane. Elektroprivreda/distribucija opstaju jer imaju monopol i dobru naplatu. Oni jos mogu zaposljavati i gomilati troskove, ovi ne mogu.
-
dresdener78
#14554 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Opet da kažem: Kako ćeš da osiguraš da će putnici moći da putuju sa JEDNOM kartom sa više prevoznika?OldMayor wrote:Stecaj. Trazit rjesenje za PIO, penzionisat sta se moze penzionisat. Otpustit sta se moze otpustit.
Jedini način kako možeš privatnike uključiti u javni saobraćaj da SARADJUJU umjesto da bijesno konkurišu jedan drugome, jesu SUBVENCIJE. Bez toga nema nikakvog civiliziranog saobraćaja. I vlasti nemaju pare za ništa...
Saobraćaj čisto na komercijalnoj bazi, bez subvencija itd., bez kontrole od strane institucija, imaš na liniji 31e. Umjesto da poštuju red vožnje, plavi autobusi takmiče sa žutima u utrci ko će pokupiti putnike na sljedećoj stanici i kasirati lovu. Zamisli da je ovako u cijelom gradu, da vozi pet privatnika sa polovnim autobusima samo kada i gdje ima dovoljno putnika i sabotiraju jedan drugog.
- Hemera
#14555 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to nama i treba,jer bolje nismo zaslužili
sve neki bijesni milioneri i stručnjaci.....
sve neki bijesni milioneri i stručnjaci.....
-
The Realist
#14556 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ko štampa novac za BiH? Kontrolišu stranci, ili mi?Hemera wrote:i kako ćeš namiriti 150 miliona duga povjeriocima?Dr. Kuca wrote:Samo stecaj i rez.
Suštinski, kada je dug u domaćoj valuti, a ti štampaš novac, dosta toga se može lako riješiti. Jedino se mora paziti kolika će biti inflacija i to je to. Samo je vjerovanto kod nas dug prevelik (u državi) da bi se uopšte moglo to namiriti, bez da se kolaps desi.
I neka niko ne spominje Njemačku prije WWII, jer ne bi se to desilo.
- Big Ang
- karanana
#14558 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
stampanje novca rjesenje?
stranci nam stampaju novac. to je jedna od malo stvari koje drzimo pod kontrolom i sad bi u to da udjemo i povaljamo.
-
The Realist
#14559 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ako oni, to je problem. Ali da, zašto misliš da se često ne traže naplate nekih dugova? Pa baš iz razloga što se može oštampati novac (SAD dolare, ovi drugi ostalo), zato nije niko budala da radi neke stvari.karanana wrote:![]()
stampanje novca rjesenje?
stranci nam stampaju novac.
"Sitne" stvari se pokriju štampanjem, onda se popravlja situacija poslije toga (moraš nekako riješiti određene probleme da bi pogurao državu - GRAS je mali dio, pogledaj sve ostale dugove). Samo je pitanje koliko bi se situacija "pokvarila", tj. kolika bi inflacija bila (jer inflacija, kao inflacija nije problem, ako je niska - štaviše, čak je i bolje, nego kada je nema). Doduše, kako smo mi vezani za euro, diskutabilno je šta uopšte mi možemo napraviti.
PS
Možemo mi i bankrot proglasiti, ili se zadužiti do iznemoglosti. Koliko je samo tužbi dobijeno i idu nove, a kamate rastu i rastu. To se mora jednom zaustaviti, pa kako god.
Last edited by The Realist on 30/10/2014 11:43, edited 2 times in total.
-
The Realist
#14560 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Još ako ih srede kao autobuse unutra, bit će super, mada i ovako je super, samo neka ih dovuku
- drug_profi
#14561 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Svasta bi vi radili. Srecom pa se ne pitate.
Jedino sto je ispravno je stecaj. Ko ne zna kako ide stecaj jkp neka pogleda zakon. To bi odrijesilo ruke ministarstvu da prebija i otpisuje potrazivanja drzave, regulise visak zaposlenih i ukupna davanja. Potrazivanja privatnih povjerioca bi se mogla reprogramirati iz prihoda i da se onda firma postavi na pozitivnu nulu.
...s tipfeler masine...
Jedino sto je ispravno je stecaj. Ko ne zna kako ide stecaj jkp neka pogleda zakon. To bi odrijesilo ruke ministarstvu da prebija i otpisuje potrazivanja drzave, regulise visak zaposlenih i ukupna davanja. Potrazivanja privatnih povjerioca bi se mogla reprogramirati iz prihoda i da se onda firma postavi na pozitivnu nulu.
...s tipfeler masine...
-
zippoo87
#14562 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
eno Turska nam opet poklanja vozila,ovaj puta tramvaje
pa jbte mi nismo sposobni nista napraviti sami,do kada cemo vise primati sadaku od drugih jbte
kakvi nam samo ljudi vode drzavu...pa da u mandatu hoce JEDNU,hej samo JEDNU veliku firmu podignuti,to bi bilo super
ili rijesiti problem od neke velike,pa da se bar pokrene neki manji obim posla a onda neka se siri
pa jbte mi nismo sposobni nista napraviti sami,do kada cemo vise primati sadaku od drugih jbte
kakvi nam samo ljudi vode drzavu...pa da u mandatu hoce JEDNU,hej samo JEDNU veliku firmu podignuti,to bi bilo super
ili rijesiti problem od neke velike,pa da se bar pokrene neki manji obim posla a onda neka se siri
- Big Ang
#14563 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Joj koja ću gospođa bitiThe Realist wrote:Još ako ih srede kao autobuse unutra, bit će super, mada i ovako je super, samo neka ih dovuku.
- Truba
#14564 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
da mi je neko rekao da ću reći živjeli turci
nasmijao bih se
ali
svaka čast braćo
samo šaljite robu
novi tramvaji

