Gradjevinska dozvola - sarajevo
Moderator: anex
-
anesdz
#1 Gradjevinska dozvola - sarajevo
Zanima me da li je neko prolazio kroz slicna iskustva...sta je sve potrebno..
Dakle od koraka kad vidite da neko prodaje atraktivnu lokaciju u oglasima...nakon dizanja kredita..
Koliko je potrebno odvojiti za notara...
koliko je potrebno odvojiti za porez drzavi...
Za urbanisticku
za gradjevinsku..
Htio bi da saznam nesto vise o ovoj temi..i o cijenama..odnosno koliko je novca potrebno..
Recimo da sam nasao plac koji vrijeci 60 000KM (samo lokacija..)
Hvala na odgovorima
Dakle od koraka kad vidite da neko prodaje atraktivnu lokaciju u oglasima...nakon dizanja kredita..
Za urbanisticku
za gradjevinsku..
Htio bi da saznam nesto vise o ovoj temi..i o cijenama..odnosno koliko je novca potrebno..
Hvala na odgovorima
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#2 Re: Gradjevinska dozvola - sarajevo
:S nisam znala da se sad notari i u to petljaju...anesdz wrote:Zanima me da li je neko prolazio kroz slicna iskustva...sta je sve potrebno..
Za urbanisticku
za gradjevinsku..
Hvala na odgovorima
Sto se gradjevinske dozvole tice, ide otprilike ovako...
Nakon sto kupis zemlju, moras prvo ganjati urbanisticku saglasnost...
to se radi u opcini gdje je to zemljiste...
da bi mogao ganjati urb.dozvolu, moras imati IDEJNI PROJEKAT (takodjer poznat kao idejno rjesnje) i urbanisticko-tehnicke uslove (tako se zove dokument).
Nakon sto nabavis ta dva dokumenta, moras Haplicirati odredjenim institucijama za komunalne prikljucke...gdje dobijas privremnu saglasnost tipa DA MI IZ ELKTROPRIVREDE SMATRAMO DA DOTICNI NOVI PRIKLJUCAK NECE BITI OPTERECNJE ZA POSTOJECU MREZU STOGA GA MOZEMO OBEZBIJEDITI...i tako za sve prikljucke...nakon sto dobijes NACELNE SAGLaSNOSTI , sa svim tim dokumentima apliciras u opcinu za izdavanje gradj.dozvole...do tada ti neko obradi idejni projekat u izvedbeni, i ondaK potrazujes pune saglasnosti ( da, elektroprivreda ce prikljuciti doticni objekat na svoju mrezu)...
mislim da se jos uvijek mora imati puni projekat prikljucka (ko onda u ratu kad smo uvodili plin)...
Ti provjeri da li ti kupujes samo zemlju ili kupujes zemlju "sa papirima" jer je prosjek (zvanicni statisticki podatak) cekanja za urbanisticku dozvolu 485 dana, ni manje ni vise...
-
Bajrin najmladji
Nemam slična iskustva, ali bih prvo pogledao urbanistički plan da vidim šta država namjerava sa tim prostorom u budućnosti, te da lokacija nije slučajno pod kakvom hipotekicom.
Ostalo, valjda će neko objasniti.
Ostalo, valjda će neko objasniti.
-
tbaharis
#4 Re: Gradjevinska dozvola - sarajevo
e sto me sad uhaka mirci... cuj 485 dana... ja sam kupio plac prije 2-3 sedmice i planiram pocet gradnju do zime ali po ovim tvojim informacijama dabogda... doduse imam neke stele pa cemo vidjeti...mIRCerka wrote::S nisam znala da se sad notari i u to petljaju...anesdz wrote:Zanima me da li je neko prolazio kroz slicna iskustva...sta je sve potrebno..
Za urbanisticku
za gradjevinsku..
Hvala na odgovorima
da bi mogao ganjati urb.dozvolu, moras imati IDEJNI PROJEKAT (takodjer poznat kao idejno rjesnje) i urbanisticko-tehnicke uslove (tako se zove dokument).
Nakon sto nabavis ta dva dokumenta, moras Haplicirati odredjenim institucijama za komunalne prikljucke...gdje dobijas privremnu saglasnost tipa DA MI IZ ELKTROPRIVREDE SMATRAMO DA DOTICNI NOVI PRIKLJUCAK NECE BITI OPTERECNJE ZA POSTOJECU MREZU STOGA GA MOZEMO OBEZBIJEDITI...i tako za sve prikljucke...nakon sto dobijes NACELNE SAGLaSNOSTI , sa svim tim dokumentima apliciras u opcinu za izdavanje gradj.dozvole...do tada ti neko obradi idejni projekat u izvedbeni, i ondaK potrazujes pune saglasnosti ( da, elektroprivreda ce prikljuciti doticni objekat na svoju mrezu)...
mislim da se jos uvijek mora imati puni projekat prikljucka (ko onda u ratu kad smo uvodili plin)...
