Za svaku pohvalu i sa aspekta patriotizma a bogami i poslovne ideje. Vlasnik kaze da mu dolaze raja iz Hrasnice po fasungu
Neznam kakve su mu sanse protiv Mercatora, ali se od srca nadam da ce uspjeti.
Cuo sam jednom za tu radnju ali eto bas fino da se i tako nesto konacno otvori. Gad budem dolazio u Sarajevo sigurno cu svratiti u Granap.zzzzz wrote:U Sarajevu je otvorena trgovina koja je snadbjevena iskljucivo robama domace proizvodnje.
Za svaku pohvalu i sa aspekta patriotizma a bogami i poslovne ideje. Vlasnik kaze da mu dolaze raja i iz Hrasnice po fasunguiako se radnja nalazi u blizini Nove Breke. Ima oko 700 artikala iz BiH i nesto dopune iz vana,iskljucivo robe koje se ne proizvode kod nas.
Nalazi se u ulici Himze Polovine (ulica pocinje iznad studentskog doma na Bjelavama, zavrsava na Novoj Breki) Ne znam kako se radnja sad zove ali tu je prije bila prodavnica "Lora".blue033 wrote:To bi trebalo da mi je negdje u komsiluku, zna li iko kako se tacno zove ta radnja?
Super, hvala imao sam nekad djevojku gore u toj ulici. Naci cu, ako treba slikacu radnju i za ostale.zzzzz wrote:Nalazi se u ulici Himze Polovine (ulica pocinje iznad studentskog doma na Bjelavama, zavrsava na Novoj Breki) Ne znam kako se radnja sad zove ali tu je prije bila prodavnica "Lora".blue033 wrote:To bi trebalo da mi je negdje u komsiluku, zna li iko kako se tacno zove ta radnja?
Ako treba jos detalja, samo reci
nije do merkatora nego do nas bosnjaka ili balija.zzzzz wrote:U Sarajevu je otvorena trgovina koja je snadbjevena iskljucivo robama domace proizvodnje.
ima li gazda CD RWova od 800MB?zzzzz wrote:U Sarajevu je otvorena trgovina koja je snadbjevena iskljucivo robama domace proizvodnje.
Za svaku pohvalu i sa aspekta patriotizma a bogami i poslovne ideje. Vlasnik kaze da mu dolaze raja iz Hrasnice po fasunguiako se radnja nalazi u blizini Nove Breke. Ima oko 700 artikala iz BiH i nesto dopune iz vana,iskljucivo robe koje se ne proizvode kod nas.
Bolje da zive monopolisti nego tvoj komsija.znaci kupujte u vizi, merkatoru, onom francuskom - ali iskljucivo bosansko.
E da mi je vidjeti granabdziju koji ima lux kucu i voza mercedesa, na danasnjem vaktu.svi imaju super lux. kuce, auta!!! i to samo zahvaljujuci lopovluku olicenom u utaji poreza.
pogresno si me shvatio. ne bih ja imo nista protiv sitnih trgovaca da isti podmiruju obaveze prema drzavi. kada si zadnji pta dobi racun na kasi u maloj trgovini? a u vizi i sl. vazda.zzzzz wrote:Bolje da zive monopolisti nego tvoj komsija.znaci kupujte u vizi, merkatoru, onom francuskom - ali iskljucivo bosansko.
E da mi je vidjeti granabdziju koji ima lux kucu i voza mercedesa, na danasnjem vaktu.svi imaju super lux. kuce, auta!!! i to samo zahvaljujuci lopovluku olicenom u utaji poreza.
pogresno si me shvatio. ne bih ja imo nista protiv sitnih trgovaca da isti podmiruju obaveze prema drzavi. kada si zadnji pta dobi racun na kasi u maloj trgovini? a u vizi i sl. vazda.zzzzz wrote:Bolje da zive monopolisti nego tvoj komsija.znaci kupujte u vizi, merkatoru, onom francuskom - ali iskljucivo bosansko.
