GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
P308

#13901 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

Zna li se bar model/tip tramvaja koji je doniran (ili kako se vec kaze :D )?
Troll_Happens

#13902 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Troll_Happens »

smart tv wrote:Jel istina za dvadeset novih tramvaja?
Jes bubica je reko u telefonskom razgovoru a i bio je gost u kantonalnom dnevniku. Isto tako je rekao da su tramvaji u vrlo dobrom stanju ako ne i odlicnom. Tako da ce u svakom slucaju poboljsat kvalitet saobracaja u gradu. Opste je poznato da mi dosta kuburimo sa istim, ali nama nisu problem tramvaji i vozila samo nego o saobracajnice koje su u vrlo losem stanju, tako da to sve skupa dovodi do vrlo loseg glasa cjelokupnog gradskog saobracaja i putne mreze u gradu. Ali rekao je bubica nebrinite dok je on na celu grad nece ostat bez saobracaja pa taman ih u djelovima uvozili. :oops:
trambusek88

#13903 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Duewag GT8, 1963, 64 i 65 godište. Modernizovani 1968-69. Izvorno su iz Kölna a Turci su ih kupovali u periodu 1989-2004

Image

Već je jednom bila aktuelna donacija ovog tipa tramvaja iz Austrije ili Švicarske, 1971 godište, ali je odbijena, za vrijeme Harisa Kadića, i Harisa Lulića.

Ako i dođu pola će ih voziti nekoliko godina, a druga polovina će biti ostavljena za dijelove, ali ne vjerujem da će doći.

Inače Duewazi su u svoje vrijeme bili dobri tramvaji ali ih vozači ne vole, jer nisu baš laki za upravljanje. Na području bivše nam države voze u u Osijeku i Beogradu, a vozili su i u Zagrebu. Ima ih još po zapadnoj Evropi. Vjerovatno je lakše doći do dijelova za njih nego za one Amsterdamce kojih je proizvedeno oko 35 i za koje su dijelovi skupi i teško se nabavljaju.
dresdener78

#13904 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Tramvaji jesu iz Konye je, nazalost, tuzna prica, opet jedna vrsta "sadaka".
Moje skromno misljenje je da Turci doniraju staro zeljezo i skupljace politicke poene jer to ce biti ljudima u SA opet od strane kantonalnih parazita tumaceno kao "dokaz neunistivog prijateljstva na istim kulturnim i vjerskim osnovama" i tako dalje i blablabla i to... mislim da su ove fraze vama dobro poznate.

Radi se o tramvajima marke Düwag, tip GT8 koji su prvo vozili par decenija u Kelnu. Jesu trodijelni, dovoljno siroki (2,5 m) dakle isto kao stari ceski tramvaji i onda puno siri nego Amsterdamci ili crveni becki tramvaji.
Tramvaji jesu svakako pedeset godina stari, dakle jos stariji nego najstariji ceski tramvaji koji danas voze u Sarajevu. I da se donira 20 komada, realno ce voziti samo nekih 8-10 tramvaja dok ce biti ostali polako raskomadani za rezervne dijelove.

Jedan od "manjih" tehnickih problema jeste da su tramvaji konstruisani za napon od 750 V dok u Sarajevu se koristi 600 V u kontaktnoj mrezi. Sto posto nece biti sredstava da se preradi elektricna oprema vozila. Tramvaji mogu voziti bez tehnickih adaptacija i sa nizim sarajevskim naponom, ali nece biti bas brzi.

I sada u cemu je prica tuzna:

Dok je nekad Sarajevo bilo civilizacijski puno, puno naprednije nego vecina Turske, sada situacija ocigledno postaje totalno obrnuta.

