Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
HusooBoss

#1 Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by HusooBoss »

Dvoumim se izmedju ova dva fakultet,pa ako moze pomoc,ko ima iskustva s istima da mi napise,dobro bi mi doslo...
Pravnika,istina,ima dosta,ali opet,kad-tad mozes doci do zaposlenja,tesko je zavrsiti to znam jer mi je daidza zavrsio...
Gradjevinarstvo,isto tesko zavrsiti,manje ih ima na birou od pravnika (?)...
ili ipak,razredna nastava u Sarajevu,lagano ucitelj (tesko se zaposliti al haj..) radis ujutru s djecom od recimo 7 do 11-12 , zavrsis odes kuci i opet kuci mozes naci sebi drugi posao (npr maline itd) ...

Molim za pomoc,sva 3 fakulteta mi se svidjaju,pa ne znam nikako da se odlucim,
hvala unaprijed
purgatorio

#2 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by purgatorio »

Građevina ili pravo. Sa razrednom nema posla sljedećih 100 godina.
cenecimoveocino

#3 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by cenecimoveocino »

Razrednu izbaci iz glave,bolje nista nego to.
Ako imas slifa za matematiku i da ces je moci poloziti upisi gradevinu.
Pravo ti je zadnja opcija.

Sent from my S4 Mini using Tapatalk
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#4 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by Toto »

Osim konkurentnosti na trzistu rada vazno bi bilo da porazmislis: sta bi ti volio da radis, u cemu se vise nalazis? Prvo razmisli: da li ti vise odgovaraju prirodne ili drustvene nauke?
Takodje porazmilsi i o tome: koja je diploma konkurentnija na medjunarodnom tristu rada?
Prije trzista rada treba zavrsit fakultet.
Razlike mogu biti velike. Cak ce i studiranje biti jako razlicito. Na pravu ces imati oko 600 sati nastave godisnjea na gradjeviini oko 900 . Na gradjevini je dosta semnarskih i grafickih radova, sto je jos jedna obaveza.
Tehnicke fakuttete zavrsava manje od 1/4 upisanih na prvu goinu.
Ako nemas razvijene radne navike, sklonost ka tehnickim naukama: gradjevina moze biti prevelik zalogaj.
HusooBoss

#5 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by HusooBoss »

ma brate zavrsio sam medicinsku skolu u travniku,trenutno volontiram u bolnici (za djaba,znaci fakticki nemam ni feninge od toga,evo jutros dosao iz nocne), stvarno volim taj posao,ali kad nema sanse da se zaposlim negdje kao med.tehnicar u lijepoj nam nasoj (bez stele)...
imao sam slifa za matematiku,ai evo kako nisam vjezbao,ni izracunao 2 broja vec 2 godine,malo se zaboravilo tako da mi je to mali problem :(

bio sam upisao stomatologiju (ali primljen kao samofin. koji kosta 7.000KM u Sarajevu po godini) ali sam odustao jer mi je bilo preskupo...tu,kako nisam primljen kako treba,vise sam ne znam sta cu...
da ucim jezik i ispalim se vani,ili ostanem zavrsit fax... :/ jako teska situacija
HusooBoss

#6 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by HusooBoss »

.neko?.
zenicablues

#7 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by zenicablues »

HusooBoss wrote:.neko?.
Pravo sam završio radim 10-ak godina u struci. Faks nije tolikov težak ako imaš radnu naviku i kontinuitet u učenju. Međutim,za posao je druga priča. Veoma,veoma je teško danas naći posao u toj struci,sigurno 7-8 puta teže nego prije 10-ak godina,jer danas (za razliku od prije) ima mnogo fakulteta,pa praktički u svakom gradu.

Znači,ako imaš afiniteta ja bih preporučio građevinu,zbog manje konkurencije u struci,ili još bolje masinstvo u Zenici,s tim faksom je sad najlakse do posla,naravno samo ako imaš afiniteta prema tehničkim naukama.

Za početak otiđi u zavode za zapošljavanje ZDK, SBK I KS i lično provjeri koje struke je najmanje na birou pa će ti se neka pitanja sama odgovoriti.

Što se tiče razredne nastave to ne bih ni razmatrao kao opciju,jer nema posla a većina ih radi na određeno vrijeme i po 10 godina...

Eto toliko...