ali
svaka čast braćo
novi tramvaji

- Logovan
#14565 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovi Turci su stvarno dobri ljudi, svaka im čast.
- Truba
#14566 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
možda najbolja vijest u godini

- OldMayor
#14567 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vec sam ranije pisao kako je to rijeseno u Skandinaviji u nekim gradovima.dresdener78 wrote:Opet da kažem: Kako ćeš da osiguraš da će putnici moći da putuju sa JEDNOM kartom sa više prevoznika?OldMayor wrote:Stecaj. Trazit rjesenje za PIO, penzionisat sta se moze penzionisat. Otpustit sta se moze otpustit.
Jedini način kako možeš privatnike uključiti u javni saobraćaj da SARADJUJU umjesto da bijesno konkurišu jedan drugome, jesu SUBVENCIJE. Bez toga nema nikakvog civiliziranog saobraćaja. I vlasti nemaju pare za ništa...
Saobraćaj čisto na komercijalnoj bazi, bez subvencija itd., bez kontrole od strane institucija, imaš na liniji 31e. Umjesto da poštuju red vožnje, plavi autobusi takmiče sa žutima u utrci ko će pokupiti putnike na sljedećoj stanici i kasirati lovu. Zamisli da je ovako u cijelom gradu, da vozi pet privatnika sa polovnim autobusima samo kada i gdje ima dovoljno putnika i sabotiraju jedan drugog.
Holding firma sve kontrolise i daje linije. Ta holding firma bi bila u vlasnistvu kantona.
Naravno bez subvencija ne moze funkcionisati, ali Gras evo godinama prima te subvencije pa im malo. I zato kazem, daj im jos milijardu, njima ce opet biti malo i spiskat ce to na gluposti.
Kako obezbjediti da sve karte vaze, pa fino. Postaviti takva pravila na konkursu za linije. Dakle nebitno koju liniju firma dobije, mora raditi po pravilima holding firme. Bubam, mozes staviti i uslov da sve firme moraju imati zuta vozila ako hoce da konkurisu za linije. Obezbjediti tako da obicni putnik nema pojma jel se vozi sa firmom A ili firmom B. Putnik to ne mora znati, i to je veoma lako uraditi.
Tu bi jedina konkurencija bila prilikom borbe za linije na konkursima, tenderima. Jednom kad dobijes liniju nema vise konkurencije, ta linija je tvoja pod odredjenim pravilima holdinga.
Normalno, za ovo sve treba para, ali para svakako treba i za Gras ovakav kakav je. Samo je fazon sto je ovaj Gras rupa bez dna, gdje bog sami zna sta se radi sa novcem.
Ne znam po mom misljenju, ovdje postoje manje sanse za lopovluk. I u ovom slucaju putnici bi imali pravo da se zale tacno na adresu odredjenih firmi. I firme bi imale ODGOVORNOST.
Znaci meni kasni linija 30 konstantno, fino napisem zalbu u Holding. Oni provjere, aha to je od Firme A. Kazu fino firmi A, gospodo ako tako nastavite sa kasnjenjem, mi vam oduzimamo dozvolu.
Toga sada u Grasu nema. Ti se nemas kome zaliti, a i kad se zalis njih boli briga - jer NIKOME NISU ODGOVORNI.
- druzeljubiva
#14568 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Black swan wrote:da mi je neko rekao da ću reći živjeli turcinasmijao bih se
ali
svaka čast braćosamo šaljite robu
novi tramvaji
![]()
![]()
![]()
Tramvaji nisu novi
Ovako izgledaju tramvaji koji bi trebali doci
http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/turska-k ... odrucjima/
