GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Big Ang

#14126 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Big Ang »

Stani...sarajlije ne kupuju kartu u vozilima GRAS-a? :?
fidoremilienko

#14127 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by fidoremilienko »

A kruh ti ljubim, šta sve nećeš pročitati.
Hemera

#14128 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

zateznistub wrote:
Pitar s Kariba wrote:Da se razumijemo, kvalitet koji nam nudi GRAS je katastrofa, blago rečeno. Zaslužuju sve moguće kritike, drvlje i kamenje.. Međutim, to sve skupa, niti bilo šta drugo, što će reći NIŠTA, ama baš NIŠTA ne može opravdati bahatost Sarajlija koji misle da se mogu vozati i raditi šra hoće bez plaćanja. Taj primitivni mentalitet " ja sam Bogom dat i ša će meni ko" je nešto nevjerovatno i to sam samo u Sarajevu vidio. :run:
:thumbup:
Zato ne smiju prosipat bahatost u Centrotransu,naravno tamo nema švercanja,a usluga je pristojnija.
Ali ima jedna mala razika,neko bi pristojnije,al nek je džaba.
Pitar s Kariba

#14129 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitar s Kariba »

kakaljin wrote:
Pitar s Kariba wrote:Da se razumijemo, kvalitet koji nam nudi GRAS je katastrofa, blago rečeno. Zaslužuju sve moguće kritike, drvlje i kamenje.. Međutim, to sve skupa, niti bilo šta drugo, što će reći NIŠTA, ama baš NIŠTA ne može opravdati bahatost Sarajlija koji misle da se mogu vozati i raditi šra hoće bez plaćanja. Taj primitivni mentalitet " ja sam Bogom dat i ša će meni ko" je nešto nevjerovatno i to sam samo u Sarajevu vidio. :run:
Mislis na "Sarajlije" koje su tu od rata.
Inače izbjegavam generalizaciju pa i po tom pitanju. Činjenica je da su se stvari u Sarajevu, što se tiče opće kulture, pogoršale poslije rata, ali nisu krivi samo oni koji su tu od rata. Znam pozitivnih i negativnih primjera s obje strane, i među prijeratnim i od rata, silom prilika, pristiglih sugrađana.
kakaljin

#14130 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

Hemera wrote:
kakaljin wrote:
Sve je to fino sto si odgovrio i ja znam da to ima u zakonu, ali se ne primjenjuje. Ja sam i da kazna bude i 10x veca nego sada propisana ali da se primjenjuju zakoni koje si naveo sto sam ja pitanja postavio.

Sto se tice kradje-djeparenja, pa ako se vozim nekim prevoznikom, i imam placenju kartu, ja ocekujem da mi taj prevoznik garantuje bezbjednost u svojim vozilima, nemoze policija voditi racuna u necijim vozilima.
Ko ima nadležnost na javnom mjestu,ako je objekat javnoig prevoza javno mjesto?
Boravak na javnom mjestu se jos uvijek ne placa, dok se voznja javnim prevozom placa?
kakaljin

#14131 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

Pitar s Kariba wrote:
kakaljin wrote:
Mislis na "Sarajlije" koje su tu od rata.
Inače izbjegavam generalizaciju pa i po tom pitanju. Činjenica je da su se stvari u Sarajevu, što se tiče opće kulture, pogoršale poslije rata, ali nisu krivi samo oni koji su tu od rata. Znam pozitivnih i negativnih primjera s obje strane, i među prijeratnim i od rata, silom prilika, pristiglih sugrađana.
Ovdje se slazem sa tobom jer nemozes generalizovati sviju isto.
Pitar s Kariba

#14132 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitar s Kariba »

Big Ang wrote:Stani...sarajlije ne kupuju kartu u vozilima GRAS-a? :?
Ne razumijem pitanje. Ljudi koji se voze vozilima GRAS-a, dakle, pretpostavimo većinom trenutni stanovnici Sarajeva ( na stranu sad otkad su tu), što će reći Sarajlije (sviđalo se to nekome ili ne) ...sigurno 80% njih nema kartu. Svakodnevo se vozim gradskim prevozom i znam šta govorim.
RahatHurmašica

#14133 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by RahatHurmašica »

