Da izraz grupa ima potpuno isto značenje kao i skupina i da se upotrebljavaju oba izraza.
Slovo đ da se može pisati i kao slovo dj (e ovde mi treba baš jak dokaz
I samo da još jednom provjerim šta je pravilno takođe ili također?
Moderator: Chloe
Dokaz da opsti ima isto znacenje kao opci? Ja sta mislis koja bi razlika u znacenju bila ako nemaju... Da grupa ima isto znacenje kao i skupina? ... Pa normalno da ima pobogu...sandra01 wrote:Ima li neko da mi da link koji dokazuje da u Bosni izraz opšti ima potpuno isto značenje kao i opći i da su oba u upotrebi ?
Da izraz grupa ima potpuno isto značenje kao i skupina i da se upotrebljavaju oba izraza.
Slovo đ da se može pisati i kao slovo dj (e ovde mi treba baš jak dokaz)
sandra01 wrote:Ima li neko da mi da link koji dokazuje da u Bosni izraz opšti ima potpuno isto značenje kao i opći i da su oba u upotrebi ?
gdje nije pravilno? i mislis gramaticki pravilno? ako i mislis gramaticki kakve to veze ima sa znacenjem. doli je nepravilno pa opet isto znaci kao doležuta lala wrote:Opšti nema isto značenje kao opći, koliko ja znam. Opći je pravilno, a opšti nije.
Gramatički pravilno, na to sam mislila.Bodkin wrote:
gdje nije pravilno? i mislis gramaticki pravilno? ako i mislis gramaticki kakve to veze ima sa znacenjem. doli je nepravilno pa opet isto znaci kao dole
hvala ali ne vidim povezanost sa mojim pitanjemPripovjedac wrote: Trebalo bi dobro reformirati pravopis, fonološki princip nije dobar za jezikoslovlje - recimo, prefikse bi valjalo pisati u njihovom izvornom obliku (npr. podpredsjednik, iztjerati, učbenik, bezparica itd.). Neko će prigovoriti da je "teško izgovoriti tako napisane riječi". No, piše se za oko, a govori za uho. Zato Englezi svoj pravopis ne mijenjaju.
1. "Opće, opći" je normirano u standardnome bosanskom jeziku, dok je "opšti" normirano u srpskom i hrvatskom jeziku. Normu kojom govorite i pišete birate sami, ali je vrlo važno da je izjednačite. Ako npr. počnete govoriti opći, nemojte bar na važnim javnim mjestima, a naročito dokumentima, umiješati i druge dvije norme. Npr. zaduženje svakog lektora je da Vas pita koju normu želite, i da se onda pobrine da je ona u Vašem tekstu izjednačena.sandra01 wrote:Ima li neko da mi da link koji dokazuje da u Bosni izraz opšti ima potpuno isto značenje kao i opći i da su oba u upotrebi ?