Granica
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- respo
#1 Granica
nisam nasao slicno pitanje pa da postavim novu temu
zanima me moze li se preci granica sa autom koje glasi na drugo ime al uz sebe ima kupoprodajni ugovor izmedju tebe i te osobe ima saobracajna vlasnicka zeleni karton sve
zanima me moze li se preci granica sa autom koje glasi na drugo ime al uz sebe ima kupoprodajni ugovor izmedju tebe i te osobe ima saobracajna vlasnicka zeleni karton sve
-
bordo_boy
#2 Re: Granica
Moje auto je na mamino ime. Do sad sam prelazio bez problema u Hrvatsku i Sloveniju više puta. U CG su mi tražili punomoć, ja nisam imao, ali su me pustili... (isto je prezime vlasnika vozila i mene, mozda zato)
-
goran16v
#3 Re: Granica
Gledajuci zakon ne postoji opcija sa nosenjem ugovoraa. Ako auto nije reg na ime vozaca, nije u vlasnistvu cl porodice ili vlasnik nije prosutan za prelazak granice treba medjunarodna "punemoc", mada je u praksi gotovo nikad ne traze. Policiji npr. u HR je bitno auto nije na tjeralici, da je registrovan, osiguran i da ima ZK.respo wrote:nisam nasao slicno pitanje pa da postavim novu temu
S obzirom na to i da je za punomoc potrebno svega 15 min vremena u BIHAMK-u,20-ak KM, kopija saobr., LK vlasnika, LK/Pasosa opunomocenika mislim da puomoc puno bolja i legalnija, a i prakticnija varijanta od nosenja ugovora.
Last edited by goran16v on 19/06/2012 17:14, edited 1 time in total.
- respo
#4 Re: Granica
nisam u mogucnosti to jer je vlasnik vec u inostranstvu tako do vlasnikove licne ne mogu doci
jedino mi preostaje da ovako postupim sa ugovorom pa ako me puste puste mada nema nikakvih prepreka
jedino mi preostaje da ovako postupim sa ugovorom pa ako me puste puste mada nema nikakvih prepreka
- respo
#6 Re: Granica
nemam vremena za prevod
bas si dao pametan odgovor
nisi razmislio o ovome gore?
bas si dao pametan odgovor
nisi razmislio o ovome gore?
-
530i
#7 Re: Granica
A imaš vremena za hodati preko granice? 
-
goran16v
#8 Re: Granica
Onda ti ne preostaje nista drugo nego to + osmijeh i umilni glasic!respo wrote:nisam u mogucnosti to jer je vlasnik vec u inostranstvu tako do vlasnikove licne ne mogu doci
- poznanik
#9 Re: Granica
Da li je kupoprodajni ugovor sačinjen u notarskoj obradi ili na prost način - s potpisima prodavca i kupca i njihovim podacima, bez ikakve nadovjere?respo wrote:nisam nasao slicno pitanje pa da postavim novu temu
- respo
#10 Re: Granica
pa recimo da je hitno530i wrote:A imaš vremena za hodati preko granice?
zato i pitam ovo sto pitam
- respo
#11 Re: Granica
ugovor je ovjeren u opstini i od strane kupca i od prodavca kako vec to ide samo znaci ostaje prevodpoznanik wrote:Da li je kupoprodajni ugovor sačinjen u notarskoj obradi ili na prost način - s potpisima prodavca i kupca i njihovim podacima, bez ikakve nadovjere?respo wrote:nisam nasao slicno pitanje pa da postavim novu temu
al posto to sve ne moze do petka biti gotovo a u petak se ide zato pitam mogucnosti
- poznanik
#12 Re: Granica
Onda s tim ovjerenim ugovorom pođi u BIHAMK na Skenderiji i zatraži "punomoć" (Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom koje prelazi granicu BiH), košta 25 KMrespo wrote:ugovor je ovjeren u opstini i od strane kupca i od prodavca kako vec to ide samo znaci ostaje prevodpoznanik wrote:Da li je kupoprodajni ugovor sačinjen u notarskoj obradi ili na prost način - s potpisima prodavca i kupca i njihovim podacima, bez ikakve nadovjere?respo wrote:nisam nasao slicno pitanje pa da postavim novu temu
al posto to sve ne moze do petka biti gotovo a u petak se ide zato pitam mogucnosti
- respo
#13 Re: Granica
nisam znao da to moze
hvala na pomoci
hvala na pomoci
- poznanik
#14 Re: Granica
respo wrote:nisam znao da to moze
hvala na pomoci
U Pravilu, davalac punomoći mora ostaviti svoj potpis na dio BIHAMK-ove dokumentacije kod izdavanja te Dozvole, ali bi trebali prihvatiti ovjeren kupoprodajni ugovor kao dokaz prelaska vlasništva sa prodavca na kupca. Pokušaj...
-
goran16v
#15 Re: Granica
Ne bih da proturjecim, nemam kod sebe punomoc da provjerim ali mislim da je na samom obracu potpis vlasnika tako da bi BIHAMK mogao itekako zatezati jer zapravo nema ko da potpise punomoci.poznanik wrote:respo wrote:nisam znao da to moze
hvala na pomoci
U Pravilu, davalac punomoći mora ostaviti svoj potpis na dio BIHAMK-ove dokumentacije kod izdavanja te Dozvole, ali bi trebali prihvatiti ovjeren kupoprodajni ugovor kao dokaz prelaska vlasništva sa prodavca na kupca. Pokušaj...
