Gradnja kuce ili kupovina stana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lajk

#1 Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by lajk »

Eh ovako :)

Ubrzo trebamo da se odlucimo da li kupiti stan ili poceti graditi kucu..ako je neko bio u slicnoj dilemi ako moze savjet. Za obe solucije primorani smo dici kredit s tim da bi za kucu iznosio manje.

Zemljiste za kucu imamo, treba izganjati građevinsku i poceti gradit (tu razmisljamo o nekom kreditu 30.000 najvise).
Za kupovinu stana kredit bi bio veci ne sigurno ispod 50.000.

Postoji mogucnost da dok kuca bude u izgradnji hajmo reci 2 godine (manje-vise) imamo soluciju zivjeti u stanu u kojem ne bi placali kiriju pod uslovom da lovu sto bi na to bacali ulazemo u izgradnju i opremanje kuce.

Svi savjeti dobro dosli, okvirne cijene izgradnje kuce itd dobro dosle :D Buduci mladenci su ni tamo ni vamo,a godine idu :D

Hvala :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Truba »

ako voliš raditi = kuća
ako voliš uživati = stan

kuću moraš stalno paziti
stan ne

u stanu ste zajedno
o kući se sam brineš

kuća jeste jeftinija ali je rupa bez dna
stan jednom kupiš :D i samo kreči ( ako je novogradnja)
frngla

#3 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by frngla »

Kuća je sve samo ne jeftinija, vjeruj. Možda na prvu ti djeluje kao jeftinija solucija, ali dugoročno je zavala konstantna...
Vani sirotinja živi u stanovima, a bogati u kućama, jedino je kod nas obratno :lol:

Moj glas stan (živio sam u stanu, sada živim u kući).

Mjesečna ulaganju u stan su cca. 25-30 KM, zavisno od upravitelja i kvadrature stana, dok u kući toga nema, pukne cijev, šteta 5 milja, puf.
Stan, pukne cijev, nazoveš upravitelja, ljudi zamijene cijev, keramiku, okreče komšiji ispod.
Dzontra_Volta

#4 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Dzontra_Volta »

Za 30.000 KM možeš napraviti max. 45 m2 kuće da bude bar malo kvalitetna gradnja (a ne zaboravi da ni građevinska dozvola nije džaba, otiće i tu nekoliko hiljada).
Dakle, koliko si namijenio za stan, toliko uračunaj i u kuću.
lajk

#5 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by lajk »

Dzontra_Volta wrote:Za 30.000 KM možeš napraviti max. 45 m2 kuće da bude bar malo kvalitetna gradnja (a ne zaboravi da ni građevinska dozvola nije džaba, otiće i tu nekoliko hiljada).
Dakle, koliko si namijenio za stan, toliko uračunaj i u kuću.
Mozda se nisam fino izrazila, zanci to bi bilo za pocetak kuce.. ostalo bi ulagali usput, da ne dizemo toliki kredit da se ne uvaljujemo , jer ipak mislim da je bolje sa manjim izaci na kraj :-) kako god uvalit se moramo ,ali eto imamo neku olaksicu za mjesto stanovanja dok ulazemo u kucu
Truba

#6 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Truba »

ja sam čuo da ti treba 12000 milja do početka gradnje ( izlazak onih za klizište uključeno)
P.Starck

#7 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by P.Starck »

sve ima svoje prednosti i mane. u stanu nemozes gajiti paradajz ili imati cuku za djete, kupiti djetetu ljulajcku niti ces isped zgrade majstorisati nesto na autu npr. a s druge strane stan trazi minimalno odrzavanje i nakon velike pocetne investicije sve je kasnije lako, jer je veci broj korisnika bilo cega u jednom ulazu nego naprimjer u kakvoj maloj uličici.

po meni svako zivotno doba donosi prevagu na jednu od ove dvije varijante:
djeca su za kuce def.
tinejdžerima je svejedno
djevojke i mladići (još ako su sami) stan def.
mlađa porodica ( plus minus djeca) kuća
srednje doba kuća
penzioneri stan

tako ti je, mada kod nije najčešće onako kako bi trebalo biti nego mimosvijet, pa ces naci skuplji stan sa pogledom na brdo, očajno projektovan, sa prastarim instalacijama i bez zrake sunca u 24h - skuplji od kakve pristojne kuće sa isto tako pristojnom okućnicom...al stan je u centru, zimi parking cisti komunalno a granap je u prizemlju... :D jest da je beton al zato smo vikendom kod roditelja na selu/vikendici i sl. ona priča da mi je sve a neću kile :D

inace ako nije ocito ja sam za kucu :run:
avetinja

#8 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by avetinja »

