madner wrote:Potpuno pogresno. Ako radi za kantonalno preduzece ne znaci da nema sva radnicka prava. I to pravo podrazumjeva i ispunjavanje vjerskig praznika.
Inace ni privatnik nema pravo da svojim radnicima uskrati isto pravo
GRAS - karte
- fedor
#401 Re: GRAS - karte
- fedor
#402 Re: GRAS - karte
Morat ćeš da razumiješ. To je tako. Državna firma ili ne! Što ti ne rade opštine, škole, sudovi i njih finansiraš iz svog džepa!? Pa normalno je u svim državama, da kad je neki praznik ili se ne radi nikako ili je skraćeno vrijeme (što je malo vjerovatno)! Tako da, pomiri se sa tim. I u državnim preduzećima/institucijama rade ljudi, a ne vanzemaljci, pa da ti radi kad god hoćeš i dokle ti hoćeš...Gospoda Ministarka wrote:Ne, ja ih ne razumijem, kad bude imao svoj kafic/trgovinu/hotel onda nek zatvara i radi kad je njemu cejf a dokle god radi za drzavu i prima platu iz budeta koji se puni od ljudi koji su mozda taj dan radili on nema prava da slavi neki svoj vjerski blagdan, to je njegova privatna stvar.fedor wrote:Razumijem da treba imati ljude koji hoće da rade. Ali koliko je tebi Bajram/Božić i njima je. Tako da ih u potpunosti razumijem kada redukuju red vožnje. Znam šta je javni gradski prevoz i koja mu ja f-ja, ali ipak treba malo i razumijevanja sa druge strane...Gospoda Ministarka wrote: Treba imati ljude koji hoce da rade a ne da duskaju citav dan , bez obzira koje se vjeroispovijesti.
-
Gospoda Ministarka
#403 Re: GRAS - karte
Maloprije rekoh da mi to nikako nije uredu.fedor wrote:Morat ćeš da razumiješ. To je tako. Državna firma ili ne! Što ti ne rade opštine, škole, sudovi i njih finansiraš iz svog džepa!? Pa normalno je u svim državama, da kad je neki praznik ili se ne radi nikako ili je skraćeno vrijeme (što je malo vjerovatno)! Tako da, pomiri se sa tim. I u državnim preduzećima/institucijama rade ljudi, a ne vanzemaljci, pa da ti radi kad god hoćeš i dokle ti hoćeš...
Citav sistem stane jer je eto nekome Bajram/Bozic/Hanuka...to je privatna stvar svakoga.
Poradimo na tome da se drzavni praznici obiljezavaju kako treba na drzavnom nivou a vjerska ubjedenja svako neka zadrzi za sebe.
- poznanik
#404 Re: GRAS - karte
Gospoda Ministarka wrote:Maloprije rekoh da mi to nikako nije uredu.fedor wrote:Morat ćeš da razumiješ. To je tako. Državna firma ili ne! Što ti ne rade opštine, škole, sudovi i njih finansiraš iz svog džepa!? Pa normalno je u svim državama, da kad je neki praznik ili se ne radi nikako ili je skraćeno vrijeme (što je malo vjerovatno)! Tako da, pomiri se sa tim. I u državnim preduzećima/institucijama rade ljudi, a ne vanzemaljci, pa da ti radi kad god hoćeš i dokle ti hoćeš...
Citav sistem stane jer je eto nekome Bajram/Bozic/Hanuka...to je privatna stvar svakoga.
Poradimo na tome da se drzavni praznici obiljezavaju kako treba na drzavnom nivou a vjerska ubjedenja svako neka zadrzi za sebe.
Ma nije tako...
Pored praznika koji se u Federaciji Bosne i Hercegovine proslavljaju kao državni praznici, Zakonom o radu (“Službene novine Federacije BiH”,broj 43/99, 32/00 i 29/03) utvrđeno je pravo zaposlenika da odsustvuje sa posla četiri radna dana tijekom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće - kao plaćeno odsustvo, a dva dana kao neplaćeno odsustvo.
http://fmrsp.gov.ba/s/index.php?option= ... view&id=88
-
Gospoda Ministarka
#405 Re: GRAS - karte
Odlicno, jos samo nek se u preduzecu organizuju da te njihove potrebe za tradicijskim potrebama i vjerskim praznicima ne uticu na gradane.
