Svjedoci smo da se stanovi kojim raspolažu gradovi i općine daju na korištenje po nejasnim i nepravednim kriterijima. Kao i sve ide po poznanstvu i vezama. Događa se da dobro situirani i koji posjeduju druge nekretnine dobivaju na korištenje te stanove. Sa druge strane socijalno ugroženi ne mogu ih dobiti.
Koji Zakon i podzakonski akti regulišu to pitanje?
Ako se ti stanovi dodijeljuju kršeći zakon onda su to Krivična djela protiv službene dužnosti t.j. Zloupotrebe oblasti.
Nije poznato da su ikako i ikada pokretani postupci vezano za isto. A tu je lako utvrditi i dokazati nezakonitosti i zloupotrebe.
Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe
Moderator: _BataZiv_0809
-
korisnicki
- skrtica
#2 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe
Kriteriji za dodjelu stanova su jasni i javno dostupni. Da li ima zloupotreba ja ne znam. Jedino znam da su u jako losem stanju i da treba fina svota da bi stan uopste bio useljiv. Na kraju, da li se uopste isplati uloziti u stan koji nije tvoj i za koji treba placati mjesecnu stanarinu 
-
korisnicki
#3 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe
Neznam kako je u Sarajevu. U manjim mjestima svakavih čudesa sa tim stanovima. Ako ima nekoga u općini samo se ključa dočepa, nikakvu stanarinu ne plaća.skrtica wrote: ↑22/07/2024 22:26 Kriteriji za dodjelu stanova su jasni i javno dostupni. Da li ima zloupotreba ja ne znam. Jedino znam da su u jako losem stanju i da treba fina svota da bi stan uopste bio useljiv. Na kraju, da li se uopste isplati uloziti u stan koji nije tvoj i za koji treba placati mjesecnu stanarinu![]()
- skrtica
#4 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe
To nije privatno vlasnistvo pa da se moze bez ikakve naknade i zakonskih procedura nekome dati na koristenje. Gdje god postoje nepravilnosti trebakorisnicki wrote: ↑22/07/2024 23:07
Neznam kako je u Sarajevu. U manjim mjestima svakavih čudesa sa tim stanovima. Ako ima nekoga u općini samo se ključa dočepa, nikakvu stanarinu ne plaća.
na to reagovati.
-
korisnicki
#5 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe
Kako?skrtica wrote: ↑22/07/2024 23:21To nije privatno vlasnistvo pa da se moze bez ikakve naknade i zakonskih procedura nekome dati na koristenje. Gdje god postoje nepravilnosti trebakorisnicki wrote: ↑22/07/2024 23:07
Neznam kako je u Sarajevu. U manjim mjestima svakavih čudesa sa tim stanovima. Ako ima nekoga u općini samo se ključa dočepa, nikakvu stanarinu ne plaća.
na to reagovati.
Treba podnijeti krivičnu prijavu. Nije moguće da do sada nije niko prijavljivao. A rezultate znamo.
- skrtica
#6 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe
Ne znam ja nista.Vec mislim ako imas informacije ili neko tebi poznat neka prijavi ili tuzi.korisnicki wrote: ↑23/07/2024 00:17Kako?skrtica wrote: ↑22/07/2024 23:21To nije privatno vlasnistvo pa da se moze bez ikakve naknade i zakonskih procedura nekome dati na koristenje. Gdje god postoje nepravilnosti trebakorisnicki wrote: ↑22/07/2024 23:07
na to reagovati.
Treba podnijeti krivičnu prijavu. Nije moguće da do sada nije niko prijavljivao. A rezultate znamo.
-
HelaS
#7 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe
Prošle godine dodijeljen je stan u Pruščakovoj. Eno ga i danas onakav kakav je bio prije dodjele - prazan, neuseljen, neuslovan za stanovaje. Sljedeći postupak je dobijanje pomoći za adaptaciju stana. Dakle, lokalna zajednica dodjeljuje državni stan, pa poslije plaća i uređenje stana, adaptaciju, sve do namještaja.korisnicki wrote: ↑22/07/2024 20:22 Svjedoci smo da se stanovi kojim raspolažu gradovi i općine daju na korištenje po nejasnim i nepravednim kriterijima. Kao i sve ide po poznanstvu i vezama. Događa se da dobro situirani i koji posjeduju druge nekretnine dobivaju na korištenje te stanove. Sa druge strane socijalno ugroženi ne mogu ih dobiti.
Koji Zakon i podzakonski akti regulišu to pitanje?
Ako se ti stanovi dodijeljuju kršeći zakon onda su to Krivična djela protiv službene dužnosti t.j. Zloupotrebe oblasti.
Nije poznato da su ikako i ikada pokretani postupci vezano za isto. A tu je lako utvrditi i dokazati nezakonitosti i zloupotrebe.
-
korisnicki
#8 Re: Gradski i općinski stanovi-nezakonitosti i zloupotrebe
Nema sumnje da se tu događa mnogo kriminala.
Ono što je meni zapelo za oko da taj kriminal se zbiva ka na nekoj "periferiji" gdje nisu uprte oči.
Ono što je meni zapelo za oko da taj kriminal se zbiva ka na nekoj "periferiji" gdje nisu uprte oči.