Pozdrav i sretno...
MikroBelaj

#8 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by MikroBelaj »

Dragi studenti, budući radnici na trafikama i Bingo malo-veleprodajnim objektima, dobrodošli na Pravni fakultet :D :D

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by _BataZiv_0809 »

Ne upisuj pravo ako ti roditelji ili bliza rodbina nisu advokati/notari/sudije/tuzioci ili ljudi na poziciji. U sta sumnjam sudeci po tvom opisu situacije.
cenecimoveocino

#10 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by cenecimoveocino »

MikroBelaj wrote:Dragi studenti, budući radnici na trafikama i Bingo malo-veleprodajnim objektima, dobrodošli na Pravni fakultet :D :D

Image
Gdje je ovo? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by _BataZiv_0809 »

Mah dzaba ljudima objasnjavati. Mislim dobro nije ni meni niko birvaktile mogao reci, iako je tad (prije desetak godina) situacija bila debelo bolja.

Insan od 18-19 godina ne slusa nikoga. A posljedice mogu biti nesagledive.

Gledam ljude iz svoje generacije kako 4 ili 5 godina stresa, nerviranja, nespavanja, ucenja bacaju niz vodu i odlaze raditi kao kuhari, recepcioneri i bolnicari.

Istina ima i onih koji su se snasli, ali u 99,9% slucajeva su im roditelji ili neko iz blize porodice u toj bransi ili su na pozicijama.

Tako da pamet u glavu.
dezurni_ucenik

#12 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by dezurni_ucenik »

Prijatelju, bjezi od prava.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by _BataZiv_0809 »

dezurni_ucenik wrote:Prijatelju, bjezi od prava.
Meni stvarno ovo nikad nece biti jasno.

U vremenu tako ubrzanih i olaksanih komunikacija, kada informacije putuju brzinom svjetlosti, razmisljati o upisivanju prava, bez preduslova o kojima se stalno prica, je cisti mazohizam.

Mislim okej, kako vec rekoh, sa 18 godina ne slusamo nikog, nisam ni ja.

I mene su tad manje vise odgovarali od prava, ali sa bitno drukcijim razlozima.

Situacija za posao je i tad bila tekska, ali je bila bolja, plus nije postojao pravni fakultet na svakoj ledini kraj autoputa.
dezurni_ucenik

#14 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by dezurni_ucenik »

_BataZiv_0809 wrote:
dezurni_ucenik wrote:Prijatelju, bjezi od prava.
Meni stvarno ovo nikad nece biti jasno.

U vremenu tako ubrzanih i olaksanih komunikacija, kada informacije putuju brzinom svjetlosti, razmisljati o upisivanju prava, bez preduslova o kojima se stalno prica, je cisti mazohizam.

Mislim okej, kako vec rekoh, sa 18 godina ne slusamo nikog, nisam ni ja.

I mene su tad manje vise odgovarali od prava, ali sa bitno drukcijim razlozima.

Situacija za posao je i tad bila tekska, ali je bila bolja, plus nije postojao pravni fakultet na svakoj ledini kraj autoputa.

Zato trebamo momka uputiti na pravi put. :D

Terba mu jos reci, da ako hoce da uspije, ako vec nema stele i rodbinskih veza, da se uclani u vodecu stranku (znamo ko ja u pitanju :D ) i da se lakta tokom studiranja. Naravno ako ima zelju da upise pravo.

Bez toga, bice samo statisticki podatak na birou za nezaposlene. Ili ce se, kao i ja, baviti nekim drugim poslovima nevezanim za pravo.

HusooBoss wrote:ma brate zavrsio sam medicinsku skolu u travniku,trenutno volontiram u bolnici (za djaba,znaci fakticki nemam ni feninge od toga,evo jutros dosao iz nocne), stvarno volim taj posao,ali kad nema sanse da se zaposlim negdje kao med.tehnicar u lijepoj nam nasoj (bez stele)...

da ucim jezik i ispalim se vani,ili ostanem zavrsit fax... :/ jako teska situacija

Kad vec volis taj posao, zavrsio si medicinsku skolu, gledaj da vani smugnes. Medicinari mogu proci tamo. Ja kao gimnazijalac ne mogu ni tute da mijenjam :-)
cortez

#15 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by cortez »

želiš razrednu nastavu ? :-) no comment :-D

želiš pravo ? hmhm najbolje vidiš po tom svom daidži, ko je i šta je sa tom diplomom,ako je on neki "baja" u sudu/tužilaštvu i sl.institucijama i ako si u dobrim odnosima sa njim :D idi na pravo,dobro uči,završi ga i onda za posao MOŽDA šta i daidža sredi,ako nema ni on posla s tom diplomom teško je da ćeš i ti dobit neki,takodje ako nemaš nekog u politici-strankama,ako ti Bakir lično nije obećao radno mjesto teško i da možeš nać posao i u nekim firmama-kompanijama da ih zastupaš kao pravnik heh,a kamon u nekim državnim organima.