Ja ne mogu reci da me boli briga hoce li neki granabdzija, koji hrani dvoje-troje djece imati posla.fadil schtil wrote:pogresno si me shvatio. ne bih ja imo nista protiv sitnih trgovaca da isti podmiruju obaveze prema drzavi. kada si zadnji pta dobi racun na kasi u maloj trgovini? a u vizi i sl. vazda.zzzzz wrote:Bolje da zive monopolisti nego tvoj komsija.znaci kupujte u vizi, merkatoru, onom francuskom - ali iskljucivo bosansko.
onaj trgovka kada ti ga ne da, racun, bez beli, odma je pokrala drzavu direktno i tebe.
a sa druge strane, ne provaljuju se ni granapi od domace robe.
zato zaboli me hoce li imati granapdzija - nek ima drzava na prvom mjestu!
dobro si ti to napisao. sve je to ok. i u pravu si.zzzzz wrote:Ja ne mogu reci da me boli briga hoce li neki granabdzija, koji hrani dvoje-troje djece imati posla.fadil schtil wrote:pogresno si me shvatio. ne bih ja imo nista protiv sitnih trgovaca da isti podmiruju obaveze prema drzavi. kada si zadnji pta dobi racun na kasi u maloj trgovini? a u vizi i sl. vazda.zzzzz wrote: Bolje da zive monopolisti nego tvoj komsija.
E da mi je vidjeti granabdziju koji ima lux kucu i voza mercedesa, na danasnjem vaktu.
onaj trgovka kada ti ga ne da, racun, bez beli, odma je pokrala drzavu direktno i tebe.
a sa druge strane, ne provaljuju se ni granapi od domace robe.
zato zaboli me hoce li imati granapdzija - nek ima drzava na prvom mjestu!
To sto on ne daje racun ne znaci da ne doprinosi drzavi. Na svu robu koju nabavi kod dobavljaca on placa porez, trgovinu je morao registrovati i to znaci da je on prijavljen i placa 330 maraka za socijalno i penziono.
Porez koji moze sakriti je mozda porez na dobit, a s obzirom koliko ih inspekcije gule, ne vjerujem da im ostane i za normalan zivot.
Pijace su im nelojalna konkurencija, a monopolisti ih unistise.
Ako nemaju "mali" ljudi, sta imam od toga sto drzava ima? Da mogu placati poslanicima u raznim skupstinama plate od 2-3 hiljade maraka![]()
Mislim da imas iskrivljenu sliku o ovom problemu.
Merkator prodaje Coca Colu koja je proizvedena u Hrvatskoj, u Merkatoru je samo 0.5% proizvoda domace proizvodnje. Ne vidim kakve ovdje fajde ima drzava osim tih par placa sto radnici dobiju, i to i nisu neke place, za posao koji obavljaju.reaktor wrote:u potpunosti se slazem sa teorijom kupuj u merkatoru, ali domace...
ja koliko znam, radnici u merkatoru imaju relativno dobre place, a sto je jako bitno, place su na vrijeme, a radnici prijavljeni... ne znam kako je u vf ili interexu, ali mislim da je slicno...
granapdzije su moderni robovlasnici (ne samo oni, ali sada su tema)
moja komsinici radi u drvoprometu, ubijaju se od posla... ali placa mizerija, da li uplacuje dazbine ne znam, a radi se i po 10 sati dnevno, a ne smije se sjesti... uzas, a ko se pobuni, zna se...
ili u mom komsiluku... gazdin sin redovno dodje obici radnju u novom santa feu, a jebe majku drzavi koja mu ne da da radi...valjda misli da ne bi trebao ni radnicima plate placati, po tim gazdama radnici treba da su happy samo zato jer imaju posao i nisu na ulici
![]()
dole gonici robova, lopovi i jadovi
gore monopolisti koji placaju place i daju godisnji odmor