Slazem se. Samo sto imam malo vise godina sad i jasno mi je da nakon zeljka dodje ona, nakon nje dodje neko treci i tako do smrtiChmoljo wrote: ↑10/03/2024 22:31naravno da je priznat i legalan. pitanje je koliko je legitiman, jer i ti i ja znamo da je on upravo najveća opasnost za ono na šta se zakleo taj isti puk.
no to je njihov problem, živjeti u tako šizofrenoj postavci.
ovo što ona radi, premlada je. može se neko vrijeme jahati na toj priči, al kad tad ispušu svi. ispuho je i zlatni ljiljan - željko, ljudi ga ne doživljavaju na isti način kao prije 10-15 godina.
a tek ona nema za šta da se uhvati.
Gradonačelnica Sarajeva
-
Bodkin
#7001 Re: Gradonačelnica Sarajeva
- basicm
#7002 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Ma gospodja opet. Zna ko je prava strana bio u ratu.
- Bloo
- Globalna šefica
#7003 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Na žalost, mislim da ona može kao i Vucic, konstantnim spinovanjem i medijskom okupacijom jahati dugo.Chmoljo wrote: ↑10/03/2024 22:31naravno da je priznat i legalan. pitanje je koliko je legitiman, jer i ti i ja znamo da je on upravo najveća opasnost za ono na šta se zakleo taj isti puk.
ovo što ona radi, premlada je. može se neko vrijeme jahati na toj priči, al kad tad ispušu svi. ispuho je i zlatni ljiljan - željko, ljudi ga ne doživljavaju na isti način kao prije 10-15 godina.
A Zeljkec (od 2006) i drugi - već skoro 30 godina neki jašu i jašu.
-
HelaS
#7004 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Može, do sljedećeg decembra, januara... prvi i zadnji put gradonačelnica.Bloo wrote: ↑10/03/2024 22:52Na žalost, mislim da ona može kao i Vucic, konstantnim spinovanjem i medijskom okupacijom jahati dugo.Chmoljo wrote: ↑10/03/2024 22:31naravno da je priznat i legalan. pitanje je koliko je legitiman, jer i ti i ja znamo da je on upravo najveća opasnost za ono na šta se zakleo taj isti puk.
A Zeljkec (od 2006) i drugi - već skoro 30 godina neki jašu i jašu.
- piupiu
#7005 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Po čemu se razlikuje ovaj tvoj upis od srpsko-hrvatskog upućivanja Bošnjaka na traženje ikone po tavanu i primitivnog nazivanjanivla wrote: ↑09/03/2024 22:08 gdje ono pise bosnjaci katolici na vitrazu, hajmo malo jos o izmisljenim hrvatima i srbima na podrucju bih(osim pogranicno), znamo kako su to crkve katolike pohrvatile a pravoslavne bosnjake posrbile, ono malo madjara upisanih u maticne knjige katolicke crkve na malti se okrece u grobovima sto im se pripisa hrvatska nacija
'poturadima'?
- piupiu
#7006 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Kratko i jasno. Kako veli Zubčević:_BataZiv_0809 wrote: ↑10/03/2024 18:17 Simboli mijenjaju svoje znacenje kroz vrijeme.
Ima razlog zasto to vise nije drzavni grb i sto ta zastava nije vise na East Riveru.
Ostalo je da se pripovijeda o davno izgubljenim i na političkoj buvljoj pijaci prodanim svetinjama – Republika, građanska republika, građanska Armija Republike Bosne i Hercegovine koju su činili pripadnici različitih nacionalnosti, vjernici i ateisti, sve dok SDA generali nisu počeli otvarati mesdžide u kasarnama Armije. Isti oni generali koji su „do juče“ bili (kapetani, majori i pukovnici) u JNA – planirali i/ili učestvovali u napadima na Republiku Hrvatsku i našu Republiku. Sad uživaju velike penzije, dok neki živi borci jedva preživljavaju, a mrtvi su davno zaboravljeni.
Busaju se patriotizmom, spominju Republiku i slave njenu Armiju a klanjaju se (tobejarabi) onima koji su tu Republiku i tu Armiju i tu zastavu s ljiljanima ukinuli i stavili trajno van snage. Budalaština bošnjačkog nacionalizma je i u tome da zaziva i čezne za onim što smo imali (i branili) a što su raskrčmili njihovi politički idoli.
