Gramaticko - automobilska dilema jedne gastarbajterke
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- manijak1
Ja govorijo
ako pokazujem ( nikad prstom nego nako razmašem se kao Kekecovi slikom predstavljeni primati ) ovo auto je dobro .........ili nekad mi se omaklo pa kažem i ovaj auto bi trebalo odraditi
( ono zamijeniti obrve ako je kakav opel dobar )
To auto
Taj auto
+
Ta kola
Ova kola
+
To motorno vozilo
Ovo motorno vozilo
Helem auto je kameleon u jeziku , samo treba kilometara konvertibilnih i nafte
benzina .......plina ...........
To auto
Taj auto
+
Ta kola
Ova kola
+
To motorno vozilo
Ovo motorno vozilo
Helem auto je kameleon u jeziku , samo treba kilometara konvertibilnih i nafte
-
zgembo adislić
jos uvijek se viče (pravilno) dobar auto..muski rod i to
-
whow
Ni sam vise nisam siguran al misilm da neces pogrijesiti ako primjenjujes "pravilo desne ruke" koje je slijedece:
1.)Prvo nades akvarijum sa ribicama.
2.) Ubacis hranu za ribice u akvarijum ( desnom rukom) -pravilo desne ruke ( ne ubacuj mrve, burek, itd.)
3.) Posmatraj ribice.
4.) Ako je pojeo -onda je ON -ribica muskog roda .
5.) Ako je pojela -onda je ONA- ribica zenskoga .
Hajd' pa sa srecom.
1.)Prvo nades akvarijum sa ribicama.
2.) Ubacis hranu za ribice u akvarijum ( desnom rukom) -pravilo desne ruke ( ne ubacuj mrve, burek, itd.)
3.) Posmatraj ribice.
4.) Ako je pojeo -onda je ON -ribica muskog roda .
5.) Ako je pojela -onda je ONA- ribica zenskoga .
Hajd' pa sa srecom.
-
BigusDickus
Zavisi o modelu...moze biti musko, kao npr. Ford Focus...definitivno ces reci, ovaj Focus...opet, ako je u pitanju Opel Astra...ja bih rekao ova Astra...ili Corsa, opet zensko...Megan, musko...dok je Jugo 45, u vecini slucajeva "ono"... 
-
metastasio
Evo ja cu pokusati dati jedan "gramaticki" odgovor na ovo pitanje. Odmah da ti kazem, oboje je ispravno, znaci i "dobar auto" i "dobro auto". Posto je AUTO strana rijec i skraceni oblik od AUTOMOBIL, najprije je njegov rod bio muski, kasnije se ta imenica pokusala podvesti pod srednji rod po analogiji na vecinu imenica na -o koje su takodjer srednjeg roda, kao DRVO, STOPALO, RALO itd. Oba oblika su ravnopravna u upotrebi i egzistiraju u jezickoj praksi! Eto, nadam se da sam otklonio neke dileme!
-
whow
\metastasio wrote:Evo ja cu pokusati dati jedan "gramaticki" odgovor na ovo pitanje. Odmah da ti kazem, oboje je ispravno, znaci i "dobar auto" i "dobro auto". Posto je AUTO strana rijec i skraceni oblik od AUTOMOBIL, najprije je njegov rod bio muski, kasnije se ta imenica pokusala podvesti pod srednji rod po analogiji na vecinu imenica na -o koje su takodjer srednjeg roda, kao DRVO, STOPALO, RALO itd. Oba oblika su ravnopravna u upotrebi i egzistiraju u jezickoj praksi! Eto, nadam se da sam otklonio neke dileme!
Automobile - Automobil jeste strane rijec (engleska) stoga ako zelis da primjenis analogiju trebao bih koristiti gramaticka pravila Engeskog jezika. Dakle u engleskom jeziku jedino osobama ( muskarci i zene ) se pridaje sex ( rod kod imenice) dok sve ostalale imenice ukljucujuci zivotinje , objekte , itd. su srednjeg roda. Dakle analogijom auto bih bio jedino srednjega rod . It is a nice car . It's my VW. Autu mozes dati rod
( od mila) ako je tvoj odnos prema tom automobilu emotivne prirode. U ostalim slucajevima je uvijek srednji rod -ako ces primjeniti analogiju sa izvornog jezika. Vjerujem da postoje i druga tumacenje.
-
metastasio
whow, malo bolje procitaj ono sto sam napisao... Ne uspostavljam nikakvu analogiju u vezi s oblikom AUTOMOBIL, nego s oblikom AUTO koji se zbog svog nastavka na -o uklapa u klasu imenica srednjeg roda koje inace u bosanskom jeziku zavrsavaju na -o. Postojanje muskog roda imenice AUTO se moze tumaciti na dva nacina:
1. muski rod kraceg oblika AUTO potjece od njenog punog oblika AUTOMOBIL koji je muskog roda u nasem jeziku. Tu je kategorija roda u engleskom jeziku kao mogucem izvoru potpuno nevazna.
2. muski rod imenice AUTO uklapa se u citavu klasu posudjenica na -o kao sto su KARO, POLO, BUFALO koje su sve muskog roda.
