Unapred hvala!
Gramatika bosanskog jezika?
-
-B_S-
#1 Gramatika bosanskog jezika?
Molim vas ako neko ima bilo koju (ako je moguće neku dobru
garamatiku bosanskog jezika u pdf i word formatu.
Unapred hvala!
Unapred hvala!
-
Hipatija
#2 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Meni ostale samo korice:
,
.
Ovi "titizi" (što pišu gramatiku) ne bi ni dozvolili da se tako nešto postavi na web ( čuvaju svoj honorar).
,
.Ovi "titizi" (što pišu gramatiku) ne bi ni dozvolili da se tako nešto postavi na web ( čuvaju svoj honorar).
-
Spartanovski
#3 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Da ne bih otvarao novu temu pitat cu ovdje.
Moze li netko objasniti razliku izmedju oprecnih pojmova implicitno i eksplicitno?
Je li ovako?
implicitno - je nesto sto je jasno samo po sebi bez spominjanja
eksplicitno - je sve sto treba jasnim rijecima objasniti, predociti (svaka jasna tvrdnja)
primjer s vremenom:
implicitno: pada kisa
eksplicito: uzmi kisobran da ne pokisnes...
Moze li netko objasniti razliku izmedju oprecnih pojmova implicitno i eksplicitno?
Je li ovako?
implicitno - je nesto sto je jasno samo po sebi bez spominjanja
eksplicitno - je sve sto treba jasnim rijecima objasniti, predociti (svaka jasna tvrdnja)
primjer s vremenom:
implicitno: pada kisa
eksplicito: uzmi kisobran da ne pokisnes...
-
Spartanovski
#4 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Gornji post je pogresan.
eksplicitno - svaka jasno izrecena tvrdnja, jasno predocena, nedvosmislena
implicitno - nesto sto se podrazumijeva, razumljivo, neizreceno
primjer:
Eksplicitno - ja volim alkohol i uzivam u njemu, bez obzira na posljedice
Implicitno - bolje bi bilo da na vrijeme prekine s tim (ili nastavi li s tim, umrijet ce)
eksplicitno - svaka jasno izrecena tvrdnja, jasno predocena, nedvosmislena
implicitno - nesto sto se podrazumijeva, razumljivo, neizreceno
primjer:
Eksplicitno - ja volim alkohol i uzivam u njemu, bez obzira na posljedice
Implicitno - bolje bi bilo da na vrijeme prekine s tim (ili nastavi li s tim, umrijet ce)
- azurna_obala
#5 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Ovo je gramatička tema na koju sam najbrže nabasala, zato pitam:
Da li se SAD i UN tretiraju kao množina ili jednina u našem jeziku? Ili može oboje?
Dakle, šta je ispravno:
SAD je kupio...
ili
SAD su kupile...
Da li se SAD i UN tretiraju kao množina ili jednina u našem jeziku? Ili može oboje?
Dakle, šta je ispravno:
SAD je kupio...
ili
SAD su kupile...
-
Googlerica
#6 Re: Gramatika bosanskog jezika?
kupileazurna_obala wrote:Ovo je gramatička tema na koju sam najbrže nabasala, zato pitam:
Dakle, šta je ispravno:
SAD je kupio...
ili
SAD su kupile...
-
Ali-sa
#7 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Googlerica wrote:kupileazurna_obala wrote:Ovo je gramatička tema na koju sam najbrže nabasala, zato pitam:
Dakle, šta je ispravno:
SAD je kupio...
ili
SAD su kupile...
Nisam sigurna, ali msm da su ove imenice pluralia tantum. Zvuče kao množina, ali predstavljaju jedninu, kao npr. Berane, Hadžići i sl. Bar meni tako zvuče
-
Googlerica
#8 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Ali-sa wrote: Nisam sigurna, ali msm da su ove imenice pluralia tantum. Zvuče kao množina, ali predstavljaju jedninu, kao npr. Berane, Hadžići i sl. Bar meni tako zvuče
ali ovo nisu imenice (npr. kupila sam naocale),vec skracenice,nisma sigurna da su skracenice dio pluralia tantum
-
mistek
#9 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Ne mogu nigdje da nađem temu o pravopisu, a bila je negdje, pa evo da ovdje upitam, srodno je
Ako pišem: Došao sam u Coca Colu u Službu za finansije.
Je li ovo Služba ide velikim? Radim u Službi za finansije Coca Cole?
I druga stvar, šta kada se stavlja ispred npr "direktor" i sl? Recimo: Pozvao sam Direktora Službe za finansije ili direktora? Naravno, pod uslovom da se misli na konkretnu osobu?
I druga stvar, šta kada se stavlja ispred npr "direktor" i sl? Recimo: Pozvao sam Direktora Službe za finansije ili direktora? Naravno, pod uslovom da se misli na konkretnu osobu?