https://nomad.ba/zubcevic-laz-kao-moralna-obaveza
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7007 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Ne mogu naci nivlin originalni post o vitraijima da citiram gdje se tocno vidi da je bosnjak geografska odrednica jer na suprotinom vitraju u katedrali pise katolici hercegovcipiupiu wrote: ↑11/03/2024 05:01Po čemu se razlikuje ovaj tvoj upis od srpsko-hrvatskog upućivanja Bošnjaka na traženje ikone po tavanu i primitivnog nazivanjanivla wrote: ↑09/03/2024 22:08 gdje ono pise bosnjaci katolici na vitrazu, hajmo malo jos o izmisljenim hrvatima i srbima na podrucju bih(osim pogranicno), znamo kako su to crkve katolike pohrvatile a pravoslavne bosnjake posrbile, ono malo madjara upisanih u maticne knjige katolicke crkve na malti se okrece u grobovima sto im se pripisa hrvatska nacija
'poturadima'?![]()
Vecina katolika u bih su postali hrvati
Tako da svaki katolik u proslosti ne moze biti srbin ili bisnjak u dansnjim mjerilima
- nivla
#7008 Re: Gradonačelnica Sarajeva
mozda je nivla pisao i nacertanije
mozda je nivla falsifikovao maticne knjige u crkvama gdje pise da su npr na malti neki madjari katolici ciji potomci nekim cudom postadose hrvati
mozda je nivla falsifikovao maticne knjige u crkvama gdje pise da su npr na malti neki madjari katolici ciji potomci nekim cudom postadose hrvati
-
KraljicaIzJajca
#7009 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Jbga, Tvrtka II vecina o njemu doslovno ni ne zna, a busate se u prsa o ljiljanima.suspect_zero wrote: ↑10/03/2024 19:54 Šta znam, možda zato što su ga neki smatrali kopiletom, i sam otac ga baš i ne spominje često, bar ne imenom.
Ovo za ljiljane se ne slažem sa tobom, najljepša zastava i najljepši grb......šta se vazda bunite na ljiljane, neuzubilah pa nije mjesec i zvijezdapa da je toliki trn u oku.
Pa naravno da najljepša zastava sa ljiljanima, ali meni smeta oblačenje djece u bilo koju vojnu uniformu, ili nošenje simbola iz bilo kojeg dijela ratne povijesti. Meni ne smetaju ni mjesec i zvijezda na zastavama, ali upotreba istih je u modernoj povijesti ratovanja je prisutna kod fundamentalista.
- piupiu
#7010 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Potpuno je svejedno šta piše. Tada su moderni identiteti i u Bosni i okolo Bosne bili u izgradnji, toliko da svi putopisci koji su pohodili naše krajeve nalaze da ljudi, posebno u seoskim sredinama, nemaju nikakavu ideju o političkim identitetima. To retroaktivno utjerivanje u identitet je potpuno besmisleno. Ali je retorika nacionalistička i dobrano šovinisitička.Truba wrote: ↑11/03/2024 07:34Ne mogu naci nivlin originalni post o vitraijima da citiram gdje se tocno vidi da je bosnjak geografska odrednica jer na suprotinom vitraju u katedrali pise katolici hercegovcipiupiu wrote: ↑11/03/2024 05:01Po čemu se razlikuje ovaj tvoj upis od srpsko-hrvatskog upućivanja Bošnjaka na traženje ikone po tavanu i primitivnog nazivanjanivla wrote: ↑09/03/2024 22:08 gdje ono pise bosnjaci katolici na vitrazu, hajmo malo jos o izmisljenim hrvatima i srbima na podrucju bih(osim pogranicno), znamo kako su to crkve katolike pohrvatile a pravoslavne bosnjake posrbile, ono malo madjara upisanih u maticne knjige katolicke crkve na malti se okrece u grobovima sto im se pripisa hrvatska nacija
'poturadima'?![]()
Vecina katolika u bih su postali hrvati
Tako da svaki katolik u proslosti ne moze biti srbin ili bisnjak u dansnjim mjerilima
- SmokingMan
#7011 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Ali to ne spriječava neke da i dalje idu na Bobovac. 
-
KraljicaIzJajca
- Haris.ba
#7013 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Otici na Bobovac je poucno. Kakva organizacija i nacin zivota je bio popeti se na onu cuku i napraviti grad.
Steta sto se ne ide da sw to skonta.
- SmokingMan
#7014 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Otići sam sa znanjem na Bobovac bi bilo za sobu manje stresno, nego da ti znanje neko naknadno usadi. Nije svako "znanje" korisno. 
-
HelaS
- tramvajtrojka
#7016 Re: Gradonačelnica Sarajeva
piupiu wrote: ↑11/03/2024 05:05Kratko i jasno. Kako veli Zubčević:_BataZiv_0809 wrote: ↑10/03/2024 18:17 Simboli mijenjaju svoje znacenje kroz vrijeme.
Ima razlog zasto to vise nije drzavni grb i sto ta zastava nije vise na East Riveru.
