i nesto mislim, kad zavrsimo ovo putovanje kako bi bilo lijepo da nas @bijela&ostalidobrovoljci povedu stopama svih nasih Poslanika, od Adema asws do Muhameda asws
Gradovi u Kur'anu
- vazi
#152 Re: Gradovi u Kur'anu
i ja pratim sa zadovoljstvom
i nesto mislim, kad zavrsimo ovo putovanje kako bi bilo lijepo da nas @bijela&ostalidobrovoljci povedu stopama svih nasih Poslanika, od Adema asws do Muhameda asws
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#153 Re: Gradovi u Kur'anu
i ja pratim
sad ce drugi bajram, inshaAllah da docekamo,paaa valja meni i @HSH nove haljine da sašijemo
sad ce drugi bajram, inshaAllah da docekamo,paaa valja meni i @HSH nove haljine da sašijemo
- bijela
#154 Re: Gradovi u Kur'anu
@longman - originalna ti je ideja
'ta ovaj @ultravox pjeva ovdje
@vazi - kako diiiiivan prijedlog imaš
, možemo poslije toga i knjigu izdati
"sveobuhvatni životopis od Adema do Muhammeda, a.s.", by Forumashi Saxa (mislit će ljudi da je autor nakav japanac)
@wipe - već je Belkisa rekla da vam sašiju, na vama je samo da se ne udebljate/ne smršate do bajrama, neće vam inače pasati kroj
'ta ovaj @ultravox pjeva ovdje
@vazi - kako diiiiivan prijedlog imaš
"sveobuhvatni životopis od Adema do Muhammeda, a.s.", by Forumashi Saxa (mislit će ljudi da je autor nakav japanac)
@wipe - već je Belkisa rekla da vam sašiju, na vama je samo da se ne udebljate/ne smršate do bajrama, neće vam inače pasati kroj
- O'zone
- Globalni moderator
#155 Re: Gradovi u Kur'anu
Godinama nisam pročitao ljepših stranica i teme do ove.
@bijela Allah te nagradio kako samo On to zna.
- Ultravox
#156 Re: Gradovi u Kur'anu
Hanumi Belkisibijela wrote:
'ta ovaj @ultravox pjeva ovdje![]()
- bijela
#157 Re: Gradovi u Kur'anu
amin, i tebeO'zone wrote:Godinama nisam pročitao ljepših stranica i teme do ove.
- bijela
#158 Re: Gradovi u Kur'anu
oOOoooOO, tako dakle,Ultravox wrote: Hanumi Belkisi
znaš i ti kome ćeš
- vazi
#159 Re: Gradovi u Kur'anu
@bijela, samo se ti smiji, bit ce to akBd divna tema
ne mora knjiga, jok, moze samo za forumsku upotrebu
ne mora knjiga, jok, moze samo za forumsku upotrebu
- bijela
#160 Re: Gradovi u Kur'anu
kad bi znali forumaši šta će bit',
kog će ptice ove noći udarit',
kakav dar će ebrehlijama Allah dat'
kakva vriska iz Mekke će počet' trat'.
svi bi forumaši u desktope kliknuli:
"ptice! ptice! opasnije su od baščaršijskih golubova!"
al' ne znaju, svi snivaju dubok san,
foruma nema, čeka radno vrijeme, bijeli dan.
noć caruje, sve miruje dubok muk,
spava drittz, spava longman, zamr'o zvuk.
tek bijela, slomljene ruke, budna je,
oči ko fildžani, sluša naj, kahvu zalila je.
o b'jeline drage muke, svete ste
nagradi ih, blagi Bože, bijele sve!
(samu sam sebe na kraju nasmijala)
kog će ptice ove noći udarit',
kakav dar će ebrehlijama Allah dat'
kakva vriska iz Mekke će počet' trat'.
svi bi forumaši u desktope kliknuli:
"ptice! ptice! opasnije su od baščaršijskih golubova!"
al' ne znaju, svi snivaju dubok san,
foruma nema, čeka radno vrijeme, bijeli dan.
noć caruje, sve miruje dubok muk,
spava drittz, spava longman, zamr'o zvuk.
tek bijela, slomljene ruke, budna je,
oči ko fildžani, sluša naj, kahvu zalila je.
o b'jeline drage muke, svete ste
nagradi ih, blagi Bože, bijele sve!
- LONGMAN
#161 Re: Gradovi u Kur'anu
nemoj dva puta recispava drittz, spava longman, zamr'o zvuk.
Sad bi ti moja majka rekla, rodila je majka 'vako pametnu
-
shillen
#162 Re: Gradovi u Kur'anu
od svih ovih koji spavaju , ti nas 2 nasla koji ne spavaju

