Sto vise i duze zivim u stanu sve vise i vise se radujem svojoj kucici

razloga za to ima vise: 1. i najvazniji je prostor- sad zivim u jednosobnom stanu jer ne mozemo vise priustiti (kirija + grijanje su najveci razlozi) a kucicu cu imati 4x vecu nego ovaj stan sad. 2. napokon se rjesiti onog dosadnog komsije koji smatra da bas subotom ujutru u 8h treba odvrnuti dnevnik maksimalno tako da svi u zgradi cujemo i onoga sa sprata vise koji ostavlja kruh na prozoru pa gomila goluova se skuplja i samo cekam kada ce mu ukakiti ves, 3. lijepo dvoriste i basta u kojem se djecu (buduca) mogu igrati u kojem mozes napraviti garazu da jadno auto vise ne kisne, plus u kojem mozes pozvati lijepo prijatelje na kakvo veselje.,3. relativna udaljenost od grada-imam svoju mir i tisinu bez obzira sta se dogadjalo u gradu.
e sad stan isto svakako ima svoje prednosti: nemas nekog posla kojeg uvijek imas oko kuce (sisaj travu, odrzavaj ovo ono), blizina gradu-za posao mi treba auto, djecu cu morati voziti autom u skolu i dolaziti po njih, ali zato mislim da su rezije u stanu puno puno skuplje, narocito grijanje koje se placa po kvadratu tako da to treba svakako planirati u buduce neke trajne nikad zaustavljajuce troskove.
E sad jedan bitan faktor zasto se kuce uvijek prave jeste cinjenica da mi nemamo para da je napravimo odjednom, jer da imamo eto jedno ljeto i useli, nazalost vecina nas to nema pa onda pravis kako imas para dopravljas itd, dok kod stana dodjes vidis i uselis sve gotovo.
kod mene konkretno situacija je ta da je porodica mog muza vec pocela praviti kucu prije no sto sam se ja udala, tako da su mi svekar i svekrva vec uselili u donji sprat pritom su opravili kuhinju i dnevnu i kupatilo (imaju jos dvije sobe) da mogu da presele pritom prodavsi prijasnju kucu u banja luci i tako su imali dovoljno novca za plac, samu kucu su poceli praviti tako sto je moja svekrva digla stambeni dugorocni kredit u reiffeisen banci na 10 godina + moj suprug je isto digao kredit na 5 godina i krenuli su. Sad posto je vec otplatila pola tog kredita i posto je imala jos 3 manja u mikrokreditnim ona je zatrazila od sparkasse opet dugorocni stambeni na 10 godina ali stim da ce oni pokriti taj dug iz reiffeisen i sve ove mikrokreditne i onda ce imati samo 1 kredit prema njima+plus dobice jos par hiljada da rjesimo kompletnu gradjevinsku dozvolu, e sad znaci kad nadjem plac platis, krenes u tu avanturu tj nadjem projekt i krene se zidanje i sve to ide vec svojim tokom zavisno kako imas novaca, dalje mi smo morali dobiti i platiti naravno gradjevinsku od opstine koju smo i dobili a zatim jos treba i neka kantonalna (samo uzimaju pare) koja kosta oko 1000 KM jos, dozvole ti naravno trebaju da bi mogao prikljuciti struju i vodu jer si nov potrosac (moji sad vuku struju i vodu od komsije i naravno plate jer sve ide preko njegovog sata) i odobrice ti prikljucak samo ako imas obje dozvole, takodjer ces platiti neku dozvolu za igradnju nekakvog atomskog sklonista

koja kosta 300 KM (ovo ti sve govorim za Unsko Sanski Kanton). Po nekoj gruboj procjeni dosad smo sigurno ulozili oko nekih 60-tak hiljada u kucu s tim da mi jos uvijek radimo na nasem gornjem spratu (ali i to je jos nekih 10-tak hiljada i to bi nekako ugrubo bilo to), kuca je inace 8x9.
Tesko se odluciti za gradnju kuce, stan djeluje nekako jednostavnije ali ipak mislim da si puno puno puno rahatniji u svojoj vlastitoj kuci, naravno kuca trazi svoje odrzavanje ali isto tako trazi i stan jer kad tad moraces i stan renovirati, ili ce ti biti problem zbog djece i prostora jer kucu mozes prosirivati dizati jos 1 sprat ako ikad zatreba kod stana to je to, jedino prodati i traziti opet drugo. I ono sto je meni uzasno kod stana jeste dosada-dodjem kuci i navecer nemam sta raditi bez obzira sto je ljeto lijepo vrijeme dosadno-a kod kuce uvijek se nesto doradi, malo cvijetnjak, malo voce... ne znam odluka je tvoja zelim ti svu srecu da odlucis sta je najbolje za tebe i tvoju porodicu. Ja ipak licno bih u svako doba izabrala kucu nad stanom.