Konya ce se rijesiti ovih starih tramvaja kupljenih iz Kelna jer nabavlja ovo:
Image
Image

Slikao sam to početkom juna u Pilsenu kada je fabrika Škoda otvorila kapije za javnost i priredila je zanimljiv program i ekskurzije kroz fabriku. Konya ce dobiti 60 tramvaja ovog tipa u vrijednosti od oko 185 miliona KM, sad su povecali narudzbu za jos 12 tramvaja. Koncepcija ovog tramvaja je malo problematicna (neobrtna postolja prouzrokuju veliko istrosenje sina) ali o tom potom. Na prvi pogled izgledaju super, to je cinjenica, i imace i Wi-Fi, klimu itd. Svakako tehnicke podatke o ovim vozilima mozete vidjeti ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_28_T

Ono sto ce kao "politicki dokaz tursko-bosanskog bratstva" koji ce biti bogato iskoristen u predizbornoj kampanji stici u Sarajevo jesu ova vozila:
Image
Image

Ovim potezom kanton Sarajevo indirektno priznaje da je definitivno dosao u PI... MA... i da nema para para za nikakva ulaganja u javnu infrastrukturu i nece ih nikako biti. Dakle da ovise o nekim donacijama vozila koja su zrela za muzej. Tramvaj u Sarajevu je direktno ugrozen jer ce imati vozila, ali pruga je u sve losijem i losijem stanju i ne mislim da ce neka budala odnirati par desetina miliona za sanaciju tramvajske pruge. I ona se ne moze odnekle dovuci kao "donacija". :(

Inace juce mi se desila nevjerovatna stvar, u pet sati sam kod Srednje masinske skole na raskrsnici sreo covjeka iz saobracajnog preduzeca iz Ostrave (Ceska) koji je stigao da vidi i slika sarajevske tramvaje... malo je bio tuzan kad je vidio stanje ovoga svega :(
strong69

#13905 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by strong69 »

@Dresdener,

Hvala ti na analizi i informacijama.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
trambusek88

#13906 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

A čuj Dresdener, koja nam sad korist što smo po zapadnim mjerilima civiliziraniji od Turaka? Mislim da nam to ništa ne znači u trenutku kad su Grad i Kanton pred bankrotom, a javno saobraćajno preduzeće pred stečajem.

Šta očekivati od ove vlasti koja je dokrajčila kanton, šta očekivati od GRAS-a kojem vozila stroje zbog guma?
Narod ih je birao, narod je tolerisao lopovluke vlasti, sad će narod i da ispašta.

Podrazumjeva se da ljudi doniraju jer se žele riješiti starih vozila, zato što su nabavili nova kakva mi možemo samo sanjati.
Njima Hvala, a odgovorni u GRAS-u treba da razmisle dali da prihvate donaciju, treba sve činjenice da dobro sagledaju, a ako i transport nije dio donacije treba se zahvaliti ljudima i kulturno odbiti.
S druge strane Sarajlije, kojima je potreban prevoz za Buća Potok, Bare, Podhrastove, Rajlovac, Ahatoviće, Aerodromsko naselje i druga mjesta čekaju donaciju 16 godina starih autobusa ko ozebo sunce. Njima je svejedno jeli sadaka ili nije. Njih zanima samo da dobiju prevoz za kupone koje plaćaju!

Prošao je tender za 15 zglobnih trolejbusa, šta će doći vidjećemo, ali za onaj iznos možemo se nadati samo torlama starim 20-25 godina.
StupskaBitanga

#13907 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

SDA demokratija hajmo svi u glas
Hemera

#13908 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

dresdener78 wrote:
Dok je nekad Sarajevo bilo civilizacijski puno, puno naprednije nego vecina Turske, sada situacija ocigledno postaje totalno obrnuta.

