Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

rusmir.ba

#1 Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

Potrebno par uputa ako je neko radio i zna proceduru.

Dakle naveli su mi da
1. kopiram 5 primjeraka urbanističke i 5 primjeraka katastarskog izvoda i odnesem u Zavod za izgradnju KS kod centralnog (III sprat) i tamo dobijem nekih 5 primjeraka instalacija zgrade (radi se prenamjena prostora)
Potom ih valjda u opštini ovjerim, i idem u BHTelecom, Elektroprivredu i komunalno da mi daju načelne saglasnosti.
Moze li neko potvrditi jel ovo pravilan put, koliko kosta koja saglasnost i koliko se ceka?

2. Potom uplatim neke naknade (renta, koristenje i uredjenje). Meni je sracunao covjek oko 60KM/m2 sve. Medjutim kao oslobodjen ako sam pripadnik ARBIH (a jesam) ali sve ovo ide preko supruge jer je na njoj stan. Da li se moze podnijeti zahtjev u ovom slucaju i sta sve treba, ako je neko peglanje i upitan ishod da preskocim, nisu male pare ali zivci nemaju cijenu.
Ovo preskocite, nasao sam:
http://www.novigradsarajevo.ba/stream/s ... hp?pid=131

Katastrofa, hvala nam sto smo nekad bili u ARBIH-12 papira!!

3. Onda jos uplatim 1% od vrijenosti investicije (posto je adaptacija nije neka cifra 5-6.000KM, kao napisem izjavu a oni na osnovu toga obracunaju, nema komisija i sl.)

4. Potom odem u Sanitarnu inspekciju sa projektom da mi izdaju sanitarnu dozovlu (jel samo ovo treba, i koja je cifra kojom barataju)

5. Onda isto ovo samo u neku firmu kod Bosmala (Proming) radi dozvole o zastiti na radu

Valjda sam sve naveo :)

Hvala unaprijed svima ko je ovo vec prosao a cini mi se trnovit put je do dobijanja gradjevinske, pa jos upotrebna ako se ne varam..ufff
duboka_misao

#2 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by duboka_misao »

posto mi je vec pun kufer gradjevinskih da pomognem:

urbanisticke smao kopirati ne ovjeravati u opcini (samo mora biti sa pecatom da je pravosnazna) uz svaki zahtjev prilozi orginal premjer
Elektrodistibucija - 23 KM uplatiti na blagajni i predati uz zahtjev ( mozda traze i izvod iz katastra)
VIK- oboje po 25 KM? kada budes ovjeravao projekat nakon nacelne to je po 58 KM za V i K
Gas- cca 20 KM zahtjev,urbansticka za nacelnu,isto kasnije ovjera projekta (neam pojma koliko para)
BHTcom-najlakse zahtjev urbanisticka cca 10 KM skidaju sa telefonskog racuna bude gotovo sutradan.
sanitarna-projekat,10 KM taxe (bash u obliku taxe) zahtjev urbanisticka (mozda i katastar)
Institut za zastitu na radu - ili taj proming zastita na radu i treba li atest za elektro instalacije?

Svi kazu 7 dana ali bude za dva tri ostavi kontakt telefon zovu da dodjes i platis.
dok mi naumpadne ostalo :D javim i sretno

Edit :KJKP RAD izdaje saglasnost samo pod uslovom da su izmirene sve obaveze tj da nemas duga
rusmir.ba

#3 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

Hvala legendo, kad ovo zavrsimo treba staviti vodic na net negdje :)

Samo sto

1. Nemam telefon u tom stanu tj odjavljen jer je bio prazan,valjda sad ne traze da ga uvedem prije saglasnosti...
2. Ne traze mi od KJKP RAD za sada, bar nije navedeno u Urbanističkoj
3. Nije VIK nego Komunalac Hadzici, mozda bude samo 1 potvrda ali i dvije nisu problem samo da ne steka
4. Ne znam za atest, ja sam mislio da se atest daje kada se ugrade instalacije, jer cemo mjenjati?

