Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

hipisizik

#1 Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by hipisizik »

Pozdrav,
Na red doslo da se razmislja o rjesavanju stambenog pitanja, pa bih rado razmijenio misljenja u vezi s tim. Molim vas da me ispravite u rezonu ako grijesim, ali meni se kuca cini prihvatljivijom varijantom od stana iz dva osnovna razloga. Prvi je mogucnost da se zavalim u kredit taman toliko da napravim minimum koji je potrebno da bih imao nekih 50-tak m2 (nesto kao dovosoba stan). Drugi razlog je cinjenica da za 10-15 godina ne bih morao ponovo razbijati glavu o tome kako prodati dvosoban stan, podici jos jedan kredit i kupovati veci stan tako da svako od djece (a nadam se da ce ih biti bar dvoje :D ) ima svoju sobu. Umjesto toga bih nastavio sa uredjivanjem gornjeg sprata, malo po malo. Da napomenem da se radi o Sarajevu. Jasne su mi prednosti i ustede koje bih u toku godina imao stanujuci npr. na Grbavici umjesto npr u Hotonju ili tamo prema Vogošći (grijanje, gorivo za put na posao i sl.), ali kad skontam da mi za obični stan od 50m2 treba 100.000 KM, momentalno mi ta opcija 'ohladi :-? Sto se tice montazne kuce, i to mi se ne svidja iz istog razloga kao i stan ( moram je kupiti cijelu ili nista, tj nemam mogucnost da drugi dio kuce ili stana gradim dinamikom koju ja zelim i mogu da priustim). E sad, ovo je cisto laicki rezon i znam da ima tu 'milion' nekih zavrzalama (kupovina placa, razne dozvole i td), ali sustina ovog posta i jeste da zamolim za misljenje sve one koji imaju slicne dileme ili iskustva u vezi s tim.
Nek nam je sretno s ovim belajom :dance: :D
Last edited by hipisizik on 20/09/2010 13:59, edited 2 times in total.
zateznistub

#2 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by zateznistub »

Bio sam u slicnoj dilemi prije tri godine i olucio se na stan. Zasto? Zato sto iz iskustva mojih predaka koji su, kako se sjecam, stalno nesto "radili" na kuci. Ili je crije ili su oluci ili fasada. Uglavnom, stalno nesto imas raditi na kuci. Dalje, danas je malo testo naci finu lokaciju za kucu upravo iz razloga koje si naveo. Toplo ti preporucujem Dobrinju!
1. jeftiniji m2 a raspored stana je super.
2. blizina svih potrebnih objekata tipa marketa, ambulante, banaka vrtica i sl.
3. u gradu si a nisi u centru buke

Meni je i posao "na ruku", ne znam kako bi ti taj aspekt uticao na odluku.
hipisizik

#3 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by hipisizik »

Da, sve to stoji sto si rekao i sigurno cu dobro razmotriti i tu opciju. Da kazem da sam i sam odrastao u kuci i da mi nije strano to 'dozivotno' doradjivanje kuce. To je cijena koju bih uvijek platio u zamjenu za rostilj ispred svoje kuce s prijateljima :) Medjutim, slazem se da je vjerovatno kljucni problem pronalazak pogodnog placa. Dobro bi bilo ako bi neko od forumasa mogao napraviti neku grubu komparativnu kalkulaciju troskova stana i 'poluzavršene' kuće.
Last edited by hipisizik on 20/09/2010 00:04, edited 1 time in total.
alica.k

#4 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by alica.k »

i ja bih uvijek prije stan nego kucu iz istog ovog razloga, na kuci se uvijek ima nesto raditi...moja rodica pravi kucu vec 10 godina :(

i to bas zbog ovakvog razmisljanja, prvo je napravil amalo, ap onda dozidala sprat, pa onda sredjivala ovo, pa ono, ma nikad kraja tome. mislim lijepo je to, ima svoju basticu i tak, al brate, uvijek ima nesto sto jos nije zavrsila i mora uraditi na toj kuci.