Konya ce se rijesiti ovih starih tramvaja kupljenih iz Kelna jer nabavlja ovo:
Image
Image

Slikao sam to početkom juna u Pilsenu kada je fabrika Škoda otvorila kapije za javnost i priredila je zanimljiv program i ekskurzije kroz fabriku. Konya ce dobiti 60 tramvaja ovog tipa u vrijednosti od oko 185 miliona KM, sad su povecali narudzbu za jos 12 tramvaja. Koncepcija ovog tramvaja je malo problematicna (neobrtna postolja prouzrokuju veliko istrosenje sina) ali o tom potom. Na prvi pogled izgledaju super, to je cinjenica, i imace i Wi-Fi, klimu itd. Svakako tehnicke podatke o ovim vozilima mozete vidjeti ovdje:
evo ti u sarajevu tramvaja,ovo je prvi u koji sam uletila,a svi su isto upropašteni
Image

Image
oldtajmer

#13909 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by oldtajmer »

Code: Select all

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/radnici-parka-pronasli-polomljeno-stablo-vandali-unistili-drvored-lipe-od-cengicvile-do-otoke-
sve je to na isti fazon,ovdje zive divljaci kojima sve sto izgleda lijepo za oko,cisto,fino itd. treba odmah satrati da ga nema nikako
nazalost iako smo jedno vrijeme stagnirali,vec opasno idemo unazad i to sigurnim koracima
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13910 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

ta šaranja ne treba micati
nakon određenog vremena biće umjetnička instalacija
amra67

#13911 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amra67 »

Image

Pa ako ovako protestujete nije ni cudo !! Puni kafici kafa se ispija, bezbrizni...zasto bi se vlada brinula kad na ovakav nacin protestujete? I to svaki dan !

Bez zajebancije evo preuzela sam tekst u vezi svega u vezi vasih "problema" koje vi kao sto se da vidjeti i nemate..

Hiljade nezaposlenih mladića i djevojaka danas je masovnim izlaskom u kafiće u centru Sarajeva, održalo protest zbog nezaposlenosti.

Ovi mladi ljudi izašli su u velikom broju kako bi u sarajevskim kafićima ispijali protestne kafe, sokove i alkoholna pića, i na taj način izrazili borbu protiv nezaposlenosti koja se iz dana u dan povećava.

Kako saznaje Sarajevo365.com, veliki broj zaposlenih se solidarisalo sa nezaposlenom omladinom pa je zajedno sa njima ispijalo kafe, u nekoliko sati produženim pauzama za doručak.

Javnosti nije poznat organizator ovih masovnih protesta, a informacije koje su se mogle dobiti od pojedinaca govore da bi se protesti mogli svakodnevno nastaviti.

“Nemam posla, malo sam tražio ali nema, šta nam preostaje drugo nego da protestujemo po kafićima. Okupljaćemo se svakog dana i ispijati kafe u kafićima sve dok se situacija ne popravi. Neka političari vide ovu sliku danas, nek pogledaju prepune bašte, neka ih je sram, poručujemo im da nećemo odustati od protesta do zadnje kafe”, rekao je za Sarajevo365.com jedan nezaposleni mladić, koji je sa hiljadama svojih kolega danas protestovao u baštama kafića
.
Last edited by amra67 on 17/08/2014 21:34, edited 1 time in total.
Truba

#13912 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

eno ona komentira
5 puta za jednu noć
on je mašina :D
Hemera

#13913 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

amra67 wrote:Image

Pa ako ovako protestujete nije ni cudo !! Puni kafici kafa se ispija, bezbrizni...zasto bi se vlada brinula kad na ovakav nacin protestujete? I to svaki dan !

Bez zajebancije evo preuzela sam tekst u vezi svega u vezi vasih "problema" koje vi kao sto se da vidjeti i nemate..

Hiljade nezaposlenih mladića i djevojaka danas je masovnim izlaskom u kafiće u centru Sarajeva, održalo protest zbog nezaposlenosti.

Ovi mladi ljudi izašli su u velikom broju kako bi u sarajevskim kafićima ispijali protestne kafe, sokove i alkoholna pića, i na taj način izrazili borbu protiv nezaposlenosti koja se iz dana u dan povećava.

Kako saznaje Sarajevo365.com, veliki broj zaposlenih se solidarisalo sa nezaposlenom omladinom pa je zajedno sa njima ispijalo kafe, u nekoliko sati produženim pauzama za doručak.