želiš građevinu ? solidan izbor,za inostranstvo itekako dobar fax,pa čak i ovdje u "bejha" potežak jeste,dosta matematike i fizike,sve se bazira na primjenjenoj fizici,tj. proračuni itd.Ako nisi dobar sa matematikom,barem pokušaj vježbaj,nauči je,a ako ti baš ne ide jednostavno ne muči se.

U ostalom dobra je stvar što nisi završio gimnaziju xd,imaš dobru struku (ali za područje Njemačke recimo) hehe,tako da ostaje ti da umjesto faxa(matematike ili rimskog prava...) učiš jedino Njemački jezik.
Klitemnestraaa

#16 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by Klitemnestraaa »

Uči njemački, idi u Njemačku, nosaj tute par godina dok ne skupiš neke love i ne staneš na noge i onda upiši šta ti se upisuje i radi šta želiš od života.
Sanjarko

#17 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by Sanjarko »

HusooBoss wrote:ma brate zavrsio sam medicinsku skolu u travniku,trenutno volontiram u bolnici (za djaba,znaci fakticki nemam ni feninge od toga,evo jutros dosao iz nocne), stvarno volim taj posao,ali kad nema sanse da se zaposlim negdje kao med.tehnicar u lijepoj nam nasoj (bez stele)...
imao sam slifa za matematiku,ai evo kako nisam vjezbao,ni izracunao 2 broja vec 2 godine,malo se zaboravilo tako da mi je to mali problem :(

bio sam upisao stomatologiju (ali primljen kao samofin. koji kosta 7.000KM u Sarajevu po godini) ali sam odustao jer mi je bilo preskupo...tu,kako nisam primljen kako treba,vise sam ne znam sta cu...
Drz se ti medicine.
To sam Ja savjetovao davno rodzi.
I reko mu pravac Austrija il Njemacka oni traze medicinare.

Eno rodzo za godinu nepunu tamo rada vec kucu konta kupit.
A samo 3,5 sata dnevno radi vecinom smjene.
12/2 radi dani, 3,5 sata dnevno nekad vise mozda 12 sati.

Samo medicina.
Pust se Gradzevine itd.
To mozes i naknadno.
Nigdje nije zabranjeno da neko ima vise diploma, titula i fakulteta.
Eno onaj Adil pjevac ima 2 Fakulteta, bruka ljudi ima isto.
Sanjarko

#18 Re: Gradjevina ili Pravo Zenica ??? // razredna n.

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:

Drz se ti medicine.
To sam Ja savjetovao davno rodzi.
I reko mu pravac Austrija il Njemacka oni traze medicinare.

Eno rodzo za godinu nepunu tamo rada vec kucu konta kupit.
A samo 3,5 sata dnevno radi vecinom smjene.
12/2 radi dani, 3,5 sata dnevno nekad vise mozda 12 sati.

Samo medicina.
Pust se Gradzevine itd.
To mozes i naknadno.
Nigdje nije zabranjeno da neko ima vise diploma, titula i fakulteta.
Eno onaj Adil pjevac ima 2 Fakulteta, bruka ljudi ima isto.
Kurs Njemackog i Engleskog.
I u Svijet.

Nemoj bit budala i lud ko JA i slicni meni.
Ostadosmo ovdje i struhnu smo.
Sve nam propade od Zdravlja, Ideja, Mladosti itd.

Evo JA u buducnosti mogu samo oko kante bit.
Bit ce me oko kante.

Jer osta ovdje u ovom Ludilu.
Ovdje Ludo, Ovisno, itd.
Cast Izuzetcima.
A Ja to nisam, prilagodio se i Ja okruzenju.
Znas ono s kim si takav si.

Pozdrav.
Post Reply