edit: i sto je najgore, svaka ta sitnica KOSTA...
motachjointa

#5 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by motachjointa »

isprobao obje varijante i samo ti mogu reci da se ne moze porediti, kuca definitivno :)
u kuci si sam svoj hadzija a u stanu moras paziti na milion stvari :)
u kuci svak moze naci svoj kutak i mir a u stanu kakav god da je uvijek neka guzva.

a to sto navodite kao manu sto uvijek nesto na kuci treba (mada je i to vise izlizana fraza), pa zar nije gust citav zivot nesto graditi, uljepsavati i odrzavati i uzivati u ostvarenjima ili se jednostavno samo zadovoljiti monotonijom stana koji je takav kakav je i uvijek ce biti takav :-D

svak ima svoje, ali za nekog ko zna cijeniti udobnost i lijep i opusten zivot uvijek i definitivno kuca. sto se tice lokacije za istu pucaj od ilidze do hadzica milion prelijepih lokacija a na desetak minuta si od centra autom, a ako ikako mozes ganjaj u luzanima :)
hipisizik

#6 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by hipisizik »

alica.k wrote:i ja bih uvijek prije stan nego kucu iz istog ovog razloga, na kuci se uvijek ima nesto raditi...moja rodica pravi kucu vec 10 godina :(

i to bas zbog ovakvog razmisljanja, prvo je napravil amalo, ap onda dozidala sprat, pa onda sredjivala ovo, pa ono, ma nikad kraja tome. mislim lijepo je to, ima svoju basticu i tak, al brate, uvijek ima nesto sto jos nije zavrsila i mora uraditi na toj kuci.

edit: i sto je najgore, svaka ta sitnica KOSTA...
Ok, sigurno da je mucno i to stalno doradjivanje i svakako da kosta, ali tvoja rodica to vjerovatno pravi od svoje ustedjevine i vjerovatno ugodnije spava navecer znajuci da, i ako izgubi posao, kuca je njena,a ne bankina. E sad, i ja ovo malo pricam napamet, ali mislim da kuca koja u bazi ima 55 m2 i sprat manje kosta od dvosobnog stana u gradu. Ajd da bubnem da je omjer 75.000 KM : 100.000 KM u korist kuce :-)
hipisizik

#7 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by hipisizik »

@motačudžointa :D

Potpuno se slazem s konstatacijom da je upravo nekakav ćeif petljati oko te kuće, pogotovo kako covjek zalazi u poznije godine, ali isto tako razumijem i da ima ljudi koje jednostavno zele da uzivaju i odmaraju nakon sto dodju s posla i ti radovi oko kuce su im smaranje. Vjerovatno bih i sam bio takav da sam rodjen i odrastao u stanu.
Taj dio prema Hadzicima ne poznajem dobro, kao ni Luzane, ali si me zainteresovao. Znam da je smijesno i glupo, ali nekako me 'vuče' ovaj dio prema Vogošći jer se osjećam bliže Tuzli :D :D
bez_ideje

#8 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by bez_ideje »

Zivim u stanu na Kovacicima.Lokacija je famozna,za 10 minuta nogom u centru grada,sve pod nosom,a nije bucno.Sto se toga tice,idealno.Za odrzavanje stana treba sigurno manje love nego za kucu,lakse je uzeti kupiti stan i urediti,za kucu prvo ganjaj papire,dozvole,trazi majstore...No,uvijek je tu,bar meni problem prostora,nas je troje,dvoje stalnih u trosobnom stanu, al stalno fali prostora za nesto .Nema velikih tavana da samo cusnes sta ti ne treba ,nego od ovih sobnih rugoba tipa fitnes sprava,daski za peglanje,kutija guraj pod krevete,iza ormara i sl.Muke su zive i sa renoviranjem ,vuci stvari iz jedne u drugu sobu,ne mozes ono izbacit pred vrata,komsiluk kakav te zapadne,vazda se budala neka potrefi da urla u sitne sate i sl.
Ja planiram svakako graditi kucu,ali se u to ne bi upustila bez love potrbne da 90% toga uradim odmah,grozno bi se osjecala gledati godinama u poluzavrsenu kucu i neuredjenu okucnicu :( .Dobra je stvar ako nadjes finu lokaciju i uzmes zemlje dovoljno da se lijepo mozes siriti.
Ja sam sebi fino isplanirala......imanje negdje dalje od grada i stan u gradu :mrgreen: .....kad bi morala birati,iskreno,biram stan u gradu.......uzasava me vozanje u svim prevoznim sredstvima :oops: :oops:
hipisizik

