Nema potrebe za ukidanjem mjesecnih, a ni godisnjih. Te pare dajes unaprijed prevoznicima, i svi ce prihvatiti to, tako da to sto se tice biznisa funkcionise odlicno gdje je iole orgaznizovanija drzava. A i naravno krajnjem korisniku je jeftinije.homega wrote: Rješenje je potpuno ukidanje prodaje voznih karata mjesečnim ili godišnjim kuponima!
Rješenje je u individualnoj kupovini karata za prevoz koje država ili firme ne bi trebale plaćati korisnicima, kao što rade već decenijama. Ta praksa ostala nam je iz ranijeg sistema upravljanja državom, i ona je karakteristična za socijalizam, ne za kapitalizam. Znači - plati sam sebi kartu za prevoz, za odlazak na radno mjesto, i sl.
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
mahalas505
#13751 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
RahatHurmašica
#13752 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vrlo mudro. pare naravno nisu problem..Better Man wrote:Grasu treba jedna dobra rekonstrukcija i trebaju se riješiti svih ovih prastarih tramvaja. Nakon toga modernizovati prugu i sklopiti posao sa Končarom i nabaviti od njih moderne tramvaje sa klimom itd. Tako da grad Sarajevo konačno ima javni prevoz dostojan svakog čovjeka. I naravno uvesti sistem da ne možeš uči u tramvaj ako nemaš kartu ili ako nisi spreman na ulazu da je kupiš i onemogučiti bilo kakav vandalizam i uništavanje tramvaja od pritivnih navijačkih skupina i sličnih.
- homega
#13753 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ima, jer će na ovaj način prestati sivo budžetsko injektiranje GRAS-u, a i preprodaja tih kupona. S tim da kontrola vožnje bez karata mora biti drastična i stalna, i time bi bio uvećan profit od prodaje karata.mahalas505 wrote:Nema potrebe za ukidanjem mjesecnih, a ni godisnjih. Te pare dajes unaprijed prevoznicima, i svi ce prihvatiti to, tako da to sto se tice biznisa funkcionise odlicno gdje je iole orgaznizovanija drzava. A i naravno krajnjem korisniku je jeftinije.homega wrote: Rješenje je potpuno ukidanje prodaje voznih karata mjesečnim ili godišnjim kuponima!
Rješenje je u individualnoj kupovini karata za prevoz koje država ili firme ne bi trebale plaćati korisnicima, kao što rade već decenijama. Ta praksa ostala nam je iz ranijeg sistema upravljanja državom, i ona je karakteristična za socijalizam, ne za kapitalizam. Znači - plati sam sebi kartu za prevoz, za odlazak na radno mjesto, i sl.
- Kemal Malovčić
#13754 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Njegovi su prijedlozi najbolji. Najpametniji čovjek u gradu.RahatHurmašica wrote:vrlo mudro. pare naravno nisu problem..Better Man wrote:Grasu treba jedna dobra rekonstrukcija i trebaju se riješiti svih ovih prastarih tramvaja. Nakon toga modernizovati prugu i sklopiti posao sa Končarom i nabaviti od njih moderne tramvaje sa klimom itd. Tako da grad Sarajevo konačno ima javni prevoz dostojan svakog čovjeka. I naravno uvesti sistem da ne možeš uči u tramvaj ako nemaš kartu ili ako nisi spreman na ulazu da je kupiš i onemogučiti bilo kakav vandalizam i uništavanje tramvaja od pritivnih navijačkih skupina i sličnih.
-
RahatHurmašica
#13755 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pitam se kako se mi toga nismo ranije dosjetiliKemal Malovčić wrote:Njegovi su prijedlozi najbolji. Najpametniji čovjek u gradu.RahatHurmašica wrote:vrlo mudro. pare naravno nisu problem..Better Man wrote:Grasu treba jedna dobra rekonstrukcija i trebaju se riješiti svih ovih prastarih tramvaja. Nakon toga modernizovati prugu i sklopiti posao sa Končarom i nabaviti od njih moderne tramvaje sa klimom itd. Tako da grad Sarajevo konačno ima javni prevoz dostojan svakog čovjeka. I naravno uvesti sistem da ne možeš uči u tramvaj ako nemaš kartu ili ako nisi spreman na ulazu da je kupiš i onemogučiti bilo kakav vandalizam i uništavanje tramvaja od pritivnih navijačkih skupina i sličnih.