Ti provjeri da li ti kupujes samo zemlju ili kupujes zemlju "sa papirima" jer je prosjek (zvanicni statisticki podatak) cekanja za urbanisticku dozvolu 485 dana, ni manje ni vise...
-
mIRCerka
#5 Re: Gradjevinska dozvola - sarajevo
informacija koju sam dobila iz uprave za indirektno oporezivanje...tbaharis wrote:
e sto me sad uhaka mirci... cuj 485 dana... ja sam kupio plac prije 2-3 sedmice i planiram pocet gradnju do zime ali po ovim tvojim informacijama dabogda... doduse imam neke stele pa cemo vidjeti...
e sad, ako si plac kupio, poleti poleti sa ugovorom da prepises zemlju na sebe u gruntu...
e onda se ti zajebavaj oko ostalog, jer ces dobit sipak, da ne lanem K, ikakvu dozvolu dok ne rijesis imovinsko vlasnicke odnose...
medjutim, ako imas stelu, zaboravi sve sto sam ti rekla i kupi ciglu...
-
tbaharis
#6 Re: Gradjevinska dozvola - sarajevo
sta ciglu odmah i crijep i sve ostalo...mIRCerka wrote:informacija koju sam dobila iz uprave za indirektno oporezivanje...tbaharis wrote:
e sto me sad uhaka mirci... cuj 485 dana... ja sam kupio plac prije 2-3 sedmice i planiram pocet gradnju do zime ali po ovim tvojim informacijama dabogda... doduse imam neke stele pa cemo vidjeti...
e sad, ako si plac kupio, poleti poleti sa ugovorom da prepises zemlju na sebe u gruntu...
e onda se ti zajebavaj oko ostalog, jer ces dobit sipak, da ne lanem K, ikakvu dozvolu dok ne rijesis imovinsko vlasnicke odnose...
medjutim, ako imas stelu, zaboravi sve sto sam ti rekla i kupi ciglu...
-
mIRCerka
vidis, moja porodica ima kucu i zemlju u trebinju...kuca je u raspadu, malo mlada od dolaska turske na ove prostore...i ako se jednog dana to bude prodavalo, tu ce se prodavati PAPIRI tj ti prikljucci...
nisam sigurna koliko kosta svaki prikljucak....
a sto seidejnog projekta tice, projektantske kuce ti traze obicno procenat vrijednosti projekta...
nisam sigurna koliko kosta svaki prikljucak....
a sto seidejnog projekta tice, projektantske kuce ti traze obicno procenat vrijednosti projekta...
-
*mima*
#8 Re: Gradjevinska dozvola - sarajevo
Nije Mirci pretjerala........potraje to cak mnogo duze..........A i zavisi kakve komsije imas.tbaharis wrote:e sto me sad uhaka mirci... cuj 485 dana... ja sam kupio plac prije 2-3 sedmice i planiram pocet gradnju do zime ali po ovim tvojim informacijama dabogda... doduse imam neke stele pa cemo vidjeti...mIRCerka wrote::S nisam znala da se sad notari i u to petljaju...anesdz wrote:Zanima me da li je neko prolazio kroz slicna iskustva...sta je sve potrebno..
Za urbanisticku
za gradjevinsku..
Hvala na odgovorima
-
anesdz
OK...pa moze li iko nesto vise reci o dodatnim troskovima..bez stela npr.
dakle kupljen je plac sa cijenom 60 000KM..koliko bi jos trebalo planirati novca (porez prevod urbanisticka gradjevinska) ..
dakle od trenutka kupovine..pa do dolazka cigle..
)
taj me dio zanima tu bas nemam nikakve orjentacije..
Molim pomoc.
dakle kupljen je plac sa cijenom 60 000KM..koliko bi jos trebalo planirati novca (porez prevod urbanisticka gradjevinska) ..
dakle od trenutka kupovine..pa do dolazka cigle..
Molim pomoc.
-
mIRCerka
iskreno, mislim da ti je nabolje naci projektanta koji ce ti za malo svotu novca napisati kompletan plan aktivnosti sta kako koliko i gdje...anesdz wrote:OK...pa moze li iko nesto vise reci o dodatnim troskovima..bez stela npr.
dakle od trenutka kupovine..pa do dolazka cigle..)
Molim pomoc.
-
tbaharis
jarane moj bez stela si j...n. bar bi trebao nac nekoga ko zna gdje sve trebas papire predat i zavrsit... ja bi ti preporucio prije advokata nego projektanta, pogotovo ove advokate kojima je to specijalnost... cijena ce ti zavisiti od mnogo elemenata, jel ti prvi put da rijesavas stambeno pitanje, jesil bio u vojsci, itd...anesdz wrote:OK...pa moze li iko nesto vise reci o dodatnim troskovima..bez stela npr.
dakle od trenutka kupovine..pa do dolazka cigle..)
Molim pomoc.
