GRAS - karte
-
zonbirile
#801 Re: GRAS - karte
za neke studentice pravnog fakulteta ,profesori mogu dolaziti i kući-kada su same naravno
-
The Realist
#802 Re: GRAS - karte
Ja živim u Buljakovu, trebam stići na medicinski fakultet. Prevozom mi treba oko 45 minuta kada izađem iz kuće i to da dva puta presjedam. Predavanja mi počinju u 8 sati. Kada bih ja morao krenuti da stignem pješke na fakultet? Kada bih morao ustati? Koliko bih vremena gubio na put tamo i nazad? Kada bih učio?madner wrote:A koliki je to grad iz krajnje tacke do druge?
Prevoz jeste luksuz, nije neophodno za studiranje. To sto se neko naviko na isti nije argument![]()
Necemo sada raspravljati o elementarnim stvarima.
Dok sam živio kod autobuske stanice, uvijek sam išao pješke na fakultet i nazad (u jednom smjeru mi oko pola sata trebalo), ali sada to stvarno ne mogu raditi, niti moja supruga, jer je jednostavno predaleko. Šta je sa studentima koji su u domovima u Nedžarićima, ili koji žive na Dobrinji, Ilidži, Vogošći, pa čak i nešto bliže, kako da na vrijeme stignu na fakultet i koliko to vremena treba gubiti na hodanje, plus umor...., kada učiti onda, a nije da nam ne treba puno vremena za učenje? Šta je sa zimom? Na minus 10-15 bi ti hodao 2 sata tamo i 2 nazad? Pa nismo u srednjem vijeku
PS
Što se mene tiče, neka uvedu neku vrstu karata koja će vrijediti samo za put na fakultet i nazad, recimo 2 vožnje dnevno, ali da obuhvataju presjedanja i slične stvari, da se može stići do kuće. Neka smisle plan kako bi to funkcionisalo.
Te bi karte morale biti jeftinije, a za ostalo se neka si studenti sami financiraju. Ne bih apsolutno ništa protiv toga imao.
Last edited by The Realist on 01/04/2011 14:51, edited 1 time in total.
-
The Realist
#803 Re: GRAS - karte
Ja se i dvoumim da bicikl dovučem i da tako idem na fakultet i to iz drugih razloga, ne toliko financijskih, ali opet ostaje problem zime, tada to baš nije moguće. Problem mi je i ostavljanje istog, jer ne dozvoljavaju baš da studenti svoje stvari ostavljaju na fakultetu i tu bi se nešto trebalo riješiti, a.B.d.!alternativni wrote:Jucer je Schwarzenegger u Londonu promovisao vozilo koje ispusta 0 ( nula ) stetnih gasova u zrak - BICIKL
- madner
#804 Re: GRAS - karte
Ako uzmemo da je brzina hodanja 5km/h (to je onako osrednje), mozemo ovo lagano izracunat. Trebalo bi ti oko sat u jednom pravcu.The Realist wrote:Ja živim u Buljakovu, trebam stići na medicinski fakultet. Prevozom mi treba oko 45 minuta kada izađem iz kuće i to da dva puta presjedam. Predavanja mi počinju u 8 sati. Kada bih ja morao krenuti da stignem pješke na fakultet? Kada bih morao ustati? Koliko bih vremena gubio na put tamo i nazad? Kada bih učio?madner wrote:A koliki je to grad iz krajnje tacke do druge?
Prevoz jeste luksuz, nije neophodno za studiranje. To sto se neko naviko na isti nije argument![]()
Dok sam živio kod autobuske stanice, uvijek sam išao pješke na fakultet i nazad (u jednom smjeru mi oko pola sata trebalo), ali sada to stvarno ne mogu raditi, niti moja supruga, jer je jednostavno predaleko. Šta je sa studentima koji su u domovima u Nedžarićima, ili koji žive na Dobrinji, Ilidži, Vogošći, pa čak i nešto bliže, kako da na vrijeme stignu na fakultet i koliko to vremena treba gubiti na hodanje, plus umor...., kada učiti onda, a nije da nam ne treba puno vremena za učenje? Šta je sa zimom? Na minus 10-15 bi ti hodao 2 sata tamo i 2 nazad? Pa nismo u srednjem vijeku.