-
goran16v
#13756 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ceka se zakljucak da je bolje biti 100 dana bogat nego 1 dan siromasan!
-
mahalas505
#13757 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja ti kazem nisu problem mjesecne i godisnje karte, ti oblici placanja su prisutni u maltene kod svih gradskih prevoznika u EU i sire(nema ovdje izmiljanja tople vode). Problem je ovdje drzava, koja donosi nakaradne propise, vodi ne adekvatnu politiku spram gradskog saobracaja i opcenito infrastrukture. Uopste nema pravog stimulisanja koristenja gradskog saobracaja kao alternative automobilu, tako da je situacija kakva jeste.homega wrote:Ima, jer će na ovaj način prestati sivo budžetsko injektiranje GRAS-u, a i preprodaja tih kupona. S tim da kontrola vožnje bez karata mora biti drastična i stalna, i time bi bio uvećan profit od prodaje karata.mahalas505 wrote:Nema potrebe za ukidanjem mjesecnih, a ni godisnjih. Te pare dajes unaprijed prevoznicima, i svi ce prihvatiti to, tako da to sto se tice biznisa funkcionise odlicno gdje je iole orgaznizovanija drzava. A i naravno krajnjem korisniku je jeftinije.homega wrote: Rješenje je potpuno ukidanje prodaje voznih karata mjesečnim ili godišnjim kuponima!
-
goran16v
#13758 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Stroga kontrola karata vec postoji, primjenjuje se u komercijali i CTS-u.
- drndalo
#13759 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Reci da zjbvs...? Cinjenica jeste da kod nas nema kamare necega, ali hidraulicnih crijeva izmas raznih...dresdener78 wrote: Šta se tramvaja iz Holandije tiče: dva osnovna problema:
1. Imaju već svoje godine i potrebno je puno rezervnih dijelova, pucaju gumene cijevi za pneumatski sistem itd. U BiH se ama baš ništa ne proizvodi i sve ovo se mora naručiti iz inostranstva.
Ma jok, gdje ce se to desavati u firmi koja ima svoju stampariju, koja stampa te iste kupone, tih godina i godisnje karte???dresdener78 wrote:Inaće ima indicija da je Bimina uprava krala već od neke 1989./1990. godine. I sjećam se jednog članka u kojem se pojavila tvrdnja da je Bimo radio već tokom osamdesetih u GRAS-u ali sklonjen je na neko vrijeme zbog upetljanosti u CRNO ŠTAMPANJE KUPONA dok se nije pojavio krajem osamdesetih kao univerzalan spasilac.
Kako cemo ovaj put rijesiti PDV na taj poklon, i transportne troskove? Da ne bude opet kao sa holandskim tramvajima...Adriatic wrote:Ako budu ko tramvaji iz Holandije, bolje da ih ne dovoze.
Last edited by drndalo on 17/06/2014 10:25, edited 2 times in total.
