GRAS - karte

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
munevera44

#251 Re: GRAS - karte

Post by munevera44 »

Kupona kupona ma nema ih ni na Otoci :lol:
aman

#252 Re: GRAS - karte

Post by aman »

Šta ako dogodine ne bude godišnjih? Meni je sve ovo sa godišnjim kartama ispalo kao neko polurješenje, a po svoj prilici i jednokratno. :?
Koje su šanse da se i dogodine nastavi to subvencioniranje?
perfect_guy

#253 Re: GRAS - karte

Post by perfect_guy »

minjonja wrote:
perfect_guy wrote:MAN, interesuje me jedna stvar, kako izgleda stvar ako ti je karta ukradena zajedno sa svim dokumentima, da li se može izvaditi nova ili...?
jednoj mojoj poznanici ukradena godisnja karta i nisu joj dali da izvadi novu. kazu joj da je prodala nekome :? sad djevojka nekad kupi kartu, nekad sverca. ceka dok se ne bude vadila nova godisnja.
MAN, kako objašnjavaš da se karta koja je slikom i imenom vezana za osobu može "prodati"?
BSn

#254 Re: GRAS - karte

Post by BSn »

aman wrote:Šta ako dogodine ne bude godišnjih? Meni je sve ovo sa godišnjim kartama ispalo kao neko polurješenje, a po svoj prilici i jednokratno. :?

ne znam. nacuo sam da moramo do kraja oktobra donjeti potvrdu sa fakulteta o upisu godine. :?

brucosi sad nesto vade. ne vade valjda godisnju radi ova tri mjeseca. :?
minjonja

#255 Re: GRAS - karte

Post by minjonja »

BSn wrote:
aman wrote:Šta ako dogodine ne bude godišnjih? Meni je sve ovo sa godišnjim kartama ispalo kao neko polurješenje, a po svoj prilici i jednokratno. :?

ne znam. nacuo sam da moramo do kraja oktobra donjeti potvrdu sa fakulteta o upisu godine. :?

brucosi sad nesto vade. ne vade valjda godisnju radi ova tri mjeseca. :?
kako god, isplati se. onako bi platili 100 maraka.
ismb

#256 Re: GRAS - karte

Post by ismb »

Ne znam, uz svo poštivanje prema svakoj osobi (u ovom Internet životu nick-u), te mišljenju koje svaka osoba ima... ovi odgovori osobe koja se zove "MAN..." (šta god - naravno da znam, nego s ovakvima stvarno ne možeš...), izgledaju baš kao i firma (ili, for that matter, ustanova), koja zaima (ma, naći ćete sigurno vi to GRAS-ovci u rječniku). Tolika bahatost, idiotizam od odgovora, neznanje o osnovnim pojmovima - huh, ionako je GRAS (GRADSKO SAOBRAĆAJNO - eh, da vam dođe pokojni Nikola Radosavljević, znali bi vi... (još kad bi ovi tipa MAN... znali o kome govorim :( ) ne bi bilo buća-potok, potok-buća (neka se niko ne nađe regionalno uvrijeđenim, oprostite, i još jednom oprostite, ali to je imidž ove GRADSKE firme. Još jednom naglašavam, niti jednog trenutka ne govorim o našim građanima porijeklom iz... - hajde da se ne ponavljamo, generalno su super)) preslika ovog našeg društva i države, a osobe koje je predstavljaju ne mogu biti drugačije od onoga iz čega dolaze...
MAN's Lions Coach - svaka ti čast, ali bi trebao(la) da razmotriš sljedeće opcije (jer ti odbrana građanski plaćene javne i barem bi trebalo javno kontrolirane firme baš i ne ide - ako misliš da ti ide, u velikim si problemima): idi iz te firme, ili idi iz BiH (naravno, Bože sačuvaj da se ovo shvati pogrešno - jednostavno je ovaj nick toliko uporan u odbrani neodbranjivog da Radovan željno iščekuje ovakav spin - svaka čast). Ovo je, vjerovatno, u istoriji, nezabilježen primjer (mah, doduše, i Slobo je sam sebe branio) da neko toliko brani instituciju koja je dio budžeta (bila je i biće), znači nije komercijalna, od osoba koje su samo korisnici te institucije koju, htjeli ili ne, moraju koristiti.
Svaka čast

