Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

aNTropocentrio wrote:
Shoshana wrote:Ja sam protim svih tih tradicionalnih sakacenja i obiljezavanje, pa bilo to provlacenje koske kroz nos, busenje usiju, tetoviranje, obrezivanje ili ono prstenje oko vrata :x

Ali, evo, nedavno citam da WHO zvanicno preporucuje obrezivanje (u Africi) kao dio borbe protiv sirenja HIV-a.
Istina je da obrezivanje donekle smanjuje vjerovatnoću zaraze od HIV-a, ali da li se obrezivanje mora vršiti u tako mladom dobu? Doduše, u Africi se obrezivanje (koliko ja znam) vrši pri prelasku u "muškost".
Obrezivanje ne samo da stiti od SPB (spolno prenosivih bolesti) u seksualno aktivnom dobu, nego takodje, od ranog doba preventira sakupljanje necistoce koja nosi razne bakterije ispod kozice vrha penisa dok je navlacenje kozice preko penisa (da bi se ocistile naslage tjelesnih lucevina) cesto bolno i neprijatno.

Razlog za obrezivanje u ranom dobu (uglavnom oko 8 dana starosti) je pozeljno stoga sto je zahvat lakse izvesti, beba jos nema dovoljno razvijenu dugotrajnu memoriju, tako da, nakon zahvata, ubrzo nakon toplog zagrljaja i dojenja (flasice) njegovo sjecanje samog akta je fakticki nepostojece u znacajnom smislu.

Nije potrebno biti psiholog da se poznaje djecija sklonost (hvala Bogu) da suze (uzrokovane npr. nemogucnoscu da dohvati igracku, u kom trenu, kao da se njegov cijeli mali svijet srusio) zacas prevlada osmijeh kada mu se igracka pruzi uz zagrljaj i tepanje. Isti je slucaj sa malim (pa i vecim) povredama, ciji bol "magicno" nestaje kada mama (ili zbrinitelj) poljubi povrijedjeno mjesto.

Moc sugestije i snaga mentalne sposobnosti koja nadvladava fizicku neugodnost je kod djece mnogo razvijenija nego kod odraslih (nazalost), mada mnoge odrasle osobe uspiju da povrate neke od izuzetnih sposobnosti koje su kod djece ispod tri godine, pa i do pete godine, prirodne i bez svjesnog truda.

Zabrinjavajuce je cinjenica da se od tog akta obrezivanja stvorio naodni obicaj da se djecak obrezuje (sunneti) u odredjenim godinama, od 3 do 10, pa i stariji.
Stvara se velika "frka" oko tog akta, slavlje i obasipanje poklonima i novcem koji nikada ne mogu nadoknaditi ili zamijeniti traumu obrezivanja djeteta koje je potpuno svjesno dogadjaja i, statisticki provjereno, taj dogadjaj nikada ne zaborave - ostaje im u potsvijesti kao direktno zloupotrebljavanje njihove slabosti i intruzija njihove privatnosti (da ne pominjemo da svako, poznat i nepoznat, zna da se njegov ud "promijenio"). Rijetkost je da djecak u stvari razumije zasto je izlozen tom aktu i zasto nema izbora niti uticaja na obavljanje obrezivanja.

Obrezivanje, od najranijih dana, tj. od doba Ibrahima (Avrama) je obavljano u prvih deset dana po rodjenju, osim u slucaju odraslog muskarca koji odluci da odrzi taj kovenant izmedju Ibrahima i Boga.

Muslimani, kao i Jevreji prije njih, su takodje obrezivanje novorodjenih djecaka obavljali u prvih deset dana (naravno sa izuzetkom samih sahaba, [sljedbenika] Muhammeda a.s. kao i njega samog, koji su se samovoljno pokorili Bogu i Njegovom Zakonu, ukljucujuci kovenant Ibrahima a.s.).

Tek kasnije, kao sto je slucaj sa mnogim novotarijama i obicajima uvedenim i "ukomponovanim" u Islam, sunnecenje, tj. obrezivanje djecaka je zadobijalo sve veci znacaj u smislu obicaja koji "pravovjerne" razlikuju od "krivovjernih" - a sve na racun trauma djecaka, koje se mogu izbjeci obrezivanjem u ranim danima po rodjenju.