- Kemal Malovčić
-
zippoo87
#13761 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
malo sam se vozao proslu sedmicu sa grasovim autobusima i meni je najveci problem sto nisu redovni,znao sam cekati i sat vremena a drugo je vrucina u busu
uopste ne pale klimu ili ventilator i sva cirkulacija je kada se otvore prozori a kada je bus pun,onda od cirkulacije nema nista,nego umres od vrucine,za 10 minuta i gace budu mokre
isto sam primjetio i koliko raja ne voli radnike GRASa,posebno kada zatrazi kartu,odma im saspu sve po spisku i iznakiljaju ih
a onom cobanu sto tu radi,svejedno...on se smije,zaboli njega ...isto sanercic izgleda
onaj na liniji zeljeznicka stanica-dole rajlovac
uopste ne pale klimu ili ventilator i sva cirkulacija je kada se otvore prozori a kada je bus pun,onda od cirkulacije nema nista,nego umres od vrucine,za 10 minuta i gace budu mokre
isto sam primjetio i koliko raja ne voli radnike GRASa,posebno kada zatrazi kartu,odma im saspu sve po spisku i iznakiljaju ih
a onom cobanu sto tu radi,svejedno...on se smije,zaboli njega ...isto sanercic izgleda
- Kemal Malovčić
#13762 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne mogu je paliti kad je nema.zippoo87 wrote:malo sam se vozao proslu sedmicu sa grasovim autobusima i meni je najveci problem sto nisu redovni,znao sam cekati i sat vremena a drugo je vrucina u busu
A kako ćeš otvoriti prozor kad vreba - PROPUH.
Za te linije, prema rajlovcu, buća potoku itd. nema više rasporeda gore na željezničkoj stanici. Ali mislim da idu svakih pola sata.
-
goran16v
#13763 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma ja dje si vidio da platis uslugu koju koristi!zippoo87 wrote: isto sam primjetio i koliko raja ne voli radnike GRASa,posebno kada zatrazi kartu,odma im saspu sve po spisku i iznakiljaju ih![]()
To je taj nas cuveni rezon zbog kojeg smo ovako uspjesni i razvijeni u svakom smislu!
- perfect_guy
#13764 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
džaba sve kad meni smeta, pogotovo ako već mokar uđem.dresdener78 wrote:perfect_guy wrote:bar eliminisati ovaj dio za prozore. Ovo su jedini tramvaji gdje se može normalno voziti da ne ubija propuh sa svih strana![]()
![]()
opet ona vaša opća fobija od propuha... radi se o jednoj vrsti sujevjerja jer naravno umjeren propuh je PUNO ZDRAVLJI kod temperatura iznad 25 °C nego da čovjek sjedi u hermetično zatvorenoj prostoriji gdje se skoro dinsta u vlastitom sosu na nekih 50 stepeni, samo da nema propuha... naravno ledeni propuh nije dobar, ali kod normalnih proljetnih ili ljetnih temperatura je puno bolji nego se štititi od propuha i izložiti se riziku kolapsa zbog pregrijanja. Kao što je napisao jedan forumaš "Bosancu ne može niko ništa, samo propuh može da ga ubije".
-
goran16v
#13765 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ako ti smeta - promjeni nick! 
- Adriatic
#13766 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Tačno.goran16v wrote:Ma ja dje si vidio da platis uslugu koju koristi!zippoo87 wrote: isto sam primjetio i koliko raja ne voli radnike GRASa,posebno kada zatrazi kartu,odma im saspu sve po spisku i iznakiljaju ih![]()
![]()
To je taj nas cuveni rezon zbog kojeg smo ovako uspjesni i razvijeni u svakom smislu!
I ja ne mogu ovih filozofa što palamude a ne plaćaju kartu, ali se zato uredno voze.
Ali tu opet dolazimo do odgovornosti grasa.
Njihovo je da se organizuju tako da se eliminišu ovi što se šveraju.
Ali kako će kad tu važi "slobodno revizorsko uvjerenje"
Nemaju isti tretman prema svim putnicima bez karte.
Žene i strance kinje i oni su im najomiljenije žrtve.
-
Ikarbus IK206
#13767 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Stavi pusku na šiber,prozor i ti prvi ubij propuha da nebi on tebe. 
A za ove Holandere u njima je uvijek 10 stepeni vise nego napolju zbog manjka prozora.
A za ove Holandere u njima je uvijek 10 stepeni vise nego napolju zbog manjka prozora.