- poznanik
#406 Re: GRAS - karte
Problem je u lošoj upravi, ali i u zakonu. Kada država prestane da plaća otsustvo s posla uz vjerske praznike, biće i manje sličnih problema.Gospoda Ministarka wrote:Odlicno, jos samo nek se u preduzecu organizuju da te njihove potrebe za tradicijskim potrebama i vjerskim praznicima ne uticu na gradane.
-
Gospoda Ministarka
#407 Re: GRAS - karte
Slazem se.poznanik wrote:Problem je u lošoj upravi, ali i u zakonu. Kada država prestane da plaća otsustvo s posla uz vjerske praznike, biće i manje sličnih problema.Gospoda Ministarka wrote:Odlicno, jos samo nek se u preduzecu organizuju da te njihove potrebe za tradicijskim potrebama i vjerskim praznicima ne uticu na gradane.
Sto bi radio, kad mozes kuci lezat a opet dobiti istu placu.
- poznanik
#409 Re: GRAS - karte
*mima* wrote:To vam Gras jedini problem?
Nije problem GRAS, problem je loš odnos njegove uprave prema stanovništvu od kojeg živi.
-
*mima*
#410 Re: GRAS - karte
poznanik wrote:*mima* wrote:To vam Gras jedini problem?
Nije problem GRAS, problem je loš odnos njegove uprave prema stanovništvu od kojeg živi.
Oni nemaju odnos.
- fedor
#411 Re: GRAS - karte
E gdje je to uspjelo, navedi samo jednu državu!? Gdje se to ne slave/obilježavaju vjerski praznici!? Pa ti sad hoćeš u BiH da plasiraš tu priču, kad se u svim državama, nezavisno od religije, obilježavaju vjerski praznici i to su neradni dani... Kad ateisti budu zavladali svijetom, možda i bude onako kako ti misliš/razumiješ, do tada...Gospoda Ministarka wrote:Maloprije rekoh da mi to nikako nije uredu.fedor wrote:Morat ćeš da razumiješ. To je tako. Državna firma ili ne! Što ti ne rade opštine, škole, sudovi i njih finansiraš iz svog džepa!? Pa normalno je u svim državama, da kad je neki praznik ili se ne radi nikako ili je skraćeno vrijeme (što je malo vjerovatno)! Tako da, pomiri se sa tim. I u državnim preduzećima/institucijama rade ljudi, a ne vanzemaljci, pa da ti radi kad god hoćeš i dokle ti hoćeš...

- fedor
#412 Re: GRAS - karte
Ne shvatam na kojem poslu ti radiš pa si toliko ogorčena ako neko obilježava vjerske praznike!? I N.Godina je praznik pa je svi obilježavaju, ne radi se prvi dan, a to nije vezano za vjeru koliko ja znam...Gospoda Ministarka wrote:Odlicno, jos samo nek se u preduzecu organizuju da te njihove potrebe za tradicijskim potrebama i vjerskim praznicima ne uticu na gradane.
-
Gospoda Ministarka
#413 Re: GRAS - karte
U drzavnom.fedor wrote:Ne shvatam na kojem poslu ti radiš pa si toliko ogorčena ako neko obilježava vjerske praznike!? I N.Godina je praznik pa je svi obilježavaju, ne radi se prvi dan, a to nije vezano za vjeru koliko ja znam...Gospoda Ministarka wrote:Odlicno, jos samo nek se u preduzecu organizuju da te njihove potrebe za tradicijskim potrebama i vjerskim praznicima ne uticu na gradane.Praznik rada!?