-
eddinn
#164 Re: Gradovi u Kur'anu
LONGMAN wrote:Bijela ovo cu na printanje i cuvati za aBd djecu svoju![]()
- LONGMAN
#165 Re: Gradovi u Kur'anu
Cekaj malo, ovdje fali nesto
Mislim da je jos nesto bilo napisano, il sam sanjala 
-
eddinn
#167 Re: Gradovi u Kur'anu
LONGMAN wrote:Cekaj malo, ovdje fali nestoMislim da je jos nesto bilo napisano, il sam sanjala
Ultravox wrote:bilo je...
kidno mi slon
- bijela
#168 Re: Gradovi u Kur'anu
u Mekki narod po starome - malo trgovine, malo pijanke, malo poezije, malo robova, malo bogova..

i Kaba - dostojanstvena ljepotica, ponos Arapa i najvažniji hram monoteizma, privremeno pretvoren u magacin za preko 300 kipova...

međutim, kako čuše topote vojske, zvuk metalnog oružja i slonove surle - Mekkelije počeše strahovati! ovako snažan zvuk može napraviti samo jaka i obijesna vojska.. a tek slon.. ta čudna, ogromna životinja koju većina stanovnika Mekke nikada nije vidjela!
kako da se spase iz ovog belaja?! ni najpametniji, najhrabriji i najdomišljatiji među Mekkelijama nemaju rješenja. ostaje im jedino - bijeg!
noć prije no što će Ebrehina vojska stići u dolinu Mekke, njeni stanovnici pobjegoše na brda, ostavivši svoju imovinu nezaštićenu u gradu.
sa padina oko Mekke će skršenih ruku gledati pad voljenog grada

ali! pogledaj onog starca lijepe bijele brade koji hrabro korača suprotno od ostalog naroda - dok svi bježe od Ebrehe, on mu ide u susret... plašt mu se viori sa ramena, pogled mu ne skreće, a koraci su mu postojani. kao da je on Mekka sama.

međutim, ako misli da će pregovorima zaustaviti Ebrehu, vara se - Ebreha u očima već vidi Kabu kako na koljenima kleči pred njegovim "JA"..
došavši pred Ebrehu ovaj starac ga upita:
- čujem da si zarobio mojih 200 deva. hoću da mi ih vratiš.
- šta je tebi, starče?! govoriš mi o svojim devama, a ne spominješ Kabu koju sam došao srušiti, a ona je tvoj ponos i ponos tvog naroda?!
starac odmahnu na Ebrehine prijetnje, ostade samouvjeren i uporan: Ja sam vlasnik deva, a Kaba ima svoga Vlasnika koji će je čuvati!
kakav je ovo hakkul-jekin?! - Ebreha svakako ne razumije bit ovog naroda, jedan manje-više starac ludih zahtjeva nije ništa.
on nastavlja.
međutim, slon ne nastavlja - kleknuo u mjestu Zi'l-Gamis i ne želi se dalje kretati prema Kabi
teško je sada gledati kako ga šibaju i ubadaju željeznim kandžijama - ogromna životinja, a mali ljudi je zarobili.
okreće se, želi pobjeći, surlom pravi krikove od koje se ledi krv u žilama - ni on ne želi na Božiju kuću nasrnuti, ali ne uspijeva pobjeći vojnicima!

kada ga usmjere na neku drugu stranu, slon potrči, a čim ga usmjere prema Kabi on staje, bez obzira kakvu mu bol nanosili...
i tako dokazuju da čovjek, kad hoće, može biti veća od najvećih životinja.