Javnosti nije poznat organizator ovih masovnih protesta, a informacije koje su se mogle dobiti od pojedinaca govore da bi se protesti mogli svakodnevno nastaviti.

“Nemam posla, malo sam tražio ali nema, šta nam preostaje drugo nego da protestujemo po kafićima. Okupljaćemo se svakog dana i ispijati kafe u kafićima sve dok se situacija ne popravi. Neka političari vide ovu sliku danas, nek pogledaju prepune bašte, neka ih je sram, poručujemo im da nećemo odustati od protesta do zadnje kafe”, rekao je za Sarajevo365.com jedan nezaposleni mladić, koji je sa hiljadama svojih kolega danas protestovao u baštama kafića
.
nemoj boga ti satire i satiricnih tekstova pogotovo ovih koji nemaju u biti veze sa zadnjih par postova
Hemera

#13914 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

oldtajmer wrote:

Code: Select all

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/radnici-parka-pronasli-polomljeno-stablo-vandali-unistili-drvored-lipe-od-cengicvile-do-otoke-
sve je to na isti fazon,ovdje zive divljaci kojima sve sto izgleda lijepo za oko,cisto,fino itd. treba odmah satrati da ga nema nikako
nazalost iako smo jedno vrijeme stagnirali,vec opasno idemo unazad i to sigurnim koracima
ma treba ovo sve oguliti po džepu,i onim materama čija djeca ovo rade,pa neka im prisjedne život,kad već "nemaju" vremena da odgajaju i vaspitaju djecu iz samo njima poznatih razloga
BHF_Manijak

#13915 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

A koliko su stari ovi "novi" tramvaji, mislim sto najnovije izgledaju, oni mi se cine kao bas friski? :mrgreen:

I da, ono sto sam pretpostavio to se i desilo. Kad se ono zadnji put radila "sanacija" pruge od Marijin dvora do Carsije, polukruzno??? Nema ni 2-3 godine, je l' tako? E ta ce se ista razjebati za godinu dana. Eno vec se vide rupcage sa strana sina od po 20-30cm!

Pleme vam jebem seljacko i ko vam dade da radite. Zavrni pola para, za drugo pola uradi/sfuseri kako znas! Sve vam jebem! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Dakle doci ce na isto stanje kakva je bila prije tih radova. Kod SCC-a noga ti moze kroz one rupe propasti! Na Skenderiji ona guma sa strana ili kakva je vec ono masa, izlizala se vise i sad je ostao samo beton. Ma fuj!!!
PIMP-Meister-2000

#13916 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by PIMP-Meister-2000 »

StupskaBitanga wrote:SDA demokratija hajmo svi u glas
Kakav narod, takva vlast! :serbo:
P308

#13917 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

BHF_Manijak wrote:A koliko su stari ovi "novi" tramvaji, mislim sto najnovije izgledaju, oni mi se cine kao bas friski? :mrgreen:

I da, ono sto sam pretpostavio to se i desilo. Kad se ono zadnji put radila "sanacija" pruge od Marijin dvora do Carsije, polukruzno??? Nema ni 2-3 godine, je l' tako? E ta ce se ista razjebati za godinu dana. Eno vec se vide rupcage sa strana sina od po 20-30cm!

Pleme vam jebem seljacko i ko vam dade da radite. Zavrni pola para, za drugo pola uradi/sfuseri kako znas! Sve vam jebem! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Dakle doci ce na isto stanje kakva je bila prije tih radova. Kod SCC-a noga ti moze kroz one rupe propasti! Na Skenderiji ona guma sa strana ili kakva je vec ono masa, izlizala se vise i sad je ostao samo beton. Ma fuj!!!
Od Baščaršije do ,"S" krivine na Marijin Dvoru je radjeno 2012. godine i taj dio je jako dobar, jos uvijek (osim dijela od FF do SCC-a koji nisu sanirali). A od Marijin Dvora do Baščaršije je radjeno 2004 i 2005 godine koliko se ja sjecam, znaci prije 10 godina.
Truba