P.S.
Ne koristim (stjecajem sretnih :D okolnosti), usluge GRAS-a, niti moja supruga ili djeca, tako da bilo kakav maliciozan odgovor koji će se odnositi na to da sam apologeta (postojeće ili ne) konkurencije je unaprijed - totalna fula.
ratata

#257 Re: GRAS - karte

Post by ratata »

ismb wrote:Ne znam, uz svo poštivanje prema svakoj osobi (u ovom Internet životu nick-u), te mišljenju koje svaka osoba ima... ovi odgovori osobe koja se zove "MAN..." (šta god - naravno da znam, nego s ovakvima stvarno ne možeš...), izgledaju baš kao i firma (ili, for that matter, ustanova), koja zaima (ma, naći ćete sigurno vi to GRAS-ovci u rječniku). Tolika bahatost, idiotizam od odgovora, neznanje o osnovnim pojmovima - huh, ionako je GRAS (GRADSKO SAOBRAĆAJNO - eh, da vam dođe pokojni Nikola Radosavljević, znali bi vi... (još kad bi ovi tipa MAN... znali o kome govorim :( ) ne bi bilo buća-potok, potok-buća (neka se niko ne nađe regionalno uvrijeđenim, oprostite, i još jednom oprostite, ali to je imidž ove GRADSKE firme. Još jednom naglašavam, niti jednog trenutka ne govorim o našim građanima porijeklom iz... - hajde da se ne ponavljamo, generalno su super)) preslika ovog našeg društva i države, a osobe koje je predstavljaju ne mogu biti drugačije od onoga iz čega dolaze...
MAN's Lions Coach - svaka ti čast, ali bi trebao(la) da razmotriš sljedeće opcije (jer ti odbrana građanski plaćene javne i barem bi trebalo javno kontrolirane firme baš i ne ide - ako misliš da ti ide, u velikim si problemima): idi iz te firme, ili idi iz BiH (naravno, Bože sačuvaj da se ovo shvati pogrešno - jednostavno je ovaj nick toliko uporan u odbrani neodbranjivog da Radovan željno iščekuje ovakav spin - svaka čast). Ovo je, vjerovatno, u istoriji, nezabilježen primjer (mah, doduše, i Slobo je sam sebe branio) da neko toliko brani instituciju koja je dio budžeta (bila je i biće), znači nije komercijalna, od osoba koje su samo korisnici te institucije koju, htjeli ili ne, moraju koristiti.
Svaka čast

P.S.
Ne koristim (stjecajem sretnih :D okolnosti), usluge GRAS-a, niti moja supruga ili djeca, tako da bilo kakav maliciozan odgovor koji će se odnositi na to da sam apologeta (postojeće ili ne) konkurencije je unaprijed - totalna fula.
Batko , jes to ti :mrgreen:
ismb

#258 Re: GRAS - karte

Post by ismb »

:sad:
Zbilja se izvinjavam zbog one reakcije, potpuno bespotrebne (vidjećemo hoće li tako biti i u budućnosti :D ). Nevezano za GRAS, povuklo me ono da se Batkova emisija (nit' ga znam, nit' ga imam bilo kakvu želju upoznati :run: ) treba zabraniti, jer je on, valjda (jel' ono "njegovo" prijavljeno?), u politici ... Samo to (i opet se izvinjavam zbog one reakcije) mi je "povuklo" živac, jer se onaj gnom bavi politikom, a masa je budžetski plaćenih institucija koje ga moraju financirati.

P.S.
Za ovo iznad o GRAS-u, stojim iza 100%
Problem? :D
pezzar

#259 Re: GRAS - karte

Post by pezzar »

E hajmo jedno studentsko:

Mjesecni kupon je iznosio 33 KM. Za 12 mjeseci to je nekih 400 KM. Za 10000 studenata, a nema nas vise, da je*e rak raka, to je 4 000 000 KM. Vlada je subvencionirala 2 500 000. Na 10 000 studenata to je po 250 za svakog, bez obzira uzeo kartu ili ne. Ja je nisam uzeo, ali teoretski jos uvijek imam 250 KM koje je vlada platila za mene. Dakle, ovo je glupost. :D Bolji potez bi bio da vlada kupi te kupone, pa da ih studenti mogu podici u nadleznoj instituciji, za onaj mjesec za koji im je potreban. Naprimjer, studenti koji nisu iz Sa, su ljeti vecinom kucama. Sto ce njima tada kupon?