Napokon, svrha je zdravstveno-pozitivna i vjerski odredjena (tj. dovoljno je da Bog zna da je cin obavljen u svrhu odrzavanja Ibrahimovog obecanja) a ne da se od toga pravi veliki "show" i pretstava. Naravno, nije nista pokudno u tome da se okupi familija i prijatelji (koji svakako posjete novorodjence) i da se zajedno podijeli obrok i slicno, pri kojem skupu se pomene i to da je djecak vec obrezan.

Obicaj da se, npr. petogodisnji djecak izlozi, fakticki, javnom obrezivanju, gdje su familija i prijatelji u stvari cesto i svjedoci samog cina je nepotreban, negativno utice na psihu djeteta i nije nista drugo do invazija djecije privatnosti (a za koju su ga ucili da cuva privatna mjesta otkako zna za sebe).

U svakom slucaju, kao sto su mnogi pomenuli, obrezivanje MUSKARACA je dokazano kao pozitivno i zdravstveno opravdano.

Medjutim, obicaj obrezivanja ZENA je bez ikakve vjerske ili zdravstvene osnove, i moze se samo smatrati mutilacijom koja nosi ogromne zdravstvene rizike s obzirom da se vrsi u nehigijenskim uslovima, ne sluzi nikakvom zdravstveno-pozitivnom cilju i definitivno, ponavljam, nema nikakve osnove u VJERSKOM smislu.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

aNTropocentrio wrote:
Shoshana wrote:Ja sam protim svih tih tradicionalnih sakacenja i obiljezavanje, pa bilo to provlacenje koske kroz nos, busenje usiju, tetoviranje, obrezivanje ili ono prstenje oko vrata :x

Ali, evo, nedavno citam da WHO zvanicno preporucuje obrezivanje (u Africi) kao dio borbe protiv sirenja HIV-a.
Istina je da obrezivanje donekle smanjuje vjerovatnoću zaraze od HIV-a, ali da li se obrezivanje mora vršiti u tako mladom dobu? Doduše, u Africi se obrezivanje (koliko ja znam) vrši pri prelasku u "muškost".
Obrezivanje ne samo da stiti od SPB (spolno prenosivih bolesti) u seksualno aktivnom dobu, nego takodje, od ranog doba preventira sakupljanje necistoce koja nosi razne bakterije ispod kozice vrha penisa dok je navlacenje kozice preko penisa (da bi se ocistile naslage tjelesnih lucevina) cesto bolno i neprijatno.

Razlog za obrezivanje u ranom dobu (uglavnom oko 8 dana starosti) je pozeljno stoga sto je zahvat lakse izvesti, beba jos nema dovoljno razvijenu dugotrajnu memoriju, tako da, nakon zahvata, ubrzo nakon toplog zagrljaja i dojenja (flasice) njegovo sjecanje samog akta je fakticki nepostojece u znacajnom smislu.

Nije potrebno biti psiholog da se poznaje djecija sklonost (hvala Bogu) da suze (uzrokovane npr. nemogucnoscu da dohvati igracku, u kom trenu, kao da se njegov cijeli mali svijet srusio) zacas prevlada osmijeh kada mu se igracka pruzi uz zagrljaj i tepanje. Isti je slucaj sa malim (pa i vecim) povredama, ciji bol "magicno" nestaje kada mama (ili zbrinitelj) poljubi povrijedjeno mjesto.

Moc sugestije i snaga mentalne sposobnosti koja nadvladava fizicku neugodnost je kod djece mnogo razvijenija nego kod odraslih (nazalost), mada mnoge odrasle osobe uspiju da povrate neke od izuzetnih sposobnosti koje su kod djece ispod tri godine, pa i do pete godine, prirodne i bez svjesnog truda.

Zabrinjavajuce je cinjenica da se od tog akta obrezivanja stvorio naodni obicaj da se djecak obrezuje (sunneti) u odredjenim godinama, od 3 do 10, pa i stariji.
Stvara se velika "frka" oko tog akta, slavlje i obasipanje poklonima i novcem koji nikada ne mogu nadoknaditi ili zamijeniti traumu obrezivanja djeteta koje je potpuno svjesno dogadjaja i, statisticki provjereno, taj dogadjaj nikada ne zaborave - ostaje im u potsvijesti kao direktno zloupotrebljavanje njihove slabosti i intruzija njihove privatnosti (da ne pominjemo da svako, poznat i nepoznat, zna da se njegov ud "promijenio"). Rijetkost je da djecak u stvari razumije zasto je izlozen tom aktu i zasto nema izbora niti uticaja na obavljanje obrezivanja.