PS
Što se mene tiče, neka uvedu neku vrstu karata koja će vrijediti samo za put na fakultet i nazad, recimo 2 vožnje dnevno, ali da obuhvataju presjedanja i slične stvari, da se može stići do kuće. Neka smisle plan kako bi to funkcionisalo.
Te bi karte morale biti jeftinije, a za ostalo se neka si studenti sami financiraju. Ne bih apsolutno ništa protiv toga imao.
-
The Realist
#805 Re: GRAS - karte
Trebalo bi mi više, znam iz iskustva, a ja brzo hodam (naravno, puno se i znojim, pa možeš misliti kakav bih dolazio na fakultet i kako bi se to na boje zdravlje na kraju odrazilo). A šta je tek kada je lošije vrijeme, kada moraš hodati sporije? Kada su velike kiše, kakav ćeš doći na destinaciju, a onda moraš tu biti nekoliko sati i nazad, a o snijegu da ne pričam, pa ne bi stigao "nikada" do odredišta.madner wrote: Ako uzmemo da je brzina hodanja 5km/h (to je onako osrednje), mozemo ovo lagano izracunat. Trebalo bi ti oko sat u jednom pravcu.
A onda ostaje pitanje učenja i svega ostalog, nakon tolikog umora, bilo bi skoro nemoguće.
Previše stvari ima koje tu nisu baš "izvodive", a većinu sam ovog grada prehoda i znam da treba dosta da ga se prehoda i da se čovjek umori, a onda od učenja nema ništa, a to je valjda glavni cilj studiranja.
Ali dobro, tebi je normalno da ljudi koji moraju provesti sate na fakultetu, još više sati za knjigom, još nekoliko sati hodaju na fakultet i nazad. Očito živjeti ne trebaju
PS
Ova rasprava ionako nikuda ne vodi. Svako ima svoje mišljenje i držat će ga se, tako da možemo i prekinuti sa ovim.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#806 Re: GRAS - karte
Realist, ne hrani ga, vidiš da samo provocira.
- madner
#807 Re: GRAS - karte
Pa kako cete sutra raditi, jadna vam majka ako ne mozete izdrzat studiranje
Dakle ono sto svaki skolarac ruralnih predjela moze, student ne moze.
- nellington
#808 Re: GRAS - karte
U mom kraju su svi učenici iz ruralnih predjela išli u srednju školu s autobusom, što je bilo subvencionirano (svi preko 5 km).madner wrote:Pa kako cete sutra raditi, jadna vam majka ako ne mozete izdrzat studiranje![]()
-
The Realist
#810 Re: GRAS - karte
Taksi mi od autobuske stanice do vrata uzme oko 10KM, uvijek je tu knap negdje. Odbij 1,5 za start i koliko ostane? Ima tu više od 5 KM do fakulteta.madner wrote:Ali ovo nije preko 5 km
-
The Realist
#811 Re: GRAS - karte
Pa možemo izdržati, ali bi hodanjem bilo teže, pogotovo na određenim fakultetima.madner wrote:Pa kako cete sutra raditi, jadna vam majka ako ne mozete izdrzat studiranje![]()
Ne upoređuj školarce i studente, jer su obaveze različit, školarci imaju "pet puta" manje obaveza....
-
The Realist
#812 Re: GRAS - karte
Znam, počeo je već gluposti pisati.Pera Trta wrote:Realist, ne hrani ga, vidiš da samo provocira.
- nellington
#813 Re: GRAS - karte
Meni google earth reče 6 km zračne linije... Tamanmadner wrote:Ali ovo nije preko 5 km
- madner
#814 Re: GRAS - karte
Hebote, pa gdje on zivinellington wrote:Meni google earth reče 6 km zračne linije... Tamanmadner wrote:Ali ovo nije preko 5 km
-
The Realist
#815 Re: GRAS - karte
Boljakov potok, kod zadnje autobuske stanice (svaki put mijenjam sat, jer je druga vremenska zonamadner wrote:
Hebote, pa gdje on zivi
Kao što rekoh, neka barem naprave nešto za prevoz do fakulteta i nazad, mislim da to ne bi nikome trebao biti problem, za sve ostalo neka studenti sami plaćaju.