Pitar s Kariba wrote:
Ne razumijem pitanje. Ljudi koji se voze vozilima GRAS-a, dakle, pretpostavimo većinom trenutni stanovnici Sarajeva ( na stranu sad otkad su tu), što će reći Sarajlije (sviđalo se to nekome ili ne) ...sigurno 80% njih nema kartu. Svakodnevo se vozim gradskim prevozom i znam šta govorim.
i ne samo to. 80% ih ne plaća grijanje, vodu i odvoz smeća. čekaju da im država popravi fasadu na zgradi (privatnoj).......
Hemera

#14134 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

kakaljin wrote:
Hemera wrote:
kakaljin wrote:
Sve je to fino sto si odgovrio i ja znam da to ima u zakonu, ali se ne primjenjuje. Ja sam i da kazna bude i 10x veca nego sada propisana ali da se primjenjuju zakoni koje si naveo sto sam ja pitanja postavio.

Sto se tice kradje-djeparenja, pa ako se vozim nekim prevoznikom, i imam placenju kartu, ja ocekujem da mi taj prevoznik garantuje bezbjednost u svojim vozilima, nemoze policija voditi racuna u necijim vozilima.
Boravak na javnom mjestu se jos uvijek ne placa, dok se voznja javnim prevozom placa?
jao jao,pa pristup javnom mjestu ima i pod određenim uslovima ako nisi znao,npr. stadioni i sl.
to nikako ne znači da javno mjesto = ne plaćaš ništa
kakaljin

#14135 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

Hemera wrote:
kakaljin wrote:
Hemera wrote:
jao jao,pa pristup javnom mjestu ima i pod određenim uslovima ako nisi znao,npr. stadioni i sl.
to nikako ne znači da javno mjesto = ne plaćaš ništa
Gdje god placas da bi negdje pristupi onda si obezbjedjen od strane tog koji ti naplacuje boravak na tom prostoru. Jer on odgovara za sigurnost posjetilaca.

A javno mjesto je i park u gradu pa tu neplacas pristup i tu za svaki dogdjaj koji se desi je zaduzena policija.
Big Ang

#14136 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Big Ang »

Pitar s Kariba wrote:

Pa napiši ljudi, putnici, kako god a ne sarajlije i ljudi koji žive u Sarajevu.
Ja Bogam pomislih da samo rođeni u opštini Centar nemaju kartu :roll:

A kartu nema masa njih, to je istina. Zato i stoje svi na vratima pa mi jade sa kartom ne možemo ni uć ni izać :cry:
trambusek88

#14137 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

kakaljin wrote:
Kolika je kazna ako se propusti red voznje koji je napisan?
Ako je tako 8 dana raspisuje se tender, ali problem je što se po postojećim uslovima ni GRAS ni Centrotrans ne mogu prijaviti na taj tender, a drugih zainteresovanih prevoznika nema, jer ostali prevoznici iz KS uglavnom rade narudžbe turističkim autobusima. Znači takvi tenderi bi najvjerovatnije propali!

Znači mrka kapa do daljnjeg!

Red vožnje određuje ministarsvo i isti redovi vožnje za većinu linija važe i 10-tak godina, s tim da je lako promjeniti red vožnje za tramvaje i trolejbuse, a autobuski su zamrznuti.
GRAS kažnjavali-ne kažnjavali isto se piše kad ima dnevno između 35 i 40 autobusa na raspolaganju od redom vožnje predviđenih 85 i oko 25 kombija od predviđenih 50-55.

Uskoro bi trebalo da se nagura na 70-tak autobusa pa će biti bolje.
Last edited by trambusek88 on 10/09/2014 14:36, edited 1 time in total.
Hemera

#14138 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

Pusti demagogiju ,objekti javnog prijevoza su javno mjesto,pročitaj zakon,nema tu nikakvih revizora i ostaloh uposlenika prijevoza da regulišu disciplinu.

Kako samo objašnjavaš činjenicu da je momak koji nije htio da izaše iz tramvaja,policija ga doslovno iznijela i spucala mu kazne,znači ipak policija je postupila na tom prostoru po nadležnosti.Faktički on je uhapšen u sred tramvaja,jesi li svjestan da je lišen slobode u sred tramvaja?