#9 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by hipisizik »

@bez_ideje

ma dobro, ti si vec 'gazda' (trosoban stan!)..samo još vrati šator :D ..btw ja bih bez problema mogao gledati nezavrsenu kucu bar 10tak godina dok ne otplatim kredit :zzzz:
zijancer

#10 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by zijancer »

kuca. definitivno :-)
+ na balkonu je tesko rostiljati :mrgreen
male_okice

#11 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by male_okice »

Sto vise i duze zivim u stanu sve vise i vise se radujem svojoj kucici :D razloga za to ima vise: 1. i najvazniji je prostor- sad zivim u jednosobnom stanu jer ne mozemo vise priustiti (kirija + grijanje su najveci razlozi) a kucicu cu imati 4x vecu nego ovaj stan sad. 2. napokon se rjesiti onog dosadnog komsije koji smatra da bas subotom ujutru u 8h treba odvrnuti dnevnik maksimalno tako da svi u zgradi cujemo i onoga sa sprata vise koji ostavlja kruh na prozoru pa gomila goluova se skuplja i samo cekam kada ce mu ukakiti ves, 3. lijepo dvoriste i basta u kojem se djecu (buduca) mogu igrati u kojem mozes napraviti garazu da jadno auto vise ne kisne, plus u kojem mozes pozvati lijepo prijatelje na kakvo veselje.,3. relativna udaljenost od grada-imam svoju mir i tisinu bez obzira sta se dogadjalo u gradu.
e sad stan isto svakako ima svoje prednosti: nemas nekog posla kojeg uvijek imas oko kuce (sisaj travu, odrzavaj ovo ono), blizina gradu-za posao mi treba auto, djecu cu morati voziti autom u skolu i dolaziti po njih, ali zato mislim da su rezije u stanu puno puno skuplje, narocito grijanje koje se placa po kvadratu tako da to treba svakako planirati u buduce neke trajne nikad zaustavljajuce troskove.

E sad jedan bitan faktor zasto se kuce uvijek prave jeste cinjenica da mi nemamo para da je napravimo odjednom, jer da imamo eto jedno ljeto i useli, nazalost vecina nas to nema pa onda pravis kako imas para dopravljas itd, dok kod stana dodjes vidis i uselis sve gotovo.

kod mene konkretno situacija je ta da je porodica mog muza vec pocela praviti kucu prije no sto sam se ja udala, tako da su mi svekar i svekrva vec uselili u donji sprat pritom su opravili kuhinju i dnevnu i kupatilo (imaju jos dvije sobe) da mogu da presele pritom prodavsi prijasnju kucu u banja luci i tako su imali dovoljno novca za plac, samu kucu su poceli praviti tako sto je moja svekrva digla stambeni dugorocni kredit u reiffeisen banci na 10 godina + moj suprug je isto digao kredit na 5 godina i krenuli su. Sad posto je vec otplatila pola tog kredita i posto je imala jos 3 manja u mikrokreditnim ona je zatrazila od sparkasse opet dugorocni stambeni na 10 godina ali stim da ce oni pokriti taj dug iz reiffeisen i sve ove mikrokreditne i onda ce imati samo 1 kredit prema njima+plus dobice jos par hiljada da rjesimo kompletnu gradjevinsku dozvolu, e sad znaci kad nadjem plac platis, krenes u tu avanturu tj nadjem projekt i krene se zidanje i sve to ide vec svojim tokom zavisno kako imas novaca, dalje mi smo morali dobiti i platiti naravno gradjevinsku od opstine koju smo i dobili a zatim jos treba i neka kantonalna (samo uzimaju pare) koja kosta oko 1000 KM jos, dozvole ti naravno trebaju da bi mogao prikljuciti struju i vodu jer si nov potrosac (moji sad vuku struju i vodu od komsije i naravno plate jer sve ide preko njegovog sata) i odobrice ti prikljucak samo ako imas obje dozvole, takodjer ces platiti neku dozvolu za igradnju nekakvog atomskog sklonista :cry: koja kosta 300 KM (ovo ti sve govorim za Unsko Sanski Kanton). Po nekoj gruboj procjeni dosad smo sigurno ulozili oko nekih 60-tak hiljada u kucu s tim da mi jos uvijek radimo na nasem gornjem spratu (ali i to je jos nekih 10-tak hiljada i to bi nekako ugrubo bilo to), kuca je inace 8x9.