Obrezivanje, od najranijih dana, tj. od doba Ibrahima (Avrama) je obavljano u prvih deset dana po rodjenju, osim u slucaju odraslog muskarca koji odluci da odrzi taj kovenant izmedju Ibrahima i Boga.

Muslimani, kao i Jevreji prije njih, su takodje obrezivanje novorodjenih djecaka obavljali u prvih deset dana (naravno sa izuzetkom samih sahaba, [sljedbenika] Muhammeda a.s. kao i njega samog, koji su se samovoljno pokorili Bogu i Njegovom Zakonu, ukljucujuci kovenant Ibrahima a.s.).

Tek kasnije, kao sto je slucaj sa mnogim novotarijama i obicajima uvedenim i "ukomponovanim" u Islam, sunnecenje, tj. obrezivanje djecaka je zadobijalo sve veci znacaj u smislu obicaja koji "pravovjerne" razlikuju od "krivovjernih" - a sve na racun trauma djecaka, koje se mogu izbjeci obrezivanjem u ranim danima po rodjenju.

Napokon, svrha je zdravstveno-pozitivna i vjerski odredjena (tj. dovoljno je da Bog zna da je cin obavljen u svrhu odrzavanja Ibrahimovog obecanja) a ne da se od toga pravi veliki "show" i pretstava. Naravno, nije nista pokudno u tome da se okupi familija i prijatelji (koji svakako posjete novorodjence) i da se zajedno podijeli obrok i slicno, pri kojem skupu se pomene i to da je djecak vec obrezan.

Obicaj da se, npr. petogodisnji djecak izlozi, fakticki, javnom obrezivanju, gdje su familija i prijatelji u stvari cesto i svjedoci samog cina je nepotreban, negativno utice na psihu djeteta i nije nista drugo do invazija djecije privatnosti (a za koju su ga ucili da cuva privatna mjesta otkako zna za sebe).

U svakom slucaju, kao sto su mnogi pomenuli, obrezivanje MUSKARACA je dokazano kao pozitivno i zdravstveno opravdano.

Medjutim, obicaj obrezivanja ZENA je bez ikakve vjerske ili zdravstvene osnove, i moze se samo smatrati mutilacijom koja nosi ogromne zdravstvene rizike s obzirom da se vrsi u nehigijenskim uslovima, ne sluzi nikakvom zdravstveno-pozitivnom cilju i definitivno, ponavljam, nema nikakve osnove u VJERSKOM smislu.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Svima onima koji obrezivanje argumentuju higijenom preporucujem da djeci odsjeku usi. Manje ce se prljati, a i smanjuje opasnost od infekcija.
sabanss

Post by sabanss »

Kurt_Kombajn wrote:Svima onima koji obrezivanje argumentuju higijenom preporucujem da djeci odsjeku usi. Manje ce se prljati, a i smanjuje opasnost od infekcija.
Peres li ga svaki put kad mokris ili ga samo trehnes?

O glupe teme...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Kurt_Kombajn wrote:Svima onima koji obrezivanje argumentuju higijenom preporucujem da djeci odsjeku usi. Manje ce se prljati, a i smanjuje opasnost od infekcija.

muslimani ne opravdavaju nicim. za njih je to dio vjere i to se prihvata kao takvo. isto kao i zabrana svinjetine.
drugim rijecima, taman i da se sutra nadje nacin da higijena bude potpuno ista sa i bez sunecenja, to ne moze ukinuti sunecenje, bar sto se muslimana tice.
ines.c

Post by ines.c »

ili da ih operu,posto ovdje "neki"kao da nemaju usi i ne zele prihvatiti naucno dokazane cinjenice. :roll:

Ne plasi se Kurt nece tebe niko dirati,ali ipak cinjenica je da je obrezivanje ZDRAVO.
ja71

Post by ja71 »

Sarafcina wrote:

muslimani ne opravdavaju nicim. za njih je to dio vjere i to se prihvata kao takvo. isto kao i zabrana svinjetine.
drugim rijecima, taman i da se sutra nadje nacin da higijena bude potpuno ista sa i bez sunecenja, to ne moze ukinuti sunecenje, bar sto se muslimana tice.
E sad ga i ti izvali.