Meni je stan uvijek bio draži od kuće.
Banksy

#9 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Banksy »

Stan, svakako, mladi ste, ima vremena za kuću i trvor :D . Kuća (ne zaboravimo i okućnica) je skupa zafrkancija, veliki užitak, ali i rupa bez dna u koju se svaki mjesec trpa novac neophodan za održavanje, a kako godine budu išle, i za popravke. Kuća zahtijeva dvije dobre i dugoročno stabilne plate, zahtijeva stalni rad i vrlo vrijedne i strpljive ljude spremne na mnoga odricanja i kompromise. Ne preporučujem nikome ispod 35 - 40 godina, pogotovo mladima koji su odrasli u stanu. Nema potrebe da se tako mladi vežete i opterećujete. Da ne govorim kako se za 30 000 ne može ni početi kuća kako treba ...
KB9

#10 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by KB9 »

stan definitivno al prije kupovine dooobro procunjat ko su ti komsije i kakvi su :skoljka:
Streptokok

#11 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Streptokok »

KB9 wrote:stan definitivno al prije kupovine dooobro procunjat ko su ti komsije i kakvi su :skoljka:
U tome i jeste kvaka sto nikad ne znas kakva ce ti se budala doseliti iznad glave. U drustvu u kojem sirovine dominiraju sanse su 1:5 u korist sirovina da ce ti takav biti prvi komsija.
L u c i f e r

#12 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by L u c i f e r »

Black swan wrote:ako voliš raditi = kuća
ako voliš uživati = stan

kuću moraš stalno paziti
stan ne

u stanu ste zajedno
o kući se sam brineš

kuća jeste jeftinija ali je rupa bez dna
stan jednom kupiš :D i samo kreči ( ako je novogradnja)
:thumbup:
Streptokok

#13 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Streptokok »

Nova kyca nije rupa bez dna. Nema se tu sta raditi narednih 25-30g.
dječak sa šibicama

#14 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by dječak sa šibicama »

Pa sve zavisi sta covjek hoce, ti kucu mozes napraviti i za, bubam, 40 milja, a mozes u nju stuci i 100 milja maraka.

Uzmi skuplju ali kvalitetniju stolariju i odmah ti je cijena par hiljada vise. I tako sve, do zadnje uticnice. Mozes ustediti, ali sto bi stedio na sebi i kupovao kinesku robu, pa sutra kuku majko mijenjaj popravljaj. A sve sto vrijedi, kosta.

Isto tako i stan, znam iks ljudi koji su u renoviranje stana ulozili skoro pa cijeli iznos koji su ulozili u kupnju stana, ali su od stana napravili banju. A onaj ko ne ulozi nista, dobije samo onos ta je kupio. Neko hoce spusteni strop, hoce da probija zidove, hoce tursko kupatilo itd itd.

Koliko para toliko muzike. A kuca vs stan, ne znam ni sam, zivim u stanu a imam i kucu (porodicna) u kojoj boravim cesto po par dana, sve ima neku svoju prednost.
Kaligrafija

#15 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Kaligrafija »

Posto nemas rapa, koliko vidim :D , stan... Kucu ako nemas para odmah da zavrsis, stajace ti 20 godina bez fasade, tu ces potrositi para i para na grijanje, jer neces imati dobru izolaciju...Struju da razvedes, projekat i elektricar, 3-4 milje, zavisno od kvadrata i vise...Keramika kupatilo, kuhinja, hodnik, 5-6 milja i to najjeftinije, fasada 30KM po kvadratu, voda instalacije i kanalizacija 2-4 hiljade...sanitarije milja...Stolarija, prozori i vrata, balkonska vrata, 5-8 hiljada, zavisi od kvadrature, pa i vise...Dozvole 15 hiljada, prevodjenje u gradjevinsko, urbanisticka, struja, voda, plin, mozda i vise...cigla ili blokovi, armatura, cement, majstori, ćate, ko to zna :D ...krov crijep, rogovi, ploca, izolacija, mozda i prozor za potkrovlje, ojhaaaa :D ...Dimnjak, a mozda i kamin...Nastresnica ispred ulaza, betoniranje, a mozda i asfalt do vrata....Garaza ili podrum ili oboje...juhuuuuuuu.... :D :D Da namjestis kucu...da uredis malo vrt, ziva ograda...prava ograda...kucica za psa... :D :lol: :lol: Vjeruj da sam svasta zaboravio...

Prijatelju ako imas nekih minimalno 120 hiljada KM, slobodno se upusti u projekat kuce, ali nadji firmu koja pravi kuce po principu kljuc u ruke, mozes se nagoditi da ti urade solidnu kucu po cijeni 800-900 KM m kvadratni...Znaci udjes, sve gotovo...Ako to nemas, ne upustaj se, jer ce te progutati, idi radije u stan...!

