Hendrix wrote:innocence wrote:Pa da , upravu si ti potpuno !!
Medjutim , ja ne bih vise konkurisala na farmaciji ,nit' bih pomisljala na drugi fax .. kada bih se upisala na gradjevinu , tu bih i ostala , (naravno ako bih mi islo )
Ma znas i sam ,da je prpa cekati drugi rok , pa rizikovati godinu ... a sada da upisem tamo neku glupost -- ne bih voljela.
Ipak sve je do tebe , ako si neodlučna, razmisli još malo, shvatio bi ovaj transfer da si probala upisati neki drugi tehnički fax ali farmacija je drugi fah totalno pa zato ti i napisah ono gore. Ako već ideš na građevinu onda moraš i skontat koji ćeš smjer, ni to nije svejedno jer određuje u većini slučajeva šta ćeš raditi kasnije, i spremi se za dosta teškog rada ali i činjenicu da ćeš ako završiš ovaj fax imati sigurno posao za razliku od mnogih drugih gdje imaš samo diplomu.
Možda zvučim ko da te prepadam ali tako je bolje, ja sam znao da je teško pa me opet sjebalo ispočetka koliko sam morao raditi, ali poslije je lakše naravno, prve 2 godine su udarne, uglavnom sretno na upisu!
Sve što je rekao Mister Hendrix je tačno. Pomalo i jeste nelogično sto si poslije farmacije odabrala gradjevinu(đe neće bit), iako to ne znaci automatski da si donja i da ćeš se unesrećiti, jadnica, kad skontas u sta si se upustila. Nakon prvog semestra ćeš postati EMO, rezaćeš se i slušati brutal, a sve zato jer ti to više godi od pomisli na fakultet.

Ti si vjerovatno zbunjena i nemas pojma sta bi od sebe, nemas neke baška afinitete, možda i želiš nesto studirati ali to nema ovde, ili je totalno neperspektivan fax u ovakvoj današnjici, a nemožes sebi priuštiti da studiraš nešto par godina i da nemaš posla. To niko ne može priuštiti. Drugi problem/prednost/nedostatak naseg sistema je sto ti sa zavrsenom srednjom skolom mozes upisati sve sto hoces, ako položiš prijemni/puno nekom platiš, a negdje na Zapadu odmalena ti skontaju afinitete i tako te usmjeravaju i ti znaš za sta te Bog dao.
Ali nego no međutim, ako se odlučiš za građevinu, čeka te dosta rada. Prvo ćeš uzeti malo vremena da se adaptiras i bice ti preteško i plkaćeš majci i ocu, ali uz dobru organizaciju sve se moze.
Dobra organizacija podrazumijeva sljedece:
1. Odmah nađeš momka sa starije godine, da ti programe radi, da ti imaš kad učiti. Najbolje bi bilo da on recimo obnavlja, što znači da ima vremena, a ni tebi neće biti ofirno i nećeš se osjećati kao da ga iskorištavaš. Ako ga kojim slučajem sustigneš akademski, nije zgoreg pronaći novog koji je makar godinu ispred tebe.Pun AG kandidata!

Taman kad se pročuje da si sponzoruša, utom ćeš diplomirati

2.Skontaj koji su ti predmeti bitni i to uci prvo, lako ćemo za Prostorno i Nacrtnu

3. Pokušaj učiti da razumiješ, a ako i prepišeš Geodeziju, niko ti neće zamjeriti. Ionako nije ni za šta.
4. Ko studira po Bolonji, mora stvoriti radne navike. Ti moraš svaki dan poslije predavanja makar dotać knjigu da se podsjetis da ima 400strana. To možeš samo jednom sedmično

5. Puuuuno vremena potrosi da skontas trigonometriju i osnove Mehanike. Moras znati da sinus nekog ugla ne moze biti 16,45

Tome posveti koliko treba da si sigurna da znaš, najgore je kad to polozis na sreću pa kad te sačeka( ko što hoće)... Najbitnije je znati, a svako ima svoj ritam i način učenja, nekome kasnije dođe Cica, nemoj da te zabrinjava. Bitno je da želiš.
6. Moraš biti vazda upućena, gdje sta kad, za kad... Ako budes letargična i ako ti bude mrsko, biće i fakultetu

Niko sretniji neće biti od tebe kad nakon vremena studiranja nađeš neko područje koje te (al fakat) zanima. Meni se to desilo, a nadam se i tebi će. Vidjećeš, ima super profesora, asistenata , ali garant je neko o tome već pisao pa ja neću.
Ti skontaj sta ti je ovde savjet, a sta mi je samo bilo zabavno pisati