Stvarno si mi dosta pomogao da ne lutam, u sustini ovo se brzo moze dobiti.

Jos ima caka sto je stan na supruzi pod djevojackim prezimenom a sada su svi papiri pod udatim ali i to se rijesi- 20KM takse u Sudu za promjenu i izdavanje novog ZK, sve za 2-3 dana gotovo kako kazu, stvarno me iznenadi ponekad nasa administracija

Kad ti se bude dalje dalo pisati slobodno pisi :)
Jedina dobra stvar je sto je punac ing.gradj. i necu placati nista za projekte i to, a cuo sam da znaju i to fino klepnuti po usima!
duboka_misao

#4 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by duboka_misao »

/a telefon, ako ga neces prijavljivati nikako onda mozda da trazis od njih potvrdu da ga nemas ?
nece ti traziti da ga uvedes.
Komunalac hadzici, oni dodju kao VIK jel vode vodovod i kanalizaciju? znam da meni uvijek to tretiraju odvojeno,i da trebaju dvije saglasnosti i dva puta ovjere projekta .

ostalo ide fkt brzo, jer odem u Sagas u Envera Sehovica ulici, tu mi je odmah BHT, a preko ulice EP u vilsonovu, mozes za dan zavrsiti ako ides spreman.EP salje postom, ostali licno preuzimanje.

ako ti punac napravi projekat ok , ali ima li firmu koja ce to ovjeriti?
i za ove ateste, vidi jel ti treba atest elektro instalacija osim tog zastita na radu, i preporucujem ove institut za zastitu na radu (pofalici preko puta interexa ) mislim da ce te doci jeftinije i brze od prominga. mogu ti dati broj pa da pitas?
rusmir.ba

#5 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

hvala lafe, bas si mi od pomoci, ovi forumi su cudo!

vidjet cu sa BHT, mozda se i uvede, samo ne znam koliko je fiksni prikljucak, vise se isplati imati mobitel za radnju nego fiksni, no ako budu insistirali napisat cu da cu uvesti nakon adaptacije.

komunalac jeste VIK, to ce oni brzo zavrsiti ja mislim, ova manja mjesta su stvarno nagodna za ove dozvole i sl, urbanisticku sam cekao- 7 dana komisiju i 7 dana rjesenje.

Plin mi ne traze, nema ga uvedenog, necu ga ni uvoditi. EP ako je samo to onda odlicno!

daj SVE brojeve koje imas (ako si bio u slicnoj poziciji) bio bih plaho zahvalan
-Sanitarna
-Zastita na radu

Ako ima jos koji :)

punac radi na građ. faksu u MO i naravno svi moguci pecati i potvrde su tu, kao i za urbanističku kada sam predavao. bar me to nece zaklati, mozda cak i pokrije dobar dio ovog sto mi treba papirologije.
duboka_misao

#6 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by duboka_misao »

et imas pp, sreca nemas onda posla sa ViK odmah manje zajepancije,bice to sve ok :thumbup:
maxell_sarajevo

#7 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by maxell_sarajevo »

Pozz da ne otvaram novu temu postavit cu ovdje jedno pitanje za one koji se razumiju oko izgradnje i dozvola.
1991 godine otac je kupio zemlju za vikendicu, dobio sve dozvole, urbanisticku i građevinsku, predao skicu kako ce sve izgledati, platio takse i dobio dozvolu za gradnju.'92 pocne rat on pogine i ja kao sin nasljedim tu zemlju i sad imam u planu da ja vikendicu pravim pa me interesuje jel ove sve dozvole jos uvijek vaze ili se mora sve ponovo vaditi, jel ja te dozvole mogu prebaciti na svoje ime? Ne bih volio da nesto izgradim pa da mi inspekcija pokuca na vrata.
Eto ako neko zna nek odgovori.
rusmir.ba