Sunet kao sto mu ime kaze je sunet.
A sunet je djelo koje je od pejgambera preporuceno kao dobro odnosno lijepo.

Dok je ne jesti svinjetinu farz.
A farz znaci u ovom slucaju zabrana, i to direktno od Allaha.
Onaj ko ne osuneti svoje dijete ne cini nikakav haram.

Jos da na kraju kazem da cu akoboga i ja jednoig dana docekati da svog sina osunetim

Ali posle ovakvog izlaganja znam kakva navala napada me sada sa svih strana ceka :-)
ja71

Post by ja71 »

.... sto WHO vec godinama preporucuje
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

sabanss wrote:
Peres li ga svaki put kad mokris ili ga samo trehnes?

O glupe teme...
vjerovao ili ne, perem svaki put, i to koristim i sapun. osim kada sam prinudjen da koristim javni klozet, a i tada operem, cim dodjem kuci.

iako sam osunecen.

cuo sam od djevojaka, ne jednom, da se to sunecenje koristi kao izgovor za rijetko pranje medjunozja. sad, lafo, osunecen si, pa si cistiji, zdraviji, higijena i sve to. onda lafac skine gace, a dole vonja ko pokvarena riba.

Sarafcina wrote:muslimani ne opravdavaju nicim. za njih je to dio vjere i to se prihvata kao takvo. isto kao i zabrana svinjetine.
dobro. to je argument, tvoj razlog i tvoje misljenje. i postujem. svaka cast.

ines.c wrote:ili da ih operu,posto ovdje "neki"kao da nemaju usi i ne zele prihvatiti naucno dokazane cinjenice. Rolling eyes

Ne plasi se Kurt nece tebe niko dirati,ali ipak cinjenica je da je obrezivanje ZDRAVO.
pa jest ZDRAVO, i ja kazem. Naveo sam usi kao primjer, jer je NAUCNO DOKAZANO da je to mjesto gdje tijelo luci najvise stetnih tvari. Pored toga, mozes, sve u cilju higijene i zdravlja, svome djetetu odstraniti i bubreg, manja je sansa da oboli taj bubreg. logicno, ili? Koji ce mu klinac, moze se zivjeti samo s jednim, osim toga, taj bubreg se mozda moze konzervirati i cuvati kao rezerva u slucaju da ovaj drugi otkaze. Mozda sada jos ne moze, ali ce nauka i medicina pronaci nacin u buducnosti.

A sad rileks. svi. htio sam samo da kazem da se neki problemi mogu rijesiti vodom i sapunom, a ne nozem. posebno u trecem milenijumu. religija je sasvim nesto drugo, i to postujem.[/b]
Sarafcina

Post by Sarafcina »

ja71 wrote:
Sarafcina wrote:

E sad ga i ti izvali.

Sunet kao sto mu ime kaze je sunet.
A sunet je djelo koje je od pejgambera preporuceno kao dobro odnosno lijepo.

Dok je ne jesti svinjetinu farz.
A farz znaci u ovom slucaju zabrana, i to direktno od Allaha.
Onaj ko ne osuneti svoje dijete ne cini nikakav haram.

Jos da na kraju kazem da cu akoboga i ja jednoig dana docekati da svog sina osunetim

Ali posle ovakvog izlaganja znam kakva navala napada me sada sa svih strana ceka :-)

pokusao sam povuci paralelu u smislu da muslimanima ne treba nikakvo zdravstveno higijensko drustveno i ino opravdanje...
toro

Post by toro »

Protivnicima obrezivanja:VI STE SAMO LJUBOMORNI NA NASE CUNE :-) :-)
ja71

Post by ja71 »

toro wrote:Protivnicima obrezivanja:VI STE SAMO LJUBOMORNI NA NASE CUNE :-) :-)
dobro necemo sada na taj nivo padati
ja71

Post by ja71 »

Sarafcina wrote: pokusao sam povuci paralelu u smislu da muslimanima ne treba nikakvo zdravstveno higijensko drustveno i ino opravdanje...
Mi se ne pravdamo.
Mi objasnjavamo.
Zbog toga je nekome ko nije Musliman to prakticnim razlozima bolje objasniti.