#13918 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

koji su ljudi nepismeni, neinformirani, neopjevani debili

dakle otvori vrataaaaaa majstore... deru se... a 30 centi ispred nosa im je rečenica da na stupu rade samo prva i druga vrata

sjoooooo samo da je ne čitati i ne znati niti zapamtiti išta

ojha
:serbo: :violina:
Truba

#13919 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

:D možda da vjerujem tebi ili svojim očima

i bila je žena...poveća :D ali lijeno čitat i razmišljati unaprijed...
ne pamtim kad su muškarci napravili problem u tramvaju
Hemera

#13920 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

BHF_Manijak wrote:A koliko su stari ovi "novi" tramvaji, mislim sto najnovije izgledaju, oni mi se cine kao bas friski? :mrgreen:

rekonstrukcija na obali je bila koliko se sjećam prije desetak godina
s obzirom na promet na toj dionici,morali su se pojedinci ocito ugraditi,oprati pare i ostaviti kršinu iza sebe :mrgreen:
Hemera

#13921 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

Black swan wrote:koji su ljudi nepismeni, neinformirani, neopjevani debili

dakle otvori vrataaaaaa majstore... deru se... a 30 centi ispred nosa im je rečenica da na stupu rade samo prva i druga vrata

sjoooooo samo da je ne čitati i ne znati niti zapamtiti išta

ojha
:serbo: :violina:
trebo mu je otvoriti pa nek seljoban udari čelom u betonski zid i nabije noge na armaturu :mrgreen:
BHF_Manijak

#13922 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

Hemera wrote: rekonstrukcija na obali je bila koliko se sjećam prije desetak godina
s obzirom na promet na toj dionici,morali su se pojedinci ocito ugraditi,oprati pare i ostaviti kršinu iza sebe :mrgreen:
Ma nema sanse da je prije 10 godina. Ova varijanta sto je napisao P308 je vjerovatnija. Dakle nesto sto je uradjeno prije 2-3 godine pocelo je da se sjebaje. Sve to iz razloga "pola napravi, pola zavrni u padje"! :oops: :zzzz: :-) :roll:
Hemera

#13923 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

BHF_Manijak wrote:
Hemera wrote: rekonstrukcija na obali je bila koliko se sjećam prije desetak godina
Ma nema sanse da je prije 10 godina. Ova varijanta sto je napisao P308 je vjerovatnija. Dakle nesto sto je uradjeno prije 2-3 godine pocelo je da se sjebaje. Sve to iz razloga "pola napravi, pola zavrni u padje"! :oops: :zzzz: :-) :roll:

obala halooooo?????
vidiš šta sam napisala??????
rekonstrukcija je bila od pravoslavne crkve do marin dvora kroz titovu
gdje je tu obala?
Umalo popisivac

#13924 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Umalo popisivac »

P308 wrote:

Od Baščaršije do ,"S" krivine na Marijin Dvoru je radjeno 2012. godine i taj dio je jako dobar, jos uvijek (osim dijela od FF do SCC-a koji nisu sanirali). A od Marijin Dvora do Baščaršije je radjeno 2004 i 2005 godine koliko se ja sjecam, znaci prije 10 godina.
Ma ja sam siguran da to oni stari ceski tramvaji najvise razjebu, pa ti placaj i krpanje. :D Vidm kad se vozim s onim nizozemcima kako su tisi i nedrndaju a ovi stari cesi tresu da ti bubrezi ispadnu. :D
Umalo popisivac

#13925 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Umalo popisivac »

BHF_Manijak wrote:
kao sto rekoh, mislim da je veliki dio do starih tramvaja koji to razvale. Ma taj GRAS je najbolje u bankrot i cao. Doci ce neko novi i bolji (gori tesko moze biti :D ).
Post Reply