- mayab
#13768 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jer ono čega nema ne može se pokvariti, zato su zaprežna kola najučinkovitija u amortizacijiKemal Malovčić wrote:Ne mogu je paliti kad je nema.zippoo87 wrote:malo sam se vozao proslu sedmicu sa grasovim autobusima i meni je najveci problem sto nisu redovni,znao sam cekati i sat vremena a drugo je vrucina u busu
onaj na liniji zeljeznicka stanica-dole rajlovacNema je čak ni u komercijali a kamoli na tim lijevim linijama.
A kako ćeš otvoriti prozor kad vreba - PROPUH.![]()
Za te linije, prema rajlovcu, buća potoku itd. nema više rasporeda gore na željezničkoj stanici. Ali mislim da idu svakih pola sata.
- trambusek88
#13769 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovo nije tačno. 1999 je GRAS poslovao s dobitkom a bilo je više radnika nego sad, a te godine nabavljana su vozila 11 polovnih autobusa, a sanirano je nekoliko tramvaja i trolejbusa koji od rata nisu radili, remontovano više tramvaja. Izvršena sanacija trolejbuske mreže za Jezero.GAU8 wrote:Pa da li ja treba da rješavam problem švercanja u GRAS.u??goran16v wrote: Da i tebi ponovim par pitanja na koje svi oni koji misle kao ti nesto ne odgovaraju:
Sta cemo sa ogromnim brojem onih sto prodaju kupon pa se svercaju? Ko je u tom slucaju na gubitku? Koliko se onda ljudi vozi na jedan prodati kupon? Da li bi se svercali da eliminises mogucnost preprodaje kupona?
Pitanja jednostavna, izvoli...
To je njihova nadležnost i oni bi to vrlo lako riješili da žele. Po 100-ti put se ponavljam jbt....
Naravno da je GRAS "u gubitku" od švercera. ali ni probližno gubitku od najvećeg problema tj. od viška ljudi.
Da svi kupuju karte, i da su tramvaji/trole/busevi konstantno popunjeni 100% opet bi bili u gibutku. Kužiš.
Zato ostavljaju izgovore tipa šverca se raja šta da radimo..
Da kanton nije krenuo rješavati socijalnu politiku preko leđa GRAS-a danas bi GRAS sigurno drugačije izgledao i Centro mu nebi mogao ni prismrditi!
Administracijske parazite istjerati u kontrolu naplate, napraviti radno mjesto konduktrer, boriti se protiv socijalne politike na štetu GRAS-a. Lijepo ako kanton plaća 14 maraka onda povlaštene karte za A zonu neka budu 39 maraka. (E prije ovog zadnjeg potrebni je obezbjediti donacije vozila, jer ne možeš sad lupit toliku cijenu čovjeku čija linija radi na 1/3 kapaciteta)
Last edited by trambusek88 on 17/06/2014 12:27, edited 2 times in total.
-
neki
#13770 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dzaba ti je...boris se protiv vjetrenjaca...na Balkanu se i sida dobija od propuha. I samo gubis energiju raspravljajuci o tome s prosjecnim balkancem.dresdener78 wrote:perfect_guy wrote:bar eliminisati ovaj dio za prozore. Ovo su jedini tramvaji gdje se može normalno voziti da ne ubija propuh sa svih strana![]()
![]()
opet ona vaša opća fobija od propuha... radi se o jednoj vrsti sujevjerja jer naravno umjeren propuh je PUNO ZDRAVLJI kod temperatura iznad 25 °C nego da čovjek sjedi u hermetično zatvorenoj prostoriji gdje se skoro dinsta u vlastitom sosu na nekih 50 stepeni, samo da nema propuha... naravno ledeni propuh nije dobar, ali kod normalnih proljetnih ili ljetnih temperatura je puno bolji nego se štititi od propuha i izložiti se riziku kolapsa zbog pregrijanja. Kao što je napisao jedan forumaš "Bosancu ne može niko ništa, samo propuh može da ga ubije".