-
dresdener78
#14569 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jeste, da prevoznik prihvaća uvjete holdinga (ili recimo negdje to zovu INTEGRIRAN SAOBRAĆAJNI SISTEM), mora se njemu plaćati odšteta / nadoknada gubitka u obliku subvencija. U tenderu pobijedi taj prevoznik koji nudi najbolje usluge (kvalitet vozila itd.) za najmanje subvencije, obično se to računa po pređenom kilometru barem u Češkoj i Slovačkoj. Broj kilometara je unaprijed poznat jer lokalna uprava predlaže redove vožnje i lako se izračuna koliko kilometara moraju vozila putovati da se taj red vožnje realizuje.OldMayor wrote:Vec sam ranije pisao kako je to rijeseno u Skandinaviji u nekim gradovima.
Holding firma sve kontrolise i daje linije. Ta holding firma bi bila u vlasnistvu kantona.
Naravno bez subvencija ne moze funkcionisati, ali Gras evo godinama prima te subvencije pa im malo. I zato kazem, daj im jos milijardu, njima ce opet biti malo i spiskat ce to na gluposti.
Kako obezbjediti da sve karte vaze, pa fino. Postaviti takva pravila na konkursu za linije. Dakle nebitno koju liniju firma dobije, mora raditi po pravilima holding firme. Bubam, mozes staviti i uslov da sve firme moraju imati zuta vozila ako hoce da konkurisu za linije. Obezbjediti tako da obicni putnik nema pojma jel se vozi sa firmom A ili firmom B. Putnik to ne mora znati, i to je veoma lako uraditi.
Tu bi jedina konkurencija bila prilikom borbe za linije na konkursima, tenderima. Jednom kad dobijes liniju nema vise konkurencije, ta linija je tvoja pod odredjenim pravilima holdinga.
Normalno, za ovo sve treba para, ali para svakako treba i za Gras ovakav kakav je. Samo je fazon sto je ovaj Gras rupa bez dna, gdje bog sami zna sta se radi sa novcem.
Ne znam po mom misljenju, ovdje postoje manje sanse za lopovluk. I u ovom slucaju putnici bi imali pravo da se zale tacno na adresu odredjenih firmi. I firme bi imale ODGOVORNOST.
Znaci meni kasni linija 30 konstantno, fino napisem zalbu u Holding. Oni provjere, aha to je od Firme A. Kazu fino firmi A, gospodo ako tako nastavite sa kasnjenjem, mi vam oduzimamo dozvolu.
Toga sada u Grasu nema. Ti se nemas kome zaliti, a i kad se zalis njih boli briga - jer NIKOME NISU ODGOVORNI.
Ja sam već ranije naveo da sa ovom "količinom" subvencija bi propala svaka firma i na zdravim temeljima, jer jednostavno kanton naručuje usluge, tjera prevoznika da vozi puno ljudi skoro džaba, ali subvencije su neredovne i ustvari smješne.
Problema su dva i već si ih spomenuo, dakle evo još moje rekapitulacije:
1. Totalna anarhija i raspad kod glavnog saobraćajnika tj. GRAS-a.
2. Idiotizam, lopovluk, zlonamjernost i bankrotarska finansijska situacija kantonalne uprave.
Pri čemu problem broj dva je ustvari uzrok problema broj jedan.
Sa problemom broj dva je povezano i ono što si spomenuo DA NIKO NIŠTA NE RADI, NE KONTROLIŠE, nemaš kome da se žališ ako ne funkcioniše jedna osnovna stvar koja je u civiliziranoj državi u nadležnosti onih institucija regionalne uprave. I one šute kao da ih uopće nema.
- Hajvan
#14570 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Tramvaji iz Konye koji su ponuđeni Sarajevu