Ludilo.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#260 Re: GRAS - karte

Post by Admir_1984 »

Kad ponistim kartu na terminalu (Ilidza), da mogu doci to tramvaja, jel je jos jednom moram ponistiti u samom tramvaju?
The Realist

#261 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

Oni zahtijevaju da im se plaćaju karte, a kada ih pitate zašto nema buseva "svakih 20 minuta" kao što stoji na redu vožnje, oni kažu: KAKO TAMO SVAŠTA STOJI, ALI ONI NEMAJU DOVOLJNO AUTOBUSA, a nakon što ih pitate pa na koje vrijeme da obratim pažnju, kada tačno dolaze, dobije se odgovor: NE ZNAM, DOĆI ĆE i stvarno, stoji da ima bus u "17,20h i 17,40h", a on je ustvari u "17,50", pa hebemu, ako od dva vremena nijedno nemogu pogoditi, onda stvarno....

Isto tako je žalosno gledati kako neki putnici se ponižavaju, jer moraju pravu bitku voditi da bi stali u minibus koje im je GRAS dao, kao sardine izgledaju unutra, a neki moraju ostati vani i čekati novi, a taj kreće tek za 40 minuta i još im na šalteru intelektualac govori: SADA JE BIO BUS, ZAŠTO NISTE UŠLI, a na odgovor putnika da je bus bio krcat, ovaj mu kaže: PA NEĆE BUS SAMO RADI TEBE VOZITI. Koji je to bezobrazluk (naravno da neće, neka daju još jedan, pa da ljudi mogu normalno ući u bus, ili neka daju neki veći autobus, uglavnom u ovom koji je sada, nekih 20-30 ljudi previše bude) i onda se još čude kada se sa njima uđe u svađu. Nažalost, često bolje i ne zaslužuju (istina, ima i jako finih i sa vozačima koji voze na mojoj liniji sam jako zadovoljan, barem izlaze u susret putnicima).
Comrad

#262 Re: GRAS - karte

Post by Comrad »

Admir_1984 wrote:Kad ponistim kartu na terminalu (Ilidza), da mogu doci to tramvaja, jel je jos jednom moram ponistiti u samom tramvaju?
Ne.

Ali mozes opet provjeriti za svaki slucaj. Kad tek kupis kartu imas ispisana samo dva reda, brojevi, cijena... Kad je ponistis, ponistac ispise jos jedan red.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#263 Re: GRAS - karte

Post by Truba »

oni grasovci fakat nisu normalni
vrata se otvaraju na eci peci pec nikad ne znaš koja će se otvoriti a koja ne

u najjačoj špici ujutro oni puste četvorku bečku kojoj se ne mogu vrata zatvoriti i na svakoj stanici stoji po nekoliko minuta
raja je izbezumljena a prednjače ... žene
za ne povjerovati
oće da se biju s vozačem... prijete psuju... od 7 do 77
tada imaju volje...

vozač umjesto da kaže ne može se zatvoriti kad je gužva dernja se šta ću kad vas je 300 :? :? :? :lol: :lol: pa kao da mi namjerno pravimo gužvu iz sporta :roll:
black

#264 Re: GRAS - karte

Post by black »

Da li ste znali da se za tramvaj može kupiti vremenska karta?

Image

GRAS nudi vremenske karte. Niste znali? Ne zna ni veliki broj Sarajlija da se za tramvaj može kupiti vremenska karta. Cijena karte je ista kao i za običnu kartu, znači 1.60 KM, a vrijedi sat vremena nakon poništavanja. Međutim ova karta se može kupiti samo u GRAS-ovim biletarnicama na početnim stanicama. Zašto GRAS krije ove karte i ne pušta ih u prodaju u vozilima i ostalim mjestima predviđenim za kupovinu karte?

Image

Mi smo napravili malo poređenje kolike su cijene i šta se nudi u gradskom prijevozu kod nas i u dvije komšijske zemlje Srbiji i Hrvatskoj.

