Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Moderator: anex
-
zijancer
#101 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
zasto su papiri stigli do pola 
- BRT
#102 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
shibonja wrote:Kuca definitivno ,ove ti rijeci dolaze od nekoga ko je citav zivot u stanuali se konacno nameracio na kucu,najveci mi je problem bio naci odgovarajuci plac ,srecom moja ljepsa polovina je to nasnjuhala jer joj je to i bio jedini zadatak koji je imala osim brige o potomstvu! Kupili smo ljetos dulum zemlje ili ti nesto preko hiljadu kvadrata ,i lokacija je kakvu sam od uvijek zamisljao-li
,u gradu a nisam u gradu a pogled puca ,teren ravan ko tenisko igraliste ,asfalt do placa ,u komsiluku par kuca i normalan komsiluk, porodican ,slijepa ulica nema dalje sto znaci nece se vise niko pojavit ,mi smo zadnji u toj mahali
Elem plac me izasao jako jeftino s obzirom na lokaciju, 42 km po kvadratu , a da ti ne pricam kakve su mi nakarade od placeva nudili za 50 i vise km po kvadratu?!! Radovi trebaju poceti na proljece a jos nemam ni idejni projekat gotov ,u stvari imam ali nisam jos nasao arhitektu da mi napravi glavni projekat ,mada taj i nece imati nekoga posla jer sam skicu vec izradio do u najmenje detalje ,koristio sam amaterski google sktchup program ,ali sam se izvjestio samo tako hehe ,jos sam se ufurao i poceo i statiku racunati ,ali sve na stranu ,malo me je i neki strah poceo hvatati ,jer kuca kakvu smo zamislili ce da kosta jako puunoo ,e dvoje sitne djece a planiram i trece ,akoBogda musko hahah
i valja to sve potrpat u kucu ,i poslozit tri djecije ,jednu ogromnu spavacu plus moja radna do nje (gamerska soba hihi ),ogroomno kupatilo (zenina zelja ) i to bi kao bilo na spratu plus neka terasa sa koje puca pogled na zalazak sunca , a u visokom prizemlju ce biti garaza ,loziona (mislim da ce na kraju biti pec na pelet?) kuhinja ,trpezarija ,wc ,veseraj dnevni boravak koji je u pocetku bio 60 kvadrata da bi ga na kraju kad smo poceli racunati smanjili na "razumnih" 42 kvadrata
,ne zamjerite ali i zena i ja smo pomalo klaustrofobicni od malih soba i stanova ,trenutno sam u dvosobnom stanu koji je cirka nekih kilometar od placa ,stan je nas i on ce se na kraju utopiti u proracun kuce, ustedjelo e nekih para tako da necu morati dizati nikakve kredite ,ali racunica je gadna ,po prirodi sam jako nepovjerljiv i sad da dam nekoj firmi da mi radi i da ustine gdje god moze da bi vise zaradila necu ,nego sam planirao naci ( u stvari nasao sam ) majstora koji ce mi raditi grube radove ,o cjeni jos nismo pricali,prizemlje ce biti oko 140 kvadrata , od prilike 12 sa 11 plus nekakve izrade okolo ,itd itd dok ce sprat biti oko 110 kvadrata, nad garazom nece biti stambenog prostora ,tu smo kao ustinuli malo haha..inace planirali smo uzimati sto mozemo kvalitetnije a planirali smo da cemo se uklopiti u 100k Eura ,i akoBogda uklopit cemo se nekako ,odoh sad da surfam o cijenama materijala ,stolarije i ostaloga
Kao da sam ja pisao ovaj post. Kod mene je situacija gotovo identicna, s tim da sam plac platio dosta skuplje (isto je ravno , slijepa ulica, asfalt do placa, da nismo komsije?), dobio urbanisticku, kuca cca 160 m2 sa garazom i ostavom. Jeste sve kosta kao svetog Petra kajgana i da se gube zivci u borbi s birokracijom, ali sve za rahatluk.