Vlada KS neće odustati od nabavke 15 novih autobusa
Vlada je davno izdvojila novac za autobuse, a žalba na tender više nije prepreka...
11.04.2009. 17:15
Generalni direktor GRAS-a Šaćir Boškailo trebao bi za manje od 45 dana nabaviti 15 novih autobusa, za koje je već izdvojen novac i mi kao Vlada nećemo odustati od toga - rekao nam je ministar saobraćaja KS Mihajlo Krmpotić. Pored ostalih zahtjeva Sindikata i Nadzornog odbora, ovo je jedan od uvjeta da bi preduzeće počelo funkcionirati kako treba.
- Postojala je žalba na tender za javnu nabavku tih autobusa, ali sada je to riješeno i ne postoje nikakve prepreke da se oni nabave. Iz GRAS-a nas uvjeravaju da je pitanje dana kada će ih nabaviti, a ukoliko se to ne desi, uslijedit će sankcije. Radi se o zglobnim autobusima zemunske fabrike "Ikarbus", ali to nije važno, bitno je da su kvalitetni. Koliko ja znam, radi se o sličnim autobusima koji sada saobraćaju na liniji za Vogošću. Kako su mi rekli, oni imaju MAN-ove mjenjače, motore... - kaže Krmpotić.
Ovim bi znatno bila poboljšana situacija kada je u pitanju tramvajski i autobuski saobraćaj, a prema nakanama Vlade, koja je već planirala sredstva, poslije toga bi se već moglo krenuti u nabavku trolejbusa i kombija - kaže ministar Krmpotić.
Jučer zasjedala Skupština
Kako je i najavljeno, jučer je ponovo zasjedala Skupština GRAS-a, što će biti praksa svakih sedam dana u narednom periodu da bi se pratilo poslovanje, ali i poboljšali rad i stalni nadzor nad ovim preduzećem.
- Uprava GRAS-a ima tih 10 obaveza koje smo postavili, a danas (jučer) na Skupštini smo napravili određeni presjek onoga što je do danas urađeno, kao što ćemo od sada konstantno raditi. Postavljen je rok od 60 dana da se stvari poprave, a poslije toga ćemo vidjeti - kaže Krmpotić.
Pazi sad ovo:
Cijenjeni ministar ne zna kakvi su to autobusi, samo je čuo da su kvalitetni. Njemu se rekli da imaju MAN -ove motore, mjenjače, a on im vjeruje na riječ.Radi se o zglobnim autobusima zemunske fabrike "Ikarbus", ali to nije važno, bitno je da su kvalitetni. Koliko ja znam, radi se o sličnim autobusima koji sada saobraćaju na liniji za Vogošću. Kako su mi rekli, oni imaju MAN-ove mjenjače, motore... - kaže Krmpotić.
http://www.ikarbus.co.yu/eng/autobusi/i ... 103-01.jpg[/img]
Baš evropski, nema šta