#8 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

dozvole se daju za objekat i vaze i dalje,koliko ja znam, samo ih povadi u opštini gdje je objekat,
nexo

#9 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by nexo »

@Maxell, koliko sam upucen, a u procesu mi je rjesavanje zahtjeva za urbanisticku saglasnost. Godinu dana nakon izdavanja gradjevinske dozvole investitor mora odpoceti radove. Dakle, urbanisticka saglasnost vazi 6 mjeseci i u tom periodu se treba pribaviti gradjevinska dozvola, a nakon dobijanje iste, radovi na objektu moraju zapoceti najdalje za godinu dana, inace postaje nevazeca i sve mora nanovo. Sasvim je jasno, zasto to rade, a ti da bi bio siguran otidji do opstine u kojoj se nalazi zemljiste i trazi informacije. Tako si najsigurniji!
rusmir.ba

#10 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

urbanistička sada vrijedi 1god (jucer je preuzeo) a gradjevinska vec ne znam, samo znam da su mi roditelji pri povratku u stolac morali ponovo vaditi gradjevinsku tj. prepis iste za kucu koja je bila max devastirana i to radi elektroprivrede hb

u opstinu sa papirima pa provjeri, najbolje je
maxell_sarajevo

#11 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by maxell_sarajevo »

Ok hvala vam.Zemlja je u opstini Hadzici pa cu se tamo raspitati kako i sta.
starii

#12 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by starii »

rusmire zar hercegovcu treba dozvola za gradnju :D
rusmir.ba

#13 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

hercegovcu ne trebaju nikakve dozvole za gradnju, ali za prikljucak struje nazalost je trebala a jos nismo izmislili agregat na havu koji bi montirali u krovove :D

ako igdje mognes zavrsiti to bez problema to su hadzici, i ja ovo isto ganjam za dole...
zijancer

#14 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by zijancer »

građevinska prestaje da važi ako radovi nisu započeti u roku od godinu dana (pikajući od dana njene pravosnažnosti) :cry: ali se ovaj rok može produžit za 1 godinu :cry:

za vikendicu u svakom slučaju možeš iskoristiti stare projekte (ako nisi neš mijenjao), a staru građevinsku iskoristiš kao dokaz da si platio sve naknade.

kod legalizacije objekata borci su oslobođeni plaćanja posebne naknade :-) za 200 m2 korisne površine, svaki m2 preko toga se plaća, cijena zavisi od zone stanovanja
( obični ljudi su oslobođeni plaćanja do ove kor.pov--->100m2 :zoka: )
I zona 100KM/m2 :shock: II zona 80KM/m2 itd
doprinos za sklonište iznosi 1% predračunske vrijednosti građevinskih radova i unutrašnjih instalacija ( ako se radovi izvedu u vlastitoj režiji vrijednost radova se moze umanjiti za 30%)
renta - zavisno od zone stanovanja
uređenje cca 5.00KM/m2
rusmir.ba

#15 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

gdje se mogu naci cijene ove rente po zonama i ko odredi vrijednost radova (adaptacija u pitanju tj prenamjena)

meni je jucer covjek okvirno za hadzice naveo 60KM/m2 ovo troje (atomsko, renta, uredjenje zemljista)
duboka_misao

#16 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by duboka_misao »

rusmir.ba wrote:gdje se mogu naci cijene ove rente po zonama i ko odredi vrijednost radova (adaptacija u pitanju tj prenamjena)

meni je jucer covjek okvirno za hadzice naveo 60KM/m2 ovo troje (atomsko, renta, uredjenje zemljista)

a to ti zavisi od opstine do opstine, svaka opstina ima 4 zone i svaka ima svoju cjenu plus uz tu tarifu racuna i i tarifa na iskoristivost zemljista to dvoje se obracuna na koliko imas kvadrata :D nego ocemo praviti skloniste popola?
zijancer

