GRAS - karte
-
Beno
- cyprus
#2327 Re: GRAS - karte
Vidi fakat ima ljudi sa kartom

-
shambho
#2328 Re: GRAS - karte
Gore na Cumuriji kad cekas u redu prolazi (stoji) ciko sa nakim aparatom i slika 4 slike za tri marke meni se cini..odmah gotove naravno..onako vani slika..Beno wrote:ima veze sa kartom. gdje se jeftino slikati za iskaznicu. pozdrav
-
vade_mecum
#2329 Re: GRAS - karte
Genijalno!
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /120117116
i udaram se nogom u guzicu jer se nisam ovoga sjetio tokom 5 godina studiranja
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /120117116
Trebaju li onda i natpisi u tramvajima biti na ćirilici? Kao što rekoh, genijalno!Banjalučanin zbog ćirilice izbjegao plaćanje kazne
U činjenicu da propisi imaju manjkavosti, prije nekoliko dana u glavnom gradu BiH uvjerio se jedan Banjalučanin koji je, zahvaljujući domišljatosti, sitnoj laži i činjenici da se "služi" ćirilicom, koja je jedno od zvaničnih pisama u BiH, izbjegao plaćanje počinjenog prekršaja. Ovaj stanovnik grada na Vrbasu odlučio je svoju priču i splet sretnih okolnosti podjeliti i sa našim čitateljima.
Ne želeći da mu pominjemo ime ispričao nam je kako je prije nekoliko dana iz Banje Luke autobusom otišao u Sarajevo.
"Kada smo došli u grad, ušli smo u tramvaj, kupili karte i krenuli prema centru. Karte nismo poništili, ali je negdje na pola puta u tramvaj ušla kontrola", priča naš sagovornik.
On dodaje da su kontrolori ubrzo ustanovili kako, uz njega i prijatelja, još dvoje putnika nije poništilo kupljenu kartu pa su na prvoj stanici izvedeni van tramvaja.
Kontrolori su im tada rekli da su dužni platiti prekršajnu kaznu ili će im ona biti dostavljena na kućnu adresu.
"Čekajući da moj prijatelj i drugo dvoje putnika plate svoje kazne, upitao sam kontrolora da li karta važi za sve državljane BiH. On mi je na to zbunjeno odgovorio – da. Onda sam mu rekao kako je ona napisana latinicom, a da se ja isključivo služim ćirilicom te da ćemo svi zajedno morati pred sud ili u nadležnu instituciju da mi se objasni šta na njoj piše", priča naš sagovornik.
Kontrolori su na to rekli da će mu ovaj put biti oprošteno, jer je to „komplikacija“ i Banjalučanin je bez plaćanja kazne došao do svog odredišta.
On nam je potvrdio da zna latinicu te da se njom služi i bolje nego ćirilicom, ali da je uz malo domišljatosti i sreće uspio „ostaviti novac u džepu“.
"Mislim da su kontrolori, uz koje je bio i jedan policajac, napravili grešku. Ostali su zbunjeni jer sam tvrdio da karta mora biti ispisana latinicom i ćirilicom. Na sreću, nisu provjeravali istinitost mojih podataka, jednostavno su nasjeli i ja sam izbjegao plaćanje kazne", naveo je naš sagovornik.
i udaram se nogom u guzicu jer se nisam ovoga sjetio tokom 5 godina studiranja
- karanana
#2330 Re: GRAS - karte
glupost.
sta je na karti ispisano cirilicom? serijski brojevi?
-
vade_mecum
#2331 Re: GRAS - karte
za kartu se slazem...ali teoretski bi trebali biti i uputstvo u samom tramvaju na ćirilici za putnike-namjernike koji se ne služe latinicom. baš me zanima kako je u banjaluci ovo uređeno.karanana wrote:glupost.