Druga bitna stvar ,zakon o jrm tretira i ako se desi radnja narušavanja jrm-a na mjestu koje nije javno,a vidljivo je sa javnog mjesta,ili je posljedica nastupila na javnom mjestu,isto prekršajem.
fidoremilienko

#14139 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by fidoremilienko »

Kako onda podzemne garaže ne obezbjeđuju vozila? Kad si na nekom koncertu i neko te izbode, da li si i tada obezbijeđen?
kakaljin

#14140 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

trambusek88 wrote:
kakaljin wrote:
Kolika je kazna ako se propusti red voznje koji je napisan?
Ako je tako 8 dana raspisuje se tender, ali problem je što se po postojećim uslovima ni GRAS ni Centrotrans ne mogu prijaviti na taj tender, a drugih zainteresovanih prevoznika nema, jer ostali prevoznici iz KS uglavnom rade narudžbe turističkim autobusima. Znači takvi tenderi bi najvjerovatnije propali!

Red vožnje određuje ministarsvo i isti redovi vožnje za većinu linija važe i 10-tak godina, s tim da je lako promjeniti red vožnje za tramvaje i trolejbuse, a autobuski su zamrznuti.
GRAS kažnjavali-ne kažnjavali isto se piše kad ima dnevno između 35 i 40 autobusa na raspolaganju od redom vožnje predviđenih 85 i oko 25 kombija od predviđenih 50-55.

Pa zasto se onda red voznje ne prilagodi stanjem voznog parka jer ocito ni centrotrans ni gras ne mogu da ispostuju te redove voznje. Onda bi posteno bilo da se redukuju redovi voznje kapacitetu vozila, pa da narod zna kada da ocekuje prevoz, ne ko sada kako je. Ndam se da ce sada sa ovom donacijom biti bolje i redovnije.
RahatHurmašica

#14141 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by RahatHurmašica »

trambusek88 wrote:

tvrdim da neće. neće biti para za registraciju, gume, naftu......

vrijeme će pokazati
Last edited by RahatHurmašica on 10/09/2014 14:51, edited 1 time in total.
yoyo13

#14142 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by yoyo13 »

moda56 wrote:ja imam gras dzabni, jos samo da mi je naci kakvog donatora za fasadu.. :D
mozel kakva posudba :lol: :lol:
yoyo13

#14143 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by yoyo13 »

moda56 wrote:
yoyo13 wrote:
moda56 wrote:ja imam gras dzabni, jos samo da mi je naci kakvog donatora za fasadu.. :D
mozel kakva posudba :lol: :lol:

ma necu od tebe, zao mi ..ti si vezan sa vise strana :lol:

ja bih od drzave ako moze :mrgreen:
hahahahaha a kad popijes da te opet pitam :lol: :lol: :lol:
Ujedam

#14144 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Ujedam »

Sjedimo u troli ja i pored mene jedan ovakav kornet
Image

koji je sjeo pored mene (bez pitanja, al haj), i opalio me laktom u bubreg. Ja ga pogledam ko ono jel normalan, on ništa. Haj reko izdurat ću nekako. Ulazi revizor i traži meni kartu, a njega ni pogledao nije. Ja mu govorim kad on izvadi kartu i pokaže, i ja ću. Naravno, nije imao hrabrosti od njega tražiti, pa se okrenuo i otišao. I sad trebam ja izaći na svojoj stanici, on neće da se pomjeri. :roll: Sreća neki momak mi pomogao i rekao mu da se skloni. Fuj s kim i u čemu se vozim. Mogu knjigu napisati "doživljaji u troli" šta sam sve prošla :-x
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14145 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

taki guze
Hemera

#14146 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

hahaha jao gdje nađe ovog korneta :lol: :lol:
NEOPLAN

#14147 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Prva tri autobusa od 30 stigla u krug GRAS-a. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14148 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

joj jucer cuh kako djaci 1 i 2 srednje ne plaćaju karte

joj pa to je odron
ne znam zašto se to radi... mislim takve vrste subvencija ne pomažu mnogo ali zato odmažu mnogo više
grasu bi bilo nekoliko desetaka tisuća više mjesečno
al bi zato bilo nekoliko stotina đaka manje po tramvajima
Logovan

#14150 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Kad mi ne znamo sami, onda se moramo osloniti na donacije. :oops:

Hvala im. :thumbup:
Post Reply