#17 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by zijancer »

vrstu i količinu radova po jedinici mjere :mrgreen: m2 m3 m1 ti izračuna arhitetka, dodaju se cijene i sve sabere :cry:
ako to ne postoji u projektu, vrijednost radova će se racunati ovako --> kvadratura x prosječna građ. cijena iz 2009 godine :cry:

(ovo je renta)
uzima se određen procenat prosjecne konačne građevinske cijene iz predhodne godine .. u 2009 to je bilo oko 1000 km/m2 .. pa ti OBBraČunaju oni :skoljka:
I zona 6% ..5% ..4% itd
edit :mrgreen: uFF
zijancer

#18 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by zijancer »

u vezi vikendice zaboravih.. mogao bi traziti da tu građevinsku dozvolu prenesu na tvoje ime, ali samo u slucaju ako su radovi bili otpočeti.. odnosno ako je početak radova bio prijavljen inspekciji.
ako ne..onda nista od stare građevinske, moras ponovo :|
semmy

#19 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by semmy »

duboka_misao wrote: nego ocemo praviti skloniste popola?
za sklonste nam je bilo zao dati pare...nevjerovatno za sta sve pare uzimaju :x
rusmir.ba

#20 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

mogli smo se svi utaliti pa napraviti jedno dobro atomsko koliko se para daje :D

sto se tice rente bolje da ja izracunam tj gradjevinac ili arhitekta, stan vec postoji, samo se adaptira, nece biti vise od 5-6.000KM ulaganja, bolje da od toga uzmu taj procenat nego da mnoze 30m2x1000KM

kad odem dole da mi ovjere ove papire iz Zavoda za izgradnju KS pitat cu kako se koja stavka obracunava.

Inace sam tokom dana utanacio vecinu ovih stavki pa cu ako Bog da kada zavrsim negdje popisati sve redom, koliko kosta, koliko se ceka, kod koga se vadi, sta se sve prilaze od papira.
zijancer

#21 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by zijancer »

:P skloniste ne treba platiti za prenamjenu prostora... samo ako postoje novi kvadrati ima da platiŠ!!! :cry:
isto vrijedi i za ostale harače :cry:
rusmir.ba

#22 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

meni stoji da treba, imas li ti kakav argument za navedeno (sl list, odluke i sl) da im poturim pod nos i upitam zar treba i ovo?

ili da me uputis koga mogu konsultovati za navedeno?

logicno bi bilo da je nekad placeno navedeno...

ili cu se napraviti lud i pitati nekog iz druge opcine :)
duboka_misao

#23 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by duboka_misao »

semmy wrote:
duboka_misao wrote: nego ocemo praviti skloniste popola?
za sklonste nam je bilo zao dati pare...nevjerovatno za sta sve pare uzimaju :x
imas rentu (kakva crna renta?) taksa (za sta?) i slavno skloniste,ako neko zna pls neka mi nabroji koliko novo izgradjenih zgrada ima skloniste i gdje se to pravi ako se pravi odvojeno ?
rusmir.ba

#24 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

to je "legalna kradja" jer to su preuzeli iz starog sistema a dobro im dodje zacepiti rupe

citam npr da je negdje u krajini podjeljeno borcima 50.000KM koji su prikupljeni od naknade za sklonista...
duboka_misao

#25 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by duboka_misao »

rusmir.ba wrote:to je "legalna kradja" jer to su preuzeli iz starog sistema a dobro im dodje zacepiti rupe

citam npr da je negdje u krajini podjeljeno borcima 50.000KM koji su prikupljeni od naknade za sklonista...
ako se ovdje kad zarati opet (sto ima sanse ) ja i ti rusmire ako se ne ispalimo gdje, lopatu u ruke i kakve bajte iskopati, jer cemo svi mandrknuti ako budemo cekali na ova sklonista za koja se odvaja silna lova.
Post Reply