Ako slucajno udjes u tramvaj na +35 i stanes pored prozora ujutro ces se probuditi s ustima na potiljku. Kako? ne pitaj...argumentovan dokaz ne postoji
-
goran16v
#13771 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne branim revizore, cak sta vise ali... I tu se opet zahvaljujuci nasem mentalitetu zatvara krug. Nezadovoljni smo kad je slaba kontrola i da su selektivni, kad pokusaju primjeniti sistem kao ukomercijali pljujemo po vozacima, kad sami pokusaju rjesiti "neselektivne" onda se zalimo da su sliedzije, kad probaju rjesiti "neselektivne" tako sto zovu policiju onda se zalimo sto zaustavljaju saobracaj. U svakom slucaju nama nikad ugodit'!Adriatic wrote:Tačno.goran16v wrote:Ma ja dje si vidio da platis uslugu koju koristi!zippoo87 wrote: isto sam primjetio i koliko raja ne voli radnike GRASa,posebno kada zatrazi kartu,odma im saspu sve po spisku i iznakiljaju ih![]()
![]()
I ja ne mogu ovih filozofa što palamude a ne plaćaju kartu, ali se zato uredno voze.
Ali tu opet dolazimo do odgovornosti grasa.
Njihovo je da se organizuju tako da se eliminišu ovi što se šveraju.
Ali kako će kad tu važi "slobodno revizorsko uvjerenje"
Nemaju isti tretman prema svim putnicima bez karte.
Žene i strance kinje i oni su im najomiljenije žrtve.
Last edited by goran16v on 17/06/2014 12:30, edited 1 time in total.
- drndalo
#13772 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ali postoje slucajevi... Imao sam ja seficu, Amerikanku, koja je u januaru dolazila mokre glave na posao, ne vlazne, nego mokre... Do ledenica, majke mi... I nije vjerovala u postojanje promaje... Sada vjeruje, nakon sto je odlezala 6 mjeseci u bolnici u domovini... Nije bilo do promaje, ali do upale zivca na minusu jeste...argumentovan dokaz ne postoji
-
dresdener78
#13773 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hahaha baš tako jeste... recimo ni ja ne volim biti izložen hladnom ili ledenom vjetru, ali sa druge strane, kad sam u Sarajevu tokom ljeta, uvijek radije čekam sljedeći tramvaj ako se približava onaj amsterdamski jer znam da ću imati već na sljedećoj stanici i bokserice mokre i uživaću isto kao u sauni. Dakle radije čekam "moj" čehoslovački tramvaj gdje mogu da glavu stavim van tramvaja kroz prozorneki wrote:
Dzaba ti je...boris se protiv vjetrenjaca...na Balkanu se i sida dobija od propuha. I samo gubis energiju raspravljajuci o tome s prosjecnim balkancem.
Ako slucajno udjes u tramvaj na +35 i stanes pored prozora ujutro ces se probuditi s ustima na potiljku. Kako? ne pitaj...argumentovan dokaz ne postoji
Doživio sam par neprijatnih situacija kada sam "drsko" otvorio prozor (u julu, vani nekih 34 stepeni, u tramvaju nisam mogao ni da dišem od vrućine i neugodnog mirisa) i desetak saputnika je uzvikivalo na mene NEMOJ BOLAN JESI LI TI NORMALAN PROPUH UBIJA
-
neki
#13774 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne govorimo o minusu nego o +35 kad temperatura u jebenom tramvaju prelazi 40, i uvijek se nadje neko ko se gura da zatvori prozor jer ce ga ubit propuhdrndalo wrote:Ali postoje slucajevi... Imao sam ja seficu, Amerikanku, koja je u januaru dolazila mokre glave na posao, ne vlazne, nego mokre... Do ledenica, majke mi... I nije vjerovala u postojanje promaje... Sada vjeruje, nakon sto je odlezala 6 mjeseci u bolnici u domovini... Nije bilo do promaje, ali do upale zivca na minusu jeste...argumentovan dokaz ne postoji
- Kemal Malovčić
#13775 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nisu to ljudi nego curice.