-
venice
#816 Re: GRAS - karte
Hajde, pametnjakovicu, pjesaci iz vogosce na bilo koji fakultet, da te vidimo... ili uzmi biciklo, pa pedalaj. (N)madner wrote:A koliki je to grad iz krajnje tacke do druge?
- madner
#817 Re: GRAS - karte
Vogosca je Vogosca, mogao si rec i Ilijasvenice wrote:Hajde, pametnjakovicu, pjesaci iz vogosce na bilo koji fakultet, da te vidimo... ili uzmi biciklo, pa pedalaj. (N)madner wrote:A koliki je to grad iz krajnje tacke do druge?
-
zonbirile
#818 Re: GRAS - karte
-------------------------------------------------------------The Realist wrote:Ja živim u Buljakovu, trebam stići na medicinski fakultet. Prevozom mi treba oko 45 minuta kada izađem iz kuće i to da dva puta presjedam. Predavanja mi počinju u 8 sati. Kada bih ja morao krenuti da stignem pješke na fakultet? Kada bih morao ustati? Koliko bih vremena gubio na put tamo i nazad? Kada bih učio?madner wrote:A koliki je to grad iz krajnje tacke do druge?
Dok sam živio kod autobuske stanice, uvijek sam išao pješke na fakultet i nazad (u jednom smjeru mi oko pola sata trebalo), ali sada to stvarno ne mogu raditi, niti moja supruga, jer je jednostavno predaleko. Šta je sa studentima koji su u domovima u Nedžarićima, ili koji žive na Dobrinji, Ilidži, Vogošći, pa čak i nešto bliže, kako da na vrijeme stignu na fakultet i koliko to vremena treba gubiti na hodanje, plus umor...., kada učiti onda, a nije da nam ne treba puno vremena za učenje? Šta je sa zimom? Na minus 10-15 bi ti hodao 2 sata tamo i 2 nazad? Pa nismo u srednjem vijeku.
PS
ne mogu da očutim,ali da se niko ne nađe uvrijeđen.Činjenica je da je očita hiperprodukcija visokoobrazovnog kadra,bez ikakve koordinacije,sa nesvakidašnjim rezultatima,prolaznosti,i kvaliteta nastave i usvojenog znanja.Od Šabanova doba nije preuzeto,preostalo kojekakvih beneficija,ideološka i društvena afirmacija i stvaranje uslova školovanjea za sve i sviju.Elem obrni,okreni niti nam treba toliki broj,pogotovo određenih usmjerenja (o kvalitetu ne bih ovom prilikom) visokoobrazovanih,niti ima konsenzusa o potrebama i stvaranja uslova za školovanje,niti država na izdisaju ima mogućnosti za bolje....jebi ga drug,put pod noge,ili na biro.Vani je isto skupo i jebeno studirati i ne studira svako,naravno talenti,nadareni imaju državnu potporu.
-
The Realist
#819 Re: GRAS - karte
Slažem se sa tim, ali nekako sumnjam da previše doktora ima u BiH...., kao i još nekih struka, dok drugih ima previše, ali to je do sistema koji bi to trebao bolje urediti.zonbirile wrote:-------------------------------------------------------------
ne mogu da očutim,ali da se niko ne nađe uvrijeđen.Činjenica je da je očita hiperprodukcija visokoobrazovnog kadra,bez ikakve koordinacije,sa nesvakidašnjim rezultatima,prolaznosti,i kvaliteta nastave i usvojenog znanja.Od Šabanova doba nije preuzeto,preostalo kojekakvih beneficija,ideološka i društvena afirmacija i stvaranje uslova školovanjea za sve i sviju.Elem obrni,okreni niti nam treba toliki broj,pogotovo određenih usmjerenja (o kvalitetu ne bih ovom prilikom) visokoobrazovanih,niti ima konsenzusa o potrebama i stvaranja uslova za školovanje,niti država na izdisaju ima mogućnosti za bolje....jebi ga drug,put pod noge,ili na biro.Vani je isto skupo i jebeno studirati i ne studira svako,naravno talenti,nadareni imaju državnu potporu.