ništa im ne fali!
samo da hoće ostati čisti, uredni i bez korozije -- dakle da se hoće nastaviti dobro održavanje… tramvaji nisu svemirska program ili visoka tehologija formule 1--- dakle, vrlo jednostavni mehanizmi za odrzavanje su to. Pogotov kad se kontinuirano to sprovodi. No, u bosanskom riječ "kontinuitet" je nepoznania.
šta fali ovim vozilima koji su i dan-danas u pogonu(?):

ništa im ne fali!
samo da hoće ostati čisti, uredni i bez korozije -- dakle da se hoće nastaviti dobro održavanje… tramvaji nisu svemirska program ili visoka tehologija formule 1--- dakle, vrlo jednostavni mehanizmi za odrzavanje su to. Pogotov kad se kontinuirano to sprovodi. No, u bosanskom riječ "kontinuitet" je nepoznania.
šta fali ovim vozilima koji su i dan-danas u pogonu(?):

- Big Ang
#14571 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
druzeljubiva wrote:Black swan wrote:da mi je neko rekao da ću reći živjeli turcinasmijao bih se
ali
novi tramvaji
![]()
![]()
![]()
Tramvaji nisu novi![]()

meni je ovo super
- Logovan
#14572 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Meni izgledaju ok, ali kakvi god da su, 25 puta su bolji od ovih naših.druzeljubiva wrote:Black swan wrote:da mi je neko rekao da ću reći živjeli turcinasmijao bih se
ali
novi tramvaji
![]()
![]()
![]()
Tramvaji nisu novi![]()
- Hajvan
#14573 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Big Ang wrote:
meni je ovo super
da ga sad fotošopiram i postavim u scenu ulice u San Francisku, squirt-ala bi ko Viktorijini vodopadi na tu scenu.
- druzeljubiva
#14574 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
tako je bilo i sa onim holandskim tramvajima .. svima su odgovarali dok nisu dosli, a kada su poceli voziti onda su im se nalazile zamjerke da su previse uski i tesko se mimoilaze putnici, ljeti je previse vruce u njima, bucni,...
u svakom slucaju poklonu se u zube ne gleda i bolje ista nego nista
u svakom slucaju poklonu se u zube ne gleda i bolje ista nego nista
- trambusek88
#14575 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Boljih tramvaja za Sarajevo od ovih prijeratnih i domaćih Satra nema! U ove 3-4 godine dok su druga vozila masovno crkavala, stari češki tramvaji su se odlično držali, i ako se neki pokvari sutra je opet na šinama.
Što se tiče ovih koji trebaju doći kao donacija, brine jedino što su stari 50 godina, ali za razliku od onih iz Holandske donacije kojih je proizvedeno svega 30-tak za Amsterdam, ovi Duewazi su bili masovno u upotrebi u Evropi, i danas ih stotine voze po istoku Evrope gdje su prodati. Na glasu su kao pouzdani tramvaji, pa vidjećemo.
Što se tiče ovih koji trebaju doći kao donacija, brine jedino što su stari 50 godina, ali za razliku od onih iz Holandske donacije kojih je proizvedeno svega 30-tak za Amsterdam, ovi Duewazi su bili masovno u upotrebi u Evropi, i danas ih stotine voze po istoku Evrope gdje su prodati. Na glasu su kao pouzdani tramvaji, pa vidjećemo.