- karanana
#2332 Re: GRAS - karte
ok meni je jasno da su i cirilica i latinica ravnopravna pisma kod nas. ali moze li se sutra i neki kinez u tramvaju pobuniti jer nema uputa na kineskom? ili talijan, ili spanac?
uostalom, ako ga njegov skolski sistem u banjaluci nije ucio i cirilicu i latinicu onda je za to kriva banjaluka koja ne postuje ravnopravnost pisma u BiH odnosno u skolskom sistemu.
koji su tokmaci ti revizori u p.m. a znaju navaliti ne neko dijete ili zenu i kenjat dok ne naplate.
uostalom, ako ga njegov skolski sistem u banjaluci nije ucio i cirilicu i latinicu onda je za to kriva banjaluka koja ne postuje ravnopravnost pisma u BiH odnosno u skolskom sistemu.
koji su tokmaci ti revizori u p.m. a znaju navaliti ne neko dijete ili zenu i kenjat dok ne naplate.
- LeonardoAC
#2333 Re: GRAS - karte
U ovoj državi u svakoj sferi automatski se traži "rupa u zakonu"(ovdje čak nije u pitanju ni rupa u zakonu - nego nepismenost i neobrazovanost) nije to samo do ovog što traži pojašnjenje na ćirilici, tako je isto sa plaćanjem parkinga, plaćanjem ski-karata, ulaznica, švercovanja svakojakog na sve moguće načine...karanana wrote:ok meni je jasno da su i cirilica i latinica ravnopravna pisma kod nas. ali moze li se sutra i neki kinez u tramvaju pobuniti jer nema uputa na kineskom? ili talijan, ili spanac?
-
photo
#2334 Re: GRAS - karte
tri jezika i dva pisma su sluzbeni u bih. samim tim, momak treba da zna sve to isto kao sto ja treba da znam citilicu kada sam u banja luci.
ovdje se momak snasao i dobro je prosao. kontrolor, da je htio, mogao se natezati s tim da je njegova obaveza znati oba pisma i sva tri jezika.
radi se o tome da se kontrolor nije htio natezati. da je bio neki ters mogao je odvesti momka na sud pa bi mu bilo puno skuplje nego da je platio kaznu.
ovdje se momak snasao i dobro je prosao. kontrolor, da je htio, mogao se natezati s tim da je njegova obaveza znati oba pisma i sva tri jezika.
radi se o tome da se kontrolor nije htio natezati. da je bio neki ters mogao je odvesti momka na sud pa bi mu bilo puno skuplje nego da je platio kaznu.
- Troll_Happens
#2335 Re: GRAS - karte
karanana wrote:ok meni je jasno da su i cirilica i latinica ravnopravna pisma kod nas. ali moze li se sutra i neki kinez u tramvaju pobuniti jer nema uputa na kineskom? ili talijan, ili spanac?
trebalo bi najmanje biti na 3 pisma cirilica latinica i engleskom jeziku... mislim svugdje u normalnom svijetu to mozes vidjeti samo kod nas se prave toshe...
ovo razumijem za latinicu ali isto tako imam jarana koji je iz vana i vazda kad putujem kroz rs s njim govorim mu gdje treba ici jer momak ne zna cirilicu mislim odrastao je vani sta ocekivati.. prema tome to nije smijesno...
bar glavni jezici da imaju
-
vade_mecum
#2337 Re: GRAS - karte
ovdje grijesis i to praaaavo. da je otisao na sud momak bi ih glat dobio (jos bi oni njemu mozda dosli para lol).photo wrote:tri jezika i dva pisma su sluzbeni u bih. samim tim, momak treba da zna sve to isto kao sto ja treba da znam citilicu kada sam u banja luci.
- Morales
#2338 Re: GRAS - karte
Kakav smo mi naivan narod u PM...da sam bio na mjestu revizora naplatio bi mu kaznu i jos mu slozio muriju na licu mjesta pa ti kenjaj cirilicaru.