I nisam rekao da svako treba studirati, zato i treba ograničiti broj studenata, pa onda ko prođe na prijemnom, neka studira. Tako da se i te beneficije ne daju svima, nego onima koji su uspjeli.
Što se tiče zapada, jeste skupo, ali su druge stvari bolje uređene i opet tamo imaju određene beneficije studenti. A pisao sam već o tome, zašto samo zapad uzimamo, zašto ne uzmemo zemlje u kojima je besplatno školovanje?
Ali opet se slažem sa tim da ako država ne može, onda ne treba davati novac, mada u ovoj raspravi našoj, nije problem država, nego kanton. Mislim da madneru nije problem financiranje studenata, ali samo sa mjestom prebivališta u KS, dok druge neka njihovi kantoni financiraju (barem sam tako shvatio i nije da ne razumijem u potpunosti).
No, da se vratim na mogućnosti financijske. Da li smatraš da su stvarno studenti problem financijskoj situaciji u zemlji? Pa od svih kategorija, mislim da su tu najmanji troškovi, dok se na ostale puno više izdvaja (demobilisani borci, šehidske porodice, invalidi i oni imaju pravo na to, ali je nastao problem iskorištavanja - "više boraca, nego stanovnika", ljudi koji su poginuli u pljačkama, vode se kao šehidske porodice, također vanbračne veze, samo da bi se dodatna primanja sačuvala, nekada opravdano, nekada ne, onda na neke načine dobiju novac na osnovu određenog statusa za djecu koja su rođena puno poslije određenih događaja, znači djeca koja nemaju pravo na to, donacije dobijene da bi se napravile kuće od 4 sprata, kupovali automobili i još puno drugih stvari), ali na to se malo ko žali, svi šute, ali nekima su studenti problem). Onda imamo problem korupcije u vlasti u kojoj opet troše novac puno više, nego što daju na studente (hebote, oni uzli putni trošak, jer su išli autom na KUBU, hej, na KUBU išli AUTOM.... i nikome ništa).... A ovo su tek sitnice i stvanro mislim da pomaganje budućnosti ove zemlje i nije toliko loš potez, barem teoretski (problem jeste ko sve dobija te povlastice, vjerovanto bi se trebalo malo drugačije uraditi).
Sve u svemu, ja sam samo zastupao stranu da ovo pomaganje sa kartama nije toliko skandalozno, te da ipak ima neko opravdanje zašto se to radi, dok neke druge stvari baš i nemaju. Ako pročitaš sve moje postove, vidjet ćeš da ja nigdje ne govorim da se ovo mora davati, ali da studentima ipak jako dobro dođe (na kraju krajeva, čovjek sa kojim sam i raspravljao najviše smatra da ja i imam neko pravo na tu pomoć, jer sam stanovnik ovog kantona i grada).
Općenito, nisi dobar post citirao, ili nisi čitao. Ja nisam rekao da oni meni moraju plaćati kartu, jer ja živim daleko. Ja sam rekao da bih to osjetio na budžetu (da nema subvencija), ali ne da ne bih plaćao. Moj se post odnosio na to da prevoz u ovom gradu nije luksuz i da je nekome poput mene ipak predaleko da ide pješke na fakultet i nazad, a mislim da se i ti tu slažeš.
-
fixer
#820 Re: GRAS - karte
vecThe Realist wrote:Znam, počeo je već gluposti pisati.Pera Trta wrote:Realist, ne hrani ga, vidiš da samo provocira.
- neo7
-
c0d14c
#822 Re: GRAS - karte
e jb ih svak koliko li ce biti ti dvomjesecni cccc 
- perfect_guy
#823 Re: GRAS - karte
sve nešto razmišljam da do septembra nema dogovora. Do juna se neće moći usaglasiti. dotle će doći ljeto i godišnji, i tek kad se vrate, onda možemo očekivati konkretne novosti
- because_of_you
#824 Re: GRAS - karte
Prije godišnje karte, kupon za dva mjeseca je bio 66km, pa da vidimo koliko će ovaj biti jeftiniji 
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#825 Re: GRAS - karte
Po svemu sudeći, kako su ovi crveni navalili da "režu", još će radnici, seljaci, studenti, invalidi i ostali...zažaliti za "kapitalističkom" vlašću