Osim toga tvojim nacinom se lako moze sugerirati da treba raditi stvari koje su po vjeri propisane cak i kada bi bile stetne za zdravlje.
A to dalje znaci da bi vjera bila u suprotnosti sa (u ovom slucaju) medicinom, sto nije tacno
Sarafcina

Post by Sarafcina »

ja71 wrote:
Sarafcina wrote: pokusao sam povuci paralelu u smislu da muslimanima ne treba nikakvo zdravstveno higijensko drustveno i ino opravdanje...
Mi se ne pravdamo.
Mi objasnjavamo.
Zbog toga je nekome ko nije Musliman to prakticnim razlozima bolje objasniti.

Osim toga tvojim nacinom se lako moze sugerirati da treba raditi stvari koje su po vjeri propisane cak i kada bi bile stetne za zdravlje.
A to dalje znaci da bi vjera bila u suprotnosti sa (u ovom slucaju) medicinom, sto nije tacno

nemam nista protiv objasnjenja, ali se ne sjecam da sam ikada igdje vidio razlog zabrane svinjetine (uzimamo je samo za primjer).
tako da cjelokupna nauka i medicina zajedno mogu reci da svinjetina ne steti covjeku, ona i dalje ostaje zabranjena.
diskusija i trazenje dobrog u praksi sunecenja je OK, ali sunecenje kao praksa ne prestaje biti dio islama taman i da svi tvoji medicinsko-naucni argumenti padnu u vodu.

a svako ko razumije kako nauka fercera, nece je staviti kao apsolutnu referentnu tacku za bilo sta (narocito kada su u pitanju ovako kompleksni sistemi kao sto je covjek). Na kraju krajeva, opet se sve svodi na vjerovanje, samo je pitanje da li vise vjerujes odredjenom naucniku ili religiji.
Narocito u danasnje vrijeme kada se etiketa "naucni" lijepi svemu i svacemu.

Ja recimo ne vjerujem gotovo nista ovim sto ih je NIN naveo (ne pokusavam degradirati NINa)...
ines.c

Post by ines.c »

Islam i nauka idu zajedno,s tim sto je Islam ispred nauke,pa se novim saznanjima i otkricima samo potvrdjuje.

ovo je knjiga koju mozete skinuti sa ovog dole linka (po meni najbolji link(tekstualni)

http://api.fmanager.net/api_v1/xmlapi.p ... e,id=14296

evo link sa jos nekim

http://www.angelfire.com/psy/zmaj/kuranske_mudzize.htm

ili sto je mozda jos interesantnije film na linku

http://www.harunyahya.com/other/bosansk ... udzize.php

preuzeto sa sax-com naslov mudzize
Eshek

Post by Eshek »

Kurt_Kombajn wrote:pa jest ZDRAVO, i ja kazem. Naveo sam usi kao primjer, jer je NAUCNO DOKAZANO da je to mjesto gdje tijelo luci najvise stetnih tvari.
Te "štetne tvari" se zovu CERUMEN, koji ima baktericidno i fungicidno djelovanje, te podmazuje ušni kanal i čisti ga od prašine i raznih zagađivača.

ALLAHIMANET, FATIMA :lol: :lol: :lol:
spreca

Post by spreca »

e pa stvarno ti imas nekih trauma od rodenja ,cini mi se da nisi odzerasen a tebi svjetujem da si odrezes jezik(jer ti se dole ocito nema sta odrezat)jer ti je veoma prljav.

Kako znati dali je dobro biti odzerasenim ili ne ako ti to nije uradeno
Judas

Post by Judas »

Razlozi ZA osunetiti dijete...

Sunecenje-Obrezivanje muske djece se vrsi iz vjerskih, higijenskih i zdravstvenih razloga, i svi oni u sustini podupiru jedan drugog.