-
volcano
#12 muki
e ja sam ti trenutno u proceduri trazenja gradjevinske. prvo ti treba urbanisticka. zatim moras da dobijes saglasnosti od elekroprivrede, GAS-a, RAD-a, telecoma. za urbanisticku ti je potreban idejni projekat, a ako imas nekoga u opstini ne treba. za gradjevinsku ti je potreban glavni prijekat koji sam ja platio 4000 KM ( ako zelis da bude sve po tvom). za gradjevinsku ti je jo potreban GEOLOSKI NALAZ 250 KM, SANITRNA SAGLASNOST 8 KM, POTVRDA O PRIMJENJENIM MJERAMA ZASTITE NA RADU I ZASTITE OD POZARA I EKSPLOZIJE 150 KM, UGOVOR O UREDJENJU GRADJEVINSKOG ZEMLJISTA, Z.K. IZVADAK, KOPIJA KATASTARSKOG PLANA, RIJESENJE ZA SKLONISTE, RIJESENJE ZA RENTU ( koje za racuna na kraju zavisno od zone u kojoj se gradi i kvadrature kuce). za dodatne informacije mozes mi se obratiti
-
abdulazizsarajevo
usput receno...ako neko zna neki fin plac..lokacija Hotonj - Nahorevo..
nek javi..
hvala
nek javi..
hvala
- buba
#14 re
Ako nemas vezu da brze i lakse izganjas gradjevinsku, onda poguraj da dobijes samo urbanisticku saglasnost i pocni graditi, a u toku te godine dana koliko ti traje urbanisticka, pocni ganjati saglasnosti za gradjevinsku i prije isteka urbanisticke predaj zahtjev za gradjevinsku.
Ici svakim slovom po zakonu ti je sulud gubitak vremena i novca koji mozes uloziti u gradnju kuce.
Ici svakim slovom po zakonu ti je sulud gubitak vremena i novca koji mozes uloziti u gradnju kuce.
-
abdulazizsarajevo
I sta dodje ti covjek i fino ti srusi kucu...pa nije ovo 95-96 godina..
Nemas gradjevinske moze ti fino srusiti..pa da vidis onda gubitka..
- buba
#16 re
Koji covjek? Daj neki primjer takvog rusenja, izuzev onih koji su bili u javnom interesu?!abdulazizsarajevo wrote:I sta dodje ti covjek i fino ti srusi kucu...pa nije ovo 95-96 godina..
A ti je onda jarane legalno mozes sagraditi samo ako imas lovu na kamari. Ostali narod to radi fazu po fazu i rasteze koliko ima za sta..pa doce red i na gradjevinsku. Naravno, cvrsto podrzavam kontroliranu gradnju uz izdavanje gradjevinskih dozvola, ali u jednom uredjenom i ljudski naklonjenom sistemu, a ne ovoj birokratskoj anarhiji. Stoga, izbor najcesce ostaje divlja gradnja, koja je Sarajevo dovela u stanje urbanistickog smetljarnika.
-
Sarajevski
procedure je manje vise onakva kako su je gore opisali. samo moras ganjati vise solucija za svaki od glavnih dijelova dokumentacije. recimo, treba i geoloski nalaz. meni je frajer trazio hiljadu i po maraka za to. uciniilo mi se skupim, pa sam se malo raspitao. na kraju sam ga platio 300 km. dakle, sve je do ganjanja.
za prosjecnu kucu ti treba između 4 i 7 hiljada maraka (renta, papiri, saglasnosti i slicno) i ako sve ide kako treba, dobices dozvolu za tri mjeseca. mada ce ti sigurno, recimo, biti kocenja kod cijepanja placa, tiu zaganjaj stelu u opcini ili podmazi malo jer trojica geodeta pokrivaju cijelu opcinu ng
urbanisticka ti je 30 km
izlazak geodete 240 km
geotehnicki nalaz 300 km
suglasnosti komunalnih preduzeca oko 150 km
na ovo sve jos dodaj rentu (zavisi od velicine kuce i gradjevinske zone)
te jos cijene prikljucaka mislim da su oko 1000
i najzanimljivije, placanje sklonista. ovo je biolo ukinto pedijevom buldozer komisijom, no supci su opet to vratili pod moranje. jest, doduse, manje, ali opet se placa.
za prosjecnu kucu ti treba između 4 i 7 hiljada maraka (renta, papiri, saglasnosti i slicno) i ako sve ide kako treba, dobices dozvolu za tri mjeseca. mada ce ti sigurno, recimo, biti kocenja kod cijepanja placa, tiu zaganjaj stelu u opcini ili podmazi malo jer trojica geodeta pokrivaju cijelu opcinu ng
urbanisticka ti je 30 km
izlazak geodete 240 km
geotehnicki nalaz 300 km
suglasnosti komunalnih preduzeca oko 150 km
na ovo sve jos dodaj rentu (zavisi od velicine kuce i gradjevinske zone)
te jos cijene prikljucaka mislim da su oko 1000
i najzanimljivije, placanje sklonista. ovo je biolo ukinto pedijevom buldozer komisijom, no supci su opet to vratili pod moranje. jest, doduse, manje, ali opet se placa.