Ostalo je da se pripovijeda o davno izgubljenim i na političkoj buvljoj pijaci prodanim svetinjama – Republika, građanska republika, građanska Armija Republike Bosne i Hercegovine koju su činili pripadnici različitih nacionalnosti, vjernici i ateisti, sve dok SDA generali nisu počeli otvarati mesdžide u kasarnama Armije. Isti oni generali koji su „do juče“ bili (kapetani, majori i pukovnici) u JNA – planirali i/ili učestvovali u napadima na Republiku Hrvatsku i našu Republiku. Sad uživaju velike penzije, dok neki živi borci jedva preživljavaju, a mrtvi su davno zaboravljeni.
Busaju se patriotizmom, spominju Republiku i slave njenu Armiju a klanjaju se (tobejarabi) onima koji su tu Republiku i tu Armiju i tu zastavu s ljiljanima ukinuli i stavili trajno van snage. Budalaština bošnjačkog nacionalizma je i u tome da zaziva i čezne za onim što smo imali (i branili) a što su raskrčmili njihovi politički idoli.
I on sere poprilično u zadnjih nekoliko godina posebno za ovo
- piupiu
#7017 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Za petsto godina će možda neki na Poljine pred Bakirovu vilu, ako od nje šta ostane.
PS Ali i to za Bobovac je dio tog retroaktivnog utjerivanja - samo s druge strane šizofrenog nacionalističkog novčića, da se razumijemo.
-
KraljicaIzJajca
#7018 Re: Gradonačelnica Sarajeva
SM nije na to aludirao, jer svi bi trebali obilaziti povijesne lokacije BiH.
Povod hodočašću i molitvi je godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić koja se je preminula 25. listopada 1478. godine u Rimu nakon što su je iz njezine Domovine prognali osmanlijski osvajači. Pored sjećanja na progranu kraljicu koja je umrla u tuđini, na Bobovcu, jednom od mjesta na kojemu je stolovala, posljednih 20 godina moli se za Domovinu BiH. Molitveni dan pokrenuo je Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup.
https://www.vecernji.ba/vijesti/pohod-n ... ti-1533434
- SmokingMan
#7019 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Recimo da se Hayat prebaci radi nadmorske visine i "čistije" distribucije bošnjačkih frekvencija.
Dok je tumača historije na vlastitu ruku bit će onih koji će rado uništiti svoj ugled radi interesa onih koji finansiraju štampanje njihovih knjiga.
- General War
#7020 Re: Gradonačelnica Sarajeva
piupiu wrote: ↑11/03/2024 05:05Kratko i jasno. Kako veli Zubčević:_BataZiv_0809 wrote: ↑10/03/2024 18:17 Simboli mijenjaju svoje znacenje kroz vrijeme.
...i umjesto da se pocesu po glavi i naprave korekciju putanje, cini mi se da i eskalira
-
giannibelif
#7021 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Čim kaže nešto što nekome ne odgovara istog momenta će njen mandat koštati SDP rezultata na izborima. Ponaša se kao neki politički mefisto bez prijeke ili bilo kakve potrebe i u stalnom je sukobu sa svima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7022 Re: Gradonačelnica Sarajeva
dobar poso ona radi jebi ti to
u fbih postoje dvije braniteljske vojske
arbih i hvo
ali ona se dvori većem biračkom tijelu
počinjem misliti da je ženska novi ŽK
prekucala je SČ Binkicu koja je imala padova nan izborima i usponima
u fbih postoje dvije braniteljske vojske
arbih i hvo
ali ona se dvori većem biračkom tijelu
počinjem misliti da je ženska novi ŽK
prekucala je SČ Binkicu koja je imala padova nan izborima i usponima
-
Bodkin
#7023 Re: Gradonačelnica Sarajeva
I jeste novi zk. Pogotovo sto potencira ovo rodjeno prezime. To je jako bitno 
- nivla
#7024 Re: Gradonačelnica Sarajeva
necu pricati sam sa sobom, ali ovo franjino relativiziranje mi ide na neku stvar
ne radim na pmfu, hvala Bogu ne dijelim radni prostor sa ovim kvaziliberalom i kvaziintelektualcem, vecina mojih bliskih prijatelja su mahom liberali i ateisti/agnostici
zao mi je sto dezulovicev tekst koji ima veze sa 11. julom nije izasao u javnost kao sto je objavljen onaj o vukovaru, ali braniti franju kao da je u najmanju ruku dezulovic a ne podkapacitirani liberal koji misli da je pametan
sto se benjamine tice poslije skake u vrhu po kolicini stida kad vidim da je ona gradonacelnik grada u kojem zivim
-
palermo
#7025 Re: Gradonačelnica Sarajeva
mogu vala i ja par riječi baciti na ovu diskusiju o Franji i Benjamini. A da bi me, naša vrla moderatorice Bloo lakše razumjela, ja ću to taksativno.