Upravo frekventnost upotrebe ove imenice je doprinijela nastajanju analogije s imenicama srednjeg roda.
Uostalom, AUTOMOBIL nije izvorno rijec engleskog porijekla, vec grcko-latinskog (grc. 'autos' i lat. 'mobilis'). U nas jezik je vjerovatno dospjela (kao i vecina internacionalizama) iz njemackog.
1. muski rod kraceg oblika AUTO potjece od njenog punog oblika AUTOMOBIL koji je muskog roda u nasem jeziku. Tu je kategorija roda u engleskom jeziku kao mogucem izvoru potpuno nevazna.
2. muski rod imenice AUTO uklapa se u citavu klasu posudjenica na -o kao sto su KARO, POLO, BUFALO koje su sve muskog roda.
Upravo frekventnost upotrebe ove imenice je doprinijela nastajanju analogije s imenicama srednjeg roda.
Uostalom, AUTOMOBIL nije izvorno rijec engleskog porijekla, vec grcko-latinskog (grc. 'autos' i lat. 'mobilis'). U nas jezik je vjerovatno dospjela (kao i vecina internacionalizama) iz njemackog.
-
kub lajkan
#10 Re: Gramaticko - automobilska dilema jedne gastarbajterke
A sta ti znaci "kako se sad kaze"?A wrote:
Kako se sad kaze?
OVO AUTO
ili OVAJ AUTO
U moje vrijeme je bilo "ovaj auto", jer je auto muski rod. Sta se desilo sa rodom automobila od mog odlaska?
Govorni jezik poznaje i zargone i svasta nesto, tako da ono sto se se srece u govoru moze biti i ispravno i neispravno, iako se i jedno i drugo 'kaze'.
Ako si htio pitati kako je ispravno po pravopisima, rjecnicima itd. onda je odgovor na tvoje pitanje sljedeci:
Nije se promijenilo nista. I dalje je ispravno reci OVAJ AUTO. Knjige u kojma to mozes provjeriti su:
- "Pravopis bosanskoga jezika" Senahida Halilovica
- "Recnik sh. knjizevnog jezika" Matice srpske
- "Rjecnik hrvatskoga jezika" Vladimira Anica
No, zanimljivost uz ovu rijec je sljedeca: mnozina od 'auto' nije AUTA, nego AUTI. Tu ljudi cesto grijese...
-
whow
Uostalom, AUTOMOBIL nije izvorno rijec engleskog porijekla, vec grcko-latinskog (grc. 'autos' i lat. 'mobilis').
Rijec nije ali automobil jeste!!!
The first automobile to be produced in quantity was the 1901 Curved Dash Oldsmobile, which was built in the United States by Ransom E. Olds. Modern automobile mass production, and its use of the modern industrial assembly line, is credited to Henry Ford of Detroit, Michigan, who had built his first gasoline-powered car in 1896. Ford began producing his Model T in 1908, and by 1927, when it was discontinued, over 18 million had rolled off the assembly line.
Mi ovdje ne govorimo a grckom autos i lat. mobilis nego o stvarnom automobilu dakle Curved Dash Oldsmobile . Ako sada pocnemo diskutovati o izvedenicima , itd to ce nas vjerovatno odvesti u
prahistoriju vrijeme kada smo svi govorili Srpski ili po tvom misljenju grckim i latinskim . Ovo je sala naravno. U svakom slucaju za mene je auto srednjeg roda a ti ako zelis da ga zoves kako hoces.
Rijec nije ali automobil jeste!!!
The first automobile to be produced in quantity was the 1901 Curved Dash Oldsmobile, which was built in the United States by Ransom E. Olds. Modern automobile mass production, and its use of the modern industrial assembly line, is credited to Henry Ford of Detroit, Michigan, who had built his first gasoline-powered car in 1896. Ford began producing his Model T in 1908, and by 1927, when it was discontinued, over 18 million had rolled off the assembly line.
Mi ovdje ne govorimo a grckom autos i lat. mobilis nego o stvarnom automobilu dakle Curved Dash Oldsmobile . Ako sada pocnemo diskutovati o izvedenicima , itd to ce nas vjerovatno odvesti u
prahistoriju vrijeme kada smo svi govorili Srpski ili po tvom misljenju grckim i latinskim . Ovo je sala naravno. U svakom slucaju za mene je auto srednjeg roda a ti ako zelis da ga zoves kako hoces.
-
BigusDickus
Interesantno je da dosta zaljubljenika u automobilizam se "obraca" svojim ljubimcima u zenskom rodu...
Meni je to bilo prirodno samo u toku jednog vikenda, kad sam imao priliku da se upoznam sa jednom ovakvom zvijeri...she is definitelly "she"...covjek se zaljubi svaki put kad stane na gas, a gomila konja iz 12 cilindara...ma sta da ti pricam, dobra pa dobra...

Meni je to bilo prirodno samo u toku jednog vikenda, kad sam imao priliku da se upoznam sa jednom ovakvom zvijeri...she is definitelly "she"...covjek se zaljubi svaki put kad stane na gas, a gomila konja iz 12 cilindara...ma sta da ti pricam, dobra pa dobra...