Znaci preporuka STAN! :D
Danguba

#16 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Danguba »

Ko jos zivi u stanu? :D

Stan je nuzno zlo a onaj ko ima zivi u kuci. :ljulja:
Fox_Fox

#17 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Fox_Fox »

Ja sam se odlučio za kuću jer u stanu nemaš svoga mira NIKADA. Znači hoćeš da grebeš SVOJU ženu, ona se ne smije derati jer će ti komšija zvat policiju, mislit će da je siluješ. Ako naletiš da ti je komšija lud, kao kod jednog prijatelja, pa lola odvrne muziku do 2 3 ujutro i policija mu ne može ništa jer ima papir da je lud. itd itd.

Ja sam krenuo u procedura oko gradnje kuće. Sranje u bojama. Hoću ja da budem pametan pa sve legalno i onda je krenulo:
prvo urbanistička 30 dana
pa onda 7 dana za katastar podzemnih instalacija (ne nije obični katastar nego nekakvo drugo sranje)
pa onda kad dobiješ taj katastar onda taj isti opet nosiš u opštinu da retardirana bakica ucrta tvoju kuću (4 linije) čekaš još 15 dana
pa onda to predaš u elektroprivredu, vodovod, gas i čekaš oko 30 do 40 dana. (JA ČEKAM OVAJ KORAK)

Iskren da budem razmišlajm da odem do opštine da pitam kolika je kazna ako bi došla inspekcija, pa da počnem ja graditi pa ako i dođe inspekcija platiti 200KM 300KM, jebat im mater. Jer ta urbanistička važi godinu dana, a očito je potrebno 10 mjeseci da izganjaš sve papire.

Što se tiče cijene, Stan je u Sarajevu preskup. Imam prijatelja koji je pravi zgrade na Dobrinji i jednom prilikom je izletio da ga troškovi po kvadratu izađu 800KM (sa zemljištem i svim) a on prodaje po 1700KM - 1800KM.

Kuća je priča za sebe, ako ćeš firmu (PDV i ostalo) ja sam dobio ponudu od 95000KM za kucu na 65m2 x 2 sprata + garaze, stolarija i omaltano unutra. Dok sam našao majstora koji je spreman da radi po 80KM po kvadratu i tu su i njegovi irgeti koje on plaća po potrebi, a da ja obezbjedim materijal.

Iskren da budem bliži sam ovoj drugoj opciji :D

Eto nadam se da sam pomogao.

I pitanje ako neko zna. Kolika je kazna ako dodje inspekcija za nelegalnu gradnju?
MOSALJOZE

#18 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by MOSALJOZE »

Ako je već toliko zavrzlama oko dozvola,onda je najbolje angažovati advokata koji će vam uštediti vrijeme,nerviranje,hodanje i sl..

Živim čitav život u kući,vjerovatno je do navike,ali se u stanu ne osjećam komforno.Imaš "policajca" iznad i ispod.Možeš se namjeriti i na dobrog komšiju,ali šta taj dobije papire za Njemačku,proda/iznajmi nekom ko vam može itekako zagorčati život,a ne možete mu ništa.Naravno da takav komšija može biti i kada sagradiš kuću,ali te barem ne dijeli plafon.

Oko kuće uvijek ima posla,treba dosta vremena da sve dodje na svoje,u stanu nemaš takvih obaveza.

Ako imaš automobil,koji je iole bolji moraš plaćati garažu,ako si u kući ili ćeš je smjestiti ispod,pored ili unutar kuće.

U stanu si ograničen sa prostorom.Sve moraš kupovati u manjim količinama,dok u kući možeš nemaš tih problema.

Moja preporuka kuća,još ako ćeš imati i dvorište :thumbup:
Truba

#19 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Truba »

ja sam morao cistiti oko 350 metara snijega
treba paziti i na prilaz zbog snijega
ali i na sumske pozare :mrgreen: zavisi gdje pravis kucu naravno
ali na sve moras misliti
gilla

#20 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by gilla »

Sve ima svoje mane i prednosti.

Kući na dobroj lokaciji ni jedan stan ne može prismrditi. Stan ima prednost u pogledu održavanja, zimi snijega i sl. Kod kuce obicno nemas problem sa parkingom.
Uradiš li instalacije ajmo reći srednje kvalitete u kući miran si narednih 15 i vise godina sigurno. U stanu te itekako mogu zateći stare instalacije pa mozes pljuhnuti hiljade i hiljade. Znaci obrati paznju na to ako bi uzimala stan. Opet u kuci ako se nesto desi, sam o tome brines, imas dvoriste i sl.
Ne zelis doziviti poplavu u stanu i da procuri komsiji.