Tesko se odluciti za gradnju kuce, stan djeluje nekako jednostavnije ali ipak mislim da si puno puno puno rahatniji u svojoj vlastitoj kuci, naravno kuca trazi svoje odrzavanje ali isto tako trazi i stan jer kad tad moraces i stan renovirati, ili ce ti biti problem zbog djece i prostora jer kucu mozes prosirivati dizati jos 1 sprat ako ikad zatreba kod stana to je to, jedino prodati i traziti opet drugo. I ono sto je meni uzasno kod stana jeste dosada-dodjem kuci i navecer nemam sta raditi bez obzira sto je ljeto lijepo vrijeme dosadno-a kod kuce uvijek se nesto doradi, malo cvijetnjak, malo voce... ne znam odluka je tvoja zelim ti svu srecu da odlucis sta je najbolje za tebe i tvoju porodicu. Ja ipak licno bih u svako doba izabrala kucu nad stanom.
potpuni stranac

#12 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by potpuni stranac »

ma jasno je ko dan, kuća :thumbup: . nek se ne uvrijede, ali ja mislim da stanove više vole lijenčine koje u životu nisu naučile ništa fizički raditi. za cijenu stana može se napraviti kuća sa duplo većom kvadraturom, sam svoj gazda, manje buke, dvorište, voćnjak, baštica, niko ne zapišava haustor................... negativne strane bi uglavnom bile komšiluk (ne mogu ko čovjek doći kući a da me neko ne uprati kad sa izašao i kad sam se vratio, a kad po ženu dođe punac odmah se počnu raspitivati da me to žena nije ostavila :roll: :-) ) uglavnom ima dosta krkana koji izvijaju muziku i sl.
zateznistub

#13 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by zateznistub »

potpuni stranac wrote:ma jasno je ko dan, kuća :thumbup: . nek se ne uvrijede, ali ja mislim da stanove više vole lijenčine koje u životu nisu naučile ništa fizički raditi. za cijenu stana može se napraviti kuća sa duplo većom kvadraturom, sam svoj gazda, manje buke, dvorište, voćnjak, baštica, niko ne zapišava haustor................... negativne strane bi uglavnom bile komšiluk (ne mogu ko čovjek doći kući a da me neko ne uprati kad sa izašao i kad sam se vratio, a kad po ženu dođe punac odmah se počnu raspitivati da me to žena nije ostavila :roll: :-) ) uglavnom ima dosta krkana koji izvijaju muziku i sl.
Nije stvar lijenosti, jednostavno ne zelim provesti zivot u dotjerivanju kuce i stalno nesto raduckati po njoj. Ima puno ljepsih nacina kako provesti slobodno vrijeme.
Postavljacu teme
Sto se tice troskova, pogotovo grijanja u ne zavrsenoj kuci je enormno veci razlo je ne dovrsena fasada za koju vecina raje jednostavno nema para. jedino kad bih imao para za "Turn key project" e onda bih izabrao kucu, sve ostalo je na strani stana. I da, na kraju, razmisli sta prije mozes prodati kucu il stan?
hipisizik

#14 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by hipisizik »

@male_okice
Hvala ti na konkretnim ciframa i iskustvima. Ako sam dobro shvatio, i u tvom slucaju je prije pocela gradnja nego sto je dobijena gradjevinska dozovola? Cini se da je to prilicno cesta praksa..Dali zbgo sporosti opstinskih vlasti ili? I od cega zavisi iznos tih dozvola? gradjevisnka, urbanisticka? Kolika je neka prosjecna cijena za prosjecnu velicinu kuce?