- Comrad
#2339 Re: GRAS - karte
Gdje si revizor.Morales wrote:Kakav smo mi naivan narod u PM...da sam bio na mjestu revizora naplatio bi mu kaznu i jos mu slozio muriju na licu mjesta pa ti kenjaj cirilicaru.
Lik je normalno kupio kartu, nije on kriv sto nije skonto da je treba ponistiti. Revizori nisu tu da samo ganjaju ljude i naplacuju im kazne, vec takodjer i da pomognu.
Umjesto da ljubazno objasni ljudima kako ce ponistiti kartu, oni su napravili scenu. Vjerovatno su mislili izvuci koju kintu, ali ih je lola fino zezno.
Jest, eto bas covjek doso iz banja luke i kupio kartu, ali je nije ponistio jer ej bogati doce on opet i moci ce se vozati sa tom kartom. Daj bogati...
- Morales
#2340 Re: GRAS - karte
A ti kao znas sta je on htio?Comrad wrote:Gdje si revizor.Morales wrote:Kakav smo mi naivan narod u PM...da sam bio na mjestu revizora naplatio bi mu kaznu i jos mu slozio muriju na licu mjesta pa ti kenjaj cirilicaru.
Lik je normalno kupio kartu, nije on kriv sto nije skonto da je treba ponistiti. Revizori nisu tu da samo ganjaju ljude i naplacuju im kazne, vec takodjer i da pomognu.
Umjesto da ljubazno objasni ljudima kako ce ponistiti kartu, oni su napravili scenu. Vjerovatno su mislili izvuci koju kintu, ali ih je lola fino zezno.
Jest, eto bas covjek doso iz banja luke i kupio kartu, ali je nije ponistio jer ej bogati doce on opet i moci ce se vozati sa tom kartom. Daj bogati...![]()
-
photo
#2341 Re: GRAS - karte
ne grijesim. u ustavu fino pise da su jezici i pisma ravnopravni. ne pise da je jedan preovladavajuci na nekom dijelu drzave. tako je cirilica ravnopravna u federaciji kao sto je i latinica ravnopravna u rs-u. ti ne moras znati jedno pismo ili jezik ali isto tako ja ne moram tebi pisati na jeziku koji razumijes jer nisam obavezan. obavezan sam ti napisati na jednom jeziku i pismu koji su sluzbeni. sada, ako ti zelis a znas samo jedno pismo i jezik i da te to ogranicava u komunikaciji sa svima ostalima, to je tvoja stvar. i u skladu sa tvojom odlukom treba da snosis posljedice. u ovom slucaju da platis kaznu jer nisi procitao ono sto je naljepljeno u vozilu.vade_mecum wrote:ovdje grijesis i to praaaavo. da je otisao na sud momak bi ih glat dobio (jos bi oni njemu mozda dosli para lol).photo wrote:tri jezika i dva pisma su sluzbeni u bih. samim tim, momak treba da zna sve to isto kao sto ja treba da znam citilicu kada sam u banja luci.
- karanana
#2342 Re: GRAS - karte
ali jos mi je interesantnije sto ovaj web sajt propagira i dize u nebo ovu glupost i tako nastavlja svoju neku vendetu protiv grasa. boze kakav smo narod, nama tudje propadanje i nevolja daju licnu satisfakciju.
- Comrad
#2343 Re: GRAS - karte
Pa drug ne znam, ali ako je imao kartu (a valjda je imao, inace se ne bi javljao novinarima) onda su 99% sanse da nije znao kako se ponistava i sl. Tu treba da dodje revizor i da pokaze ljudima.Morales wrote:A ti kao znas sta je on htio?Comrad wrote:Gdje si revizor.Morales wrote:Kakav smo mi naivan narod u PM...da sam bio na mjestu revizora naplatio bi mu kaznu i jos mu slozio muriju na licu mjesta pa ti kenjaj cirilicaru.