Bože dragi, da se hoće završiti ovaj strašni kijamet!
sjedimo u kombiju i gledamo ovo, ali bolje je da izađemo i raštrkamo se - slon kakav je pomahnitao ako krene u našem pravcu, ima da nas zgazi i napravi novi specijalitet "kombi punjen faširanim mesom".
najednom u po tog meteža - nebo se zacrni!

prekriše ga stotine ptica.. vojnici se prepadoše, slon se dodatno uskomeša, a Mekkelije koji sve to gledaše sa okolnih brda pomisliše: evo spasa! Allah nije ostavio Svoju kuću nezaštićenu!
svaka ptica nosi po 2 kamenčića u kandžama i jedan u kljunu - bacaju ih na vojsku i brane Kabu!

koga kamen pogodi - i ovaj pada.
šta je ono - među njima ima neka ogromna ptičurina?! možda je to njihova mama?
neeeeee! to je onaj ba lik, arzuhal, na svojoj letjelici - zad'o se aškile, pa ne baca kamenčiće, već pećine!
potamaniše ih, Boga mi...
kakva je ovo čorba od ljudi na tlu Mekke, hem izgaženo, hem pregaženo
- lišće izjedeno
ovaj događaj je ostao snažno uklesan u svijest Arapa. njima je ovo bio direktan dokaz da je njihova Kaba uistinu Sveti Hram, kojeg sam Bog čuva.
godina u kojoj se ovo desilo prozvat će se imenom "godina Slona".
no, to nije najvažniji događaj koji se dogodio te godine.
naime, onaj starac sa početka priče će dobiti unuka
on je Abdul-Muttalib, a njegov unuk će se zvati Muhammed. kada bi ga pitali kada je rođen, naš Poslanik bi ponosno odgovarao: Rođen sam u godini slona!
tom dječaku će biti objavljena sura "El-Fil - Slon":
Zar nisi vidio šta je uradio Gospodar tvoj sa vlasnicima slona?!
Zar lukavstvo njihovo nije omeo,
i poslao na njih jata ptica,
koje su na njih bacale grumenje od gline pečene,
pa ih učinio kao lišće izjedeno?!
Ibn Abbas (Poslanikov, a.s., amidžić) će pričati da je godinama poslije ovog događaja, kod Umm Hani pronašao nekoliko ovih kamenčića, bili su prošarani crvenom bojom.
u Mekku ćemo se možda vratiti nekom drugom, sretnijom prilikom.. nada naraste ovaj dječak što se sada treba roditi

umorni, šokirani i radosni što smo se domogli ugodne palate, žurimo da Kraljici ispričamo šta smo vidjeli...
međutim, ona ima svoje brige neke. pomalo zabrinuto izgleda..
- šta Vam je, draga kraljice? - upita eddin
O velikaši - reče ona - meni je dostavljeno jedno poštovanja vrijedno pismo
Od S. i glasi: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! - Ne pravite se većim od mene i dođite da mi se pokorite!
- kome je to hudhud ocinkao Kraljicu?
- kakvo je ovo pismo i ko je S. koji ga šalje?
- kako će se Kraljica izboriti sa ovom prijetnjom?
...
već znate šta ćete sa tim pitanjima

i Kaba - dostojanstvena ljepotica, ponos Arapa i najvažniji hram monoteizma, privremeno pretvoren u magacin za preko 300 kipova...