- fedor
#415 Re: GRAS - karte
Glavna si mi!Gospoda Ministarka wrote:U drzavnom.fedor wrote:Ne shvatam na kojem poslu ti radiš pa si toliko ogorčena ako neko obilježava vjerske praznike!? I N.Godina je praznik pa je svi obilježavaju, ne radi se prvi dan, a to nije vezano za vjeru koliko ja znam...Gospoda Ministarka wrote:Odlicno, jos samo nek se u preduzecu organizuju da te njihove potrebe za tradicijskim potrebama i vjerskim praznicima ne uticu na gradane.Praznik rada!?
Tebe treba u GRAS, da radiš na skretnicama...
- poznanik
#416 Re: GRAS - karte
N.Godina - 01.januar je međunarodni praznik kojeg je ustanovila Generalna skupština UN, i otsustvo radnika s posla na taj dan poslodavac - država ili privatnik je dužan finansijski nadoknaditi.fedor wrote:Ne shvatam na kojem poslu ti radiš pa si toliko ogorčena ako neko obilježava vjerske praznike!? I N.Godina je praznik pa je svi obilježavaju, ne radi se prvi dan, a to nije vezano za vjeru koliko ja znam...Gospoda Ministarka wrote:Odlicno, jos samo nek se u preduzecu organizuju da te njihove potrebe za tradicijskim potrebama i vjerskim praznicima ne uticu na gradane.Praznik rada!?
Bajrame, Božiće i slične praznike UN nije verificirao kao međunarodne. To su vjerski praznici za čije otssustvo s posla radniku u BiH država vrši nadoknadu. Kao da smo prebogata Norveška, Japan, USA...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#417 Re: GRAS - karte
U predemokratskoj i ultramodernoj Hrvatskoj već godinama navaljuju da zabrane rad SVIMA nedjeljom!
Što li Bože?
Što li Bože?
- fedor
#418 Re: GRAS - karte
Nisi shvatio poentu!poznanik wrote:N.Godina - 01.januar je međunarodni praznik kojeg je ustanovila Generalna skupština UN, i otsustvo radnika s posla na taj dan poslodavac - država ili privatnik je dužan finansijski nadoknaditi.fedor wrote:Ne shvatam na kojem poslu ti radiš pa si toliko ogorčena ako neko obilježava vjerske praznike!? I N.Godina je praznik pa je svi obilježavaju, ne radi se prvi dan, a to nije vezano za vjeru koliko ja znam...Gospoda Ministarka wrote:Odlicno, jos samo nek se u preduzecu organizuju da te njihove potrebe za tradicijskim potrebama i vjerskim praznicima ne uticu na gradane.Praznik rada!?
Bajrame, Božiće i slične praznike UN nije verificirao kao međunarodne. To su vjerski praznici za čije otssustvo s posla radniku u BiH država vrši nadoknadu. Kao da smo prebogata Norveška, Japan, USA...
- NEOPLAN
#419 Re: GRAS - karte
U Sarajevu zivi 90 posto muslimana. Od tih muslimana, bar 80 posto ne radi za bajram. A to znaci bar 50 posto manje putnika u gradskom prijevozu. A to je logicno jer ljudi odlaze u posjetu familiji van Sarajeva, idu na vikendice, ostaju kuci spavati, idu u goste prijateljima itd. I zato je smanjen broj vozila jer mi nema logike voziti prazna vozila i trositi struju-gorivo na vozanje vazduha. To nije problem ni u grasu ni u drzavi nego u nama jer hocemo da cim stupimo na stanicu da nam se nacrta autobus-tramvaj-trolejbus. Jer zaboga mi smo visa rasa i ne smije nam se desiti da cekamo. Bitno je da ja proslavim Bajram a za onog vozaca me boli kur.c. Tolerancija brate nema sta...