1. Odvratno je i neprihvatljivo ovakvo stavljanje mete na čelo zbog drugačijeg mišljenja. Ne zbog samog Franje koji će snaći i uvijek ima izlaz, nego zbog nas samih i društva u kojem živimo. Onaj ko odobrava ovakvu kampanju nek pokuša samo sebe zamisliti u situaciji da se ne slaže sa većinskim narativom.
2. Benjamina je odron. Poluobrazovana, visoko ambiciozni populista kojoj ništa neće, niti nije sveto u borbi za sebe i svoje interese. I nema to veze sa mladošću, ona je jednostavno samo slika nove generacije bh političara koja svoj uzor nalazi u Vučiću i vučićevštini. Bendži, Draško, Irfan, Hare sve je to jedno lice samo premazano drugom bojom. Bojim se da će ona narodna " drumovi će poželjeti turaka , al turaka neće biti" postati (ili je već postala) vrlo primjenjiva u našoj realnosti
3. Bošnjački nacionalizam je u porastu. Logično i ne neočekivano. Pored separatističkih težni koje su jasno najveći uzrok, jedan od velih generatjora je i naša FGR : Utopljena u svoj kvazi liberalizam, u kosmopolitizam koji doseže samo do Alipašina, odvojena od realnosti ona umjesto da nas gura naprijed zapravo nas gura unatrag. Da budem plastičan i bolje razumljiv (posebno našoj moderatorici Bloo) kada pročitam tweet onog Yasmina kako se već preziva, poželim da nisam Bošnjak a ne bošnjacki nacionalista, kada pročitam ove naše FGR pomislim da čovjek jednostabno mora postati bošnjački nacionalista
4. I na kraju, al ne najmanje važno, a vezano za ono što jee Šarčević napisao. Moram iskazati svoje razočarenje nesposobnošću (da'l namjernom ili nenamjernom, ne znam ) Srba i Hrvata koji žive na tim tzv. bošnjačkim većinskim prostorima da razumijeu Bošnjake, njihove frustracije, strahove i nade. I čini mi se da oni, umjesto da budu neka vrsta poveznice, postaju samo dio one šire priče o Bošnjacima koji su, eto, dobri u duši, al ih ipak treba emancipovati. Nisu oni krivi što su tak'i. A i Šarčevićev tekst je negdje na ovom fonu.
1. Odvratno je i neprihvatljivo ovakvo stavljanje mete na čelo zbog drugačijeg mišljenja. Ne zbog samog Franje koji će snaći i uvijek ima izlaz, nego zbog nas samih i društva u kojem živimo. Onaj ko odobrava ovakvu kampanju nek pokuša samo sebe zamisliti u situaciji da se ne slaže sa većinskim narativom.
2. Benjamina je odron. Poluobrazovana, visoko ambiciozni populista kojoj ništa neće, niti nije sveto u borbi za sebe i svoje interese. I nema to veze sa mladošću, ona je jednostavno samo slika nove generacije bh političara koja svoj uzor nalazi u Vučiću i vučićevštini. Bendži, Draško, Irfan, Hare sve je to jedno lice samo premazano drugom bojom. Bojim se da će ona narodna " drumovi će poželjeti turaka , al turaka neće biti" postati (ili je već postala) vrlo primjenjiva u našoj realnosti
3. Bošnjački nacionalizam je u porastu. Logično i ne neočekivano. Pored separatističkih težni koje su jasno najveći uzrok, jedan od velih generatjora je i naša FGR : Utopljena u svoj kvazi liberalizam, u kosmopolitizam koji doseže samo do Alipašina, odvojena od realnosti ona umjesto da nas gura naprijed zapravo nas gura unatrag. Da budem plastičan i bolje razumljiv (posebno našoj moderatorici Bloo) kada pročitam tweet onog Yasmina kako se već preziva, poželim da nisam Bošnjak a ne bošnjacki nacionalista, kada pročitam ove naše FGR pomislim da čovjek jednostabno mora postati bošnjački nacionalista
4. I na kraju, al ne najmanje važno, a vezano za ono što jee Šarčević napisao. Moram iskazati svoje razočarenje nesposobnošću (da'l namjernom ili nenamjernom, ne znam ) Srba i Hrvata koji žive na tim tzv. bošnjačkim većinskim prostorima da razumijeu Bošnjake, njihove frustracije, strahove i nade. I čini mi se da oni, umjesto da budu neka vrsta poveznice, postaju samo dio one šire priče o Bošnjacima koji su, eto, dobri u duši, al ih ipak treba emancipovati. Nisu oni krivi što su tak'i. A i Šarčevićev tekst je negdje na ovom fonu.