Počet ćemo od našeg glavnog grada i GRAS-a. Cijene prevoza u Sarajevu su 1.60 KM za tramvaj i trolejbus, ukoliko se karta kupuje na mjestima koja su predviđena za to. Ukoliko istu kupujete kod vozača cijena joj se povećava na 1.80 KM. Isti prevoznik GRAS, naplaćuje posebno kartu za komercijalni autobus Vijećnica-Dobrinja 1.60KM.

Jedan primjer za ovakav loš sistem je da, ukoliko neko ko stanuje u daljim dijelovima Sarajeva, mora promjeniti dva prevozna sredstva da bi stigao do centra. Npr. ukoliko idete ovjeriti zdravstvenu legitimaciju, a mijenjate dva prijevozna sredstva, morali biste platiti preko 6 KM zbog posla od 30 minuta. Kada bi vremenska karta vrijedila za sva prijevozna sredstava, a ne samo za tramvaj, troškovi jedne ovakve "akcije" smanjili bi se na 3,20 KM.

Glavni grad Srbije, Beograd ima sličnih problema kao i Sarajevo. Cijene u gradskom prevozu ( GSP) za sva vozila su ista, 42 dinara što pretvoreno u KM iznosi manje od jedne konvertibilne marke. Karta važi za samo jednu vožnju (isto kao i kod nas), i sa jednom kartom ne možete ući u dva različita vozila (isto kao kod nas). Jedina razlika u odnosu na naš sistem je što su karte za tramvaj i autobus iste, znači ako kupite kartu za tramvaj a njega nema, možete sa istom putovati i auotobusom.
Međutim Zagreb ima dosta sređeniji sistem gradskog saobraćaja. Cijene karata su 8 kuna (nešto preko 2 marke) van vozila dok je ista u vozilu malo skuplja i košta 10 kuna(preko 2.5KM). Treba naglasiti da cijene rastu u toku noći. Tako karta kupljena van vozila u periodu od 0 do 4 ujutru cijene se dižu na 16 van vozila i 20 kuna u vozilu.

Bitna razlika u odnosu na druga dva grada našeg poređenja je sljedeća: Vrijeme korištenja pojedinačnih karata u dnevnom i noćnom prometu ograničeno je za jednu zonu od trenutka poništenja na 90 minuta i to u jednom smjeru (preuzeto sa zvanične stranice ZET-a).

Još jedna važna razliku između Sarajeva i Zagreba je da su u glavnom gradu Hrvatske uveli besplatne tramvajske linije. Tako je „svim građanima omogućen je besplatan tramvajski prijevoz u zoni Trga bana Josipa Jelačića, do i od Glavnog kolodvora, Britanskog trga, Trga maršala Tita, Kvaternikovog trga, Grškovićeve, Trga žrtava fašizma i Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj.“
Da li ćemo ikada stići naše zapadne komšije i uvesti nove, modernije sisteme plaćanja ostaje da vidimo. Valjda će se i kod nas nekada znati šta kakve karte i šta tačno nudi gradski prevoz.

Do boljih vremena ljudi i revizori će da smišljaju razne načine da prevare jedni druge. Revizorima je važno kako da neprimjetno uđu u tramvaj, trolu ili komercijalu, da bi nahvatali što više švercera, dok će građani koji nemaju kartu ni dalje iznalaziti načine da izbjegnu kontakt sa, najčešće nepristojnim uposlenicima GRAS-a, čast izuzetcima.

denis,radiosarajevo.ba
Admir_1984

#265 Re: GRAS - karte

Post by Admir_1984 »

Znal neko ovo, kada kupim kartu na Ilidzi, ponistim je, udje na stanicu i onaj mi kaze mozes uci u bilo koji tramvaj. E sad ja izadjen na Malti, sacekam 15min, udje u drugi tramvaj, kako ce onaj znati da mi karta nije ispravna, kada mi je revizor rekao mozes uci u bilo koji tramvaj :-) :-)

Nisam vidio da na karti pishe vrijeme
Lady Saray

#266 Re: GRAS - karte

Post by Lady Saray »

valjda bilo koji tramvaj na ilidzi.. 3., 4., 6.,
Admir_1984

#267 Re: GRAS - karte

Post by Admir_1984 »

Lady Saray wrote:valjda bilo koji tramvaj na ilidzi.. 3., 4., 6.,
pa ja, a kako onda znaju da sam ja promjenio tramvaj kada recimo napravim pauzu od 20min na stanici kod studentskih??
Lady Saray