- fedor
#420 Re: GRAS - karte
Ooooj, sad ćeš navući gnjev i bijes na sebe. Nisi to trebao spominjati.....NEOPLAN wrote:U Sarajevu zivi 90 posto muslimana. Od tih muslimana, bar 80 posto ne radi za bajram. A to znaci bar 50 posto manje putnika u gradskom prijevozu. A to je logicno jer ljudi odlaze u posjetu familiji van Sarajeva, idu na vikendice, ostaju kuci spavati, idu u goste prijateljima itd. I zato je smanjen broj vozila jer mi nema logike voziti prazna vozila i trositi struju-gorivo na vozanje vazduha. To nije problem ni u grasu ni u drzavi nego u nama jer hocemo da cim stupimo na stanicu da nam se nacrta autobus-tramvaj-trolejbus. Jer zaboga mi smo visa rasa i ne smije nam se desiti da cekamo. Bitno je da ja proslavim Bajram a za onog vozaca me boli kur.c. Tolerancija brate nema sta...
-
Gospoda Ministarka
#421 Re: GRAS - karte
Dobro, logicno je da branis firmu iz koje hljeb jedes.NEOPLAN wrote:U Sarajevu zivi 90 posto muslimana. Od tih muslimana, bar 80 posto ne radi za bajram. A to znaci bar 50 posto manje putnika u gradskom prijevozu. A to je logicno jer ljudi odlaze u posjetu familiji van Sarajeva, idu na vikendice, ostaju kuci spavati, idu u goste prijateljima itd. I zato je smanjen broj vozila jer mi nema logike voziti prazna vozila i trositi struju-gorivo na vozanje vazduha. To nije problem ni u grasu ni u drzavi nego u nama jer hocemo da cim stupimo na stanicu da nam se nacrta autobus-tramvaj-trolejbus. Jer zaboga mi smo visa rasa i ne smije nam se desiti da cekamo. Bitno je da ja proslavim Bajram a za onog vozaca me boli kur.c. Tolerancija brate nema sta...
Ne, ne ocekujem da prevoz dode istog trenutka kad stupim na stanicu, ali cu biti sasvim zadovoljna da ga ne cekamo po sat vremena. Eto ustedili ste nesto struje za Bajram sad je red da ubaciti jos jedan eventualno dva tramvaja u jutarnju spicu 7-8h da se neguramo kao stoka.
- sheilak
#422 Re: GRAS - karte
Dobro, imate objasnjenje zasto ne vozite redovno za Bajram, ali sta je sa 29 dana u mjesecu kada kasnite, propustate voznje, smanjujete broj vozila i sl.?NEOPLAN wrote:U Sarajevu zivi 90 posto muslimana. Od tih muslimana, bar 80 posto ne radi za bajram. A to znaci bar 50 posto manje putnika u gradskom prijevozu. A to je logicno jer ljudi odlaze u posjetu familiji van Sarajeva, idu na vikendice, ostaju kuci spavati, idu u goste prijateljima itd. I zato je smanjen broj vozila jer mi nema logike voziti prazna vozila i trositi struju-gorivo na vozanje vazduha. To nije problem ni u grasu ni u drzavi nego u nama jer hocemo da cim stupimo na stanicu da nam se nacrta autobus-tramvaj-trolejbus. Jer zaboga mi smo visa rasa i ne smije nam se desiti da cekamo. Bitno je da ja proslavim Bajram a za onog vozaca me boli kur.c. Tolerancija brate nema sta...
- madner
#423 Re: GRAS - karte
Kolko para toliko muzike. Realno nema logike da je GRAS triputa jeftiniji od auta 
-
Gospoda Ministarka
#424 Re: GRAS - karte
Sta ti tu nije logicno?madner wrote:Kolko para toliko muzike. Realno nema logike da je GRAS triputa jeftiniji od auta
- madner
#425 Re: GRAS - karte
Jako jednostavno, u zemljama gdje javni sektor ne subvencira javni prevoz, istog ili nema ili je jako slab. Za ove totalno nerealne cijene mjesecnih karti, koje su ispod svake trzisne vrijednosti razliku placaju ostali.
Dakle, malo je bezobrazno traziti vise, kad sami korisnici nisu spremni podnjeti ni 50% troskova.
Dakle, malo je bezobrazno traziti vise, kad sami korisnici nisu spremni podnjeti ni 50% troskova.