Mislim da ti 30k nije dovoljno za jedan kvalitetan sprat od recimo 40-50 m2. Fasada se uradi za 25KM po m2 da gori( debljina 8cm). Nadji po preporuci dobre majstore, ljudi se bore za svaki dinar. Za zidanje cc 80m2, pregrade treba ti 15-20k (materijal, ruke). Znaci tebi ce manje trebati. Kupatilo 8-9m2. spanska keramika, nove isntalacije cc 4k. Kuhinju isto kontaj nekolike milje. Struja i sl. treba koja milja. Sa cijenama dozvola nisam upoznat. Odvodi i to, nisam upoznat. Onda imas stolariju, pvc sta vec. Onda imaš krov, crijep.

Ja bih na vasem mjestu skupio 50k i krenuo sa kucom s obzirom da imate zemlju. Pretpostavljam da planirate i dijete, imajte i to na umu. Realno za 50k kakav stan mozes uzeti i gdje??

Najbolje imati kucu za proljece, ljeto, jesen a stan za zimu :D
MOSALJOZE

#21 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by MOSALJOZE »

Kupatilo najmanje,a najskuplje.
:D
travar

#22 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by travar »

Pošto se nalazim u sličnoj situaciji i nedoumici, naginjem prema kući.
Kako idem u godine, stan mi sve više liči na zatvor (neki dan prolazim kroz alipašino, depresija me uhvatila :lol: ).
San mi je da imam neku skromnu kućicu s malo zelenila okolo, pa kad izađem, da, što kažu, stanem nogom na zemlju.
Ci-Nick

#23 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Ci-Nick »

travar wrote:Pošto se nalazim u sličnoj situaciji i nedoumici, naginjem prema kući.
Kako idem u godine, stan mi sve više liči na zatvor (neki dan prolazim kroz alipašino, depresija me uhvatila :lol: ).
San mi je da imam neku skromnu kućicu s malo zelenila okolo, pa kad izađem, da, što kažu, stanem nogom na zemlju.
To je to,.. stati nogom na zemlju a ne živjeti ko ptica.
Ja sam rođen i odrastao u kući a u posljednjih 15 godina živim u stanu i vjerovatno ću se opet vratiti u kuću. Kada odem kod roditelja i prošetam po bašti, čujem ptice, vjetar, zvuke prirode,.. "nogom dodirujem zemlju" i imam osjećaj da negativno naelektrisanje i stres iz mene odu ko grom u zemlju.
E sad o troškovima,... 30.000 KM je dovoljno za neke grube radove za neku kućicu od 100 do 120 m2 izidati i pokriti a da bi se završilo tih 100 do 120 m2 treba ti 100 do 120 hiljada KM.
Last edited by Ci-Nick on 22/04/2016 09:47, edited 1 time in total.
madner

#24 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by madner »

Bio sam u stanovima od 60 do 90 kvadrata, ali realno bez kuce od bar 300 nema zivota.
Alfons Kauders

#25 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Alfons Kauders »

lajk wrote:Eh ovako :)

Ubrzo trebamo da se odlucimo da li kupiti stan ili poceti graditi kucu..ako je neko bio u slicnoj dilemi ako moze savjet. Za obe solucije primorani smo dici kredit s tim da bi za kucu iznosio manje.

Zemljiste za kucu imamo, treba izganjati građevinsku i poceti gradit (tu razmisljamo o nekom kreditu 30.000 najvise).
Za kupovinu stana kredit bi bio veci ne sigurno ispod 50.000.

Postoji mogucnost da dok kuca bude u izgradnji hajmo reci 2 godine (manje-vise) imamo soluciju zivjeti u stanu u kojem ne bi placali kiriju pod uslovom da lovu sto bi na to bacali ulazemo u izgradnju i opremanje kuce.

Svi savjeti dobro dosli, okvirne cijene izgradnje kuce itd dobro dosle :D Buduci mladenci su ni tamo ni vamo,a godine idu :D

Hvala :thumbup:
Kirija ti je trenutno najbolja solucija, jer ce cijene ici dole.

Posto vec stedite, samo nastavite, i nakon par godina podstanarstva, na kamari cete imati vise love, a cijene ce biti bolje... Tj. zrtvujete 3-5 godina rahatluka kako bi mogli sve rijesiti uz manje, kratkorocno zaduzenje.

I kuca i stan imaju svoje prednosti, to je vec subjektivno (stan je definitivno bolja opcija ukoliko je prioritet dobra lokacija).
Post Reply