Pozdrav forumaši,
Naime, radim u jednoj firmi gdje mi je posao da crtam u 3D ,u SketchUp-u i kasnije to renderujem u Lumionu i sl.
Stručna sprema mi je SSS . Elektrotehničar računarske tehnike,
Planiram da nadogradim znanje odnosno da bi imao veću platu ,kakvi imaju grafički dizajneri potrebna mi je naravno fakultetska diploma.
A uz to što crtam radim i oko metalnih konstrukcija itd crtam u CADu pravim ponude kalkulacije itd.
Planiram upisati privatni vanredni studij,i ne mogu se odlučiti.
Grafički dizajn ili zaštita na radu? Neki kažu da se na grafičkom dizajnu ne nauči puno u školi ,nego eto puka formalnost diploma itd.
Zanimaju me vaša iskustva ,i savjet..
Grafički dizajn ili zaštita na radu
- Casual's
#2 Re: Grafički dizajn ili zaštita na radu
Po tvom postu, nisi ti za dizajna. Vjeruj... zaštita na radu značisacred000 wrote:Pozdrav forumaši,
Naime, radim u jednoj firmi gdje mi je posao da crtam u 3D ,u SketchUp-u i kasnije to renderujem u Lumionu i sl.
Planiram da nadogradim znanje odnosno da bi imao veću platu ,kakvi imaju grafički dizajneri potrebna mi je naravno fakultetska diploma.
A uz to što crtam radim i oko metalnih konstrukcija itd crtam u CADu pravim ponude kalkulacije itd.
Grafički dizajn ili zaštita na radu? Neki kažu da se na grafičkom dizajnu ne nauči puno u školi ,nego eto puka formalnost diploma itd.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3 Re: Grafički dizajn ili zaštita na radu
PuuuuuufCasual's wrote:Po tvom postu, nisi ti za dizajna. Vjeruj... zaštita na radu značisacred000 wrote:Pozdrav forumaši,
- sacred000
#4 Re: Grafički dizajn ili zaštita na radu
Sta znaci puf
- BarbaDue
#5 Re: Grafički dizajn ili zaštita na radu
Stvarno imaš dvojbu niđe veze...i treba da ti se smiju 
- purgatorio
#6 Re: Grafički dizajn ili zaštita na radu
Pretpostavljam na privatnom fakultetu? U tom slucaju je isto, samo razlika u zvanju.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#7 Re: Grafički dizajn ili zaštita na radu
Puff na nekim europskim jezicima znaci javna kuca i svasta nesta u slengu.. ima li to kakve veze sa grafickim designom - treba vidjeti na akademiji ili kod dizajnerasacred000 wrote:Sta znaci puf
to sto radis u SU i renderises je ilustraciija, pa ti radis na poziciji ilustratora..
ne vjerujem da u metalnoj industriji u BiH mozes napredovati i ocekivati vecu platu na poziciji ilistratora, cak i kad bi zavrsio likovnu akademiju.
Takodje ne mogu da vjerujem da metalna industrija BiH uopste zaposljava graficcke dizajnere i da bi ti imao mogucnosti napredovanja u metalnoj ind. sa diplomom grafickog dizajnera..
to sto ti nekad "crtas" u CAD-u je vjerojatno posao tehnickog crtaca a to nnema nikakve veze sa grafickim dizajnom ..
da si kojim slucajem zavrsio masinsku tehnicku skolu mogao bi osim tehnickog crtanja da radis i kao konstruktor na metalnim konstrikcijama.. gdje bi imao priliku da napredujes sa platom do pozicija koje imaju oni sa visom tehnickom skolom ili tzv pogonski inzenjeri /ne znam kako se to, danas, krsti po Bolonji ali su to SSS+2 godine masinskog fakulteta/..