@zateznistub
Razumijem tvoj izbor, zaista. Na kraju krajeva, nisu svi ljudi isti, niti svi krecu sa iste tacke kada je u pitanju posao, pare, tekuce stambeno rjesenje i td. Ipak, meni je izbor kuce nesto blizi, mada moram priznati da to ne baziram na nekoj racunici, nego vise na nekom feelingu. Prava stvar bi bila tek kad bi neki forumas-gradjevinac bacio neku pribliznu racunicu na papir tj page :)
zateznistub

#15 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by zateznistub »

hipisizik wrote:@male_okice
Hvala ti na konkretnim ciframa i iskustvima. Ako sam dobro shvatio, i u tvom slucaju je prije pocela gradnja nego sto je dobijena gradjevinska dozovola? Cini se da je to prilicno cesta praksa..Dali zbgo sporosti opstinskih vlasti ili? I od cega zavisi iznos tih dozvola? gradjevisnka, urbanisticka? Kolika je neka prosjecna cijena za prosjecnu velicinu kuce?

@zateznistub
Razumijem tvoj izbor, zaista. Na kraju krajeva, nisu svi ljudi isti, niti svi krecu sa iste tacke kada je u pitanju posao, pare, tekuce stambeno rjesenje i td. Ipak, meni je izbor kuce nesto blizi, mada moram priznati da to ne baziram na nekoj racunici, nego vise na nekom feelingu. Prava stvar bi bila tek kad bi neki forumas-gradjevinac bacio neku pribliznu racunicu na papir tj page :)
Eh ovako,
moj ti je badžo ili kako li se vec zove od zenine sestre muz, imao stan na aerodromskom naselju i fino ti ga njegov ocuh ubijedi da proda stan, jer zaboga od tih para moze napraviti kucu duplo vecu. Zaboravio mu je rec da u tom slucaju mora SAM da pravi istu jer za majsore treba dodatni keš. Kupio je plac negdje iznad Gazinog hana (bogu ispod mooda) i sagradio je kucu na sprat uspjeo opremiti donji sprat i zive ko sardine njih cetvoro. Napominjem da je objekat od sljako-betonskih elemenata i bez fasade. Kad prva kisa padne hladno da te bog sacuva (pingvini u nesvjest padaju od hladnoce).
Haris.ba

#16 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by Haris.ba »

hipisizik wrote:i u tvom slucaju je prije pocela gradnja nego sto je dobijena gradjevinska dozovola? Cini se da je to prilicno cesta praksa..Dali zbgo sporosti opstinskih vlasti ili? I od cega zavisi iznos tih dozvola? gradjevisnka, urbanisticka? Kolika je neka prosjecna cijena za prosjecnu velicinu kuce?
To ti je zbog domaćeg folklora. Po zakonu bi trebao nakon dobijene urbanističke i građevinske početi gradnju, al kod nas se to radi nakon urbanističke. Pa se desi da ne završiš građevinsku a kuća gotova. Ali ne zamaraj se time. Cijena papira ti zavisi od lokacije(koja si zona, općina uređuje) Al znaju papiri biti i 5 milja.
male_okice wrote:ali zato mislim da su rezije u stanu puno puno skuplje, narocito grijanje koje se placa po kvadratu tako da to treba svakako planirati u buduce neke trajne nikad zaustavljajuce troskove.
A jeftinije ti grijati sprat kuće? Ako hoćeš komociju da ti je čitav sprat topao ko u stanu onda se to i plaća.

Odluči se prema tome kakva ti je mustra i šta ti žena kaže. Ali gledaj da ti nije previše daleko posao(a i imaš dobru lokaciju za eventualne), da su blizu škole, javni prevoz, vodovod, kanalizacija(meni je smiješno sprčkati desetine hiljada a septička u dvorištu). Gledaj da postoji dobar pristupni put. Odmah u papire unesi sve potrebne objekte ako se odlučiš za kuću od garaže, podruma, kotlovnice i slično. Život u stanu ima svojih prednosti i mana. Ali naravno sve se vrti oko para i lokacije. I mani se priče da 100.000 umjesto za stan možeš dobiti duplo veću kuću. Pogledaj lokaciju stana pa onda računaj možeš li dobiti kuću sa sličnom lokacijom za iste pare. Možemo se mi gnušati života u buci, ali kvalitet života je kada ne moraš svaki dan provesti sate u dolaženju i odlaženju sa posla, a djeca u školu.
male_okice