Jest, eto bas covjek doso iz banja luke i kupio kartu, ali je nije ponistio jer ej bogati doce on opet i moci ce se vozati sa tom kartom. Daj bogati...![]()
Jesi ti ikad u zivotu sreo revizora i imao blizi kontakt/razgovor sa istim?
-
Baudelaire
#2344 Re: GRAS - karte
Pa Gras i treba srušiti do kraja, otjerati sve lijenčine i kretene iz njega, i da se tako izrazim restartovati ga sa ljudima koji će biti sposobni da rade. Koja to još firma ima dva sindikata koji su dijametralno suprotni u stavovima? A milioni duga se gomilaju. Za dobre i poštene radnike bi bolje bilo da se nešto promijeni u Grasu, jer zahvaljujući ovim uhljupima i njih svi posmatraju kao kretene.karanana wrote:ali jos mi je interesantnije sto ovaj web sajt propagira i dize u nebo ovu glupost i tako nastavlja svoju neku vendetu protiv grasa. boze kakav smo narod, nama tudje propadanje i nevolja daju licnu satisfakciju.
U ovoj situaciji sa Banjalučaninom, revizor je vjerovatno bio upravu, ali fazon je što oni na pomen suda ili druge slične institucije odustaju od bilo kakve dalje rasprave.
- Comrad
#2345 Re: GRAS - karte
GRAS mrzim iz dna duse, ali tjeranjem ljudi iz njega i dovodjenjem novih nista se ne mijenja.
Glavni krivac za ovakvo stanje su vladajuce strukture posljednjih 15 godina, ne u GRAS-u vec u njegovom vlasniku - kantonu.
Ali te ljude ni vatrom neces istjerati iz fotelja. Stoga ili trpit ili se selit odavdje.
Glavni krivac za ovakvo stanje su vladajuce strukture posljednjih 15 godina, ne u GRAS-u vec u njegovom vlasniku - kantonu.
Ali te ljude ni vatrom neces istjerati iz fotelja. Stoga ili trpit ili se selit odavdje.
-
vade_mecum
#2346 Re: GRAS - karte
mozes li mi odgovoriti zasto su putokazne table na cestama ispisane latinicom i cirilicom?photo wrote:ne grijesim. u ustavu fino pise da su jezici i pisma ravnopravni. ne pise da je jedan preovladavajuci na nekom dijelu drzave. tako je cirilica ravnopravna u federaciji kao sto je i latinica ravnopravna u rs-u. ti ne moras znati jedno pismo ili jezik ali isto tako ja ne moram tebi pisati na jeziku koji razumijes jer nisam obavezan. obavezan sam ti napisati na jednom jeziku i pismu koji su sluzbeni. sada, ako ti zelis a znas samo jedno pismo i jezik i da te to ogranicava u komunikaciji sa svima ostalima, to je tvoja stvar. i u skladu sa tvojom odlukom treba da snosis posljedice. u ovom slucaju da platis kaznu jer nisi procitao ono sto je naljepljeno u vozilu.vade_mecum wrote:ovdje grijesis i to praaaavo. da je otisao na sud momak bi ih glat dobio (jos bi oni njemu mozda dosli para lol).photo wrote:tri jezika i dva pisma su sluzbeni u bih. samim tim, momak treba da zna sve to isto kao sto ja treba da znam citilicu kada sam u banja luci.
- poznanik
#2347 Re: GRAS - karte
Ne postoji zakonska odredba koja daje pravo GRAS-ovim kontrolorima (revizorima) da putnicima u vozilima GRAS-a pregledavaju karte i naplaćuju kazne! Kontrolu voznih karata mogu vršiti samo inspektori kantonalnog ministarstva saobraćaja!Banjalučanin zbog ćirilice izbjegao plaćanje kazne
"Kada smo došli u grad, ušli smo u tramvaj, kupili karte i krenuli prema centru. Karte nismo poništili, ali je negdje na pola puta u tramvaj ušla kontrola", priča naš sagovornik.