Musliman je duzan da musko dijete osuneti, jer mu to Vjera naredjuje, a ona mu to propisuje upravo iz higijenskih razloga. Dakle, sunecenjem se postize veci stepen higijene a time i bolje ZDRAVLJE! Time je postignut cilj sunecenja odnosno ove vjerske naredbe.
Procedura sunecenja dovedena je do savrsenstva i komplikacije su skoro pa nemoguce. Tako da se sunecenje i ne naziva Operacijom vec Manjim hirurskim Zahvatom.
Sam zahvat traje od deset do petnaest minuta i izvodi se pod lokalnom ili opstom anestezijom. Zahvat sunecenja nije nista duzi niti opasniji od rutinskog vadjenja zuba!

Obrezivanje se takodje smatra tradicijom, vidom kulture i prosvijecenosti, jedan lijep obicaj i adet u nasim porodicama. Takodje je poznato i medicinski dokazano da muskarci koji su obrezani imaju daleko manju sansu da se zaraze hivom ili nekom drugom infekcijom! A i zene ciji su muskarci obrezani imaju puno manje sanse za dobivanjem raka grlica maternice!

Ovim navedenim mozemo zakljuciti da su prednosti sunecenja muskog djeteta visestruke, a ona najvaznija je da je postignut visi stepen higijene i zdravlja!

Tako se za petnaestak minuta i par dana nosanja suknjece, dijete rijesi problema za cijeli zivot!!

P.S. Argument da roditelji nemaju pravo to da rade dijetu je bez veze. Po toj logici roditelji nebi imali pravo ni da vakcinisu djecu, da im vade zube...
Judas

Post by Judas »

A sto se tice serije Penn i Teller, dugo nisam gledao morbidniju, odvrartniju i gluplju emisiju...

Njihovi glavni argumenti su bili da je sunecenje bolno i nepotrebno. Obadvoje je netacno.
Sunecenje je skoro pa bezbolno jer se djetetu dadne lokalna anestezija, bas kao i kod vadjenja zuba.
Nije nepotrebno jer je vise puta strucno dokazano da je obrezan penis daleko cisci i ima manje sanse za dobivanje infekcija i raznih drugih oboljenja.

Ali ono sto je sogurno, je da ta emisija niti bilo sta drugo nece i ne moze uticati na odluku roditelja da li ili ne sunetiti dijete, jer sunecenje djece je duboko ukorijenjeno u nasoj vjeri, tradiciji i kulturi, ...s razlogom,!
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

i meni su malo nejasni ovi koji brane sunecenje nekom higijenom...pa valjda svako normalan opere sporno spolovilo jednom dnevno (tusiranje) ili ako nista onda svaka dva dana...

licno sam osunecen i to dosta kasno (imao 9. god.) i nemam nikakve traume i drago mi je sto jesam...

ali, ne kontam ove koji se upinju da nesto dokazu.

to je sunet, dakle praksa poslanika...radila se ranije vise zbog toga sto je zaista u to vrijeme bilo vazno (i u tim krajevima), medjutim danas higijenski aspekt nije toliko izrazen ali naravno praksa (kao dio religije) je ostala...i treba da ostane i da se postuje kako dolikuje. Meni je stalo do toga i to iz tradicionalnih i relgijskih razloga, a ne zbog higijene.

U americi je u posljednje vrijeme znacajno smanjen broj djece koja se obrezuju...i sve manje i manje djece jeste. Nova praksa.

a sto se tice toga je li ruzan ili nije, pitajmo zene razlicitih provinijencija i backgrounda pa nek kazu...vjerujem da bi bilo podjednako.
Svemirski_Jebach

Judas wrote:Razlozi ZA osunetiti dijete...

Sunecenje-Obrezivanje muske djece se vrsi iz vjerskih, higijenskih i zdravstvenih razloga, i svi oni u sustini podupiru jedan drugog.

Musliman je duzan da musko dijete osuneti, jer mu to Vjera naredjuje, a ona mu to propisuje upravo iz higijenskih razloga. Dakle, sunecenjem se postize veci stepen higijene a time i bolje ZDRAVLJE! Time je postignut cilj sunecenja odnosno ove vjerske naredbe.
Procedura sunecenja dovedena je do savrsenstva i komplikacije su skoro pa nemoguce. Tako da se sunecenje i ne naziva Operacijom vec Manjim hirurskim Zahvatom.
Sam zahvat traje od deset do petnaest minuta i izvodi se pod lokalnom ili opstom anestezijom. Zahvat sunecenja nije nista duzi niti opasniji od rutinskog vadjenja zuba!