#17 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by male_okice »

Nije stvar lijenosti, jednostavno ne zelim provesti zivot u dotjerivanju kuce i stalno nesto raduckati po njoj. Ima puno ljepsih nacina kako provesti slobodno vrijeme.
Postavljacu teme
Sto se tice troskova, pogotovo grijanja u ne zavrsenoj kuci je enormno veci razlo je ne dovrsena fasada za koju vecina raje jednostavno nema para. jedino kad bih imao para za "Turn key project" e onda bih izabrao kucu, sve ostalo je na strani stana. I da, na kraju, razmisli sta prije mozes prodati kucu il stan?[/quote]

pa zapravo ti vanjska fasada i nema toliki uticaj ako uradis dobro unutra. Npr: imas toplotnu izloaciju koju radis unutra-varijanta nabace gdje se lijepi stiropor mrezice i navlace zidovi i toplo kao i u stanu, a imala sam mogucnost zivjeti u kucama koje nemaju vanjsku fasadu i ako je unutra sve dobro odradjeno-znaci ako ti majstori nisu fusarili to je sve ok. Plus imas sad mogucnosti narodnog grijanja ili centralno uvedes u kucu i dobijes toplotu kao i stanu.
suncica24

#18 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by suncica24 »

Sto se tice dileme kuca ili stan, vidljivo je i iz prepiske ovdje da sve to zavisi od licnog osjecaja i navike.

Medjutim, ostaje da vani veliki dio graske populacije se seli iz centra grada u predgradja, iz stanova u kuce, prije svega zbog kvaliteta zivota. Mislim da to, doduse ne tako skoro, slijedi i nama. Kad pogledas Sarajevo, jasno ti je da tvoje dijete koje npr. zivi u opcini Centar ima jako malo prostora za slobodnu igru, premalo zelenih povrsina, sigurnost je... nikakva, tako da s te strane vec polako postajemo uporedivi sa "metropolama".
S druge strane, ceste se razvijaju, trznih centara svukuda, na zalost kina i pozorista nemas nesto ni u centru da bi to bio neki argument, sve potrebne usluzne djelatnosti imas i u Hrasnici npr, pa i s te strane kuca dobija plus.
Ali, opet, stan je stan... ja npr. volim toplinu stana, minimalizam, mogucnost da izbjegnes, koliko toliko, mahalski mentalitet komsiluka, centralno grijanje i pogodnosti toga da ne moras da brines o vodovodu, kanalizaciji, stubistu..., dok s druge strane svaki put puknem kada komsija odozgo otvori radionicu u 6h ujutro, pa pozelim mir svoje kuce i basce.
Tako da, svaka prica ima dvije strane, s tim da, sto grad vise raste, ova strana predgradja sve vise preteze.

PS: Sto se tice proracuna (kuca ili stan)... znas, to se placa :D
suncica24

#19 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by suncica24 »

pa zapravo ti vanjska fasada i nema toliki uticaj ako uradis dobro unutra. Npr: imas toplotnu izloaciju koju radis unutra-varijanta nabace gdje se lijepi stiropor mrezice i navlace zidovi i toplo kao i u stanu, a imala sam mogucnost zivjeti u kucama koje nemaju vanjsku fasadu i ako je unutra sve dobro odradjeno-znaci ako ti majstori nisu fusarili to je sve ok. Plus imas sad mogucnosti narodnog grijanja ili centralno uvedes u kucu i dobijes toplotu kao i stanu.
Ima veliki utjecaj (opet, proracuni tako kazu), ali, jbg, nas narod najbolje zna, cemu slusati arhitekte i stucnjake, kad...kazem ti ja :D
palamuda

#20 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by palamuda »

