Ako si se vozio vozilom gradskog saobracajnog u Ljubljani, znas kako ce skontati.sabanss wrote:Ja nikad nisam skontao smisao tog zetona? Mogu ga ne ubaciti, kako ce revizor skontati jesam li ili nisam platio voznju. Po kockastoj bosanskoj glavi?zgembo_sa wrote:Eno u Sloveniji, ljudi ko gospoda na stajalistu stanu u red, jedno po jedno, svi na prva vrata, fino pokazu mjesecnu ili ubace zeton (0,80€) ili 1 €, i idu prema srednjim, odnosno zadnjim vratima. Niko ni ne pokusava da udje na druga vrata osim prednjih. Sve savrseno funkcionise. Autobusi novi, cisti, vozaci kulturni, zvucna i vizuelna signalizaccija svake stanice... Al ne moze kod nas jelde, mi smo iznad toga...
Nemaju revizore (bar ja nikada nisam vidio nijednog, a zivio sam u Ljubljani 4 godine i svaki dan koristio Progu) vec se zeton ubacuje odmah kod vozaca, postuje se red ulaska i izlaska iz vozila (tu sam prvi put vidio tu foru da se ulazi samo naprijed, sjecam se ono kod nas prije rata, ulazi se i kroz prozor) i bukvalno im ne treba revizor.
Naravno, na zalost i u tim vozilima se vidi sav nas primitivluk. Svako vozilo je isarano, izdjeljano, iskasapljeno potpisima tipa "Hamo" ili "Stojan CCCC" ili "volim te Aida".
Nekad se i ne cudim sto nas ne vole.