graficka

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
specijalni slucaj
Posts: 68
Joined: 08/07/2006 11:48

graficka

Post by specijalni slucaj » 10/10/2006 20:12

ev vako...

imam maticnu plocu Intel® Desktop Board D865GBF na kojoj je integrisana graficka... E sad ja kupio novu graficku, ali kad je ubacim (u agp slot) windows je nemere prepoznat... isto ko da nisam ni ubacio... moze li mi neko reci sta da radim...


Kukuruz_Barbe-q
Posts: 1042
Joined: 09/01/2005 22:25

Post by Kukuruz_Barbe-q » 10/10/2006 20:14

Moras u BIOSU podesit to, iskljucit integrisanu cini mi se.

User avatar
Qler
Posts: 19339
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post by Qler » 10/10/2006 22:27

udjes u bios pa u integrated peripherals imas vga ili slicno fino odes na disable pa na primary graphic (ili slicno) stavis da je AGP i to je to...

sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 11/10/2006 20:53

Dajte da malo teoretiziramo.

Trenutno sam ponosni korisnik jedne TNT Riva (ili tako nekako) grafièke kartice sa 32 MB neèega.

U isto vrijeme sam ponosni vlasnik jedne ATI Radeon 9000 sa 64 MB neèega. Ta grafièka uz sebe nema nikakav CD sa onim ¹ejtanskim hepecima ¹to se drajverima zovu.

Kolike su ¹anse da æe me zayebavati moja ma¹ina kada je izvadim staru i stavim novu, a sve to uradim bez tog CD-a?

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 11/10/2006 21:03

Ako nemas drajvera nije proble, opet se starta windows. Ako nece da se upali u BIOS-u prebaci primary graphics adapter na AGP i sve ce biti ok. Ne vjerujemd a je slaba napojna, a pazi da ne uguras klasicnu agp karticu u agp pro slot.

sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 11/10/2006 21:11

shin wrote:Ako nemas drajvera nije proble, opet se starta windows. Ako nece da se upali u BIOS-u prebaci primary graphics adapter na AGP i sve ce biti ok. Ne vjerujemd a je slaba napojna, a pazi da ne uguras klasicnu agp karticu u agp pro slot.


Mislim da neæu imati problema s napojnom, a taj AGP i AGP pro se vjerovatno na neki naèin razlikuju (mada, na matiènoj i nemam neki izbor slotova).

Znaèi, ugasiti PC, izvaditi staru, staviti novu, ponovo ukopèati struju i upaliti 'stroj'?

User avatar
Qler
Posts: 19339
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post by Qler » 11/10/2006 22:28

ja samo prije tog prvog gasenja izbrisi drivere od stare graficke ;)

sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 12/10/2006 14:31

Shin mi je samo ulio/ulila malo samopouzdanja, inaèe, nije sva teklo tako glatko kako mi je predoèeno da æe biti.

Iako sam bio spremio neki driver cleaner program, samo sam u device manageru disableovao stari display adapter, ugasio komp, zamijenio grafièke, shvatio da ne radi ba¹ ne¹to kako bi trebalo, pokrenuo Everest, otkrio koja je grafièka, oti¹ao na stranicu, skinuo drajvere (pas mu mater - 22 MB), instalisao sve to, i sada radi ko urica!!!

Hvala, Shin (i Qler)!

User avatar
Qler
Posts: 19339
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post by Qler » 12/10/2006 16:33

hajde sretno :D

Post Reply