Kuća nije rupa bez dna i nema potrebe za stalnim radovim ako se projekat prilagodi vlastitom džepu. Ljudi kada krenu u gradnju kuće vode se klasičnom megalomanijom kad se pravi nek se pravi, pa umjesto kuće dobiju omanju zgradu. Kuća kad se jednom napravi kako treba ne traži nikakva dodatna ulaganja najmanje 20 godina.
Evo ti konkretna iskustva iz moje okoline
- Kuća građena 1974 godine,renovirana 2008., veličina 8X8,dva sprata fasada termo 8 cm, sva stolarija (plastika), krov (lim) sa manjim popravcima konstrukcije, jedan sprat potpuno renoviran sa instalacijama (plastične cijevi), hidroizolacijom, podovima, zidovima, kupatilom, unutrasnja stolarijom, plinsko grijanje (radijatori), drugi sprat nije renoviran, dosta je uloženo vlastitog rada ne na majstorskim poslovima nego čisto kao radna snaga. Ukupno je sve koštalo oko 26 000 km, Kuća se nalazi u Kasindolskoj ulici bliže Ilidži.

Kuća je kuća, živim trenutno u stanu ali nadam se ne još dugo, u fazi sam traženje lokacije za kuću. Nije istina da u Sarajevu nema dobrih lokacija, ima samo treba malo potražiti.
male_okice

#21 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by male_okice »

Haris.ba wrote:
hipisizik wrote:i u tvom slucaju je prije pocela gradnja nego sto je dobijena gradjevinska dozovola? Cini se da je to prilicno cesta praksa..Dali zbgo sporosti opstinskih vlasti ili? I od cega zavisi iznos tih dozvola? gradjevisnka, urbanisticka? Kolika je neka prosjecna cijena za prosjecnu velicinu kuce?
Pa poceli smo ili su zbog cekanja jer se dosta ceka dok ne dobijes te saglasnosti a naravno i djelimicno zbog para-jer nam je bilo draze uloziti tih 1000 u samu gradnju kuce. E sad u principu ti prvo odes kod arhitekte i on ti napravi nacrt-plan kuce tu naravno ti kazes svoje zelje i sta sve zelis u kucu kolika da bude itd...vecinom oni imaju vec neke gotove planove pa izaberes sebi ili doradis neke stvari koje ti se na prvobitnom planu ne svidjaju (npr mi smo od kuce sa 1 ulazom napravili 2 nezavisna ulaza) i to se naravno placa. nas plan za kucu je kostao oko 1400 KM ( sa izmjenama). A isto mozda ima i tog nekog naseg mentaliteta zasto pocinjemo graditi prije nego sto dobijemo dozvolu.
male_okice wrote:ali zato mislim da su rezije u stanu puno puno skuplje, narocito grijanje koje se placa po kvadratu tako da to treba svakako planirati u buduce neke trajne nikad zaustavljajuce troskove.
A jeftinije ti grijati sprat kuće? Ako hoćeš komociju da ti je čitav sprat topao ko u stanu onda se to i plaća.

Pa naravno da grijanje ima svoju cijenu bilo kakvo, ali ono sto je 100% bolje na kuci jeste ako na pocetku nemas para za centralno ili narodno grijanje i imas samo 1 alfu ili bilo koji drugi sporet na drva ti ces grijati onako kako mozes, tj koliko imas para kod stana ti je cijena fiksna i nije iskljuceno ni to da ti usred zime nestane grijanja (kao nama prosle zime -15 vani-januar nama 2 dana nema grijanja jer je neki kvar na nekoj cijevi) i ti to grijanje moras platiti inace ce te toplana tuziti. Mi placamo grijanje na mjesecnoj osnovi i svaki mjesec za stan od 43 m2 ja platin 57.90 KM tako da platim blizu 700 KM godisnje za stan od 2 sobe samo za grijanje, pretpostavljam da je grijanje u sarajevu i skuplje nego kod nas.

Odluči se prema tome kakva ti je mustra i šta ti žena kaže. Ali gledaj da ti nije previše daleko posao(a i imaš dobru lokaciju za eventualne), da su blizu škole, javni prevoz, vodovod, kanalizacija(meni je smiješno sprčkati desetine hiljada a septička u dvorištu). Gledaj da postoji dobar pristupni put. Odmah u papire unesi sve potrebne objekte ako se odlučiš za kuću od garaže, podruma, kotlovnice i slično.