Danas CAD i slicni softveri -osim tehnickog crtanja- mogu da rade staticke, dinamicke i druge proracune, sto je vec domen projektovanja ... to su nekada radili iskljucivo dipl ing. i to sa sertifikatima. Danas te proracune, veoma uspjesno, uz pomoc softvera rade osobe sa nizim stepenima strucne spreme specijalizirani za neko podrrucje..
recimo: staticke proracune resetkastih konstrukcija tipa, most, dizalica, krovnekonstr itd rade osobe sa SSS. Sva teorija koja im je potrebna za ovaj -jako dobro placen- poziv se ucila u BiH masinskim tehnickim skolama jos 1975g. Staticki proracum je znanje, vladenje softverom je vjestina koja se stice na kursu.
ako se nalazis u poslovima konstruktora i projektanata u domenu metalnih konstrukcija onda zavrsi neki visi stepen masinstva ...
ako vise nagijes ka artu raspitaj se o mogucnostima eduakcije u BiH iz oblasti industrijskog dizajna (ID) .. ID je mnogo sire podrucje od grafickog desg. pogotovo danas.. ID ti je visestruko konkurentniji od graf. desg....
kao ID mozes dizajnirati od nakita do djelova jahti i aviona ...
sa diplomom ID imes veliku sansu na zapadu .. trziste rada u bih grafickoj ind je prebukirano za narednih 30 godina a skoro sva ind iz GD zapada je outsorcovana u Kinu ..
Mlad si pa bi trebao malko vise gledati u dalju buducnost. Evo ti jedan prijedlog ili ideja pa razmisli o njoj. Kazes da vladas sa SU a to ti je vec 1/10 onoga sto ti kanim predlozit
Ako si sklon poduzetnistvu i planiras svoj profesionalni razvoj predlazem ti da se detaljno informises o 3D print tehnologijama, njenim mogucnostima i perspektivama. Vec sada 3D print moze "printati" u 50 razlicitih materijala od plastike do sire palete metala /zlato srebro, aluminum. brass itd. StartUp u mom komsiluku stampa u 3D rodjendanske torte i koleca ..
Ne znam kojim metalnim konstrukcijama se tacno bavis ali da znas da razne 2,5D tehnologije /lasersko rezanje, rezanje vodenim mlazom, vecina tipova zavarivanja, livenje su danas u sirem smislu 3d print tehnologije..
vec sad u Sarajevu imas trgovce koji "svercuju" sa 3d printerima ali ih ne znaju ukljuciti a uglavnom zato sto su mislili da im za "printanje" trebaju graficki dizajneri ...
sa diplomom industrijskog dizajnera ili inzenjera konstruktora/tehnologa mozes mastati o svom studiju za industrjski dizajn u potkrovlju negdje u nekoj BH kasabi / kod @barbe
Onih 9/10 koji ti fale za 3d print tehnologije je znanje - pa bujrum, u BiH bi to znancilo na masinstvo.
Pozicija inzenjera zastite na radu je u svakom slucaju bolje placna od tvoje sadasnje pozicije, ali je manje konkutentna od ovoga sto ti predlazem..
Ako ne budes imao drugih mogucnosti kreni putem zastite.
Svakkao kreni putem znanja i obrazovanja..
- BarbaDue
#8 Re: Grafički dizajn ili zaštita na radu
Sacred000, ovaj savjet od Tota bi negdje platio zlatom. Sreća ti je pa je on merhametniji od reisa. Ako ti nije jasno ovim postom šta ti je raditi dalje slobodno ga priupitaj.
U glavnom, čuvaj se i sretno na radu
U glavnom, čuvaj se i sretno na radu
- sacred000
#9 Re: Grafički dizajn ili zaštita na radu
Hvala na savjetu,vidim nije jasno otkud u metalnoj industriji 3d. Naime, mi pravimo benzinske pumpe u čitavoj evropi do sad ih je firma napravila preko 200 .Svaka pumpa se crta u 3D te se renderuje fino zapakuje i prezentira. Još pored toga bavimo se reklamama raznim,na nosačima,3D reklamam ,3d natpisima i tako dalje,što također crtam..Toto wrote:Puff na nekim europskim jezicima znaci javna kuca i svasta nesta u slengu.. ima li to kakve veze sa grafickim designom - treba vidjeti na akademiji ili kod dizajnerasacred000 wrote:Sta znaci puf...
to sto radis u SU i renderises je ilustraciija, pa ti radis na poziciji ilustratora..
ne vjerujem da u metalnoj industriji u BiH mozes napredovati i ocekivati vecu platu na poziciji ilistratora, cak i kad bi zavrsio likovnu akademiju.
Takodje ne mogu da vjerujem da metalna industrija BiH uopste zaposljava graficcke dizajnere i da bi ti imao mogucnosti napredovanja u metalnoj ind. sa diplomom grafickog dizajnera..
to sto ti nekad "crtas" u CAD-u je vjerojatno posao tehnickog crtaca a to nnema nikakve veze sa grafickim dizajnom ..
da si kojim slucajem zavrsio masinsku tehnicku skolu mogao bi osim tehnickog crtanja da radis i kao konstruktor na metalnim konstrikcijama.. gdje bi imao priliku da napredujes sa platom do pozicija koje imaju oni sa visom tehnickom skolom ili tzv pogonski inzenjeri /ne znam kako se to, danas, krsti po Bolonji ali su to SSS+2 godine masinskog fakulteta/..
Danas CAD i slicni softveri -osim tehnickog crtanja- mogu da rade staticke, dinamicke i druge proracune, sto je vec domen projektovanja ... to su nekada radili iskljucivo dipl ing. i to sa sertifikatima. Danas te proracune, veoma uspjesno, uz pomoc softvera rade osobe sa nizim stepenima strucne spreme specijalizirani za neko podrrucje..
recimo: staticke proracune resetkastih konstrukcija tipa, most, dizalica, krovnekonstr itd rade osobe sa SSS. Sva teorija koja im je potrebna za ovaj -jako dobro placen- poziv se ucila u BiH masinskim tehnickim skolama jos 1975g. Staticki proracum je znanje, vladenje softverom je vjestina koja se stice na kursu.
ako se nalazis u poslovima konstruktora i projektanata u domenu metalnih konstrukcija onda zavrsi neki visi stepen masinstva ...
ako vise nagijes ka artu raspitaj se o mogucnostima eduakcije u BiH iz oblasti industrijskog dizajna (ID) .. ID je mnogo sire podrucje od grafickog desg. pogotovo danas.. ID ti je visestruko konkurentniji od graf. desg....
kao ID mozes dizajnirati od nakita do djelova jahti i aviona ...
sa diplomom ID imes veliku sansu na zapadu .. trziste rada u bih grafickoj ind je prebukirano za narednih 30 godina a skoro sva ind iz GD zapada je outsorcovana u Kinu ..
Mlad si pa bi trebao malko vise gledati u dalju buducnost. Evo ti jedan prijedlog ili ideja pa razmisli o njoj. Kazes da vladas sa SU a to ti je vec 1/10 onoga sto ti kanim predlozit
Ako si sklon poduzetnistvu i planiras svoj profesionalni razvoj predlazem ti da se detaljno informises o 3D print tehnologijama, njenim mogucnostima i perspektivama. Vec sada 3D print moze "printati" u 50 razlicitih materijala od plastike do sire palete metala /zlato srebro, aluminum. brass itd. StartUp u mom komsiluku stampa u 3D rodjendanske torte i koleca ..malo mi fali da ih ubjedim da "printamo" mantije i buredzike,.. cevape stancamo u vikend unikatnim serijma ....
Ne znam kojim metalnim konstrukcijama se tacno bavis ali da znas da razne 2,5D tehnologije /lasersko rezanje, rezanje vodenim mlazom, vecina tipova zavarivanja, livenje su danas u sirem smislu 3d print tehnologije..
vec sad u Sarajevu imas trgovce koji "svercuju" sa 3d printerima ali ih ne znaju ukljuciti a uglavnom zato sto su mislili da im za "printanje" trebaju graficki dizajneri ...
sa diplomom industrijskog dizajnera ili inzenjera konstruktora/tehnologa mozes mastati o svom studiju za industrjski dizajn u potkrovlju negdje u nekoj BH kasabi / kod @barbeu
/ a da se tvoj dizajn stampa negdje u okolici Svetog Franje /San Francisca/..
Onih 9/10 koji ti fale za 3d print tehnologije je znanje - pa bujrum, u BiH bi to znancilo na masinstvo.
Pozicija inzenjera zastite na radu je u svakom slucaju bolje placna od tvoje sadasnje pozicije, ali je manje konkutentna od ovoga sto ti predlazem..
Ako ne budes imao drugih mogucnosti kreni putem zastite.
Svakkao kreni putem znanja i obrazovanja..