On dodaje da su kontrolori ubrzo ustanovili kako, uz njega i prijatelja, još dvoje putnika nije poništilo kupljenu kartu pa su na prvoj stanici izvedeni van tramvaja.
Kontrolori su im tada rekli da su dužni platiti prekršajnu kaznu ili će im ona biti dostavljena na kućnu adresu.
"Mislim da su kontrolori, uz koje je bio i jedan policajac, napravili grešku. Ostali su zbunjeni jer sam tvrdio da karta mora biti ispisana latinicom i ćirilicom. ...
Svaka ovakva radnja predstavlja krivično djelo, a ovdje, u ovom slučaju, prekršaj čini i policajac, koji se smatra saučesnikom.
Inače, u BiH ravnopravna su sva tri jezika (Bos-Hrv-Srb), i oba pisma (lat-ćir), tako da je bitno da je tekst napisan na jednom od navedenih, nije obavezno pisati na sva tri jezika i oba pisma.
- headbanger
#2348 Re: GRAS - karte
mah daaaaaaaaajte sad kao ima nekih koji brane medzede revizorske
sto nisu rekli aha a sto vam nije ponistena karta, ne znate kako da jeponistite, evo pokazat cemo vam da znate za ubuduce, prijatno i dobar vam dan zelim
a mogu mislit upitnika iznad glava
e ako bi se poceo kurcit sto nije ponistio kartu onda mu fino napise tu kaznu i objasnu mu da napise mail u upravu grasa i da se zali na sudu
ma frajer izdgio papane grasovske samo tako, svaka mu cast i sta kao je fakat do cirilice ima pravo da "trenira" svoja prava
sto nisu rekli aha a sto vam nije ponistena karta, ne znate kako da jeponistite, evo pokazat cemo vam da znate za ubuduce, prijatno i dobar vam dan zelim
a mogu mislit upitnika iznad glava
e ako bi se poceo kurcit sto nije ponistio kartu onda mu fino napise tu kaznu i objasnu mu da napise mail u upravu grasa i da se zali na sudu
ma frajer izdgio papane grasovske samo tako, svaka mu cast i sta kao je fakat do cirilice ima pravo da "trenira" svoja prava
-
swatch
#2349 Re: GRAS - karte
Gras sa svojim trenutnim ustrojem nece moci uspjeti. Imaju mnogo propusta ali bagra ne radi na tome da ih sanira i rijesi. Za pocetak edukovati vozace i revizore, nauciti ih osnovama bontona (u vozilima se ne plete cigara za cigarom i ne slusa se radio, pogotovo ne narodna muzika), nauciti ih engleskim jezikom, nauciti ih uredno pozdraviti i zahvaliti se. S obzirom koliko rade, sta rade i kolika im je plata, oni bi trebali svojim korisnicima stopala da ljube. Stranci nisu krivi sto u nasim vozilima ne pise raspored linija, sto nema infa gdje se mogu kupiti karte i po kojoj cijeni, nisu krivi sto vozaci ne znaju beknuti recenicu na maternjem a kamoli na stranom jeziku. Vodstvu i uposlenicima Grasa je veoma tesko reci dobar dan/dobro jutro, ali im nije tesko blokirati citav grad i kukati okolo!
-
photo
#2350 Re: GRAS - karte
procitaj sta sam napisao gore: nema obaveze, niko me ne tjera da pisem na oba pisma. to je moja dobra volja, hocu ili necu.vade_mecum wrote: mozes li mi odgovoriti zasto su putokazne table na cestama ispisane latinicom i cirilicom?
znakovi pisu jer je to stvar politickog dogovora. dali su im oba pisma samo da ne zvocaju oko toga. i u risiji su znakovi na latinici. a nedavno je bio neki tekst u kojem neki profesor lingvistike u banja luci kuka kako cirilica nestaje u rs-u.