- newlevel
#10 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Ljudi, svaka vama cast ko moze bosanski jezik studirati, skidam kapu. Kad bi mene neko na to prisilio da studiram, ja bi se objesio. Mislim ima dosta toga za nauciti, tih nekih stvari boze sacuvaj.
- Mračajski proto
#11 Re: Gramatika bosanskog jezika?
newlevel wrote:Ljudi, svaka vama cast ko moze bosanski jezik studirati, skidam kapu. Kad bi mene neko na to prisilio da studiram, ja bi se objesio. Mislim ima dosta toga za nauciti, tih nekih stvari boze sacuvaj.
Nije to toliko dosadno koliko je teško.
- Mračajski proto
#12 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Tačno.Googlerica wrote:kupileazurna_obala wrote:Ovo je gramatička tema na koju sam najbrže nabasala, zato pitam:
Dakle, šta je ispravno:
SAD je kupio...
ili
SAD su kupile...
- Mračajski proto
#13 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Neko iznad reče da ovo ''SAD'' nije imenica. Čuj nije. Ustvari je akronim, ali je imenica, dakako.samton wrote:Skracenicama samo pises nazive skraceno, a u sustini njihovo znacenje ostaje isto kao i pune rijeci. Zapravo kad ih citas, izgovoras ih u punom znacenju i onda nemas problema.azurna_obala wrote:Ovo je gramatička tema na koju sam najbrže nabasala, zato pitam:
Dakle, šta je ispravno:
SAD je kupio...
ili
SAD su kupile...
-
mistek
#14 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Ma dobro, u suštini me zanimalo veliko i malo slovo, jer sam bio haman pa ubjeđen da ako pišeš Služba za finansije, da ide velikim slovom, jer se misli na tačno određenu službu u okviru tačno određene kompanije.samton wrote:Ispravno:mistek wrote:Ne mogu nigdje da nađem temu o pravopisu, a bila je negdje, pa evo da ovdje upitam, srodno je![]()
Došao sam u Coca Colu u službu za finansije.
Ispravno:
Radim u službi za finansije Coca Cole.
Pozvao sam direktora službe za finansije ili direktora? Mozes i jedno i drugo u zavisnosti od zelje izrazavanja. Ako zelis precizno se izraziti da se zna kojeg direktora si pozvao, onda dodajes i kojeg si direktora pozvao, dakle pozvao si direktora sluzbe za finansije ili pozvao si direktora.
- Mračajski proto
#15 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Pa i jeste veliko slovo! Naprimjer:
Nastavničko vijeće Osnovne škole ''Mehmedalija Mak Dizdar'' u Sarajevu;
Vijeće sigurnosti Organizacije ujedinjenih naroda
- ho oponopono
- Mračajski proto
#17 Re: Gramatika bosanskog jezika?
U kojem to Pravopisu piše? Ako već pišete te kvazitvrdnje, onda to dokažite činjenicama.
- ho oponopono
#18 Re: Gramatika bosanskog jezika?
...ma to je prećutna notorna činjenica pobogu! 
-
mistek
#19 Re: Gramatika bosanskog jezika?
A šta je s funkcijom? Ako ne želim reći: Došao je Marko Marković, nego Došao je Direktor Službe za finansije (lupam ovo, može biti da je funkcija apsurdna, ali suština je tu), je li ovo direktor ide velikim slovom ili malim? Ili, "pozvao me Dekan", ide li velikim?Mračajski proto wrote:Pa i jeste veliko slovo! Naprimjer:
-
swanfilter
#20 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Ne pise se velikom slovom. Velikim se pise skracenica, Dr, Mr, ... Sluzba se ne pise velikim. Zasto bi? Nije vlastita imenica ..
-
mistek
#23 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Pa isto ko što pišeš recimo "Uprava" velikim slovom kada se pozivaš na tačno određeno tijelo, a ne na upravu u opštem smislu.swanfilter wrote:Ne pise se velikom slovom. Velikim se pise skracenica, Dr, Mr, ... Sluzba se ne pise velikim. Zasto bi? Nije vlastita imenica ..
Uprava FK Sarajevo;
-
Googlerica
#24 Re: Gramatika bosanskog jezika?
UN
Ujedinjene Nacije ili Ujedinjeni Narodi
Ujedinjene Nacije ili Ujedinjeni Narodi
- Mračajski proto
#25 Re: Gramatika bosanskog jezika?
Malim.mistek wrote:A šta je s funkcijom? Ako ne želim reći: Došao je Marko Marković, nego Došao je Direktor Službe za finansije (lupam ovo, može biti da je funkcija apsurdna, ali suština je tu), je li ovo direktor ide velikim slovom ili malim? Ili, "pozvao me Dekan", ide li velikim?Mračajski proto wrote:Pa i jeste veliko slovo! Naprimjer: