Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Capsicum

#801 Re: RE: Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

putokaz1 wrote:razumijem
Ljevica je pobjedila samu sebe
Otprilike. Ali vidjet ćemo. Ko zna, možda neki inat proradi.
Banksy

#802 Re: RE: Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

Capsicum wrote:
Ko se oslanja na 'inat'', i to ''možda inat'', zaslužuje da propadne.
basicm

#803 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by basicm »

KatarinaKosaca wrote:
homar wrote:Reuf Bajrović: Ideja građanske BiH brani se u općini Centar
http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... tar/238624
NS mu odlicno odgovorio da se ideja gradjanske BIH brani u cijeloj BIH. To je, fakat, idiotluk. Nametati gradjanima jedne opcine breme da samo od njih zavisi gradjanska drzava dok ostali nemaju tu obavezu. To samo Reuf i Smuljagic mogu smisliti.
[emoji106]

Sent from my iPhone using Tapatalk
Capsicum

#804 Re: RE: Re: RE: Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Banksy wrote:
Capsicum wrote:
Ko se oslanja na 'inat'', i to ''možda inat'', zaslužuje da propadne.
Ko to? Ljevica? Ne bih se baš složio. Desnica nam samo može donijeti još pljačke, mita i korupcije. Odsustvo alternative, makar i bila slaba, samo će natjerati urbano, obrazovano stanovništvo da nastavi trend napuštanja ove zemlje. A onda nam nema spasa. Ide definitivan raspad države i ostat ćemo na nečemu što će najviše ličiti na palestinske teritorije...

Nije uopšte toliki problem da nema ljudi koji podržavaju lijeve opcije, ima ih, uvijek ih je bilo i bit će. Problem je što je dosta ljudi razočarano i misli da je ogromna većina onih koji su za nacionalističke opcije. Zbog toga takvi ne glasaju. Takav pristup je fundamentalno pogrešan i takvi idu samo na svoju štetu.
homar

#805 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by homar »

Građanski savez pozdravlja odluku Tužilaštva BiH

Građanski savez (GS) pozdravlja odluku Tužilaštva BiH da pozove Milorada Dodika, aktuelnog predsjednika RS, na saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu.

26.09.2016 17:52

Piše: Oslobođenje PORTAL

- Podsjećamo javnost da je Reuf Bajrović 16. augusta predao krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i svih članova Komisije za referendum o Danu RS-a zbog narušavanja ustavnog poretka ove zemlje, pozivajući SIPA-u da uhapsi sve prijavljene osobe zbog narušavanja ustavnog poretka.

Da je Tužilaštvo BiH reagovalo još prije mjesec dana po navedenoj prijavi Reufa Bajrovića, do održavanja neustavnog referenduma u RS ne bi ni došlo.

Mnogi su bili skeptični jer smo insistirali i smatrali da je ovo jedini način da se zaustavi narušavanje ustavnog poretka ove zemlje, te stoga podržavamo i pozdravljamo aktivnosti Tužiteljstva BiH u slučaju Milorada Dodika i članova Komisije za referendum, navodi se u saopćenju za javnost GS-a.
Heartbeats

#807 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Heartbeats »

"Predmet je formiran na osnovu krivične prijave predsjednika Građanskog saveza Reufa Bajrovića, što znači početkom septembra, te se postavlja pitanje zašto se čekalo. Kako saznajemo, sve je stopirao glavni tužilac državnog Goran Salihović. A to nije prvi put. Zbog ranijih predmeta, uključujući i predmet Pavlović banka u kojem je zabranio postupajućem tužiocu da sasluša predsjednika RS-a Milorada Dodika, Ured disciplinskog tužioca BiH podigao je disciplinsku tužbu. Dostavljeni su i prijedlozi za suspenziju i razrješenje Gorana Salihovića do okončanja disciplinskog postupka."
Opet Reuf "ne valja".. :bih:
Capsicum

#808 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Ma ja, "djeca nam se smiju..."
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#809 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by malakh »

Capsicum wrote:http://www.federalna.ba/bhs/wap/vijest/178786

Ah taj "ajfon" :-D
kapa do poda, eto ima moj glas na općim izborima. :thumbup:
Innovation

#810 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Innovation »

malakh wrote:ima refko pare...
Sad vise nije aktuelan DF, ali ima ko jeste.
On ima ogroman uticaj na raspodjelu novca nevladinim organizacijama preko supruge Ivane Bajrović Cvetković (ex. Howard) koja sudjeluje u raspodjeli novca moćnog NED-a. NDI je od NED-a dobio oko milion dolara. Među organizacijama koje finansira NED je i organizacija “Zašto, ne” koju vodi Bajrovićev i Suljagićev prijatelj, Darko Brkan. ‘Zašto ne’ je 2010. godine dobila također više stotina hiljada dolara. Bajrović koristi upravo te kapacitete da bi birače preko “objektivnih” i “neutralnih” organizacija uvjerio da trebaju da glasaju za DF, a protiv vladajućih stranaka.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#811 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by malakh »

Innovation wrote:
On ima ogroman uticaj na raspodjelu novca nevladinim organizacijama preko supruge Ivane Bajrović Cvetković (ex. Howard) koja sudjeluje u raspodjeli novca moćnog NED-a. NDI je od NED-a dobio oko milion dolara. Među organizacijama koje finansira NED je i organizacija “Zašto, ne” koju vodi Bajrovićev i Suljagićev prijatelj, Darko Brkan. ‘Zašto ne’ je 2010. godine dobila također više stotina hiljada dolara. Bajrović koristi upravo te kapacitete da bi birače preko “objektivnih” i “neutralnih” organizacija uvjerio da trebaju da glasaju za DF, a protiv vladajućih stranaka.
ne razumijem šta pisac hoće da kaže ili objasni sa ovim tekstom :? možda je to uzaludno i bezuslovno etiketiranje mene kao gsovca :?

da sublimiramo, ja ne glasam za partije već za osobe i pobornik sam one da i u najkompromitiranijoj i najlopovskoj stranci ima poštenih, čestitih, vrijednih, sposobnih i stručnih ljudi. ako me kandidat/i uvjere u već pomenute kvalitete onda ja glasam za njih, ma iz koje stranke dolazili i mislim da bi se svi trebali voditi tim smjernicama.

a refko ima pare, to je činjenica, od udruženja sandžaklija, pa do NDI.
Innovation

#812 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Innovation »

malakh wrote:možda je to uzaludno i bezuslovno etiketiranje mene kao gsovca :?
Ono nema veze s tobom. :)
homar

#813 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by homar »

Za one koji misle da je poštenije da se stranke finasiraju sa budžeta, a ne od donacija, a predstavljaju se ovdje lijeve opcije, ja mislim da su u teškoj zabludi. Danas su stranke, koje se finansiraju sa budžeta, uključujući i NS, DF, SDP, da ne govorim o SDA, HDZ, SNSD, SBB... postale male firme koje obrću novac i zapošljavaju porodice svojih lidera.
Šta briga koga ako ja izdrvojim lično 10 KM za predizbornu kampanju neke stranke, jeli to problem. Izgleda da jeste, a nije problem milioni KM koje građani izdvajaju u budžet, a ove ih krvopije troše za svoje vile i provode.
Jedini je GS pokrenuo ovo pitanje da se stranke ne finansiraju iz budžeta i koliko mi je poznato na desetine hiljada potpisa je sakupljeno u cijeloj BiH.
Silent Shout

#814 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Silent Shout »

malakh wrote:
Innovation wrote:
ne razumijem šta pisac hoće da kaže ili objasni sa ovim tekstom :? možda je to uzaludno i bezuslovno etiketiranje mene kao gsovca :?

da sublimiramo, ja ne glasam za partije već za osobe i pobornik sam one da i u najkompromitiranijoj i najlopovskoj stranci ima poštenih, čestitih, vrijednih, sposobnih i stručnih ljudi. ako me kandidat/i uvjere u već pomenute kvalitete onda ja glasam za njih, ma iz koje stranke dolazili i mislim da bi se svi trebali voditi tim smjernicama.

a refko ima pare, to je činjenica, od udruženja sandžaklija, pa do NDI.
Reuf za razliku od kolega mu iz prethodnih partija prvenstveno ima znanja i vještine.
JThomas

#815 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by JThomas »

homar wrote:Za one koji misle da je poštenije da se stranke finasiraju sa budžeta, a ne od donacija, a predstavljaju se ovdje lijeve opcije, ja mislim da su u teškoj zabludi. Danas su stranke, koje se finansiraju sa budžeta, uključujući i NS, DF, SDP, da ne govorim o SDA, HDZ, SNSD, SBB... postale male firme koje obrću novac i zapošljavaju porodice svojih lidera.
Šta briga koga ako ja izdrvojim lično 10 KM za predizbornu kampanju neke stranke, jeli to problem. Izgleda da jeste, a nije problem milioni KM koje građani izdvajaju u budžet, a ove ih krvopije troše za svoje vile i provode.
Jedini je GS pokrenuo ovo pitanje da se stranke ne finansiraju iz budžeta i koliko mi je poznato na desetine hiljada potpisa je sakupljeno u cijeloj BiH.
potpuno nevezano za reufa i GS, model donacija također pogoduje korupciji na drugi način. nikakva kampanja se ne može isfinansirati donacijama fizičkih lica od 10 KM. već se "dobrovoljni" prilozi skupljaju po dobrostojećim firmama. SDA to radi dok ja ovo tipkam. a pošto su oni poštena lopovska stranka, "donacije" povlače za sobom i odgovarajuće usluge, džokere zovi prijatelja i sl.
VjecitiStudent

#816 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by VjecitiStudent »

homar wrote:Za one koji misle da je poštenije da se stranke finasiraju sa budžeta, a ne od donacija, a predstavljaju se ovdje lijeve opcije, ja mislim da su u teškoj zabludi. Danas su stranke, koje se finansiraju sa budžeta, uključujući i NS, DF, SDP, da ne govorim o SDA, HDZ, SNSD, SBB... postale male firme koje obrću novac i zapošljavaju porodice svojih lidera.

Istinska lijeva opcija bi se finansirala isključivo iz članarine.
homar

#817 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by homar »

JThomas wrote:
potpuno nevezano za reufa i GS, model donacija također pogoduje korupciji na drugi način. nikakva kampanja se ne može isfinansirati donacijama fizičkih lica od 10 KM. već se "dobrovoljni" prilozi skupljaju po dobrostojećim firmama. SDA to radi dok ja ovo tipkam. a pošto su oni poštena lopovska stranka, "donacije" povlače za sobom i odgovarajuće usluge, džokere zovi prijatelja i sl.
SDA i sve one stranke u vlasti trenutno imaju više nelegalnih izvora finansiranja, a najvažniji izvor su Javna preduzeća, odatle idu milioni za predizbornu kampanju, kao i u privatne džepove, a radnicima se ne uplaćuju doprinosi za zdrastvo i PIO. Prema tome, mene ne interesuje koliko će ko privatno donirati nekome za predizbornu kampanju, ali me se i te kako tiče, gdje ide moj porez, kojeg sam namijenio za puteve, za PIO, za zdrastvo, za socijalno ugrožene... Novac za finansiranje stranaka iz budžeta im dođe samo kao pokriće.
Ridjobrki

#818 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Ridjobrki »

Po meni se za stranke iz budžeta izdvaja previše, ta se sredstva onda troše na gluposti kao što su ovi plakati i bilbordi koji ne služe ničemu i samo iritiraju narod i to definitivno treba smanjiti a taj smanjeni dio koji preostane iskoristiti namjenski za finansiranje troškova koji će donijeti razvoj demokratske svijesti u društvu i koji će biti od koristi građanima. Isto kao što se iz budžeta ne bi trebali finansirati naprimjer nogometni klubovi u smislu potreba za takmičenje nego ulagati u omladinske škole i slično, tako isto ni stranke ne bi trebale dobijati novac za kampanje nego za npr. vijećničke kancelarije, edukaciju iz nekih političkih ili društvenih disciplina...

Dakle, da ne bude zabune: konkretan politički rad stranaka se treba i mora finansirati iz budžeta da bi se smanjila ovisnost o političkim finansijerima, a ovo trošenje i rasipanje u kampanjama nek im finansira ko hoće. Ovo je naročito važno za manje stranke koje žele raditi pošteno i transparentno jer sad da GS uspije ukinuti budžetsko finansiranje stranaka napraviće najveću uslugu jednom HDZ-u koji samo na kladioničarskom lobiju može živjeti stoljeće, dok će ukinuti svaku perspektivu razvoja npr. malih regionalnih stranaka koje se kod nas tek trebaju javiti u idućoj fazi razvoja ove naše demokratije.

Zato, da uzmemo da je ta namjera čak i iskrena (a nije) ona je štetna. Definitivno treba smanjiti izdvajanja za stranke, treba ih učiniti namjenskim, treba ih učiniti transparentnijim, sadašnji model je definitivno loš i definitivno se može naći bolji ali model apsolutnog ukidanja finansiranja stranaka iz budžeta je samo radikalni populistički fol koji nailazi na lijep odjek u ušima naroda ali niti je dobro osmišljen, niti nudi poboljšanje, niti je na kraju krajeva izvediv a za njegov neuspjeh uvijek imaš alibi u SDA i HDZ koji ga nikad neće prihvatiti. Dakle, riječ je o populističkoj i neiskrenoj inicijativi sa čijim neuspjehom računa i inicijator, što je poprilično šupački.

Drugi razlog što je ta inicijativa očito neiskrena i u startu kompromitirana jeste što i sam GS vodi kampanju budžetskim parama. Šta ćemo sad?

Ne vjerujete? Uvjerićete se. Ako pozovete odmah sektor za finansije Grada Bihaća tražite da vam se predoči koliko je u zadnjih godina iz ionako uništenog gradskog budžeta uplaćeno udruženju ABC i u koje namjene. Riječ je o stotinama hiljada maraka koje su, kao i to udruženje, stavljene u funkciju Građanskog saveza.

Već sam ovdje pohvalno govorio o toj listi, mislim da je lista GS u Bihaću jako dobra i da kvalitetom nadmašuje projekt GS-a, na njoj je puno mojih prijatelja kojima želim puno uspjeha ali ovim potezom i izlaskom na izbore kao GS su učinili tri jako loše stvari: upropastili su jako dobro i korisno građansko udruženje zarad niđe veze političkog projekta, kompromitirali su i priču GS o nebudžetskom finansiranju pošto kampanju rade BUDŽETSKIM parama i isporučili su grad načelniku SDA kasnim ulaskom u trku Šuhreta Fazlića kao načelničkog kandidata.

Sve je to legitimno i demokratski ali pustimo priču o časnim principima: vratite fino pare u gradski budžet pa pričajte o poštenju.
JThomas

#819 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by JThomas »

homar wrote: SDA i sve one stranke u vlasti trenutno imaju više nelegalnih izvora finansiranja, a najvažniji izvor su Javna preduzeća, odatle idu milioni za predizbornu kampanju, kao i u privatne džepove, a radnicima se ne uplaćuju doprinosi za zdrastvo i PIO. Prema tome, mene ne interesuje koliko će ko privatno donirati nekome za predizbornu kampanju, ali me se i te kako tiče, gdje ide moj porez, kojeg sam namijenio za puteve, za PIO, za zdrastvo, za socijalno ugrožene... Novac za finansiranje stranaka iz budžeta im dođe samo kao pokriće.
a misliš kad privatna firma uplati, lupam, 20 ili 50 hiljada za kampanju da sutra ne traži protivuslugu? a ta usluga isto sutra ide na ovaj ili na onaj način od javnog novca...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#820 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by KatarinaKosaca »

JThomas wrote: a misliš kad privatna firma uplati, lupam, 20 ili 50 hiljada za kampanju da sutra ne traži protivuslugu? a ta usluga isto sutra ide na ovaj ili na onaj način od javnog novca...
Sustina. Sutra ima tender pd 100k najmanje. Svojevremeno je Fahro isto zagovarao, ali to je najnetranspatentniji i nacin sa najvise opcija za pranje novca, korupcoju itd, mada na prvi pogked zgodno zvuci...
homar

#821 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by homar »

Ridjobrki wrote:

Po meni se za stranke iz budžeta izdvaja previše, ta se sredstva onda troše na gluposti kao što su ovi plakati i bilbordi koji ne služe ničemu i samo iritiraju narod i to definitivno treba smanjiti a taj smanjeni dio koji preostane iskoristiti namjenski za finansiranje troškova koji će donijeti razvoj demokratske svijesti u društvu i koji će biti od koristi građanima. Isto kao što se iz budžeta ne bi trebali finansirati naprimjer nogometni klubovi u smislu potreba za takmičenje nego ulagati u omladinske škole i slično, tako isto ni stranke ne bi trebale dobijati novac za kampanje nego za npr. vijećničke kancelarije, edukaciju iz nekih političkih ili društvenih disciplina...

Dakle, da ne bude zabune: konkretan politički rad stranaka se treba i mora finansirati iz budžeta da bi se smanjila ovisnost o političkim finansijerima, a ovo trošenje i rasipanje u kampanjama nek im finansira ko hoće. Ovo je naročito važno za manje stranke koje žele raditi pošteno i transparentno jer sad da GS uspije ukinuti budžetsko finansiranje stranaka napraviće najveću uslugu jednom HDZ-u koji samo na kladioničarskom lobiju može živjeti stoljeće, dok će ukinuti svaku perspektivu razvoja npr. malih regionalnih stranaka koje se kod nas tek trebaju javiti u idućoj fazi razvoja ove naše demokratije.

Zato, da uzmemo da je ta namjera čak i iskrena (a nije) ona je štetna. Definitivno treba smanjiti izdvajanja za stranke, treba ih učiniti namjenskim, treba ih učiniti transparentnijim, sadašnji model je definitivno loš i definitivno se može naći bolji ali model apsolutnog ukidanja finansiranja stranaka iz budžeta je samo radikalni populistički fol koji nailazi na lijep odjek u ušima naroda ali niti je dobro osmišljen, niti nudi poboljšanje, niti je na kraju krajeva izvediv a za njegov neuspjeh uvijek imaš alibi u SDA i HDZ koji ga nikad neće prihvatiti. Dakle, riječ je o populističkoj i neiskrenoj inicijativi sa čijim neuspjehom računa i inicijator, što je poprilično šupački.

Drugi razlog što je ta inicijativa očito neiskrena i u startu kompromitirana jeste što i sam GS vodi kampanju budžetskim parama. Šta ćemo sad?

Ne vjerujete? Uvjerićete se. Ako pozovete odmah sektor za finansije Grada Bihaća tražite da vam se predoči koliko je u zadnjih godina iz ionako uništenog gradskog budžeta uplaćeno udruženju ABC i u koje namjene. Riječ je o stotinama hiljada maraka koje su, kao i to udruženje, stavljene u funkciju Građanskog saveza.

Već sam ovdje pohvalno govorio o toj listi, mislim da je lista GS u Bihaću jako dobra i da kvalitetom nadmašuje projekt GS-a, na njoj je puno mojih prijatelja kojima želim puno uspjeha ali ovim potezom i izlaskom na izbore kao GS su učinili tri jako loše stvari: upropastili su jako dobro i korisno građansko udruženje zarad niđe veze političkog projekta, kompromitirali su i priču GS o nebudžetskom finansiranju pošto kampanju rade BUDŽETSKIM parama i isporučili su grad načelniku SDA kasnim ulaskom u trku Šuhreta Fazlića kao načelničkog kandidata.

Sve je to legitimno i demokratski ali pustimo priču o časnim principima: vratite fino pare u gradski budžet pa pričajte o poštenju.
Ti ovdje "ridji" reče svašta i ništa. Ja neznam u bihaću ko koga finansira i ne mogu pričati o tome. Ali, za tebe svaki pokušaj da se ovaj problem riješi je "populistički" i neiskren. Neznam koja si opcija, ali očiglrdno si neka koja se finansira sa budžeta, i govoriš o nekim udruženjima, ja ti ovdje govorim o sistemskm rješenjima a ne da li je udruženje pčelara doniralo nekoj stranci pare. Ko je uzeo pare iz gradskog budžeta u Bihaću za GS, kako GS može uzeti pare kada je formiran prije nekoliko mjeseci, de ne bulazi.
Capsicum

#822 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

JThomas wrote:
homar wrote: SDA i sve one stranke u vlasti trenutno imaju više nelegalnih izvora finansiranja, a najvažniji izvor su Javna preduzeća, odatle idu milioni za predizbornu kampanju, kao i u privatne džepove, a radnicima se ne uplaćuju doprinosi za zdrastvo i PIO. Prema tome, mene ne interesuje koliko će ko privatno donirati nekome za predizbornu kampanju, ali me se i te kako tiče, gdje ide moj porez, kojeg sam namijenio za puteve, za PIO, za zdrastvo, za socijalno ugrožene... Novac za finansiranje stranaka iz budžeta im dođe samo kao pokriće.
a misliš kad privatna firma uplati, lupam, 20 ili 50 hiljada za kampanju da sutra ne traži protivuslugu? a ta usluga isto sutra ide na ovaj ili na onaj način od javnog novca...
To se vrlo lako rijesi. Ogranicis donacije na recimo max. 5.000 KM i za fizicka i za pravna lica i gotovo. Detaljan izvjestaj se svakako mora dostavljati CIK-u, samo jos treba finansijsku policiju ukljuciti da dobro pretrese svaku donaciju koju stranka dobije. Osim toga, izbornim zakonom treba ograniciti koliko stranka moze potrositi novca u kampanji na fiksan iznos. CIK treba kaznjavati i one kandidate i stranke koje koriste poziciju u vlasti u svrhu predizbornih kampanja (npr. "tradicionalni" Koldzin dernek za penzionere na Igmanu).

Trenutno fizicka lica mogu donirati do 10.000, a pravna do 50.000 KM. Nemojte misliti da stranke koje se finansiraju iz budzeta ne dobijaju i donacije. Pogledajte samo koliko su SDA i DF potrosili na reklamiranje u medijima, to su milionske cifre! Nevjerovatne su cifre kojima raspolazu stranke u BiH. To je neprimjereno situaciji u kakvoj vecina stavnovnistva zivi i mora se prekinuti.
Ridjobrki

#823 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Ridjobrki »

homar wrote: Ti ovdje "ridji" reče svašta i ništa. Ja neznam u bihaću ko koga finansira i ne mogu pričati o tome. Ali, za tebe svaki pokušaj da se ovaj problem riješi je "populistički" i neiskren. Neznam koja si opcija, ali očiglrdno si neka koja se finansira sa budžeta, i govoriš o nekim udruženjima, ja ti ovdje govorim o sistemskm rješenjima a ne da li je udruženje pčelara doniralo nekoj stranci pare. Ko je uzeo pare iz gradskog budžeta u Bihaću za GS, kako GS može uzeti pare kada je formiran prije nekoliko mjeseci, de ne bulazi.
Ja sam rekao svašta i rekao sam kakav konkretan model mislim da bi "pio vode" i opet ću ponoviti: politički rad stranaka iz budžeta, kampanja i rasipanje od članarina i donatora.

Ti se umjesto toga baviš sa mnom, de radije čitaj šta ti se napiše. Evo ja ti kažem ko koga finansira i kažem ti da je Udruženje ABC godinama primalo velika sredstva iz budžeta Grada Bihaća, što je legitimno i nije jedino koje je primalo. Kažem ti da su radili jako fino kao NVO, imali jako dobar i regionalno relevantan internet-portal i da su sad kolektivno otišli u GS i u kampanju unijeli BUDŽETSKA SREDSTVA sa kojim imaju jako bogatu kampanju u Bihaću koja ničim ne zaostaje za drugim daleko bogatijim strankama. Dakle, kristalno jasno da jasnije ne može biti: udruženje finansirano dobrim dijelom iz budžeta troši ta budžetska sredstva u kampanji GS. Ne vrate li te pare Gradu Bihaću sva priča o tom nefinansiranju GS budžetskim parama pada u vodu.
JThomas

#824 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by JThomas »

pa znam ja da dobijaju donacije, to sam i napisao. i te donacije se vraćaju poslije kroz usluge višestruke vrijednosti od našeg novca.
Capsicum

#825 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

JThomas wrote:pa znam ja da dobijaju donacije, to sam i napisao. i te donacije se vraćaju poslije kroz usluge višestruke vrijednosti od našeg novca.
Pa dok su te velike cifre dozvoljene zakonom tako ce i biti. Smanjit iznose i strogo kontrolisati sve prihode koje stranka ostvari. Kod nas se niko nikad nije ozbiljno pozabavio nelegalnim donacijama strankama, kao i mitom i korupcijom izabranih zvanicnika. Padne tek poneki levat koji se zamjerio sefu stranke, iskoriste ga da pokazu kako se bore protiv mita i korupcije :D

Nasi zakoni i institucije tvore idealnu klimu za lov u mutnom. Dug je proces depolitizacije administracije kod nas. Kriminalna hobotnica je u svim drzavnim institucijama i stite jedni druge. Ove nase kriminalne stranke djeluju bas poput mafije, nema nikakve razlike. Od modela finansiranja, do metoda obracuna sa protivnicima, kao i djelovanja "ispod stola".
Locked