Obrezivanje se takodje smatra tradicijom, vidom kulture i prosvijecenosti, jedan lijep obicaj i adet u nasim porodicama. Takodje je poznato i medicinski dokazano da muskarci koji su obrezani imaju daleko manju sansu da se zaraze hivom ili nekom drugom infekcijom! A i zene ciji su muskarci obrezani imaju puno manje sanse za dobivanjem raka grlica maternice!

Ovim navedenim mozemo zakljuciti da su prednosti sunecenja muskog djeteta visestruke, a ona najvaznija je da je postignut visi stepen higijene i zdravlja!

Tako se za petnaestak minuta i par dana nosanja suknjece, dijete rijesi problema za cijeli zivot!!

P.S. Argument da roditelji nemaju pravo to da rade dijetu je bez veze. Po toj logici roditelji nebi imali pravo ni da vakcinisu djecu, da im vade zube...
vidim da si jako slabo upoznat sa islamskim propisima, a hoces da nesto kazes.

za tvoju informaciju, obrezivanje nije farz nego sunet. dakle, nije naredba nego je preporuceno kao praksa poslanika.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Naravno, nikoga nije briga hocu li ja sunnetiti svoje dijete, ili ne, pa nemam namjeru pisati na tu temu, ali vidim da se poneki koji su poslovicno neuki po pitanjima islama, razbacuju nekim fetvama, pa da kazem koju, o tome sta islamski ucenjaci kazu o samom Sunnetu :

Vecina ucenjaka, medju kojima i trojica imama mezheba, i to imam Malik, imam Safi i imam Ahmed za obrezivanje kazu da je vadzib ( drugostepena duznost, odmah iza farza, a puno jaca od sunneta jer je covjek grijesan ako izostavi vadzib, dok za sunnet nije grijesan ali ima nagradu ako ga izvrsi, s tim da je neko djelo ipak ispravno i ako se izostavi vadzib, mada grijeh izostavljanja, kako napomenuh ostaje )

Manji broj ucenjaka, medju kojima jedan mali broj ucenjaka hanbelijskog mezheba, Hasan El Basri i imam Ebu Hanife smatraju obrezivanje Sunnetom.

Imam Malik r.a cak kaze da onaj koji nije obrezan ne moze biti imam, nit ce mu se primati svjedocenje.
Dokazi onih koji obrezivanje smatraju vadzibom su visestruko veci i mnogobrojniji, pogotovo kad uzmemo u obzir da oni ucenjaci koji ga smatraju sunnetom, za svoj najveci dokaz uzimaju hadis za koji bi vjerovatno vecina vas rekla da su ga vehabije iz Sandzaka izmislile ( mala digresija na onu jednu nedavnu temu ) jer se u njemu kaze : " Obrezivanje za muskarce je sunnet a za zene plemenito djelo. "

Prema tome, kao sto rekoh, da li cu ja osunetiti dijete, ili ne, definitivno nije problem nijednog forumskog dusebriznika, ali kad vec neki lupaju fetve ko kakve muftije ( a ne znam je li i abdest znaju uzeti kako treba ), bar da se malo poblize obrazlozi stav islamskih ucenjaka po tom pitanju.

Hajd sad NIN jedan copy paste kakvog naucnika, da malo engleski treniramo :D
Svemirski_Jebach

nesto mi govori da je prethodni post mog druga danke upucen na adresu moje malenkosti :D :D :D ne znam da li sam u pravu...

elem, moguce je da je sunecenje vadzib, a ne sunet, sto sustinski ne mijenja poentu mog posta. kazao sam da je obrezivanje preporuceno (ili ako cemo tako onda naredjeno - mada nisam 100% siguran da je tako jer sam ja ucio nesto sasma drugacije) i kao takvo nema potrebu da se opravdava nekim higijenskim razlozima.

mislim da u danasnjem vaktu, kad su voda i sapun ipak dostupni vecini nas, deplasirano pricati o higijeni.

ps. abdest znam uzet u p'o noci da me probude :-) :-)
a.basko

Post by a.basko »

... dragi Allah dao curice... :D :D :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

a.basko wrote:... dragi Allah dao curice... :D :D :D
ali se dovi za mudzahide insaAllah :D
Post Reply