međutim, kako čuše topote vojske, zvuk metalnog oružja i slonove surle - Mekkelije počeše strahovati! ovako snažan zvuk može napraviti samo jaka i obijesna vojska.. a tek slon.. ta čudna, ogromna životinja koju većina stanovnika Mekke nikada nije vidjela!
kako da se spase iz ovog belaja?! ni najpametniji, najhrabriji i najdomišljatiji među Mekkelijama nemaju rješenja. ostaje im jedino - bijeg!
noć prije no što će Ebrehina vojska stići u dolinu Mekke, njeni stanovnici pobjegoše na brda, ostavivši svoju imovinu nezaštićenu u gradu.
sa padina oko Mekke će skršenih ruku gledati pad voljenog grada

ali! pogledaj onog starca lijepe bijele brade koji hrabro korača suprotno od ostalog naroda - dok svi bježe od Ebrehe, on mu ide u susret... plašt mu se viori sa ramena, pogled mu ne skreće, a koraci su mu postojani. kao da je on Mekka sama.

međutim, ako misli da će pregovorima zaustaviti Ebrehu, vara se - Ebreha u očima već vidi Kabu kako na koljenima kleči pred njegovim "JA"..
došavši pred Ebrehu ovaj starac ga upita:
- čujem da si zarobio mojih 200 deva. hoću da mi ih vratiš.
- šta je tebi, starče?! govoriš mi o svojim devama, a ne spominješ Kabu koju sam došao srušiti, a ona je tvoj ponos i ponos tvog naroda?!
starac odmahnu na Ebrehine prijetnje, ostade samouvjeren i uporan: Ja sam vlasnik deva, a Kaba ima svoga Vlasnika koji će je čuvati!
kakav je ovo hakkul-jekin?! - Ebreha svakako ne razumije bit ovog naroda, jedan manje-više starac ludih zahtjeva nije ništa.
on nastavlja.
međutim, slon ne nastavlja - kleknuo u mjestu Zi'l-Gamis i ne želi se dalje kretati prema Kabi
teško je sada gledati kako ga šibaju i ubadaju željeznim kandžijama - ogromna životinja, a mali ljudi je zarobili.
okreće se, želi pobjeći, surlom pravi krikove od koje se ledi krv u žilama - ni on ne želi na Božiju kuću nasrnuti, ali ne uspijeva pobjeći vojnicima!

kada ga usmjere na neku drugu stranu, slon potrči, a čim ga usmjere prema Kabi on staje, bez obzira kakvu mu bol nanosili...
i tako dokazuju da čovjek, kad hoće, može biti veća od najvećih životinja.
Bože dragi, da se hoće završiti ovaj strašni kijamet!
sjedimo u kombiju i gledamo ovo, ali bolje je da izađemo i raštrkamo se - slon kakav je pomahnitao ako krene u našem pravcu, ima da nas zgazi i napravi novi specijalitet "kombi punjen faširanim mesom".
najednom u po tog meteža - nebo se zacrni!

prekriše ga stotine ptica.. vojnici se prepadoše, slon se dodatno uskomeša, a Mekkelije koji sve to gledaše sa okolnih brda pomisliše: evo spasa! Allah nije ostavio Svoju kuću nezaštićenu!
svaka ptica nosi po 2 kamenčića u kandžama i jedan u kljunu - bacaju ih na vojsku i brane Kabu!

koga kamen pogodi - i ovaj pada.
šta je ono - među njima ima neka ogromna ptičurina?! možda je to njihova mama?
potamaniše ih, Boga mi...
kakva je ovo čorba od ljudi na tlu Mekke, hem izgaženo, hem pregaženo
ovaj događaj je ostao snažno uklesan u svijest Arapa. njima je ovo bio direktan dokaz da je njihova Kaba uistinu Sveti Hram, kojeg sam Bog čuva.
godina u kojoj se ovo desilo prozvat će se imenom "godina Slona".
no, to nije najvažniji događaj koji se dogodio te godine.
naime, onaj starac sa početka priče će dobiti unuka
on je Abdul-Muttalib, a njegov unuk će se zvati Muhammed. kada bi ga pitali kada je rođen, naš Poslanik bi ponosno odgovarao: Rođen sam u godini slona!
tom dječaku će biti objavljena sura "El-Fil - Slon":
Zar nisi vidio šta je uradio Gospodar tvoj sa vlasnicima slona?!
Zar lukavstvo njihovo nije omeo,
i poslao na njih jata ptica,
koje su na njih bacale grumenje od gline pečene,
pa ih učinio kao lišće izjedeno?!
Ibn Abbas (Poslanikov, a.s., amidžić) će pričati da je godinama poslije ovog događaja, kod Umm Hani pronašao nekoliko ovih kamenčića, bili su prošarani crvenom bojom.
u Mekku ćemo se možda vratiti nekom drugom, sretnijom prilikom.. nada naraste ovaj dječak što se sada treba roditi