- respo
#16 Re: Granica
e onda mi dodje isti djavo jer ne mogu do potpisa doci
-
hank
#17 Re: Granica
respo, jesi to kupio 308 cc pa ides malo djevojku odvest na more da se plakne preko vikenda?
salu na stranu. prosle godine sam prelazio granicu i to cg s autom koje je bilo na firmu registrovano. sve uredno i po propisima al nisam imao ni putni ni nista slicno i nije me niko nista pitao. a znam da sam mogao kaznu samo takvu ispusit. doduse isao sam na dan al niko nije ni pogledao. bilo je licna i saobracajna i to je to. i 3 eura putarine i 10 eko takse il kako im se zvalo ono govno.
ako ides u dalmaciju nije ti losa finta otic na svitavu pa se spustit u neum i onda krenut prema gore i prema granici. i ako te ista pitaju, kazes da se vracas za sarajevo iz dubrovnika, i opet baci osmijeh ( tako sam jednom ko mali prosao te zavrzlame s pasosem koji je istekao. rekli da je istekao na moru dok je istina bila da smo tek u putu skontali da je istekao, nismo ni pogledali. stari im rekao da smo bili u duborvniku i da idemo za sarajevo. nasi nas nisu ni gledali. usli i pravac baska
. u povratku nas niko nije pogledao. 
tvoj stari drug al s drugim nickom
3.0tdi 
salu na stranu. prosle godine sam prelazio granicu i to cg s autom koje je bilo na firmu registrovano. sve uredno i po propisima al nisam imao ni putni ni nista slicno i nije me niko nista pitao. a znam da sam mogao kaznu samo takvu ispusit. doduse isao sam na dan al niko nije ni pogledao. bilo je licna i saobracajna i to je to. i 3 eura putarine i 10 eko takse il kako im se zvalo ono govno.
ako ides u dalmaciju nije ti losa finta otic na svitavu pa se spustit u neum i onda krenut prema gore i prema granici. i ako te ista pitaju, kazes da se vracas za sarajevo iz dubrovnika, i opet baci osmijeh ( tako sam jednom ko mali prosao te zavrzlame s pasosem koji je istekao. rekli da je istekao na moru dok je istina bila da smo tek u putu skontali da je istekao, nismo ni pogledali. stari im rekao da smo bili u duborvniku i da idemo za sarajevo. nasi nas nisu ni gledali. usli i pravac baska
tvoj stari drug al s drugim nickom
-
goran16v
#18 Re: Granica
Probaj na foru, nista ne kosta...respo wrote:e onda mi dodje isti djavo jer ne mogu do potpisa doci
- poznanik
#19 Re: Granica
Ma da, vjerovatno će biti zatezanja, obzirom na nedovoljnu stručnost osoblja BIHAMK-a iz ove oblasti, iako je, najvjerovatnije, ugovor o kupoprodaji validan i uredan, uz to ovjeren od strane jednog od državnih organa. Faktički, vlasnik automobila je @respo, i najveći problem je kako to može shvatiti službenica BIHAMK-a, ali svakako treba pokušati, jer se ne radi ni o kakvoj kriminalnoj radnji.goran16v wrote:Ne bih da proturjecim, nemam kod sebe punomoc da provjerim ali mislim da je na samom obracu potpis vlasnika tako da bi BIHAMK mogao itekako zatezati jer zapravo nema ko da potpise punomoci.poznanik wrote:U Pravilu, davalac punomoći mora ostaviti svoj potpis na dio BIHAMK-ove dokumentacije kod izdavanja te Dozvole, ali bi trebali prihvatiti ovjeren kupoprodajni ugovor kao dokaz prelaska vlasništva sa prodavca na kupca. Pokušaj...
- respo
#20 Re: Granica
hvala puno odgovorim kako je proslo kad se vratim
hank idem prema zagrebu ne prema moru i pogodio si sa cc-om
hank idem prema zagrebu ne prema moru i pogodio si sa cc-om
- poznanik
#21 Re: Granica
respo wrote:hvala puno odgovorim kako je proslo kad se vratim
Pa dosad si se trebao vratiti...
- respo
#22 Re: Granica
vracam se u nedjelju navece
a krecem u petak
a krecem u petak
-
gidra
#23 Re: Granica
prelazio X puta granicu sa saobracajnom na drugo ime (prezime se podudaralo), ali prelazio sam normalno, i kada je i prezime bilo razlicito bez ikakve punomoci i nikada me niko nije nista upitao niti peglao. Govorim za BH-Hrv granicu...respo wrote:nisam nasao slicno pitanje pa da postavim novu temu
- respo
#24 Re: Granica
samo da javim kako je proslo u putu
niko nije pitao ni slova o autu zasto kako sto
prosao i tamo i nazad bez ikakvih problema sto se tice drugog vlasnika
- poznanik
#25 Re: Granica
Ali, to nije pravilo...respo wrote:samo da javim kako je proslo u putu