Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
korisnicki

#1 Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe

Post by korisnicki »

Svjedoci smo da se stanovi kojim raspolažu gradovi i općine daju na korištenje po nejasnim i nepravednim kriterijima. Kao i sve ide po poznanstvu i vezama. Događa se da dobro situirani i koji posjeduju druge nekretnine dobivaju na korištenje te stanove. Sa druge strane socijalno ugroženi ne mogu ih dobiti.

Koji Zakon i podzakonski akti regulišu to pitanje?

Ako se ti stanovi dodijeljuju kršeći zakon onda su to Krivična djela protiv službene dužnosti t.j. Zloupotrebe oblasti.
Nije poznato da su ikako i ikada pokretani postupci vezano za isto. A tu je lako utvrditi i dokazati nezakonitosti i zloupotrebe.
skrtica

#2 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe

Post by skrtica »

Kriteriji za dodjelu stanova su jasni i javno dostupni. Da li ima zloupotreba ja ne znam. Jedino znam da su u jako losem stanju i da treba fina svota da bi stan uopste bio useljiv. Na kraju, da li se uopste isplati uloziti u stan koji nije tvoj i za koji treba placati mjesecnu stanarinu :(
korisnicki

#3 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe

Post by korisnicki »

skrtica wrote: 22/07/2024 22:26 Kriteriji za dodjelu stanova su jasni i javno dostupni. Da li ima zloupotreba ja ne znam. Jedino znam da su u jako losem stanju i da treba fina svota da bi stan uopste bio useljiv. Na kraju, da li se uopste isplati uloziti u stan koji nije tvoj i za koji treba placati mjesecnu stanarinu :(
Neznam kako je u Sarajevu. U manjim mjestima svakavih čudesa sa tim stanovima. Ako ima nekoga u općini samo se ključa dočepa, nikakvu stanarinu ne plaća.
skrtica

#4 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe

Post by skrtica »

korisnicki wrote: 22/07/2024 23:07

Neznam kako je u Sarajevu. U manjim mjestima svakavih čudesa sa tim stanovima. Ako ima nekoga u općini samo se ključa dočepa, nikakvu stanarinu ne plaća.
To nije privatno vlasnistvo pa da se moze bez ikakve naknade i zakonskih procedura nekome dati na koristenje. Gdje god postoje nepravilnosti treba
na to reagovati.
korisnicki

#5 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe

Post by korisnicki »

skrtica wrote: 22/07/2024 23:21

To nije privatno vlasnistvo pa da se moze bez ikakve naknade i zakonskih procedura nekome dati na koristenje. Gdje god postoje nepravilnosti treba
na to reagovati.
Kako?
Treba podnijeti krivičnu prijavu. Nije moguće da do sada nije niko prijavljivao. A rezultate znamo.
skrtica

#6 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe

Post by skrtica »

korisnicki wrote: 23/07/2024 00:17
skrtica wrote: 22/07/2024 23:21

na to reagovati.
Kako?
Treba podnijeti krivičnu prijavu. Nije moguće da do sada nije niko prijavljivao. A rezultate znamo.
Ne znam ja nista.Vec mislim ako imas informacije ili neko tebi poznat neka prijavi ili tuzi.
HelaS

#7 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe

Post by HelaS »

korisnicki wrote: 22/07/2024 20:22 Svjedoci smo da se stanovi kojim raspolažu gradovi i općine daju na korištenje po nejasnim i nepravednim kriterijima. Kao i sve ide po poznanstvu i vezama. Događa se da dobro situirani i koji posjeduju druge nekretnine dobivaju na korištenje te stanove. Sa druge strane socijalno ugroženi ne mogu ih dobiti.

Koji Zakon i podzakonski akti regulišu to pitanje?

Ako se ti stanovi dodijeljuju kršeći zakon onda su to Krivična djela protiv službene dužnosti t.j. Zloupotrebe oblasti.
Nije poznato da su ikako i ikada pokretani postupci vezano za isto. A tu je lako utvrditi i dokazati nezakonitosti i zloupotrebe.
Prošle godine dodijeljen je stan u Pruščakovoj. Eno ga i danas onakav kakav je bio prije dodjele - prazan, neuseljen, neuslovan za stanovaje. Sljedeći postupak je dobijanje pomoći za adaptaciju stana. Dakle, lokalna zajednica dodjeljuje državni stan, pa poslije plaća i uređenje stana, adaptaciju, sve do namještaja.
korisnicki

#8 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe

Post by korisnicki »

Nema sumnje da se tu događa mnogo kriminala.
Ono što je meni zapelo za oko da taj kriminal se zbiva ka na nekoj "periferiji" gdje nisu uprte oči.
Post Reply