umorni, šokirani i radosni što smo se domogli ugodne palate, žurimo da Kraljici ispričamo šta smo vidjeli...
međutim, ona ima svoje brige neke. pomalo zabrinuto izgleda..
- šta Vam je, draga kraljice? - upita eddin
O velikaši - reče ona - meni je dostavljeno jedno poštovanja vrijedno pismo
Od S. i glasi: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! - Ne pravite se većim od mene i dođite da mi se pokorite!
- kome je to hudhud ocinkao Kraljicu?
- kakvo je ovo pismo i ko je S. koji ga šalje?
- kako će se Kraljica izboriti sa ovom prijetnjom?
...
već znate šta ćete sa tim pitanjima
- Ultravox
#169 Re: Gradovi u Kur'anu
..vidi ti eddin-ašta Vam je, draga kraljice? - upita eddin
Meni je sve super, jedino zbog ovog ulagivanja protestujem
- Motokultivator
#171 Re: Gradovi u Kur'anu
@bijela Allah te nagradio svakim hajrom i ucinio da budese vesela i bijela lica na Danu Sudnjem.
A nesto vidim da se svi kuhate u tom nekakvom kobiju koji vam je @carobnjak zbavio, valjda nema klime sta li, pa kontam slijedeci put kad krenete zovnite idemo motokultivatorom. Jest sporo, al zato puse na sve strane
A nesto vidim da se svi kuhate u tom nekakvom kobiju koji vam je @carobnjak zbavio, valjda nema klime sta li, pa kontam slijedeci put kad krenete zovnite idemo motokultivatorom. Jest sporo, al zato puse na sve strane
- Ultravox
#172 Re: Gradovi u Kur'anu
Trebao sam možda otpjevati šta od Enesa Bega.
Ništa Nedžad

Ništa Nedžad
Motokultivator wrote:@bijela Allah te nagradio svakim hajrom i ucinio da budese vesela i bijela lica na Danu Sudnjem.
Last edited by Ultravox on 18/09/2011 00:35, edited 1 time in total.
- bijela
#173 Re: Gradovi u Kur'anu
ahaaa, ovo što eddinn ko fol brine za kraljicino raspoložnjeUltravox wrote:Trebao sam možda otpjevati šta od Enesa Bega.![]()
Ništa Nedžad
ta ćeš - vazda tako bude u životu - jedan joj pjeva pod pendžerom, a ona se drugome smije
amin, Boga mi, i vas sveMotokultivator wrote:@bijela Allah te nagradio svakim hajrom i ucinio da budese vesela i bijela lica na Danu Sudnjem.
ja zamislila i padoh od te sceneA nesto vidim da se svi kuhate u tom nekakvom kobiju koji vam je @carobnjak zbavio, valjda nema klime sta li, pa kontam slijedeci put kad krenete zovnite idemo motokultivatorom. Jest sporo, al zato puse na sve strane
- kamen spoticanja
#174 Re: Gradovi u Kur'anu
+1Motokultivator wrote:@bijela Allah te nagradio svakim hajrom i ucinio da budese vesela i bijela lica na Danu Sudnjem.
bijah izgubio volju za virtualnim druzenjem ali mi ova tema leze ko budali samarcina
samo mi nije jasno,kako je dosad neprimjetih...
vala bijela hanumice nije od adeta da te hvalim,posebno da ja tebe hvalim,ali ovo je sjajno
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#175 Re: Gradovi u Kur'anu
Sjoooooooooooooo @bijela ti si ba glavni lik ove teme
Imas moju podrsku da nastavis
Imas moju podrsku da nastavis