sa ovim se slazem.
mido_Hz

#22 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by mido_Hz »

kuca kuca brate obavezno, kad skontas da ti treba za garsonjeru nekih 60-70k to su velike pare, a zo to npr kupis u Vogosci :) zemljiste, dobije se i dozvola odma ako su uredni papiri tako da tu nema frke , neko kaze gradis je cijeli zivot, oko nje je doradjujes, pa to je ljepota brate sad evo izadjem ispred kuce, pokosim travicu, raspalim rostilj, lagano u hlad i uzivam cijeli dan, dok je u stanu druga prica, ne mozes nigdje izaci, balkon nema 2kvadrata itd...al' svako ima svoj izbor, ja sam zivio u stanu 20 god i onda otisao u kucu i ljepse je, nema veze ako si dalje od stana neki 5-10 min isto to dodje.Dobro razmisli jednom se to uzima
drndalo

#23 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by drndalo »

@hipisizik

Nek' ti je bog na pomoci, i puno zivaca spremi, kako god krenes... :thumbup:

Mala digresija, kod nas je sve naopako, u odnosu na cijeli normalan svijet... U svijetu obicno "hadzije" imaju mogucnosti praviti, kupiti, imati kucu, a "normalni" ganjaju stanove...

Kod nas je obratno, "bijeda" (molim da se niko ne uvrijedi na ovu rijec, koristim je kao sliku stanja) pravi kuce (tu ne racunam one koji imaju prave vile, sa mrak lokacijama, sa kvadraturama zemlje (imanja) oko kuce od > 2-3.000 m2), a "hadzije" kupuju stanove... Razlog ? Kucu zakopaju sada, pa je pomalo 20 godina dovrsavaju (kako imaju para za kupiti sada 30 blokova, 100 eksera, 50kg cimente, itd...), i obicno je nikada ne dovrse... Uvijek ostave armaturu odozgo' da viri, da se moze dozidati sprat za sina (iako vecina djece nikada ne zivi s roditeljima), pa imaju po 200 m2 prostora u 60-oj godini zivota, a samo njih dvoje ostane u kuci... Naravno, postoje izuzeci od ovoga, ali kod nas su to mahom zaista samo izuzeci... Ni 10% ih nema posten projekat u startu, ni dal' ima klizista na toj zemlji koju su kupili, a obicno je neka strmina, nit' dozvole, nit' para za > 200 m2 zemlje... Itd... Shvatam da se ljudi tako dovijaju zato sto nemaju sansu za bolje, ali mene to bode u oci...

Pa se pojavi kliziste, pa kukaju u cijelom naselju na Opstinu, a ono od 234 kuce u naselju, 7 ima sve papire, a jos 34 djelimicne, ostali gledaju kada ce biti legalizacija,za 5 ili 15 godina...
lemma

#24 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by lemma »

zanimljiva tema, jer sam se i sam našao u istoj dilemi..tacnije jos razmisljam i o jednom i o drugom.. Više me privlači kuća, ali mi nije bas sasvim jasna slika koliko kostaju sve te dozvole..pa ako neko ima iskustva s tim da navede bar neki okvir.. Recimo, male_okice koliko u bihaću košta građevinska, urbanistička, priključci struje, vode..?

Kasnije se jos ukljucim..
inspektorica javert

#25 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)

Post by inspektorica javert »

Ma i stan i kuća imaju svako svoje prednosti,ali kao što već neko reče kuća je kuća . To ipak treba da odlučite ti i supruga/ djevojka :) evo momak i ja smo se odlučili za kuću pa nek nam je Bog na pomoći svima :-D trenutno živimo kao podstanari,i ok nam je dok ne dođe dijete jer to automatski povlači i milion drugih stvari koje treba riješiti,od dječije sobe pa nadalje. U svakom slučaju,našli smo stručnu osobu ( amidžić btw :D ) da nam da neke procjene troškova na osnovu onoga što smo mi imali u planu graditi. Kredit nam u svakom slučaju ne gine,pa ćemo krenuti s tim,osposobiti jedan sprat kuće zasad, jer toliko samo možemo pa poslije lagano dorađivati što treba.Probleme sa građevinskim dozvolama nismo imali,jest da koštaju ali što se mora mora se. Doduše,oboje radimo (ne znam je li to slučaj s tvojom suprugom i tobom ) pa je puno lakše. Sretno ,kako god da odlučiš :)
Post Reply