#268 Re: GRAS - karte

Post by Lady Saray »

pa ako se karta ponisti na samom ulazu na stanicu ispise se neki kod.. ma znaju oni garant neku caku po broju kako da razlikuju
BSn

#269 Re: GRAS - karte

Post by BSn »

Medju onim brojevima, izmedju ostalog, pise i u koliko si sati ponistio. Ja sam vidio kad je uhvatio lika u tramvaju, a ovaj je uspio uganjati isti tramvaj kojim je dosao, da se i vrati. Sad revizor malo zatiltova, kaze "Pa, nemoze biti da nisi izas'o iz tramvaja 3 sata", kaze ovaj "Pa normalno da ne moze, otiso na faks, sad se vracam". Reva se malo pogubio, al' vidi da je naletio, kaze "haj sad, al' inace ne moze to tako". :D
a.dis

#270 Re: GRAS - karte

Post by a.dis »

Voznja im od pocetne do posljednje stanice ionako traje sat vremena, te karte nista ne znace. Drugacije bi bilo kada bi bila karta od sat vremena ali za sva vozila. Krenem trolejbusom, vozim se pola sata i udjem u naredno vozilo koje mi je potrebno (autobus, tramvaj). Ali to je vec kvantna fizika. Ovdje bi prevoz trebao biti besplatan kao i u Zg-u na manjim razdaljinama, recimo od skenderije do Vijecnice..
black

#271 Re: GRAS - karte

Post by black »

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#272 Re: GRAS - karte

Post by Truba »

nadrealizam :mrgreen:
fedor

#273 Re: GRAS - karte

Post by fedor »

MAN-lion's coach wrote: Najčišći je prazan tramvaj vjeruješ,nikad se sam nije uprljao, niti se je sam razvalio...jebeš kvalitet kada ga drugi mora razvaljivati...znaš čovjeka sa kartom niko nije izbacio niti ga je izvrijeđao.Pričaš o nekakvim djevojkama što valjaju gore nego kočijaši kada ih revizor pristojno umoli da napuste vozilo jer nemaju karte...to je vama maltretiranje?
Kad se znaš sjest voziti bez karte znaš je brate i kupiti...
Tebi nije maltretiranje da ženu revizora neki mudonjica od 40+ banki gura i bježi,moš misliti, iz tramvaja zato što karte nema?
Ili neki levatići što imaju kartu a neće da je pokažu?Joj Boga ti farse...i njih neko maltretira.
Vidiš, u vašim vozilima, (tramvaj, autobus za njih sam siguran jer koristim oba vida prevoza), zalijepili ste izvod iz nekakvog pravilnika (ispravi me ako griješim). Eh, sad ne znam tačno koji je član, i piše ovako: "U vozilu se ne mogu prevoziti pijana lica, lica koja boluju od neke bolesti, lica koja svojom odjećom mogu uprljati druge putnike". iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...... kad naiđu revizori, šta urade!?? Maltretiraju gospođe, djevojke i penzionere, a šta je sa ovim licima? Pored njih nonšalantno prođu kao da ne postoje! Njih ne mogu/ne smiju da izbace, ali zato znaju oni gdje im "sila" prolazi! Dok god je to tako, dok god se po tramvaju voze ovakva lica, koja prvo ne zadovoljavaju osnovne higijenske uslove a pored toga nemaju ni kartu, nema vama, a ni nama sa vama napredka!

P.S. Da se razumijemo, ja imam kartu, mjesečnu koju uredno plaćam svaki mjesec, ali brate ne mogu nepravde nikako!!! :x :x :x
JThomas

#274 Re: GRAS - karte

Post by JThomas »

živa istina, pijana lica ne smiju ni pogledati, a kamoli tražiti kartu, hiljadu puta iskustveno provjereno :D
fedor

#275 Re: GRAS - karte

Post by fedor »

JThomas wrote:živa istina, pijana lica ne smiju ni pogledati, a kamoli tražiti kartu, hiljadu puta iskustveno provjereno :D
Pa naravno da ne smiju! A ako se pridržavaju naplate karata i kazni, zašto onda ne bi te ljude prvo fino izbacili a onda im naplatili famoznih 26,60 KM, jer im tako u "pravilniku" stoji!!???? Jad i čemer :lol:
Post Reply